Emma matras review

Het Emma matras werd getest door de Consumentenbond in maart 2017. De eindscore was een 7,7 waardoor het als beste uit de matrassentest kwam. Met name op de levensduurtest scoort het Emma matras bijzonder goed. Het Emma matras heeft 1 hardheid (stevigheid) en wordt gecomprimeerd (volledig platgedrukt) per post verstuurd. Het Emma matras wordt op proef geleverd met een niet goed geld terug garantie. Ik heb het Emma matras nu zelf geanalyseerd en kom tot meerdere conclusies die ik hieronder met u deel.

De prijs kwaliteitsverhouding van het Emma matras

De prijs van het Emma matras is scherp en betaalbaar. Voor nog geen €500,- een matras waar je 10 jaar mee zou kunnen doen is een scherpe prijs. Ook de geboden service met de proeftijd en niet goed geld terug garantie is perfect. De kwaliteit vind ik echter minimaal. De tijk is dun en bestaat uit 98% polyester. De onderkant en de zijkant van de tijk kan maar op maximaal 40 graden gewassen worden wat huisstofmijt niet doodt. De tijk is niet gebiesd waardoor de randen van het matras krom trekken.

De tijk van het Emma matras is dun, polyester en niet wasbaar op 60 graden

Ook neemt polyester nauwelijks vocht op en heeft het de eigenschap om nogal warm aan te voelen. Polyester staat erom bekend dat het statisch wordt en staticiteit opbouwt (magnetische en elektrische straling) wat nadelig is voor de nachtrust. Wel biedt polyester een goede ventilatie en blijft het goed in model. De zonering (zones) van het Emma matras zit alléén in het schoudergedeelte en niet in het heupgedeelte!? Ook is er geen lendenversteviging. Wel heeft het Emma matras ventilatie kanalen over de gehele breedte van het matras maar deze worden gemakkelijk dichtgedrukt op het moment dat je op het matras ligt.

Consumentenbond versus onze review

De Consumentenbond vindt het Emma matras het beste matras van Nederland. Maar oh, wat verschilt dit met mijn zienswijze. Ik kan dit matras zelfs amper een voldoende geven en de consumentenbond geeft het Emma matras het hoogste cijfer. De uitslag van de matrassentest door de Consumentenbond komt dus totaal niet overeen met mijn analyse. Dat verbaast mij overigens niets (zie: consumentenbond matrassentest uitslag dubieus) want het is mij al jaren duidelijk dat de consumentenbond niet op alle vlakken over de juiste expertise beschikt.

Over het comfort van het Emma matras kan ik niet oordelen en mijn ervaring is dat comfort een zeer persoonlijke kwestie is (of iets fijn en prettig is of niet). Hetzelfde geldt voor de ondersteuning. Want of het Emma matras de juiste ondersteuning biedt is sterk afhankelijk van het type lichaam dat op het matras rust. Wat ik echter zeker weet is dat de kwaliteit van de gebruikte materialen minimaal is. De bovenlaag, het blauwe gemarmerde schuim, is van zo’n slappe kwaliteit dat het met wrijven al stuk gaat. Als het tricot dat om de kern heen zit kapot gaat, is het een kwestie van tijd dat ook het schuim stuk gaat door het bewegen en omdraaien op het matras.

Levensduur test Emma matras door de consumentenbond

Wat betreft de levensduur van het Emma matras kan ik niets zeggen. Ik ga er vanuit dat Emma zelf testen heeft gedaan hoe lang hun matras mee gaat. De Consumentenbond heeft het Emma matras een 9,5 gegeven voor de levensduurtest wat natuurlijk een prachtig cijfer is. Echter leg ik de uitkomsten van de matrassentest van de consumentenbond wat dit aangaat ook naast me neer. Het feit dat vrijwel alle testen mechanisch gedaan worden geeft in mijn optiek totaal verkeerde uitslagen.

