Organische of ecologische matrassen

De vraag naar organische of ecologische matrassen, in het bijzonder organische babymatrassen, is de laatste jaren drastisch toegenomen. De keus voor organische matrassen wordt door veel meer dan alleen ‘lekker slapen’ bepaald.

Eén van de belangrijkste redenen dat mensen de voorkeur geven aan een organische matras boven een conventionele matras, is dat de eerstgenoemde gegarandeerd vrij is van chemische stoffen en daarom een veiligere en gezondere keus is. Dat geldt in het bijzonder voor de organische babymatrasjes.

Er zijn ook een aantal nadelen aan organische matrassen. Hieronder vindt u informatie zodat u een onderbouwde beslissing kunt nemen om al dan niet een organische matras te kopen.

Een van de voordelen van organische matrassen heeft betrekking op de sterke stijging van allergieën en ziektes die verwant houden met de uitstoot van chemische stoffen. Het grootste voordeel van zuivere ecologische of 100% organische matrassen is het volledig ontbreken van giftige en chemische materialen.

Bij latex matrassen denkt men snel dat er sprake is van een duurzaam en natuurlijk product, maar dat is niet altijd het geval. De productie van latex legt een behoorlijke druk op het milieu want het productieproces vergt bijzonder hoge temperaturen en latex moet over enorme afstanden vervoerd worden. Daarnaast komen er bij de productie bijna altijd synthetische toevoegingen aan te pas en gaat een latex matras niet zo lang mee (circa 7 jaar) als een matras van puur organisch materiaal. Talalay latex is hierop een uitzondering, want dit materiaal heeft een levensduur van minimaal 10 jaar.

Bij een traditionele pocketvering matras kunnen we niet spreken over ecologische of organische matrassen, omdat daar vrijwel altijd staal of ijzer in de matras is verwerkt. Bij de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van pocketvering matrassen maakt men gebruik van kunststof veren, koudschuim cilinders of koudschuim ballen in plaats van metalen veren, zoals bijvoorbeeld de Eco Pocket vering matras of het Irisette koudschuim pocketcilinder matras. Hierdoor ontstaat een unieke elektrosmogvrije en magnetisch veldvrije pocketveringmatras.

Voor het vervaardigen van koudschuim heeft men polyurethaan nodig. Dit wordt gebruikt bij het maken van synthetische matrassen, de zogenaamde koudschuim matrassen. Dit medisch gekwalificeerd koudschuim is 100% schoon en gegarandeerd vrij van giftige stoffen. Let op: niet al het koudschuim wordt vrij van chemicaliën geproduceerd. Daardoor kunnen in de loop van de tijd chemische stoffen vrij komen. Bij sommige mensen kan hierdoor een allergische reactie ontstaan.

Bij het vervaardigen van organische of ecologische matrassen kan het katoen dat in de tijk (matrashoes) wordt gebruikt nog sporen van formaldehyde bevatten. Dit wordt gebruikt om krimpen te voorkomen.