Wat is het beste hoofdkussen voor mij?

Waar moet ik op letten als ik een nieuw kussen koop

Een goed hoofdkussen is belangrijk maar wat is en goed hoofdkussen en waar moet ik op letten als ik een nieuw kussen koop?

Waar moet ik op letten als ik een nieuw kussen koop

Waarom is een goed kussen eigenlijk zo belangrijk? Een goed hoofdkussen voorkomt in de meeste gevallen nek- en schouderpijn en laat u ontspanner slapen. Een goed hoofdkussen heeft dus ook effect op uw nachtrust. Hoe ouder we worden, hoe meer de spier- en gewrichtsconditie achteruit gaat en hoe meer het op het kussen aan zal komen.

Het hoofd en de nek zijn samen half zo lang als de rug. Dit betekend dat de steun van het bovenlichaam voor ca. 30% mede bepaald wordt door het hoofdkussen. Een goed hoofdkussen zorgt er dus voor dat we nek- en schouderpijn kunnen voorkomen. Nekklachten gaan bijna altijd ten koste van onze slaapkwaliteit en onze slaapkwaliteit is bepalend voor problemen op de dag. Problemen zoals moe zijn, mogelijke pijnen, concentratieproblemen, prikkelbaarheid of stemmingswisselingen kunnen de gevolgen van een slechte nachtrust zijn.

Waar zorgt een hoofdkussen dan precies voor?

Een hoofdkussen draagt het hoofd en de nek. Maar ook de halswervels moeten behoorlijk wat gewicht dragen. Het hoofd weegt namelijk tussen de 4,5 tot 6 kg en moet door de halswervels gedragen worden. Dit wordt in bed voor het grootste gedeelte door het hoofdkussen gedragen. Het is daarbij wel van belang dat het hoofdkussen goed bij het lichaam past. Belangrijk hierbij is de breedte van de schouders, het gewicht van de slaper /slaapster en de persoonlijke wensen. Als het hoofdkussen echt klopt zal u niet alleen beter kunnen ontspannen, maar voorkomt u ook mogelijke hoofd- of spierpijnklachten, welke het gevolg kunnen zijn van een verkeerde ondersteuning of lighouding.

Wat is belangrijk bij de keuze van het juiste hoofdkussen?

De breedte van de schouders bepalen voor een groot gedeelte de dikte van het kussen hoewel de manier van liggen ook veel invloed heeft op de juiste dikte. Als u op uw buik slaapt heeft u eigenlijk helemaal geen kussen nodig of alleen een heel dun kussentje.

Lees ook:  Het beste matras voor koppels

Ook heeft de stevigheid van het matras grote invloed op de juiste dikte van het hoofdkussen. Heeft u een zacht matras dan zal u een minder dik hoofdkussen nodig hebben dan als u een relatief stevig matras heeft. Als het matras zacht is kunnen de schouders goed wegzakken in het matras en behoefd het kussen minder dik te zijn. Als het matras vrij stevig is en u bent breed geschouderd dan heeft u vrijwel zeker een dik (hoog) kussen nodig. Hoe breder de schouderpartij, al snel wordt dan gedacht aan een dik hoofdkussen immers moet de ruimte tussen de matras en nek worden “opgevuld”!?

Toch is deze gedachte een valkuil immers: Hoe soepeler de matras is des te verder kan de schouderpartij worden opgenomen in de matras (en mogelijk draagt de bedbodem daarin ook een steentje bij), waardoor de afstand tussen bovenzijde matras en nek kleiner is dan bij een stevige matras. Kies dan eerder voor een dunner en/of soepeler hoofdkussen, voordeel daarvan is ook dat bij het veranderen van de lichaamshouding tijdens de slaap, bijvoorbeeld door te draaien naar rugligging, het kussen dan het hoofd niet naar “voren” drukt met alle gevolgen van dien. Dit zou bij een te dik hoofdkussen wel gebeuren.

Wat is de juiste kussenhoogte

Wat is het beste hoofdkussen voor mij?

Dit is een echt lastige vraag. Het juiste hoofdkussen voor u is afhankelijk van vele factoren en van uw wensen en verlangens.

Welk kussen is het best geschikt voor u

Een hoofdkussen die u zelf harder en zachter kunt maken is vaak het kussen waarmee de kans van slagen het beste is. Mocht u het hoofdkussen wat te dun voelen dan kunt u er zelf wat vulling bij doen en zo doende het kussen dikker (hoger) maken. Hoofdkussens die u harder en zachter kunt maken kunnen van koudschuim-vlokken, traagschuim vlokken, Dacron, Cellulose van mais, of latex vlokjes zijn.

Lees ook:  Slaaptekort bij jonge ouders

Massieve hoofdkussens kunt u niet dikker of dunner maken en dienen dus qua hoogte precies te kloppen. Met de zogenaamde ergonomische kussen dient u op te passen. Ergonomische hoofdkussens hebben een nekrol met een bepaalde dikte. Als die klopt qua hoogte is het prima maar is het kunnen niet helemaal goed (net te hoog of net te laag) dan dient u echt op te passen want dan kan zo’n kussen voor een nek hernia zorgen. Sowieso is het belang van een perfect passend kussen groter dan u wellicht denkt. Buiten het feit dat een verkeerd hoofdkussen een nekhernia kan veroorzaken zal een verkeerd hoofdkussen ook uw nachtrust behoorlijk kunnen verstoren. Kies dus voor een goed en fijn hoofdkussen waarmee u een ontspannen nachtrust heeft.

Tips voor uw hoofdkussen:

Gebruik een hoofdkussen niet te lang. Een hoofdkussen wordt namelijk snel vies. Elke nacht verliest een mens ongeveer 0.4 liter transpiratievocht. Veel vocht trekt het kussen in. Alleen al vanuit hygiënisch oogpunt is het vervangen van uw hoofdkussen na 3 tot 5 jaar aan te raden. Als een hoofdkussen wasbaar is kan je al echt langer doen met het kussen. Kijk of het hoofdkussen wasbaar is. Het beste is het als het kussen wasbaar is op minimaal 60 graden want dat is huisstofmijt dodend. Ook zijn er molton-kussenslopen verkrijgbaar. Dit is een ongeveer 1 cm dikke sloop van katoen die wasbaar is op minimaal 60 graden. Deze zijn zeker aan te raden voor mensen die relatief veel transpireren.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

Één reactie

Marie-José Verheugen

Heel informatief dit artikel. Er zijn ook kussens met bijv. eendendons of eendenveertjes op de markt. Hoe staat u daar tegenover? Is dat geen goed materiaal?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *