Matrassentest Consumentenbond 2013 dubieus

Matrassentest Consumentenbond 2017

Matrassentest Consumentenbond 2017 uitslag wederom onbegrijpelijk en dubieus

Consumentenbond - matrassentest met vraagtekensOok dit jaar (2017) heb ik de uitslag van de matrassentest van de consumentenbond met verbazing gelezen. De uitslag is dit jaar weer zo tegenstrijdig, vreemd en afwijkend van mijn matrassenkennis dat ik soms het gevoel krijg dat ik niets van matrassen weet.
Er zijn verscheidene aspecten in de testmethodiek waardoor de uitslagen mijns inziens wederom een vertekend beeld geven.
Zo geven bijvoorbeeld honderd procent mechanische testen een onvolledig beeld van de matraseigenschappen. De temperatuur en vochtigheid hebben grote invloed op de stevigheid en levensduur. Als je dit niet meeneemt in de test zijn de testresultaten heel anders dan als je er echt op slaapt.
Verder wordt er ook getest op gewicht. De bond geeft meer punten aan een matras dat licht in gewicht is i.v.m. hanteerbaarheid, dit terwijl hoe zwaarder de kwaliteit van het schuim, hoe beter de kwaliteit is. Hierdoor is een zwaarder matras dus op voorhand ‘slechter’ dan een lichtgewicht matras aldus de consumentenbond. Het comfort van zwaardere matrassen is echter een stuk hoger en de levensduur een stuk langer.

Ook laat de consumentenbond vreemd genoeg de gebruikte materialen in het matras buiten beschouwing. Hiermee negeren ze één van de belangrijkste aspecten van een matras. Want gaat het nou om een kwalitatief hoogwaardig HR koudschuim of een goedkoop polyether? Het wordt niet meegenomen in de test. Is dat omdat specifieke productkennis ontbreekt?

Emma matras als beste uit de test

Daarnaast test de consumentenbond matrassen helemaal niet op schadelijke stoffen terwijl je hiermee juist het kaf van het koren scheidt.  De consumentenbond hanteert het begrip “Beste koop” waardoor de meeste consumenten volledig fout (kunnen) gaan. De niets vermoedende consument zou hierdoor kunnen denken dat dit predicaat (Beste Koop) een garantie geeft het beste product uit de test te zijn. Dit is echter pertinent niet waar. De matrassentest van de consumentenbond  ,en dan met name de "Beste Koop", vertelt u niet of een matras geschikt is voor u én, in mijn optiek, ook niet of een matras nou echt goed is of niet. Welke matras ‘de beste’ is voor iemand hangt af van zijn/haar lichaamskenmerken, wensen, eisen en voorkeuren.

Tros radar uitzending over matrassentest Ook Tros Radar heeft recent een uitzending gewijd aan de matrastest van de Consumentenbond waaruit bleek dat de gegeven adviezen van de bond evenals vele conclusies niet juist zijn. Al met al genoeg reden om u af te vragen in hoeverre u als consument gebaat bent bij deze matrassentest.

Bekijk de uitzending van Tros Radar

Consumentenbond matrassentest Beste koop

De consumentenbond hanteert tevens het begrip “Beste koop” waardoor de meeste consumenten volledig fout (kunnen) gaan. De niets vermoedende consument zou hierdoor kunnen denken dat dit predicaat (Beste Koop) een garantie geeft het beste product uit de test te zijn. Dit is echter absoluut niet waar! Elk jaar weer “verdient” een matras het predicaat “Beste Koop” als het matras vooral héél goedkoop is. Voor de beste koop lijkt de Consumentenbond vooral naar de prijs te kijken. Ik mis bij deze matrassentest nuancering, bijvoorbeeld d.m.v. een toevoeging “in zijn prijsklasse” of “in zijn kwaliteitsklasse”. Bij de meeste mensen die ik spreek over de test van de consumentenbond blijkt het label Beste Koop door verreweg de meeste consumenten te worden gezien als hét beste product om aan te schaffen, terwijl het label “Beste uit de test” echt iets over de kwaliteit van het matras zegt.
Dus het begrip “Beste koop” is naar mijn overtuiging een erg breed begrip dat zonder de juiste nuancering kan leiden tot verkeerde aannames en daardoor verkeerde keuzes.
De matrassentest van de consumentenbond en dan met name de "Beste Koop" vertelt u niet of een matras geschikt is voor u én, in mijn optiek, ook niet of een matras nou echt goed is of niet. Mensen kopen veel sneller een matras met het label de beste koop terwijl het label het beste getest veel meer over de kwaliteit zegt.

Beste koop koudschuim matras consumentenbond voor maar 100 euro

 

Objectief oordeel

Echt goed en gedegen matrassen testen is ontzettend moeilijk en een bijna wetenschappelijk vak als het überhaupt al echt mogelijk is. Een matras is immers geen energiecontract, laptop of wasmachine. Het test onderdeel "Comfort" is bijvoorbeeld een subjectief oordeel (een persoonlijk oordeel) en zo ook geur en hanteerbaarheid. Volgens mij kijken klanten liever direct naar de conclusie en het eindoordeel “Beste koop” om vervolgens te beslissen. De meeste klanten waaraan ik gevraagd heb wat het verschil is tussen “Beste koop en “Beste uit de test” wisten het niet en hadden veelal niet eens van de term “Beste uit de test” gehoord. Ook de objectiviteit van de consumentenbond trek ik in twijfel. Hoe kan je objectief zijn als matrassenleveranciers betalen voor het testen van hun matrassen en ook voor het gebruik van de predicaten voor een matras? Als je hiervoor €13.750 per jaar moet betalen vind ik dat op z’n zachtst gezegd vreemd.

