Matrassentest Consumentenbond 2013 dubieus

Koudschuim matrassen


Bekijk de koudschuim informatie video

Koudschuim zouden we het hightech schuim van dit moment kunnen noemen. Koudschuim is een polyurethaanschuim dat, vooral voor matrassen, geweldige eigenschappen heeft.

Koudschuim heeft van nature een open celstructuur waardoor het materiaal zeer goed ventileert en vocht goed opneemt. Door deze open celstructuur voelt een matras van koudschuim niet warm aan.

Kuilvorming komt bij goede koudschuim matrassen niet voor. Het materiaal heeft een hoog comfort en een zeer lange levensduur. Koudschuim matrassen zijn in de regel goede matrassen met hoogwaardige eigenschappen. De kwaliteitsverschillen zijn echter erg groot en naast een A keuze en B keuze, zijn er zelfs C keuze matrassen op de markt. Daarover later meer.

Koudschuim matrassen gaan lang mee en hebben een hoog corrigerend vermogen. Dat is het vermogen van de matras om zich zodanig aan te passen aan het lichaam dat het lichaam voldoende ondersteuning krijgt daar waar dat nodig is. Ook biedt koudschuim de beste progressieve tegendruk (hoe meer u het schuim indrukt, hoe meer tegendruk het geeft). Met andere woorden: koudschuim biedt veel ondersteuning.

Het beste is koudschuim in 50, 55 of 60 HR (High Resilience). Lager dan HR 45 kunt u beter vermijden, omdat dit niet zo veerkrachtig is. Verreweg het beste koudschuim matras (dat ik zelf maak) is zonder twijfel de Comfort Premium Air. Dit is zelfs een HR65 koudschuim matras!

Kwaliteitsverschillen tussen koudschuim

Er zijn grote kwaliteitsverschillen in koudschuim. Deze uiten zich in aanzienlijke verschillen in comfort en prijs.

Er zijn vier kwaliteitsverschillen die direct invloed hebben op het comfort, de levensduur en de prijsverschillen:

  1. Medische kwaliteit koudschuim
  2. A keuze koudschuim
  3. B keuze koudschuim
  4. Afgekeurd C keuze koudschuim dat eigenlijk versnipperd zou moeten worden (voor kussens) maar helaas ook verwerkt wordt in matrassen

De kwaliteitsverschillen zijn voel- en meetbaar en hebben direct effect op het comfort, de houding (ergonomie) en de levensduur.


Bekijk de koudschuim informatie video

Slecht koudschuim

Vooral de laatste paar jaar zie ik veel slecht koudschuim op de markt komen. Vaak komt dit koudschuim uit China waardoor het ook nog eens dubieus is wat er allemaal in het schuim zit. In China is totaal geen controle op schuimproducenten dus ze kunnen erin doen wat ze maar willen.

Maar ook uit Duitsland komt nu veel B keuze koudschuim naar Nederland. Ik denk dat dit alles te maken heeft met de crisis. Elke euro is nu immers meegenomen.

Ik maak me zorgen over deze ontwikkeling want straks hebben consumenten wellicht geen vertrouwen meer in het product koudschuim omdat er negatieve verhalen over koudschuim de ronde zullen gaan doen. Natuurlijk zijn deze koudschuimen prijstechnisch zeer aantrekkelijk, zeg maar gerust goedkoop, maar wat er precies inzit, is niet duidelijk. Dit is natuurlijk een kwalijke ontwikkeling waar ik me veel zorgen over maak. Er zijn al gevallen bekend van mensen met tranende ogen, hoofdpijnen en jeukklachten. Dit kunt u bij de aanschaf van een matras ondervangen door te informeren of het koudschuim Certipur gecertificeerd is.

Slecht koudschuim is te herkennen aan de onregelmatige grootte van de luchtbellen.

Slecht koudschuim is te herkennen aan de onregelmatige grootte van de luchtbellen

Medische kwaliteit koudschuimen

Medische kwaliteit koudschuim is de beste kwaliteit die er te krijgen is. Het heeft alle mogelijke certificeringen zoals LGA, Certipur, HygCen en Medisch getest.

