Matrassentest Consumentenbond 2013 dubieus

Hoofdkussens

Het belang van een goed hoofdkussen

De ondersteuning die een hoofdkussen biedt, is van essentieel belang voor een goede en gezonde nachtrust. Een verkeerd of oncomfortabel hoofdkussen kan gemakkelijk leiden tot slapeloze nachten, een pijnlijke nek en schouders en zelfs hoofdpijn. Een kussen is geen bijzaak, maar een hoofdzaak.

Het belang van een goed hoofdkussen

Naast het matras en de bedbodem is het hoofdkussen zeker zo belangrijk, het bepaalt voor ongeveer 20% het totale ligcomfort. Voor een goede nachtrust en een ergonomisch juiste houding is een goed en passend hoofdkussen belangrijk. Daarom is het hoofdkussen geen bijzaak, maar (letterlijk) een hoofdzaak.

De werking van een hoofdkussen wordt vaak onderschat. Ieder mens heeft zijn of haar voorkeur qua hoofdkussen. De één wil een dik stevig kussen terwijl een ander met hetzelfde postuur een dun zacht hoofdkussen wil. Het gaat er om dat een kussen de juiste steun biedt voor de slaper en leidt tot het ontspannen van de nekspieren en wervels. Ondersteuning hoeft nog geen ontspanning te betekenen. Omdat ieder mens van houding verandert gedurende de nacht is een vaste dikte niet altijd ideaal. Juist omdat de meeste mensen een voorkeurshouding hebben en vaak in die houding slapen, is het lastig om een hoofdkussen te vinden dat voor meerdere houdingen geschikt is.

Een verkeerd hoofdkussen heeft meer nadelige gevolgen dan je op het eerste gezicht wellicht denkt. Zo kan een verkeerd hoofdkussen zorgen voor nekklachten, hoofdpijn, een slechte en onderbroken nachtrust en zelfs slaapproblemen veroorzaken.

Een verkeerd hoofdkussen heeft nadelige gevolgen

Een verkeerd hoofdkussen heeft nadelige gevolgen
Het is essentieel dat uw hoofd en nek goed ondersteund worden in zowel rug- als zijligging. Een juist hoofdkussen vult de holte tussen de schouder en het hoofd op en ondersteunt zodoende de nekwervels. Als de ondersteuning van het hoofdkussen juist is, zal dit ook een corrigerende werking hebben op de wervelkolom.

Het doel van een hoofdkussen

Het doel van een hoofdkussen is het hoofd en de nek te dragen en zodoende steun te bieden. Elk hoofdkussen biedt zijn eigen steun en de verschillen tussen kussens zijn groot. Kussens hebben verschillende vuldiktes en worden in verschillende hard/zachtheden geleverd. De uitdaging om het juiste kussen te vinden, is groot omdat er zoveel verschillen zijn. Neem dus de tijd voor het kiezen van een hoofdkussen.

Het doel van een hoofdkussen

Levensduur van een hoofdkussen

De levensduur van een hoofdkussen is korter dan de meeste mensen denken. Een gemiddeld hoofdkussen behoudt tussen de 3 en 5 jaar zijn vorm en veerkracht. Maar een kussen wordt snel onhygiënisch waardoor er allergische reacties kunnen ontstaan. Als men gevoelig is voor allergieën is het belangrijk het hoofdkussen regelmatig te vervangen. In het hoofdkussen trekt stof, zweet en speeksel. Daarnaast verwarmt u het kussen elke nacht en kan het daardoor makkelijk een broedplaats voor bacteriën worden.

Levensduur van een hoofdkussen

Een kussen gaat minder lang mee dan een matras en kan al na enkele jaren zijn ondersteunende eigenschappen verliezen. Het kussen wordt dan futloos en verliest zijn veerkracht. Vervang het hoofdkussen daarom tijdig. Als u het juiste kussen heeft gevonden, is het geen gek idee om er twee of zelfs drie te kopen zodat u bij vernieuwen niet weer het hele traject van het uitzoeken hoeft te doorlopen.

Het onderhoud van een hoofdkussen

Ook een hoofdkussen moet je onderhouden. Door een kussen, indien mogelijk, regelmatig te wassen blijft het schoon en hygiënisch. Een synthetisch kussen kan meestal gewassen worden en ik raad u aan dit minimaal eens in de twee maanden te doen.

Een donzen hoofdkussen is niet wasbaar, maar kan je wel opschudden. Doe dit omdat de vulling langzamerhand vanzelf in elkaar wordt gedrukt. Een donzen hoofdkussen kunt u wel luchten of als het vriest buiten leggen. In sommige gevallen kan een donskussen wel gewassen worden, maar dit kunt u beter professioneel laten doen.