De matrassentest van de consumentenbond zegt niks over wat het beste matras voor u is

Product- en materiaalkennis

Het feit dat voor het testen van matrassen gedegen kennis nodig is, is dus de product- en materialenkennis van de testers enorm belangrijk. En dat is nu net waar het mijns inziens bij de consumentenbond aan schort. Er wordt bijvoorbeeld niet mee genomen of bepaalde materialen betere resultaten op slaapgebied bieden. Zoals Dhr. Philip Ghekiere van Bekaert Textiles (een van de grootste matrastextielfabrikanten in Europa) bijvoorbeeld volkomen terecht aangeeft wordt er in de consumentenbond matrassentest voor de matrastijken niet eens meegenomen of het om een geweven of gebreide stof gaat, laat staan van welk materiaal de tijk gemaakt is. Is het een luxe CoolMax of Tencell of zit er een simpele synthetische polyester hoes om het matras? Uit de matrassentest blijkt ook dat het nogal schort aan specifieke kennis bij de Consumentenbond. Matrassen van overduidelijk slechte materialen komen als goed uit de bus, terwijl sommige matrassen van A-kwaliteit materialen als matig of zelfs slecht worden beoordeeld.

Verschillende materialen worden niet meegenomen
Wat de gebruikte schuimen betreft geldt hetzelfde: de consumentenbondtesters laten bijvoorbeeld ook de gebruikte schuimsoorten buiten beschouwing. Is dat omdat specifieke kennis ontbreekt? Hiermee negeren ze een van de belangrijkste aspecten van een matras. Gaat het om Talalay Latex of om een synthetisch Latex aftreksel, het wordt allemaal niet meegenomen in de test. Zijn de pocketveren van roestvrij staal gemaakt of niet? Evenmin of het om een kwalitatief hoogwaardig HR koudschuim gaat of om een goedkoop polyether! En als laatste wordt niet beoordeeld hoe men op het matras slaapt omdat dat dit immers per persoon verschilt. Honderd procent mechanische testen geven een beperkt en onvolledig beeld van de slaap en de comforteigenschappen.

Verschillende soorten schuimen

Mechanische testen

Bij een mechanische test worden temperatuur en vochtigheid niet meegenomen in de test. Echter hoe beter het schuim is des te minder het schuim reageert op warmteverschillen en vochtigheidsverschillen. Kwalitatief slechte schuimen kunnen een stuk zachter worden gedurende de nacht doordat de temperatuur oploopt. Zo ook door vochtigheid. Hoe vochtiger polyether wordt des te zachter het zal worden. Als je dit niet mee neemt in de test zijn de testresultaten heel anders dan als je er echt op slaapt.

Factoren die ook van belang zijn

Ook zijn er nog factoren die niet direct te maken hebben met het product zelf, maar wel belangrijk zijn bij de aanschaf van een matras en die ook niet meegenomen worden in de testresultaten. Hoe zit het bijvoorbeeld met de garantie, welke service biedt de beddenleverancier en bestaat er de mogelijkheid om de matras thuis enige tijd te testen? Thuis een aantal weken proefslapen is namelijk de beste test die er bestaat... en daar kan geen consumentenbond matrassentest tegen op! Bij de laatste matrassentest 2017 wordt dit nu wel vermeld maar telt niet mee in de puntentelling.

Objectieve Watchdog voor de consument

CONSUMENTENBOND: Watchdog of Puppy

De consumentenbond wil graag de objectieve watchdog voor de consument zijn. Het mooiste scenario is dan ook dat er misstanden zijn en dat zij de consument hierop kunnen wijzen en voor kunnen waarschuwen. Dit blijkt bijvoorbeeld uit het artikel “Vaste matrasprijzen?” In dit artikel suggereert de bond dat er prijsafspraken gemaakt zijn door de matrasfabrikanten onderling. De bond zegt dan ook dat ze de uitkomsten van het onderzoek hebben gemeld bij de Directie Mededinging van de Autoriteit Consument & Markt.
Een ander watchdog voorbeeld is “matrassenfabrikant verbetert matras na test” Ja, u leest het goed , door de alertheid van de consumentenbond heeft een matrassenfabrikant (Kidsmill) haar matras aangepast!

Hieronder nog zo’n watchdog voorbeeld: Dit is wat de bond zegt op de pagina “Dure of goedkope matras?”
“Hoe luxer de materialen en de afwerking, des te meer een matras vaak kost. Maar die vlieger gaat niet altijd op. In ons testlab wordt een matras na afloop van de test helemaal opengesneden en van binnen én buiten bestudeerd. De medewerkers van ons lab hebben op deze manier al duizenden matrassen zien langskomen. Op basis van deze expertise schatten ze bijvoorbeeld de materiaal- en productiekosten van een bepaald geheugenschuimmatras die voor meer dan €1500 in de winkel ligt, op niet meer dan €150.” Welk matras de bond hiermee bedoelt word niet vermeld maar dat u de kans loopt een matras te kopen dat €1500,- kost en eigenlijk, volgens de bond, niet meer mag kosten dan €150,- zou betekenen dat u als consument opgelicht wordt.

