Giftige stoffen in matrassen

Giftige stoffen in matrassen

UPDATE: 16-10-2017

Inmiddels heeft BASF via een persbericht verklaard dat: “er op basis van nader onderzoek geen reden is om uit te gaan van een gevaar voor de gezondheid”, omdat de aangetroffen concentraties dichloorbenzeen in het onderzochte materiaal “laag” zouden zijn. De gifstof betreft dichloorbenzeen, dat schadelijk is voor de huid, ogen en luchtwegen.

BASF, leverancier van chemicaliën, heeft verontreinigde grondstoffen geleverd aan de schuim- en matrassen industrie. In Duitsland zijn de getroffen matrasaanbieders direct begonnen met het informeren van haar klanten en al tot een terugroepactie overgegaan. De verontreinigde schuimen hebben een verhoogde concentratie dichloorbenzeen. Deze stof is schadelijk voor de gezondheid en het milieu.

Wat is er gebeurd?

De grondstofleverancier BASF heeft een te hoge concentratie dichloorbenzeen (TDI) geleverd aan haar klanten. Tussen 25 augustus en 29 september is er TDI (grondstof voor het maken van schuimen) geleverd met een te hoge concentratie van de stof dichloorbenzol. Deze reukloze stof irriteert de huid, ogen, luchtwegen en zou zelfs kankerverwekkend zijn. De grondstof is aan verschillende bedrijven in diverse Europese landen geleverd. Zij hebben dit intussen hebben verwerkt in hun producten. Het Duitse Fachverband Matratzen-Industrie meldt nu dat het zeker is dat er matrassen met dichloorbenzol bij consumenten thuis liggen.

BASF giftige matrassen

Terugroepactie Emma matrassen

Het Emma matras, het best geteste matras van de Consumentenbond, blijkt ook haar klanten te hebben geïnformeerd en is een terugroepactie begonnen in Duitsland. Echter nog niet in Nederland. Ook het merk Dunlopillo is al een terugroepactie in Duitsland begonnen. Dit doen deze fabrikanten in Duitsland al voordat de testresultaten over de precieze concentraties dichloorbenzeen bekend zijn. Zeker een te prijzen reactie en deze dient zo spoedig mogelijk navolging in Nederland te krijgen.

Al eerder gifstoffen in matrassen aangetroffen

Het is al eerder gebeurd dat (goedkope) matrassen teruggeroepen zijn in verband met gifstoffen. In 2007 heeft Beter Bed 1.300 vervuilde matrassen, geproduceerd in China, uit de handel genomen. Dit door middel van een terugroepactie. Uit onderzoek van TNO bleek overigens achteraf dat de matrassen geen gevaar voor de gezondheid opleverden.

Wat kunt u doen als consument

Als u op het punt staat een matras te kopen let dan goed op of uw leverancier 100% gifvrije matrassen aanbiedt.

Hoe kunt u dit checken?

Ik zou u aanraden vragen te stellen aan uw matrassenleverancier om er zeker van te zijn dat het matras dat u wilt aanschaffen vrij is van schadelijke stoffen. U kunt met name kijken naar het LGA certificaat. Het LGA certificaat wordt uitgereikt aan matrassen die vrij van schadelijke stoffen zijn.

Bronnen:

http://news.rtl2.de/gesellschaft/rueckruf-von-dunlopillo-matratzen-gift-schaum-von-basf/
http://www.computerbild.de/artikel/cb-News-Panorama-BASF-Kunststoff-Matratzen-Rueckruf-19158887.html
http://www.evivam.de/health/gesundheit/news/basf-matratzen-430195.html
http://www.stern.de/wirtschaft/news/matratze-rueckruf–dunlopillo-7657526.html?utm_campaign=alle&utm_medium=rss-feed&utm_source=standard

4 Reacties

Chris Nederhorst Chris Nederhorst

Beste mevrouw Huldy, wij kunnen dit helaas niet met zekerheid zeggen. In Duitsland is Emma in ieder geval met een terugroepactie begonnen, in Nederland nog niet. Wellicht dat er met 2 verschillende schuimen gewerkt wordt en dat de Nederlandse versie van het Emma matras geen giftige stoffen bevat. Misschien is het verstandig om de nieuwsberichten af te wachten tot er het e.e.a. concreets uit de testresultaten komt. U kunt natuurlijk ook contact opnemen met Emma matrassen zelf.

Pauline

N.a.v. de productiefout en gifstoffen in het emmamatras mag ik het zn emmamatrassen omruilen voor een ander emmamatras. Heel aardig! Maar hoe kan ik nu weten en controleren of dit wél een goed matras is?

Ad

TDI is niet dichloorbenzeen. Waar die flauwekul vandaan komt is me helaas niet duidelijk. TDI is toluyl di-isocyanaat. In de genoemde matrassen is de concentratie te laag om enige schade te kunnen aanrichten. Afgezien daarvan reageert het met vocht (daarom is het ook giftig) dus is het binnen 24 uur na productie vann de matrassen ook verdwenen. Niet door zijn vluchtigheid, het is niet vluchtig, kookpunt 250 C, maar omdat het met vocht uit de lucht reageert. Alweer een flauwe poging om de consument bang te maken voor chemie. Net als Fipronil.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *