Narcolepsie, wat is dit voor een slaapstoornis?

Narcolepsie, wat is dit voor een slaapstoornis? Narcolepsie is vrij zeldzaam en komt dus niet heel veel voor. In Nederland zijn ongeveer zevenduizend mensen met deze aandoening. Als u last heeft van narcolepsie dan bent u overdag vaak moe en slaperig. Meestal zijn narcolepsie patiënten de hele dag een gevoel van slaperigheid, anderen hebben slaapaanvallen. De slaapaanvallen duren meestal 2 tot 5 minuten en treden vooral op in passieve situaties. Ook kan er sprake zijn van tonusverlies van de willekeurige spieren gedurende enkele seconden tot minuten. Dit wordt kataplexie genoemd en kan emoties als huilen of lachen met zich meebrengen.

Slaapprobleem narcolepsie

Ontstaan van narcolepsie vaak tijdens de puberteit

Deze slaapaandoening begint meestal in de puberteit en blijft dan levenslang bestaan. Naast de haast onweerstaanbare aandrang om te moeten slapen kunnen deze mensen tijdens de dagelijkse bezigheden opeens (vooral bij emotionele opwinding) de macht over hun spieren verliezen (kataplexie) en inslaap vallen. Deze aanvallen van spierverslapping zijn een bijzondere vorm van REM slaap en duren ongeveer 30 seconden. Deze aanvallen kunnen uiteraard erg vervelend zijn omdat mensen door de spierverslapping wel heel ongelukkig kunnen vallen. Ook kunnen ze bijvoorbeeld geen auto rijden. Gedurende de nacht hebben sommige narcolepsie patiënten last van slaapverlamming. De slaapverlammingen zijn een vorm van REM slaap die direct na het inslapen optreedt. De slaper is zich nog bewust van wat er in de omgeving gebeurt, maar kan zich niet meer bewegen. Dit wordt vaak als erg beangstigend ervaren.

Hallucinaties als gevolg van slaapverlammingen

Het gevolg hiervan is dat er hallucinaties kunnen optreden. Deze hallucinaties zijn extreem levendige dromen die meestal niet of niet goed van de werkelijkheid te onderscheiden zijn. De hallucinaties kunnen enkele minuten duren maar ook langer en zijn vaak erg beangstigend. Iemand met narcolepsie slaapt ‘s nachts vaak slecht waardoor we kunnen spreken van een slaapprobleem.

Lees ook:  28 procent van de Nederlanders slaapt amper
Narcolepsie

Narcolepsie uit zich als volgt; onbedwingbare slaapaanvallen die variëren van duur. Meestal 2 tot 5 minuten, soms wel van een uur. Vooral optredend in monotone situaties. De aanvallen van slap worden en neervallen kunnen enkele seconden tot minuten aanhouden. Ze worden uitgelokt door emoties, met een abrupt herstel. Als u denkt last te hebben van narcolepsie ga dan naar uw huisarts.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.