Het onderhoud van een hoofdkussen

Hoofdkussens absorberen met de tijd veel lichaamsvocht, huidschilfers en stof en komen vol te zitten met bacteriën. Daarom is het ook uit hygiënisch oogpunt verstandig om het kussen tijdig te vervangen.

Aanschaf van een nieuw matras en een nieuw hoofdkussen

Als u een nieuw matras gaat kopen is het vrijwel zeker zo dat uw huidige kussen ook aan vervanging toe is. Omdat het nieuwe matras anders is qua hardheid beïnvloedt dit ook hoe u het hoofdkussen ervaart. Als u een steviger matras gekocht heeft zal uw huidige kussen dunner voelen en als u een zachter matras gekocht heeft is uw kussen opeens ‘dikker’ geworden. Meestal gaat de aandacht bij het aanschaffen van een nieuw bed naar het matras, maar ook de bedbodem en het hoofdkussen is belangrijk.

Bij aanschaf nieuw matras een nieuw hoofdkussen

Tips voor het uitkiezen van het juiste hoofdkussen

Wat is uw slaaphouding? Per houding verschilt het ideale hoofdkussen. Een zijslaper heeft een dikker hoofdkussen nodig dan een rugslaper en een buikslaper heeft meestal helemaal geen kussen nodig. Houd dus rekening met uw slaaphouding en stem daar het hoofdkussen op af.
Wat voor matras heeft u? Heeft u een zacht of juist stevig matras? Als u een matras heeft waar je in wegzakt, dan is een dunner kussen meestal aan te raden. Heeft u een stevig matras, dan kunt u over het algemeen juist beter een dikker kussen nemen.
Wat is uw schouderbreedte? Bij brede schouders wordt bij de zijligging de ruimte tussen uw hoofd en het matras groter waardoor u een dikker kussen nodig heeft. Bent u juist smal, dan is meestal een dunner kussen beter.
De meest ideale vulling van het hoofdkussen. De vulling van het kussen heeft invloed op de temperatuur en het vocht opnemend vermogen. Daarnaast bepaalt de vulling ook of het kussen verend of juist stug is. Een kapok kussen heeft bijvoorbeeld veel minder veerkracht dan een schuimrubber kussen. Elke vulling heeft zijn eigen specifieke eigenschappen zoals temperatuur en veerkracht.
Het ideale hoofdkussen vinden. Om het ideale hoofdkussen te vinden kunt het beste gaan proefliggen en diverse hoofdkussens proberen. Let er wel op dat u dit op een vergelijkbaar matras doet als u thuis heeft.

Tips voor het uitkiezen van het juiste hoofdkussen

De ideale dikte van een hoofdkussen

De ideale dikte of hoogte van een hoofdkussen is afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur en van uw slaaphouding. Het luistert vrij nauw. Als u de juiste dikte heeft qua hoofdkussen zal uw nek perfect ondersteund worden en uw ruggenwervel in de juiste lijn liggen. Hierdoor kunt u zich goed ontspannen waardoor u ook beter zult slapen. Een kussen dat ik echt geweldig vind en zelf maak is een kussen dat je zelf harder of zachter kunt maken door middel van vulling erbij of eruit halen. U kunt op deze manier het hoofdkussen zelf afstellen totdat u de meest ideale dikte en hardheid heeft gevonden.
De ideale dikte van een hoofdkussen

Vullingen van hoofdkussens

Elke vulling heeft zijn eigen voor- en nadelen en eigenschappen en er zijn talloze mogelijkheden. Eerst moet u bedenken welke temperatuur u het prettigst vindt. Houdt u van warmte of juist van koelte? Transpireert u veel en heeft u hier last van? Dan zou een kapok hoofdkussen goed kunnen werken. Kapok neemt namelijk goed vocht op terwijl synthetische materialen meestal slecht vocht opnemen. Als u redelijk veel transpireert, kunt u beter een hoofdkussen van natuurlijke materialen nemen.
De vulling heeft ook invloed op de veerkracht. Een latex kussen is bijvoorbeeld veel veerkrachtiger dan een dons hoofdkussen. Het beste kunt u zelf gaan voelen welk kussen het meest geschikt zou kunnen zijn voor u. Let er dan wel op dat u bij het proefliggen een vergelijkbaar matras qua hardheid en zachtheid neemt als u thuis heeft. Het beste kunt u het hoofdkussen op uw eigen matras uitproberen. Meest ideaal is als u het hoofdkussen thuis een aantal nachten kunt proberen. Zo weet u zeker dat het hoofdkussen bij u op het bed komt te liggen in plaats van in de kast.

Vullingen van hoofdkussens

De verschillende vullingen voor hoofdkussens

Een donzen hoofdkussen

Donzen en verenkussen worden veruit het meest verkocht. Dons is meestal zacht en niet echt verend terwijl veren kussens meestal vrij stevig zijn. Een donzen hoofdkussen bestaat vaak uit een verhouding van dons met veren. De veren bepalen de zwaarte en de hardheid van een donsveren kussen.