Levensduur Emma matras

Schuim reageert bijvoorbeeld bijzonder sterk op vocht en op warmte. Bij warmte wordt met name mindere kwaliteit schuim altijd een stuk zachter en precies het zelfde geldt voor als het vochtig wordt. Dit soort zaken worden door de consumentenbond niet meegenomen in de duurzaamheidstest terwijl dit enorme consequenties heeft. Ik zeg niet dat dit specifiek bij het Emma matras het geval is maar in z’n algemeenheid zegt de consumentenbond matrassen test mij bijzonder weinig.

One fits all-matras in één hardheid

Het Emma matras word slechts in één hardheid (stevigheid) gemaakt. Deze stevigheid zou ideaal moeten zijn voor iedereen! Helaas, zo gemakkelijk werkt het niet. Het is met name de juiste stevigheid die een matras goed en fijn maken en dit is sterk afhankelijk van de wensen van iemand maar ook van zijn/haar gewicht en lichaamsbouw. Als het wat nauwer luistert, bijvoorbeeld bij lichamelijke klachten of als iemand minder goed slaapt, is het voornamelijk de juiste stevigheid die bepaalt of het goed is en werkt of juist niet. Het “one fits all” principe wordt alleen maar door de “start-up-lever-matrassen-in-een-doos- bedrijven” gehanteerd. In de matrassenbranche weet men dat de juiste stevigheid van het grootste belang is. Zelfs nog belangrijker dan wat voor soort of type matras men neemt. Ik maak niet voor niets al mijn matrassen in standaard 4 verschillende hardheden en kan er zelfs 6 aanbieden.

Emma marketing

Emma is geen matrassenfabrikant maar een marketing bedrijf. Als er één is die marketing goed begrepen heeft dan is het Emma. Aan alles wordt een mooie marketingdraai gegeven, soms zelfs misleidend in mijn optiek. Zo wordt iets dat echt minder goed is als bijzonder positief beschreven. Over de tijk (het textiel van het matras) zegt Emma zelf bijvoorbeeld; “De matrashoes is gemaakt van een uniek, vochtregulerend materiaal. De elastische vorm past strak om je matras, en je kunt het gewoon wassen. Je kunt er dus zelfs zonder hoeslaken op slapen”. De tijk van het Emma matras is 100% polyester! En polyester is helemaal niet uniek en neemt juist slecht vocht op. Daarnaast doet Emma net of de tijk zo bijzonder is dat je er zelfs geen hoeslaken op hoeft te gebruiken!

Hier nog een ander voorbeeld: “Bij de productie van een hoogwaardig matras komt meer kijken dan je denkt. Handwerk en vakmanschap zijn onmisbaar”. Of het Emma matras een hoogwaardig matras is, is misschien afhankelijk van hoe hoog je de lat legt maar ik vind het zeker géén hoogwaardig matras. Handwerk? Het Emma matras wordt zo goed als volledig machinaal gemaakt en er komen juist bijzonder weinig handen aan te pas. Hier nog een voorbeeld van een staaltje Emmamarketing: Wij hebben aan alles gedacht zodat jij lekker kan slapen, Ademende hoes (een polyester tijk!) Opencellige Airgocel (een eigen benaming van het blauwe (zwakke) schuim) schouderzone (alleen één zone voor de schouder? En niet voor de heupen of lendenen)?

Emma matras en bloggers

Bijzonder veel bloggers en blogsters in Nederland hebben een Emma matras gekregen als ze er een recensie over wilde schrijven. Uiteraard is de kans dat de reviews over het Emma matras goed worden veel groter omdat het product cadeau is gegeven. Veel ervaringen over het Emma matras die je dus op internet tegenkomt zijn in een betaalde vorm op het internet geplaatst. Het is opvallend dat er in de blogs vaak gezegd wordt dat de geur minimaal is en dat eigenlijk het hele verkoop verhaal afgedraaid wordt tot aan de uitleg van de innovatieve Hypersoft-laag aan toe. Ook blijken vele blogs affiliate te zijn …als u via zo’n site op de Emma site terecht komt krijgen zij provisie. Daarnaast zijn er reclamecampagnes op Facebook, de radio, op TV en op abri’s waarbij het Emma matras volledig lijkt te drijven op de uitslag van de consumentenbond matrassentest.