De consumentenbond en de concurrentie

Mijn indruk van de Consumentenbond is, dat zij inmiddels merken dat zij juist niet 'onafhankelijk' zijn, maar om de gunst van hun leden en andere (nieuwe) consumenten moeten dingen. Radar, Kassa, Max en de sociale media zijn de nieuwe concurrenten waarvan Tros Radar recent ook de matrassentest van de Consumentenbond onder de loep nam. Daar kwam de matrassentest van de consumentenbond bijzonder slecht uit. Zo was Tros Radar niet te spreken over de gegeven adviezen van de bond evenals vele conclusies.

Praktijkproef matrassentest consumentenbond

In een video toont de Consumentenbond in een praktijkproef of dure matrassen beter slapen dan goedkope matrassen. Op zich al een vreemde test maar goed. Matrassen op comfort testen door er twee nachten op te slapen in een hotel geeft mijns inziens een zeer beperkt beeld. En dan ook maar door twaalf proefpersonen. Bij mij komen gelijk een aantal vragen op zoals: waren de proefpersonen qua gewicht wel geschikt voor het matras? Hadden deze mensen last van lichamelijke klachten? Meestal uit het kwaliteitsverschil zich in de loop der jaren en zal je een matras qua hardheid moeten kiezen die bij je gewicht past.

Waarom spelen certificeringen niet mee in de matrassentest?

Certificeringen zeggen eigenlijk veel meer over de kwaliteit van een matras dan een mechanische test. Maar ook de certificeringen van matrassen komen niet aan bod in de matrassentest van de Consumentenbond. Certificeringen worden door bepaalde instanties gegeven die gespecialiseerd zijn in onderzoek naar bijvoorbeeld giftige stoffen. Zo is de LGA test absoluut een goede test om te zien of de gebruikte materialen giftig zijn of niet. Jammer dat de bond deze gegevens niet mee laat wegen en überhaupt de matrassen niet test op de aanwezigheid van giftige stoffen.

Certificeringen bieden transparantue over de grbuikte materialen.

De gevaren van gif in matrassen

U verblijft gemiddeld één derde van uw tijd op uw matras en baby’s en kleine kinderen nog veel meer uren. Het is daarom van het grootste belang dat een matras (je) veilig en gifvrij is. Jammer genoeg test de consumentenbond niet op schadelijke stoffen in matrassen. Als ze dit wel zouden doen is de kans bijzonder groot dat met name de goedkope matrassen een aanzienlijke hoeveelheid schadelijke stoffen bevatten. Brandvertragers, synthetische lijmen maar ook sommige synthetische schuimen (waar geen controles op zitten zoals uit China) zorgen ervoor dat een matras chemische stoffen kan uitwasemen. Uit onderzoek blijkt dat deze stoffen allerlei reacties kunnen oproepen en dat dit schadelijk is voor uw algehele gezondheid. Het is dus oppassen geblazen als u een nieuw matras gaat kopen. De meest voorkomende gifstoffen in matrassen zijn Boorzuur. Boorzuur word gebruikt als brandvertrager en is in Amerika en Engeland al mandaat (verplicht). Boorzuur is een krachtige pesticide dat bekent staat voor het doden van ratten en uiterst schadelijk is voor de gezondheid. Er zijn vele gevaren met chemische boorzuur. Boorzuur blootstelling bemoeilijkt de zwangerschap en het is zeer schadelijk voor pasgeboren baby's. Baby’s en kleine kinderen vertoeven bijzonder veel tijd in bed. Daarom is het , met name voor een baby matras maar ook voor een kindermatras , uiterst belangrijk dat deze gifvrij is.

Matrassentest vroeger door TNO nu door de Consumentenbond zelf uitgevoerd

De Consumentenbond test elk jaar matrassen en komt dan met de resultaten. Tot 2003 werd dit uitbesteed aan TNO, maar sinds 2004 wordt het testen van matrassen door de Consumentenbond zelf gedaan. Het is duidelijk te merken dat de testuitslagen en de testmethodes van de Consumentenbond sterk afwijken van de matrassentests die TNO uitvoerde.

Testfouten uit het verleden

Er wordt getest op gewicht, hanteerbaarheid, geur en, wonderlijk genoeg, op isolatie. Het gaat eigenlijk meteen al mis bij het testen van het gewicht van een matras (deze test onderdelen zijn per 2014 niet meer van toepassing of worden licht berekend). Hoe lichter het matras is, hoe méér punten het betreffende matras van de Consumentenbond ontvangt. Want, zo is de redenering, een licht matras is makkelijker hanteerbaar dan een zwaar matras. Echter, vooral bij schuimmatrassen ,betekent dit : hoe zwaarder de kwaliteit van het schuim, des te beter de kwaliteit. Ook biedt een dikker matras meer comfort en is de levensduur langer. Maar een dikker matras is automatisch ook zwaarder en krijgt dus minder punten. Dit zou op zich niet zo erg zijn, zij het niet dat de Consumentenbond het gewicht van een matras net zo zwaar laat meewegen als het comfort (2014)! Een zwaarder matras is dus op voorhand ‘slechter’ dan een lichtgewicht. Een heel licht en meestal dun matras zal dus beter scoren dan een zwaar en dik matras. Terwijl het comfort juist weer een stuk hoger ligt bij dikkere matrassen. Daarnaast hoeven sommige matrassen helemaal niet gekeerd te worden maar scoren dan toch negatief op hanteerbaarheid!