Medisch gekwalificeerd koudschuim heeft een gegarandeerd goed ventilerend vermogen en biedt een absoluut egale tegendruk. Dit schuim blijft koel (ook bij 24 uur gebruik in een ziekenhuis) en heeft een lange levensduur. Het schuim is hygiënisch en kan onder hoge temperatuur worden gereinigd. Voor ziekenhuizen is het belangrijk dat medisch gekwalificeerd koudschuim autoclaaf reinigbaar is (wasstraat in een ziekenhuis waar matrassen boven de 100 graden worden gereinigd), voor een consument is dit niet relevant. Medisch gekwalificeerd koudschuim wordt zelden aan de particulier (consumenten) aangeboden, maar meestal direct aan ziekenhuizen geleverd.

A keuze koudschuim

Een absoluut goede kwaliteit koudschuim is koudschuim A keuze. Dit koudschuim heeft bijna alle certificeringen en een minimale tolerantie waarde. A keuze koudschuim biedt een goed ventilerend vermogen en egale tegendruk. De tolerantiewaarde is minimaal waardoor u gegarandeerd bent van een egale hardheid en tegendruk. Kwalitatief is A keuze koudschuim perfect en biedt vele jaren een goede veerkracht waarbij geen kuilvorming optreedt.

A keuze, B keuze en C keuze koudschuim

B keuze koudschuim

B keuze koudschuim is geen goed koudschuim. Dit koudschuim is afgekeurd schuim voor het maken van matrassen. Dit komt omdat de tolerantiewaarde te hoog is waardoor het schuim geen egale tegendruk en geen egale hardheid biedt en dus (eigenlijk) niet geschikt is om matrassen van te maken. Deze ongelijke druk heeft grote invloed op het comfort en het ventilerend vermogen. Daarnaast kan er ook snel kuilvorming optreden. B keuze koudschuim is aan de prijs te herkennen en wordt in de regel ver onder de ‘normale’ prijzen aangeboden, soms wel 50% goedkoper. Twee-voor-de-prijs-van-één is een actie die ik vaak tegenkom met dit afgekeurde B-schuim.

C keuze koudschuim

C keuze koudschuim is een koudschuim dat afgekeurd is, maar tóch verwerkt wordt in matrassen. C keuze koudschuim behoort versnipperd te worden om het te gebruiken voor kussenvulling. Helaas wordt C keuze koudschuim regelmatig opgekocht en verwerkt in matrassen. Mij wordt dit ook regelmatig aangeboden. Meestal door bedrijven die werken met schuimen van mindere kwaliteit. Als je nagaat dat bij deze mindere fabrikanten de A keuze al niet al te best is, kun je wel nagaan hoe deze C keuze koudschuim is.

Dit is meestal direct zichtbaar aan de prijs welke ver onder de normale verkoopprijs voor koudschuim ligt. Bij C keuze koudschuim is het ligcomfort beduidend minder en is de kans op slaapproblemen vele malen groter dan bij een A kwaliteit koudschuim. Want het gaat zeker binnen afzienbare tijd kuilvorming vertonen. De prijzen voor dit afgekeurde koudschuim liggen minimaal 70% onder de normale verkoopprijzen.

Koudschuimen en ziekenhuizen

Zo goed als ieder ziekenhuis gebruikt koudschuim matrassen. Waarom?

Ten eerste kan koudschuim grote gewichtsverschillen aan en daarnaast gaat het lang mee, zonder kans op kuilvorming.

Koudschuim matrassen zijn volledig anti-allergeen en waarschijnlijk is dit de hoofdreden dat koudschuim matrassen tegenwoordig in vrijwel alle ziekenhuizen worden gebruikt.

Koudschuimen en ziekenhuizen

Wat kost een goed koudschuim matras?