Emma matras bloggers blogsters reviews

Sterke lucht en comprimeren

Bij het unboxen kwam een behoorlijk sterke lucht vrij. Zeer waarschijnlijk is dit te wijten aan het feit dat het matras na productie direct is gecomprimeerd en in plastic gepakt. Of je deze geur erg vindt is heel persoonlijk. De één zal de geur van het Emma matras direct opmerken en de ander heeft er geen last van. Het beste laat u een nieuw matras dat ruikt goed luchten alvorens erop te slapen. In de regel zijn dit soort luchtjes met een paar dagen verdwenen. Het comprimeren (volledig platdrukken) van het matras is absoluut niet goed voor de veerkracht en de levensduur van het matras. In de schuimbranche is dit al jaren bekend en er zijn dan ook nauwelijks grote merken die dit doen. Het voordeel van het comprimeren is dat een matras gemakkelijk en goedkoop te versturen is.

Conclusie

Kortom al met al ben ik totaal niet onder de indruk van het Emma matras. Het is volledig te vergelijken met alle andere “start-up” matrassenleveranciers of beter gezegd marketeers en dat zijn er ondertussen heel wat; het Casper matras, het Bruno matras, het Lidl matras, het Eve matras, het Hema matras, het Matt matras etc… Deze bedrijven hebben niet veel te maken met het leveren van écht goede matrassen maar veel meer met marketing. Hoe het Emma matras slaapt kan ik u niet vertellen maar kunt u wellicht terugvinden in (echte) reviews.

8 Reacties

Ruud Spijker

Doordat de consument door de bomen het bos niet meer ziet , kan een reclamemaker daar ruimschoots van profiteren . Het is jammer dat men daardoor op een kwalitatief minder matras/bed komt te liggen. Het proefslapen zal daar weinig aan veranderen , omdat de meeste mensen hun matrassen toch niet terug zullen sturen ( gewenning…..oh hij slaapt best wel goed hoor ) , dit wetende kunnen deze bedrijven hun kwalitatief mindere producten aan de man blijven brengen .

Gerard

Vandaag kocht ik het testrapport van de consumentenbond. Het valt me op dat in het overzicht alleen testresultaten opgenomen zijn, en geen eigenschappen en kwaliteitskenmerken van de matrassen, zoals de toegepaste materialen. Allerlei soorten matrassen van verschillende materialen staan door elkaar, m.i. worden er appels met peren vergeleken. Geen beste test als je het mij vraagt. Naar aanleiding van het bovenstaande vraag ik me wel af hoe slecht polyester nou is als tijk. Elke sporter weet dat de eerste laag op je huid vocht moet afvoeren ipv opnemen, ga maar eens flink sporten met een katoenen shirt, dan weet je wat ik bedoel, dus polyester als tijk lijkt me beter geschikt dan katoen, of ziet u dit anders?

Hélène Westerhof

Ik ben op zoek naar een nieuwe matras en las over het Emma matras, ik was voor 90% al zeker deze matras te kopen. Maar…(en na maar..komt altijd iets negatiefs) na het lezen van de interessante beschrijving is mijn animo om de matras te kopen gereduceerd tot nul %. Geweldig zo`n gedegen en verhelderend artikel! Bedankt! Nadeel, ik moet weer opnieuw gaan zoeken.