Het testen van matrassen is prima

Het testen van matrassen is prima, maar er moet veel meer aandacht komen voor het feit dat er niet zoiets bestaat als ‘de beste’ matras. Welke matras ‘de beste’ is voor iemand, hangt af van zijn/haar lichaamskenmerken, wensen, eisen en voorkeuren. Het geven van informatie aan consumenten is meer dan alleen testgegevens publiceren en dan een matras het predicaat ‘Beste Koop “ geven. Consumenten moeten ook weten welke vragen ze moeten stellen in de winkel, wat ze moeten proberen, het belang van proefslapen, en zich realiseren dat het matras die het beste is voor je partner zeer waarschijnlijk helemaal niet geschikt is voor jezelf.

Nawoord mbt 2011

Onder het kopje “Info over Consumentenbondtest matras.info klopt niet” verwoordt de consumentenbond mijn commentaar. Echter wordt voorbij gegaan aan het feit dat dit een analyse van de matrassentest van 2011 was en dat de bond sindsdien de testcriteria op verschillende punten aangepast heeft (wellicht door mijn commentaar ? ). Zo waren de hanteerbaarheid, geur, en het comfort één van de pijlers voor de punten. Dit is wat ik destijds geschreven heb: De hanteerbaarheid van de Tempur Original-matras werd beoordeeld met een 1. Dat is natuurlijk een slechte beoordeling, maar dit type matras hoeft nooit gekeerd te worden! Het is mij daarom dus een raadsel waarom dit matras hierop getest is. Omdat de Tempur-matrassen nooit gekeerd hoeven te worden, worden er uiteraard ook geen handgrepen op gemaakt! De Consumentenbond suggereert dat dit het opmaken bemoeilijkt, maar daarop heeft de aanwezigheid van handvatten aan een matras geen enkele invloed. Deze handvatten worden aan matrassen gemaakt om de matras te kunnen keren; niet om het opmaken van het bed te vergemakkelijken. Ter verduidelijking: bij het opmaken van het bed pak je de matras bij de hoeken vast om daaronder het laken te leggen. De handgrepen van matrassen zitten niet bij de hoeken, maar in het midden van de matras. Dit vind ik een typisch voorbeeld van het ondeskundig testen van matrassen door mensen die weliswaar goede bedoelingen hebben, maar niet bekend zijn met de matrasindustrie. Het cijfer 1 voor hanteerbaarheid wekt de indruk dat het opmaken van de matras absoluut onmogelijk is. Geur en comfort zijn persoonlijke zaken die voor iedereen anders zijn. Het beoordelen op geur en comfort door een aantal proefpersonen is dan ook iets dat ze beter kunnen laten. Het gewicht, de geur en de hanteerbaarheid zeggen niets over de kwaliteit, het comfort of de levensduur van een matras. Als er op zulke nietszeggende eigenschappen getest wordt, is de uitkomst van de Consumentenbond Matrassentest natuurlijk verre van optimaal. Het Tempur Original matras had dan ook destijds een veel hogere score moeten hebben ….nu nog steeds zijn de uitslagen vreemd en worden er nog steeds veel fouten gemaakt.

Reactie van de consumentenbond

De consumentenbond heeft inmiddels meerdere keren contact met mij opgenomen en dreigt met juridische stappen als ik weiger mijn tekst aan te passen. Ik kan en zal echter niet aan die eis voldoen. De consumentenbond suggereert dat mijn kritiek voortkomt uit rancune vanwege de testresultaten van een matras (6,8 voor de RHF25 De Luxe) dat ik in 2014 getest is. Niets is minder waar. Mijn hierboven weergegeven mening is het resultaat van dertig jaar liefde voor het vak, kennis van de branche, ervaring met de producten en materialen, en mijn ongenoegen over de test.

Matrassentest Consumentenbond 2015

Wederom is de uitslag van de matrasentest dubieus

Net als in de afgelopen jaren heb ik de uitslag van de matrassen test (2015) van de Consumentenbond met verbazing gelezen. Om een product te testen is gedegen kennis nodig. Als ik de uitslag van de test “beste koop” lees, kan ik me niet voorstellen dat die kennis aanwezig was. Echt goed en zo objectief mogelijk matrassen testen is een moeilijk en bijna wetenschappelijk vak waar zeer veel product kennis voor nodig is. En dat is waar het volgens mij bij de consumentenbond aan schort. Ik krijg sterk de indruk dat bij het testen van de matrassen die kennis en kunde onvoldoende aanwezig was en meerdere essentiële factoren buiten beschouwing zijn gelaten. De consumentenbond matrassentest geeft naar mijn mening niet meer dan een beperkt en onvolledig beeld van de slaap- en de comforteigenschappen van matrassen. Daarnaast zijn de verschillen tussen de begrippen “beste koop” of “beste uit de test” voor veel mensen niet duidelijk. Al met al voldoende reden om je af te vragen in hoeverre een consument gebaat is bij deze test.

Beste koop koudschuim matras consumentenbond voor maar 100 euro

Eerlijk is eerlijk: de 2015 matrassentest is er op vooruit gegaan. Zo wordt dit jaar gelukkig het gewicht (lees hanteerbaarheid) nog maar met 3% beoordeeld en worden de testonderdelen comfort en de geur niet meer meegewogen in het testoordeel. De bond onderzocht 54 matrassen. Opmerkelijk genoeg van sommige fabrikanten de helft van het assortiment (bijvoorbeeld Ikea) en van andere matrassenfabrikanten werd slechts één enkel exemplaar getest. Nergens wordt uitgelegd waarom voor die opzet is gekozen.