Een goed koudschuim matras (HR 50 of meer) in de maat 90 x 200 met een luxe matrastijk en een dikte van 20 cm zou minimaal € 400,- moeten kosten. Als het goedkoper is dan € 400,- is het vrijwel zeker B keuze koudschuim of het moet gaan om een laag HR gehalte (bijvoorbeeld een HR30).

Wat is het beste koudschuim matras?

Een matras waar ik zelf echt hele goede ervaringen mee heb is de Comfort De Luxe Koudschuim. Als u echt een top koudschuim matras zoekt is dat zonder twijfel de Comfort Premium Air. Dit matras, met zijn royale dikte van 27 centimeter, heeft extra ventilatiekanalen, een superdeluxe volledig natuurlijke en wasbare tijk en een kwalitatief hoogwaardig HR65 koudschuim bestaande uit 3 lagen.

De levensduur van koudschuim

De levensduur van een koudschuim matras is afhankelijk van het HR gehalte. Bij een HR50 is de levensduur zo'n 12-15 jaar.

Kwaliteitsverschillen tussen koudschuim

Nadelen koudschuim

Er zijn eigenlijk nauwelijks nadelen van koudschuim op te noemen voor het gebruik van matrassen. Als ik er een paar moet noemen zou het gewicht er één van zijn. Een goed koudschuim moet een hoge HR hebben. Een hoge HR betekend automatisch dat het schuim zwaar is waardoor het matras dus zwaar wordt. Dit maakt het omdraaien van het matras lastig en zwaar. Ook is het ventilatie vermogen van koudschuim dermate goed dat het matras met name in de winter als te koel kan worden ervaren. Mensen die het liever warm in bed hebben kunnen dus beter voor een combinatie van koudschuim en traagschuim kiezen omdat dit het verkoelende effect van koudschuim verminderd. Ook is de prijs van een goed koudschuim vrij hoog zeker als je het vergelijkt met een polyether- of bonnelveer matras. De hoge prijs van koudschuim wordt echter goed gemaakt omdat de levensduur van koudschuim lang is zonder dat er kuilvorming ontstaat.

Slechte kwaliteit koudschuim. Een ander nadeel van koudschuim is dat de kwaliteitsverschillen enorm groot zijn. Er Het probleem is dat het moeilijk zichtbaar is, zeker voor een leek, maar de slechte kwaliteit koudschuimen bieden veel minder veerkracht en, nog erger, bieden een onregelmatige tegendruk. Gelukkig zijn de slechte kwaliteit koudschuim matrassen meestal wel te herkennen aan de prijs.

Voordelen koudschuim

De voordelen van koudschuim, zeker als het om matrassen gaat, zijn legio. Koudschuim biedt goede ventilatie, gaat lang mee en biedt veel steun. Ondanks dat comfort een subjectief (persoonlijk) iets is kunt je gerust zeggen dat koudschuim zeer veel comfort biedt. Dit komt door het feit dat het alles in huis heeft voor het maken van matrassen. Een koudschuim matras wordt niet klam ondanks dat iemand er flink op zweet omdat koudschuim vocht snel laat verdampen en omdat het er gemakkelijk doorheen zinkt. Ook is het temperatuur neutraal en biedt het enorm veel veerkracht (bij een hoge HR waarde) wat natuurlijk zorgt voor de uitmuntende ondersteuning. De lange levensduur is absoluut ook een voordeel. Als je de levensduur van koudschuim bijvoorbeeld vergelijkt met Latex is het verschil echt groot. Een goed latex matras zal gemiddeld zo’n 8 a 10 jaar mee kunnen gaan terwijl een goede kwaliteit koudschuim makkelijk 12 tot 15 jaar mee kan gaan. En als laatste is koudschuim ook goed recyclebaar wat het milieu natuurlijk ten goede komt.

Conclusie

Een koudschuim matras is koel, zeer veerkrachtig, neemt goed vocht op en krijgt geen kuilvorming. Het heeft een lange levensduur.

          © Copyright 2001 - 2017 Matras.info | Disclaimer | Nieuwsbrief | Sitemap Matrassen | Mogelijk gemaakt door C.D. Nederhorst