Donzen hoofdkussen

Een wollen hoofdkussen

Een wollen hoofdkussen is een stevig kussen waar je relatief lang mee kunt doen zonder last te krijgen van volume vermindering. Wol is stevig en biedt veel veerkracht en voelt toch zacht aan. De wol in kussens is tot bolletjes verwerkt. Soms is een wollen hoofdkussen ook qua hardheid/zachtheid instelbaar doordat er een rits in het hoofdkussen zit en je er wat vulling uit kunt halen of in kunt stoppen.

Wollen hoofdkussen

Een latex hoofdkussen

Een latex hoofdkussen is vormvast en veerkrachtig. Wel is dit type kussen relatief warm en niet geschikt voor mensen die veel transpireren. Een latex kussen wordt meestal in mallen gegoten waardoor het hoofdkussen zijn vorm krijgt. Dit type kussen is meestal het meest geschikt voor mensen die weinig van houding veranderen.

Latex hoofdkussen

Synthetische vezelballetjes hoofdkussen

Een hoofdkussen gevuld met vezelballetjes is veerkrachtig en laat het hoofd er diep in wegzakken. Dit type kussen geeft niet veel steun. Vaak is een synthetisch kussen wasbaar en daarom ideaal voor mensen met allergieën.

Synthetisch hoofdkussen

Mais vezelballetjes hoofdkussen

Een hoofdkussen van maisvezelbolletjes is volledig gemaakt van natuurlijke materialen en werkt daardoor goed voor mensen die transpireren. Het mais neemt namelijk vocht op, in tegenstelling tot synthetische materialen. Ook is dit type wasbaar en kunt u de hard/zachtheid  instellen.

Mais vezelballetjes hoofdkussen

Traagschuim hoofdkussen

Traagschuim (memory foam) maakt als u er op ligt een soort mal van uw hoofd en nek en biedt zodoende een drukverlagend effect én ondersteuning. Traagschuim kussens zijn er in twee verschillende vormen: ergonomisch voorgevormd en in traagschuim vlokken. Het traagschuim vlokkenkussen is vaak instelbaar qua hardheid/zachtheid.

Traagschuim hoofdkussen

Gierstkorrels en spelt hoofdkussens

Hoofdkussens gevuld met gierstkorrels of spelt geven een speciaal gevoel en werken verkoelend. Het buitenste vliesje van een tarwekorrel heet het kaf en wordt van de tarwe gescheiden omdat we het niet kunnen verteren. Het kaf is dus eigenlijk restafval.

Gierstkorrels en spelt hoofdkussens

Polyester hoofdkussens

Een polyester hoofdkussen is een kussen met een synthetische vulling van vlokken. Dit type kussen is relatief warm en geschikt voor mensen die veel transpireren. Dit is minder vormbaar dan een donzen of veren kussen en ook minder vormvast.

Polyester hoofdkussens

Polyether hoofdkussens

Een polyether kussen is zacht en gemaakt met een vulling van polyetherschuim. Dit type hoofdkussen heeft een gesloten celstructuur waardoor het niet goed ventileert en snel broeierig en warm kan gaan aanvoelen. Meestal wordt het materiaal versnipperd en in vlokken in het kussen verwerkt.

Polyether hoofdkussens

Koudschuim hoofdkussens

Koudschuim is zeer veerkrachtig en heeft een goed ventilerend vermogen waardoor dit type hoofdkussen koel blijft. De veerkracht biedt veel ondersteuning. Koudschuim hoofdkussens worden meestal in gesnipperde vorm in het kussen gedaan.

Verder zijn er nog hoofdkussens die gevuld zijn met boekweit, kersenpitten, gerst, rijst, tarwe, zonnebloempitten, stro en water maar dit type kussens worden zelden verkocht.

Koudschuim hoofdkussens

De verschillende vormen hoofdkussens

Hoofdkussens zijn in verschillende vormen verkrijgbaar. De laatste jaren is het ergonomische hoofdkussen een veel verkocht kussen. Dit type hoofdkussen heeft een zogenaamde nekrol die uw nek extra ondersteuning biedt. Een ergonomisch kussen is niet hervormbaar, dus kunt u de vorm niet aanpassen. Vaak is een ergonomisch kussen gemaakt van traagschuim, het kan ook van latex of koudschuim zijn. Meestal is een ergonomisch hoofdkussen breder dan deze diep is. Als u zelf lang bent, is een minder diep maar wel breed kussen aan te raden omdat u dan meer lengtemaat op uw matras overhoudt.