Consumentenbond Beste koop wederom matig Ikea matras

Consumentenbond beste koop wederom matig Ikea matras

De consumentenbond hanteert het begrip “Beste koop”. De niets vermoedende consument zal hierdoor kunnen denken dat dit predicaat de garantie geeft het beste product uit de test te zijn. Niets is echter minder waar, want de “beste koop”van 2015 is een Ikea matras dat slechts 149 euro kost. Daar zit meteen mijn grootste bezwaar: de Consumentenbond lijkt vooral naar de prijs te kijken als het gaat om de beste koop. In de prijsklasse van 149 euro kan het Ikea matras heel goed een “Beste koop” zijn, maar dan wel binnen een bepaald segment. Ik mis bij deze test nuancering, bijvoorbeeld d.m.v. een toevoeging “in zijn prijsklasse” of “in zijn kwaliteitsklasse”. In tegendeel zelfs: het label “Beste koop” zal door verreweg de meeste consumenten worden gezien als het product om aan te schaffen, terwijl het label “Beste uit de test” veel meer over de kwaliteit van het matras zegt. Dus het begrip “Beste koop” is naar mijn overtuiging een erg breed begrip dat zonder de juiste nuancering kan leiden tot verkeerde aannames en verkeerde keuzes. Uit de test blijkt ook dat het nogal schort aan specifieke kennis bij de Consumentenbond. Matrassen van overduidelijk slechte materialen komen als goed uit de bus, terwijl sommige matrassen van A-kwaliteit materialen als matig of zelfs slecht worden beoordeeld.

De matrassentest van de consumentenbond zegt niks over wat het beste matras voor u is

Objectief oordeel

Echt goed en zo objectief mogelijk matrassen testen is een moeilijk en bijna wetenschappelijk vak als het überhaupt al echt mogelijk is. Een matras is immers geen energiecontract, laptop of wasmachine. Volgens mij kijken klanten liever direct naar de conclusie en het eindoordeel “Beste koop” om vervolgens te bestellen. De meeste klanten waaraan ik gevraagd heb wat het verschil is tussen “Beste koop en “Beste uit de test” wisten het niet en hadden veelal niet eens van de term “Beste uit de test” gehoord.

De testmethode en de deskundigheid is belangrijk voor het testen van matrassen. Maar ook de product- en materialen kennis van de testers is enorm belangrijk. En dat is waar het naar mijn indruk bij de consumentenbond aan schort. Er wordt bijvoorbeeld niet mee genomen of bepaalde materialen betere resultaten op slaapgebied bieden. Zoals Dhr. Philip Ghekiere van Bekaert Textiles (een van de grootste matrastextielfabrikanten in Europa) bijvoorbeeld volkomen terecht aangeeft wordt er in de consumentenbond test voor de matrastijken niet eens meegenomen of het om een geweven of gebreide stof gaat, laat staan van wat voor materiaal de tijk gemaakt is. Is het een CoolMax, Lyocell dubbeldoek of een simpele katoenen hoes?

Wat de gebruikte schuimen betreft geldt hetzelfde: de consumentenbondtesters laten bijvoorbeeld ook de gebruikte schuimsoort buiten beschouwing. Is dat omdat specifieke kennis ontbreekt? Hiermee negeren ze een van de belangrijkste aspecten van een matras: of het om Talalay Latex gaat of om een Latex aftreksel, het wordt niet meegenomen in de test. Evenmin of het een kwalitatief hoogwaardig HR koudschuim of een goedkoop polyether betreft. En als laatste wordt er niet beoordeeld hoe het matras slaapt omdat dat immers per persoon verschilt. Honderd procent mechanische testen geven een beperkt en onvolledig beeld van de slaap en de comforteigenschappen.

Mensen kopen veel sneller een matras met het label  de beste koop terwijl het label het beste getest veel meer over de kwaliteit zegt

Ook zijn er nog factoren die niet direct te maken hebben met het product zelf, maar wel belangrijk zijn bij de aanschaf van een matras en die ook niet meegenomen worden in de testresultaten. Hoe zit het bijvoorbeeld met de garantie, welke service geeft de leverancier en bestaat er de mogelijkheid om de matras thuis enige tijd te testen? Thuis een aantal weken proefslapen is namelijk de beste test die er bestaat... en daar kan geen consumentenbond matrassentest tegen op!

Test Consumentenbond "slaapt een duurder matras beter dan een goedkoop matras?"


Bekijk de koudschuim informatie video

In de video hiernaast test de Consumentenbond of dure matrassen beter slapen dan goedkope matrassen. Matrassen op comfort testen door er twee nachten op te slapen in een hotel geeft mijns inziens een zeer beperkt beeld. En dan ook maar door twaalf proef personen. Bij mij komen gelijk een aantal vragen op zoals; waren de proefpersonen qua gewicht wel geschikt voor het matras waar ze op sliepen? Hadden deze mensen last van lichamelijke klachten? Meestal uit het kwaliteitsverschil zich in de loop der jaren (een kwalitatief minder goed matras zal sneller gaan kuilen). Daarnaast zal je een matras qua hardheid moeten kiezen die bij je gewicht past.

Certificeringen zeggen eigenlijk veel meer over de kwaliteit van een matras. Maar ook de certificeringen komen niet aan bod in de matrassentest van de Consumentenbond.
Hier vindt u meer over matras certificeringen en keurmerken.

