Een nieuw bed en matras kopen, wat u moet weten

Een nieuw bed en matras kopen, wat u moet weten. Een goede nachtrust is belangrijker als u wellicht denkt. Door een goede nachtrust kunt u de batterijen weer op laden en fris en aan de nieuwe dag beginnen. Een goed slaaprecept bestaat uit twee ingrediënten: een comfortabel bed en een fijn matras. Maar wat moet je weten als je een nieuw bed en matras wilt kopen?

Matras prijzen

Matras prijzen

Wat mag een nieuw matras kosten? Elk prijssegment heeft zijn eigen modellen en deze zijn lastig onderling te vergelijken. Over het algemeen kunt u aan een duurder matras hogere eisen stellen en bieden deze ook meer comfort.

Wat moet u weten als u opzoek gaat naar een nieuw matras?

  • Welke maat heeft u nodig? Een extra lang of extra breed bed?
  • Is uw huidige bedbodem stevig of juist zacht en is deze verstelbaar of niet?
  • Welke hardheid heeft uw voorkeur? Zacht, gemiddeld, hard?
  • Wilt u de matrassen gekoppeld hebben om van twee losse matrassen één geheel te maken?
  • Is uw kussen ook aan vervanging toe? Neem uw kussen even onder de loep als u opzoek gaat naar een nieuw matras.
Kies een goede bedbodem

Een bedbodem

Qua bedbodems zijn er veel mogelijkheden. U kunt kiezen uit een spiraalbodem, een lattenbodem, schotelbodem of een boxspring bodem.

Een spiraal bedbodem is een bedbodem van staal. De staaldraden zijn gevlochten en gespannen binnen een stalen frame. Een spiraal bodem doet ergonomisch weinig en is een stevige bedbodem.

Een schotelbodem biedt een goede gewichtsverdeling en werk ergonomisch gezien ook goed. Hoe meer schotels hoe beter het gewicht verdeeld wordt. Elk type matras kan op een schotelbodem gebruikt worden.

Een lattenbodem bestaat uit een houten frame met latten van hout of van kunststof. De meeste lattenbodems worden geleverd met 28 latten maar een lattenbodem met 42 latten biedt een betere ondersteuning. Een goede latenbodem draag ergonomische gezien bij aan een goede houding.

Een boxspring is een met stof beklede bedbodem op een houten of stalen frame. Daarop komt het matras. Boxsprings zijn soepel en zacht, bieden comfort en goede ventilatie maar zijn niet hygiënisch (worden snel vuil).

Welk matras past het best bij u

Wat voor matras past bij u?

Belangrijke criteria voor een goed matras zijn : hardheid, warmte-isolatie, vochtregulatie conformiteit, en duurzaamheid.

Een goed matras bestaat uit een (matras) kern, met daaromheen een tijk (textiel). Als de tijk afritsbaar is kunt u deze wassen. Let er op dat deze tenminste op 60 graden gewassen kan worden daar dan pas de huisstofmijt gedood wordt.

Tip

: u kunt ook een losse katoenen onderdeken (super de luxe molton) direct op het matras leggen welke wasbaar is op 95 graden.

Schuimmatrassen van Latex en Polyether zijn licht in gewicht, maar matig in hun ventilerende en vocht doorlatende werking.

Koudschuim matras zijn hierbij een uitzondering daar dit type matras juist koel is en een goed ventileert en een goed ademt vermogen heeft. Ook is koudschuim veerkrachtiger en biedt daardoor een betere ondersteuning. Koudschuim matrassen zijn te gebruiken op spiraal bedbodems, lattenbodem, schotelbodems of boxspring bedbodems.

Lees ook:  Bestaat er zoiets als een perfect matras?

Latexmatrassen (van natuurlijk en/of synthetisch rubber) isoleren eigenlijk te goed en ventileren onvoldoende. Hoe hoger het gehalte natuurlatex, hoe beter de veerkracht en ondersteuning. Latex- of schuimmatrassen zijn te gebruiken op lattenbodems of schotelbodems.

Binnenveringmatrassen bevatten stalen veren die met elkaar verbonden zijn (dus niet individueel verpakte veren die pocket matrassen genoemd worden). Hun veerkracht en soepelheid is afhankelijk van de dikte van het staaldraad, de hoeveelheid veren per vierkante meter en het aantal slagen en de vorm van de veer. Binnenveringmatrassen bieden een redelijke tot goede conformiteit, een goede tot zeer goede ventilatie en een zeer goede vochtregulatie, maar een minder warmte-isolerend vermogen. Binnenveringmatrassen kunnen met elke bedbodem worden gecombineerd.

Omdat water flexibel is, bieden waterbedden uitstekend comfort. Bovendien zijn ze warm in de winter en koel in de zomer. Nadelen zijn het hogere energieverbruik, kans op lekken en minder stabiliteit. Een futon is een stevige Japans matras dat bestaat uit verschillende lagen katoen en kokos. Ergonomisch doet een futon weinig tot niets.

