Gedurende de zwangerschap kan slapen heel lastig zijn

maankussen

Gedurende de zwangerschap kan slapen heel lastig zijn. Waarom kan slapen tijdens de zwangerschap zo moeilijk zijn en wat kunt u er tegen doen?

zwangere buik

Slapen kan gedurende de zwangerschap heel moeilijk en lastig zijn. Naast het feit dat slapen lastiger is ben je ook sneller en vaker moe en kunnen er in en doorslaap problemen ontstaan. En juist gedurende uw zwangerschap is voldoende rust en een goede slaap belangrijk. Wat zijn de oorzaken, maar wellicht belangrijker, wat zijn de oplossingen voor slaapproblemen gedurende de zwangerschap? Verder vindt u in dit artikel praktische tips om goed te slapen tijdens je zwangerschap.

Slaap veranderd tijdens zwangerschap

maankussen

Zowel de slaapbehoefte als de noodzaak van een goede nachtrust veranderd gedurende de zwangerschap. Het laten groeien en later het voeden van uw kindje vraagt veel energie van u.
Lichamelijk maar ook geestelijk kost het allemaal veel energie. Het hart klopt bijvoorbeeld 3 tot 5 maal zo snel om u en uw baby van voldoende bloed te verzien. Maar ook uw nieren moeten extra hard werken om alle afvalproducten te verwerken. Daarnaast wordt er ook nog eens meer inspanning van uw spieren gevraagd omdat die steeds meer gewicht zullen moeten dragen!

Extra vermoeid

In de eerste drie maanden groeit uw kindje het hards en vinden er de meeste hormonale veranderingen plaats. Daarna neemt de vermoeidheid meestal weer wat af en voelt men zich juist weer wat energieker. Gedurende de laatste maanden van de zwangerschap neemt de vermoeidheid juist vaak weer wat toe. Dat de juiste maanden juist weer zwaarder zijn komt vooral door het extra gewicht dat de moeder mee moet sleuren. Hierdoor ontstaan veel van de bekende zwangerschap kwaaltjes die juist door rust opgelost kunnen worden.

Waardoor gedurende de zwangerschap slecht geslapen wordt.

Wat zijn de redenen waardoor het lastig kan zijn om goed te slapen gedurende een zwangerschap? Er zijn verschillende lichamelijke oorzaken die het slapen kunnen verstoren. Zo vinden er bijvoorbeeld veel hormonale veranderingen plaats in het lichaam. De aanmaak van het hormoon progesteron neemt toe waardoor het slaapritme behoorlijk verstoord kan worden. Deze hormonale veranderingen kunnen bijvoorbeeld ook misselijkheid veroorzaken. Door misselijkheid is het natuurlijk ook lastiger om in slaap te vallen.

Goede houding tijdens zwangerschap

De 3 fase van de zwangerschap

Een zwangerschap verloopt in drie fasen. Tijdens de eerste fase neemt de druk op de blaas toe door de groei van de foetus. In de tweede fase hebben de meeste dames hier weer minder last van terwijl dit in laatste 3 maanden weer toeneemt door de verder groeiende baby. Doordat de druk op de blaas het gevoel geeft dat je naar de wc moet zorgt dit ervoor dat je veel wakker wordt.
En wat ook echt problemen oplevert qua slapen is de steeds groter groeiende buik. Het wordt steeds lastiger om een fijne en comfortabele slaaphouding te vinden… en dan begint in de laatste fase het kindje ook nog eens meer te beweging wat ook zeker niet helpt om eenvoudig in slaap te vallen of om goed door te slapen.
Daarnaast krijgen veel vrouwen ook last van brandend maagzuur en of krampen. In daarom raadzaam om eten met een hoge zuurgraad te vermijden!

Lees ook:  Slecht slapen blijkt net zo ongezond als roken

Stress en mentale oorzaken van slaapproblemen

Naast de lichamelijke ongemakken zijn er ook mentale oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat u slechter slaapt. Alles veranderd en je bent de hele dag bezig met de komst van de aanstaande baby. Vooral bij het eerste kindje kan dit zorgen voor stress en onrust. Stress werkt heel slecht op in en doorslapen en vermoeid de geest en het lichaam.

Rusteloze benen gedurende de zwangerschap

Rusteloze benen, beter bekent als RLS of Restless Legs Syndroom, is een probleem waar veel zwangere vrouwen mee te maken  kunnen krijgen. Dit is echte meestal; tijdelijk en gaat weer over na de bevalling. Hieronder vindt u tips wat u kunt doen als u last heeft van rusteloze benen:
– Beweeg gedurende de dag zo veel mogelijk
– Neem een warme douch of bad
– Zorg dat u gemasseerd wordt
– Drink geen cafeïnelaat op in de avond
– RLS kan ook door vitamine- of ijzertekort komen dus let ook goed op uw voeding.

restless leggs

Slaaphoudingen tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kan het ook lastig zijn om de juiste slaaphouding te vinden. Dit probleem neemt alleen maar meer toe naarmate de omvang van de buik steeds verder toeneemt! In de eerste fase kan je nog in iedere houding, zelfs op de buik, slapen maar hoe verder u in de zwangerschap bent hoe lastiger het wordt. Toch is het raadzaam om gelijk bij het begin van de zwangerschap direct de juiste slaaphouding aan te nemen zodat u er vast aan gewend bent als uw buik echt omvang krijgt. Maar welke slaaphouding is het beste tijdens de zwangerschap?

Lees ook:  Slaapproblemen door overgangsklachten

De juiste slaaphouding gedurende de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap is het het beste om op de zij te slapen. In de eerste maanden zou u nog prima op uw rug kunnen slapen maar beter is het om gelijk op de zij te gaan slapen. Ook verschilt het nog op welke zijde het beste geslapen kan woerden gedurende de zwangerschap. Slapen op de linkerzij is beter tijdens de zwangerschap. Dit verlicht namelijk de druk op de ingewanden en rug, en bevordert de doorbloeding naar de placenta. Ook is de linker zijde de beste zijde voor een goede doorbloeding naar het onderlichaam.
Ga dus liever niet op de rug liggen. Dit is minder goed voor uw doorbloeding en ademhaling.
In het begin van de zwangerschap zou je nog prima op de buik kunnen liggen, maar naarmate je buik groeit wordt dit steeds lastiger en minder comfortabel.


Tips om goed te slapen gedurende de zwangerschap

Leg kussens achter uw rug en onder en tussen uw knieën.
Gebruik zo veel mogelijk natuurlijke materialen in en op uw bed. Textiel zoals uw dekbed, lakens, pyjama van natuurlijke materialen zoals katoen ”ademen” veel beter dan polyester/synthetische materialen en zorgen voor een droog slaapklimaat.
Ventileer uw slaapkamer goed en zorg voor frisse lucht in de slaapkamer. Houd uw slaapkamer raam op een kiertje en lucht uw slaapkamer gedurende de dag.
Zorg voor rustgevend en opgeruimd is.
Zorg voor ontspanning. Dit kunt u doen door een lekker warm bad te nemen of naar rustgevende muziek te luisteren. Ook een fijn boek lezen voor het slapen gaan kan helpen om te ontspannen. Zorg voor een goed en fijn matras. Hoe beter uw matras is hoe prettiger u slaapt en hoe uitgeruste u opstaat.
Vermijd laat op de avond eten en eet geen zware maaltijden maar ga ook niet met een lege maag naar bed.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.