Waar zou u wel op kunnen letten bij de aanschaf van een nieuw matras

Reactie van de consumentenbond

De consumentenbond heeft inmiddels contact met mij opgenomen en dreigt met juridische stappen als ik weiger mijn tekst aan te passen. Ik kan en zal echter niet aan die eis voldoen. De consumentenbond suggereert dat mijn kritiek voortkomt uit rancune vanwege de testresultaten van een matras (6,8 voor de RHF25 De Luxe Premium Support matras) dat ik in 2008 ontwikkelde en nog steeds produceer. Niets is minder waar. Mijn hierboven weergegeven mening is het resultaat van dertig jaar liefde voor het vak, kennis van de branche, ervaring met de producten en materialen, niet aflatend innoveren en zoeken naar nieuwe oplossingen.

Matrassentest vroeger door TNO nu door de Consumentenbond zelf uitgevoerd

De Consumentenbond test elk jaar matrassen en komt dan met de resultaten. Tot 2003 werd dit uitbesteed aan TNO, maar sinds 2004 wordt het testen van matrassen door de Consumentenbond zelf gedaan. Het is duidelijk te merken dat de testmethodes van de Consumentenbond sterk afwijken van de matrassentests die TNO uitvoerde.

Er wordt getest op gewicht, hanteerbaarheid, geur en, wonderlijk genoeg, op isolatie. Het gaat eigenlijk meteen al mis bij het testen van het gewicht van een matras (deze test onderdelen zijn per 2014 niet meer van toepassing of worden licht berekend). Hoe lichter het matras is, hoe méér punten het betreffende matras van de Consumentenbond ontvangt. Want, zo is de redenering, een lichte matras is makkelijker hanteerbaarder dan een zware matras. Echter, vooral bij schuim matrassen betekent: hoe zwaarder de kwaliteit van het schuim, hoe beter de kwaliteit. Ook biedt een dikker matras meer comfort en is de levensduur langer. Maar een dikker matras is automatisch ook zwaarder en krijgt dus minder punten. Dit zou op zich niet zo erg zijn, zij het dat de Consumentenbond het gewicht van een matras net zo zwaar laat meewegen als het comfort! Een zwaarder matras is dus op voorhand ‘slechter’ dan een lichtgewicht. Een heel licht en meestal dun matras zal dus beter scoren dan een zwaar en dik matras. Terwijl het comfort juist weer een stuk hoger ligt bij dikkere matrassen. Daarnaast hoeven sommige matrassen helemaal niet gekeerd te worden maar scoren toch negatief op hanteerbaarheid.

Ook de hanteerbaarheid van een matras (of er handgrepen aan zitten) wordt net zo zwaar beoordeeld als het comfort.

Het gewicht, de geur en de hanteerbaarheid zeggen niets over de kwaliteit, het comfort of de levensduur van een matras. Als er op zulke nietszeggende eigenschappen getest wordt, is de uitkomst van de Consumentenbond Matrassentest natuurlijk verre van optimaal.

Een lichtgewicht, sterk isolerend matras met handgrepen kan dan zomaar als ‘Best Getest’ uit de test komen. Wat mij betreft is dit een van de grootste missers die de Consumentenbond ooit gemaakt heeft.

Consumentenbond Matrassentest 2013

In oktober 2013 zijn de nieuwe matras-testresultaten van de Consumentenbond weer bekend gemaakt. Helaas is er niet veel veranderd in de testmethodes die de Consumentenbond hanteerde ten opzichte van vorig jaar. De uitslag is dan ook wederom dubieus.

Zo is er dit jaar weer op geur, gewicht, hanteerbaarheid en wonderlijk genoeg op isolatie getest. Allemaal zaken die er niet toe doen om u een indicatie te geven of een matras slecht of goed is.

Voor de duidelijkheid: geur, gewicht, hanteerbaarheid en isolatie zijn absoluut geen indicator voor kwaliteit en/of comfort.

Sommige matrassen hoeven bijvoorbeeld niet gekeerd te worden, waardoor hanteerbaarheid niet ter zake doet. Ook is isolatie als kwaliteitsindicator op zijn zachtst gezegd zeer opmerkelijk. Een goede matras moet juist ventilerende eigenschappen hebben en zou dus juist geen isolerende werking moeten hebben. Maar ook geur is subjectief en nietszeggend over de kwaliteit, het comfort of de levensduur van een matras.

Pounding test om duurzaamheid te testenWat mij ook verwondert, is dat er bij de beste keus van dit jaar ( Beter Bed, model Easy Pocket) op meerdere punten niet getest is terwijl dat bij andere matrassen wél gebeurd is. Zo is er bij de beste keus van dit jaar niet getest op na-bewegen na omdraaien en ook niet op comfort of op geluid. Hoe kan een uitkomst kloppen als je bepaalde dingen bij de één wel test en bij de ander niet? Zulke inconsequenties hebben natuurlijk effect op het eindresultaat. Zeker als je nagaat dat nabewegen na omdraaien 55% van het totale eindcijfer bepaalt.