Traagschuim vormt zich naar het lichaam van de gebruiker waardoor er geen drukpunten ontstaan die de slaap verstoren. Het materiaal werd ontwikkeld door de NASA om astronauten tijdens de ruimtevaart te beschermen tegen de enorme druk krachten tijdens de lancering.

Wat is een goed matras

Wat is een goed matras?

Een goed matras is een matras dat alles in huis heeft om het slapen voor u fijn en gezond te maken. Maar wat is een goed matras? Een goed matras…

…biedt u goede ondersteuning

Een goed matras biedt de juiste ondersteuning zodat u rug in rechte lijn ligt. Als u op uw rug ligt hoort de natuurlijke S-vorm van uw wervelkolom intact te blijven. Als u een matras heet dat goed ondersteund zal dit u een ontspannen gevoel geven.

… biedt de juiste hardheid.

Dat een harder matras beter zou zijn dan een zacht matras is allang achterhaald. Zeker als je zelf ligt bent dan kan een hard matras zorgen voor overbelasting en overdruk. Lichte mensen kunnen beter kiezen voor een zacht matras. Zwaardere mensen kunnen wél prettig slapen op een stevig en hard matras. Bent u erg verschillend in gewicht en in voorkeur dan doet u er goed aan om ieder een eigen matras te nemen. U kunt ook kiezen voor een drukverlagend matras (van traagschuim) dat zich vormt naar het lichaam. Dit type matras biedt veel ondersteuning en comfort.

…geeft een goed doorbloeding

Een goed matras biedt een druk verlagend effect waardoor uw doorbloeding niet of nauwelijks wordt afgekneld. Door een druk verlagend matras wordt de druk op je lichaam evenredig verdeeld en hoeft u veel minder te draaien in bed. Ook ervaart u op een matras waar uw gewicht goed op verdeeld wordt geen slapen de ledematen.

… biedt voldoende ruimte.

Hoe meer ruimte hoe meer comfort. Hoe groter uw bed hoe makkelijker u kunt omdraaien en bewegen en hoe meer comfort dit zal bieden. Het mooiste is dat het matras minimaal 20 cm langer is dan u zelf lang bent. Voor de meest ideale breedte bestaat zo’n vuistregel niet, maar een 90 centimeter breed bed wordt voor een eenpersoonsmatras meestal als minimum breedte gezien.

Lees ook:  Aankooptips voor het kopen van nieuwe matrassen

…ventileert goed

Een matras moet goed vocht doorlaten en kunnen ventileren. Gemiddeld verliest een mens ongeveer 300 ml vocht per nacht. Daarom dient een matras goed vocht door te laten en te kunnen ventileren. Een bed kan al gauw klam en vochtig aanvoelen als de ventilatie van het matras niet goed is. Let ook op een ventilerend dekbed. Dons is wellicht niet altijd even ideaal daar een donzen dekbed isoleert.

…kan met uw bedbodem

Pocket matrassen kunnen bijvoorbeeld niet op een lattenbodem omdat daar waar geen lat zit de veer in het matras geen tegendruk krijgt. Veel beddenleveranciers bieden tegenwoordig slaapsystemen aan. Bij een slaapsysteem zijn de bedbodem en het matras helemaal op elkaar afgestemd. Maar over het algemeen kan een matras op elk type bedbodem.

…slaap nog steeds niet fijn zonder goed kussen

Een matras biedt ondersteuning aan uw lichaam en een kussen biedt ondersteuning voor de nek en schouders. Een kussen gaat veel minder lang mee dan een matras en dient regelmatig vervangen te worden. Bij de aanschaf van een nieuw matras is het aan te raden om ook gelijk naar een goed kussen te kijken.

…ligt heerlijk ontspannend

Het gaat er bij een nieuw matras vooral om dat u lekker ligt en zich ontspannen voelt. Het overstappen van uw “oude” matras naar een nieuw matras gaat meestal gepaard met een aantal nachten( soms zelf een aantal weken) flinke spierpijn. Uw spieren zullen moeten wennen aan een nieuwe houding. Een nieuw matras ligt altijd anders dan uw ‘oude’ matras waaraan u zo gewend was.

…kiezen kost tijd

Om een goed bij u passend matras te kiezen heeft u tijd nodig. Het beste is er op te gaan liggen en te voelen of u ontspant en lekker ligt. Maar dat proefliggen biedt nog altijd geen garantie of het matras in de praktijk ook zal gaan bevallen. Het beste is het om er voor te zorgen dat u het matras thuis op proef krijgt met een niet goed geld terug garantie. Let op, dit is geen omruil garantie want meestal mag je maar één keer omruilen en kan je niet je geld terug krijgen.

Tips voor het proefslapen

Tips voor bij het proefliggen

  • Als u op uw zijde ligt, moet ook uw taille op het matras rusten.
  • Neem uw kussen van thuis mee.
  • Ga niet proefliggen als u moe bent want dan ligt elk matras lekker.
  • Kies voor een leverancier die u het matras op proef aan biedt.
  • Schrik er niet van als u de eerste paar weken echt moet wennen.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.