D. Willemse

Dat er goede marketing achter het Emma matras zit was mij wel duidelijk maar dat het matras zo tegen viel was opvallend. Normaal gesproken ben ik een gemakkelijke slaper en heb ik geen problemen met matrassen maar met het Emma matras kreeg ik wel problemen.
Ten eerste was de lucht in de slaapkamer niet te harden en ten tweede was het matras veel te zacht. Ik weeg zelf net 81 Kg wat toch redelijk normaal is maar het matras was zo zacht dat ik moeite kreeg met omdraaien in bed en pijn in mijn onderrug kreeg terwijl ik hier normaal gesproken nooit last van had. Daarnaast vond ik het matras ook behoorlijk warm. Nu ik het filmpje heb gezien begrijp ik waarom. Synthetische lijmlagen en een 100% synthetische tijk zorgen natuurlijk voor meer warmte. Al met al een teleurstellend matras dat zeker niet waar gemaakt heeft wat er beloofd word.

B. vd Berg

Fijn dat u dit filmpje gemaakt heeft….voor mij is het helaas te laat. Ik heb dit matras sinds begin dit jaar en begrijp nu waarom ik er bijzonder slecht op slaap. De stank die het matras in onze slaapkamer verspreide was echt erg en heeft maanden geduurd. Het matras is warm en ik dacht al dat het aan mezelf lag want ik zweet me een ongeluk. Na het kijken van het filmpje begrijp ik dat de ventilatie kanalen helemaal dicht gaan op het moment dat je er op ligt. Ik ben voor dit marketing verhaal en de uitslag van de consumentenbond gegaan waar dus achteraf net veel van klopt. Voor mij het matras te zacht en veel te warm en mis ik steun.

Bas L

Een niet zo heel goed matras, ( voorzichtig gezegt ) en erg warm, vocht afvoer is ook niet zo goed, slaapt nat. En de tijk is van zo een slechte kwaliteit dat ie na 3 weken kapot ging. Verschillende nieuwe hoezen/tijk mogen ontvangen ( 2 nieuwe ) allemaal kapot na één keer gebruik. Erg teleurgesteld in Emma matrassen ! Het is puur marketing!
Er werd mij nog “korting” aangeboden om het maar niet terug te hoeven nemen. Dat de Consumentenbond dit Matras het predicaat, beste geeft, onbegrijpelijk !
Een uitstekend functionerende marketing machine met een slecht product.

Paul van H

Op 28 april toch maar die Emma matras gekocht, natuurlijk de 100 dagen proefslapen belangrijk gevonden.
Matras werd snel geleverd door puffende DPD man in de stromende regen bij mijn vrouw rond het middag uur.
Bij thuiskomst om 5 uur vond ik in de straat de gebruiksaanwijzing doorweek liggen met mesje achterop.
Uitpakken van de totaal vervormde en beschadigde doos ging makkelijk
maar toen die lucht vreselijk, matras weg gezet om een week te luchten.
nu na 3 weken redelijk slapen nog steeds die lucht in de de gehele bovenverdieping

waarschijnlijk gaat die deze week nog terug, denk dat die lucht niet meer weggaat en is het wel gezond ?

Johan

Ik overweeg ook een Emma matras aan te schaffen, heb er even op gelegen. Mijn indruk was, hetzelfde gevoel als een koudschuim met traagschuimtoplaag matras waar ik wel goede ervaringen mee heb. Ook ff goed er aan geroken, maar rook niets noemenswaardig. Verder schijnt het matras ook in sommige andere landen hoog te scoren. Maar de 100 dagen op proef zijn in mijn opinie hun sterkste troef. Maar over de kwaliteit heb ik nog geen oordeel omdat ik niet zoals de tester dat heb kunnen beoordelen. Mijn probleem in het hele verhaal is de onafhankelijkheid van wie dan ook. De tester vermeld zelf ook matrassen te fabriceren, wat bij mij ook weer de wenkbrauwen fronst… dus gewoon zelf beoordelen lijkt mij het beste en daar heb je 100 dagen voor, bevalt hij niet, terugsturen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.