Ook is het mij niet duidelijk hoe het kan zijn dat de cijfers voor lichaamsondersteuning behoorlijk uiteenlopen, maar dat het gegeven cijfer bij drukverdeling bij elk merk wel gelijk ligt. Daarnaast vind ik het vreemd dat er binnen de matrassentest geen drukmeting gedaan is. Een drukmeting (bijvoorbeeld de Ergo Check) geeft inzicht in de ondersteuning en het comfort dat het matras biedt. De Ergo Check is een drukmeting door middel van een soort deken waar 3000 weegschaaltjes in zitten. Deze meten de druk en overdruk die op het lichaam plaatsvindt. Hoe lager de drukpunten, hoe hoger het comfort en hoe minder de doorbloeding wordt afgekneld.

Conclusie
Op zaken die er werkelijk toe doen zoals comfort wordt maar 10% van het eindcijfer gegeven! Comfort wordt door de Consumentenbond even zwaar beoordeeld als geur, geluid en hanteerbaarheid!

Comfort zou in mijn optiek een van de belangrijkste criteria of zelfs het belangrijkste criterium moeten zijn.

Als matrassenspecialist leg ik deze testresultaten dan ook naast mij neer en raad u aan dat ook te doen. Als u op deze testresultaten afgaat, loopt u een groot risico een matras te kopen dat anders uitpakt dan u verwacht.

Wat zijn nu wel zaken die er bij de aanschaf van een matras toe doen

Consumentenbond Matrassentest 2011

September 2011 heeft de Consumentenbond de uitslag van de matrassentest 2011 bekend gemaakt. In deze test zijn matrassen getest van de merken M Line, Tempur, Auping, Eastborn en Pullman, vijf kwalitatief goede merken. Uiteraard wordt de uitkomst van de test dan een beetje voorspelbaar en liggen de gegeven eindcijfers niet ver uit elkaar. De Slow Motion VI van M Line en Vivo Visco van Auping zijn door de Consumentenbond als ‘Beste Getest’ met 7,3 punten en komen op een gedeelde eerste plaats. Deze matrassen worden direct gevolgd door de Pocket 300 van Velda van met 7,2 punten en Sanne van Pullman met 7,0 punten. De laagste score in deze matrassentest kreeg InShape 1000 van Eastborn, die op zich nog wel een redelijk cijfer scoorde namelijk een 6,4. Het complete testoverzicht treft u aan onderaan deze pagina.

Hoe test de Consumentenbond de matrassen?

Duurzaamheid test Consumentenbond Om de duurzaamheid te testen wordt er een wals van 140 kilo 30.000 keer over de matras gerold. Dit staat ongeveer gelijk aan 8 tot 10 jaar gebruik van een matras door een persoon of meerdere personen waarbij het gewicht in totaal maximaal 140 kilo is. Het spreekt voor zich dat het totale gewicht dat op de matras ligt van grote invloed is op de duurzaamheid. Na deze test blijken de matrassen toch wel kuilen te vertonen. Sommige matrassen waren zelfs zwaar beschadigd en echt onbeslaapbaar geworden.

Bij de sterktetest van de matrassen werd een zak van 50 kilo vanaf 30 centimeter hoogte tien keer op een matras geploft. De uitkomst van deze test is te zien in de waardering van de levensduur van de matrassen.

Bij pocketvering matrassen bleken de veren van sommige pocket matrassen na de vochttest roestplekken te vertonen. Wat dit precies zegt over de levensduur of het comfort is niet duidelijk en legt de Consumentenbond ook verder niet uit.

De Tempur Original (een van de eerste matrassen van de firma Tempur) scoorde met een eindcijfer van slechts 6,9 niet echt hoog. Van het topmerk Tempur had ik zelf wel wat meer verwacht. Zelfs het Ikea Sultan Flokenes-matras kreeg met een 7,1 een betere beoordeling. Deze waardering houdt echter verband met de prijs-kwaliteitverhouding. Dit heeft namelijk te maken met de mate waarin de prijs overeenstemt met de hieraan gekoppelde productverwachtingen. Een lage prijs leidt tot lage(re) productverwachtingen. Voor de duidelijkheid: een matras van € 100 kan een 10 krijgen, omdat je voor dat bedrag maar heel weinig mag verwachten. Als de ervaringen boven de zeer lage (!) verwachtingen uitkomen, volgt een hoog eindcijfer.

Resultaten Consumentenbond-matrassentest 2011

Omdat Tempur een matrasmerk is dat in de matrassenbranche hoog gewaardeerd wordt, haal ik dat merk naar voren als inhoudelijke illustratie van een matrasbeoordeling door de Consumentenbond. De bevindingen van de Consumentenbond-matrassentest met betrekking tot de Tempur Original-matras zijn bepaald niet positief. Dat heeft vooral te maken met de redelijk dure aanschafprijs (€ 1118,- voor een matras van 90 x 200 cm) in verhouding tot de verwachte kwaliteit. Maar ook het feit dat er geen handvatten aan het matras zitten, maakt het matras volgens de Consumentenbond niet goed hanteerbaar. En dat telt negatief in de eindbeoordeling. Echter, een Tempur matras hoef je nooit te keren dus is het een kulargument dat de Consumentenbond gebruikt. Althans, voor een matras van Tempur.