De verschillende vormen hoofdkussens

Hoofdkussen maten

In Nederland hebben de meeste kussens de standaardmaat van 60 x 70, maar de laatste tijd zie je ook veel kleinere kussens. De ergonomische kussens zijn bijna altijd minder diep waardoor je sloop ‘overhoudt’. Er zijn ook kussens te krijgen die bijna net zo breed zijn als het bed. In Duitsland wordt veel met de maat 100 x 80 gewerkt. Als het kussensloop kleiner is dan het kussen zal dit het kussen enigszins veranderen in hoogte en zal het kussen dikker worden. U kunt het beste een iets te groot kussensloop gebruiken omdat dit het kussen niet qua vorm verandert.

Hoofdkussen maten

De geschiedenis van het kussen

Gek genoeg is er over het hoofdkussen in de geschiedenis niet veel terug te vinden, net als bij matrassen. Pas rond 1200 komen de eerste kussens en matrassen aan de orde. De matrassen en kussens waren gevuld met gras, paardenhaar, wol, pluimen, stro of zeegras. 100 jaar geleden sliepen de mensen met veel kussens in bed die meestal gevuld waren met gras of hooi. De vele kussens werden gebruikt om een beetje zittend te slapen. De mensen geloofden toen dat als je plat ging liggen er teveel bloed naar je hoofd stroomde en dat je daar ziek van kon worden. Tegenwoordig zijn hoofdkussens niet meer weg te denken en gebruikt vrijwel iedereen een kussen in bed.

De geschiedenis van het kussen

Wat is het juiste hoofdkussen voor u?

Het juiste hoofdkussen vinden kan best lastig zijn en hier dien je de tijd voor te nemen. Houdt rekening met uw slaaphouding (rug-, zijde- of buikslaper) en of u van een hard of juist zacht hoofdkussen houdt. Daarnaast is het van belang of u allergisch bent en of u het snel warm heeft of juist koud. Wat het juiste kussen voor u is, moet u zelf bepalen en dit kun je alleen maar doen door in de voor jezelf ideale houding te gaan liggen en diverse kussens te proberen. Let er wel op dat u het hoofdkussen op een vergelijkbaar matras als thuis probeert.

Wat is het juiste hoofdkussen voor u?

Nekrol hoofdkussens versus hoofdkussen zonder nekrol

Nekrolkussens bieden meer steun aan de nekwervel dan kussens zonder nekrol. Het echter wel belangrijk dat de hoogte (dikte) van de nekrol klopt en niet te dun of te dik is. Klopt de hoogte namelijk niet dan is de kans groot dat u op den duur een nekhernia oploopt. De nekrol zit aan de zijde die de schouder raakt en zit vast in het kussen. Hierdoor verschuift deze niet en biedt hij de ondersteuning op de plaats waar dit het meeste nodig is. Een hoofdkussen zonder nekrol kan steun missen hoewel dit aan het type hoofdkussen ligt. Hoofdkussens met nekrol zijn verkrijgbaar in allerlei soorten, materialen en hardheden.

Nekrol hoofdkussens versus hoofdkussen zonder nekrol

Hoofdkussen voor een zijslaper een rugslaper of buikslaper?

De slaaphouding is voor het kiezen van het juiste hoofdkussen van groot belang. Door een correct hoofdkussen komt de ruggenwervel in de ‘neutrale’ positie liggen. Door een goed hoofdkussen voorkomt u dat uw nek in vreemde knikken of bochten komt te liggen en dat de schouders minder druk hoeven op te vangen. Daarom is het belangrijk dat het hoofdkussen zich goed naar uw lichaam vormt en dat u weet wat uw favoriete slaaphouding is. Let op: vaak is dat niet de houding waarmee u in slaap valt.

Hoofdkussen voor een zijslaper
Voor buikslapers is een dun kussen het beste omdat er anders teveel druk op de onderrug komt. Het is zelfs zo dat buikslapers beter helemaal geen hoofdkussen kunnen gebruiken. No beter is om het buikslapen af te leren daar dit minder goed is voor de onderrug.

 

Hoofdkussen voor een rugslaper

Zijslapers hebben over het algemeen een dikker en steviger hoofdkussen nodig. De ruimte tussen de nek en schouder dient opgevuld te worden waardoor de nek volledig steun krijgt.

 

Hoofdkussen voor een zijslaper

Hoofdkussens voor buikslapers

Voor buikslapers is een dun kussen het beste omdat er anders teveel druk op de onderrug komt. Het is zelfs zo dat buikslapers zelfs beter helemaal geen hoofdkussen kunnen gebruiken. Beter nog is om het buikslapen af te leren daar dit altijd minder goed is voor de onderrug.

Hoofdkussen voor een buikslaper

 

          © Copyright 2001 - 2017 Matras.info | Disclaimer | Nieuwsbrief | Sitemap Matrassen | Mogelijk gemaakt door C.D. Nederhorst