Voor lichaamsondersteuning scoort Tempur gemiddeld een cijfer 5,9
De Tempur Original scoort een 5,4 op lichaamsondersteuning van de rug. Op de lichaamsondersteuning van de zij scoort de matras een 6,4. Het gemiddelde op het gebied van lichaamsondersteuning komt dan uit op een 5,9 en dat is natuurlijk niet echt hoog voor een absoluut topmerk.
Qua drukverdeling scoort Tempur gemiddeld een cijfer 7,7
De drukverlagende eigenschappen van Tempur zijn absoluut goed te noemen en deze krijgen dan ook een cijfer 7,7 in de Consumentenbond-matrassentest 2011. Van Tempur had ik op dit punt nog wel iets meer verwacht, omdat drukverdeling juist het speerpunt van Tempur is. Dat neemt niet weg dat een 7,7 absoluut een hoog cijfer is.
Bewegen op de Tempur Original-matras scoort een cijfer 5,6
Tijdens de slaap is de mens nog steeds actief en dit mag niet belemmerd worden door het matras. Voor het kunnen draaien op het Tempur Original matras geeft de Consumentenbond slechts een 5,6 aan de matras. Op dit punt scoort de Tempur Original minder goed dan haar concurrenten. Zo krijgt bijvoorbeeld de M-Line Slow Motion VI voor het bewegen op de matras een cijfer 9,7.
Stabiliteit op de Tempur Original-matras krijgt een cijfer 5,5
Ook op dit punt scoort de Tempur Original niet echt hoog en krijgt deze matras een 5,5. In vergelijking met de andere geteste matrassen blijft Tempur achter bij de vergelijkbare matrasaanbieders. Qua stabiliteit scoort de Auping Vivo Visco matras goed met een 7,7. De Consumentenbond-matrassentest 2011 komt qua levensduur voor de Tempur Original met een cijfer 7,8 en qua vochttransport 7,5. Dit zijn dan toch weer goede cijfers; zeker als je nagaat dat de ventilatie bij traagschuim matrassen niet altijd even goed is en dat deze klam kunnen aanvoelen.

De hanteerbaarheid van de Tempur Original-matras werd beoordeeld met een 1. Dat is natuurlijk een slechte beoordeling, maar dit type matras hoeft nooit gekeerd te worden! Het is mij daarom dus een raadsel waarom deze matras hierop getest is. Omdat de Tempur-matrassen nooit gekeerd hoeven te worden, worden er uiteraard ook geen handgrepen op gemaakt. De Consumentenbond suggereert dat dit het opmaken bemoeilijkt, maar daar heeft de aanwezigheid van handvaten aan een matras geen enkele invloed op. Deze handvaten worden aan matrassen gemaakt om de matras te kunnen keren; niet om het opmaken van het bed te vergemakkelijken. Ter verduidelijking: bij het opmaken van het bed, pak je de matras bij de hoeken vast om daaronder het laken te leggen. De handgrepen van matrassen zitten niet bij de hoeken, maar in het midden van de matras. Dit vind ik een typisch voorbeeld van het ondeskundig testen van matrassen door mensen die weliswaar goede bedoelingen hebben, maar niet bekend zijn met de matrasindustrie. Het cijfer 1 voor hanteerbaarheid wekt de indruk dat het opmaken van de matras absoluut onmogelijk is. Ik denk dat dat gebruikers van een Tempur Original gewoon op een opgemaakt bed slapen.

Tempur Original-matras in de Consumentenbond-matrassentest 2011

Het comfort van de Tempur Original is goed, de lichaamsondersteuning redelijk. De drukverdeling is prima en het bewegen op de matras gaat niet al te gemakkelijk. Verder laat de stabiliteit te wensen over, maar is de levensduur en de ventilatie perfect. Kortom de Tempur Original is volgens de Consumentenbond een goede matras. Er blijven voor mij echter veel vragen open na het goed bestuderen van deze uitslag en de gegeven punten want waarom heeft bijvoorbeeld Tempur dan zo’n laag cijfer gekregen?

Consumentenbond-matrassentest
Hieronder vindt u de cijfers die de Consumentenbond aan enkele matrasmerken in 2011 gegeven heeft.

Uitslag Consumentenbond-matrassentest 2011

Merk

M-line Auping Eastborn Pullman Tempur Velda

Type matras

Slow Motion 5

Vivo Visco

InShape 1000

Sanne

Original 20

Pocket 300

Test resultaat

7,3

7,3

6,4

7

6,9

7,2

Lichaamsondersteuning rug

6,2

5,7

4,2

5,5

5,4

6,4

Lichaamsondersteuning zij

7,4

7,1

6,2

5,4

6,4

6,9

Levensduur

7,7

7,7

7,8

8,8

7,8

7,8

Vochttransport

7,8

7,6

7,8

7,7

7,5

7,5

Drukverdeling

7,7

7,7

7,7

7,7

7,7

7,7

Veerkracht

10

8,5

8

7,5

8,3

7,3

In bed draaien

9,7

7,9

6,3

9,6

5,6

9,4

Stabilisatie

7,7

7,7

5,5

7,7

5,5

7,7

Bedbodem voelbaar

9

9,5

8

9,2

8,6

9,3

Geur

4,8

5,5

4,8

8,6

8,6

5,5

Hanteerbaarheid

1

5,5

1

1

1

3,2

Afwerking

7,7

6,6

5,5

5,5

8,8

6,6

Rits

7,7

10

10

10

7,7

7,7

Wasbare tijk

10

8,3

nvt

nvt

10

10

Geluid

10

7,7

10

5,5

10

3,2

Aantal zones

7

5

5

1

1

7

 

Eind cijfer

7,3

7,3

6,4

7

6,9

7,2          © Copyright 2001 - 2017 Matras.info | Disclaimer | Nieuwsbrief | Sitemap Matrassen | Mogelijk gemaakt door C.D. Nederhorst