Het MATT matras geanalyseerd.

 

Eén van de belangrijkste aspecten van een goed matras is progressieve druk.  Hoe meer progressieve druk een matras geeft/biedt hoe beter. Progressief wil zeggen dat de tegen druk steeds hoger wordt naarmate je het matras harder in drukt. Het geheel zou dus als volgt opgebouwd moeten zijn. De top, de tijk, dient super zacht te zijn. De laag die hier onderkomt dient ook zacht te zijn maar iets harder dan de toplaag. De laag die hier weer onder komt moet weer steviger zijn enzovoort. Uiteindelijk kom je bij de bedbodem die eigenlijk gewoon echt stevig moet zijn. Dit is een progressieve opbouw. Een matras die op deze manier opgebouwd is biedt comfort maar ook goede ondersteuning.

 

Matt progressief opbouw

 

Opbouw van het MATT matras

De opbouw van het MATT matras kan je zelf veranderen. Er zitten verschillende schuimlagen in die allemaal een andere hardheid/stevigheid hebben. De beste manier om deze neer te leggen is progressief. Dat wil zeggen dat de hardste schuimplaat onderop dient de liggen en de zachtste laag bovenop. MATT geeft aan dat je alles kan aanpassen naar eigen wensen. Echter gaat MATT dan aan een belangrijk principe voorbij en dat is dat een matras progressief opgebouwd dient te worden. Een groot voordeel bij MATT is dat er een minimale hoeveelheid lijm gebruikt wordt waardoor het ventilerende vermogen optimaal blijft. Slechts twee lagen zijn al aan elkaar verlijmd maar de derde laag ligt los zonder verlijming. Omdat MATT feitelijk nergens uitgeprobeerd kan worden behalve op proef thuis is dit natuurlijk wel de meest ideale manier; met één matras toch 6 verschillende stevigheden leveren. Maar helaas werkt dit niet voor iedereen.

Lees ook:  Matras review site www.matrasreviews.nl
niet werkende methode toch opnieuw gebruikt

Meerdere merken hebben dit al geprobeerd

Deze opbouw is echter niet nieuw. In het verleden zijn er meerdere merken geweest die een vergelijkbare opbouw qua schuimlagen hebben gemaakt als MATT nu doet. Dit heeft echter niet mogen werken en zo ver ik weet zijn al deze merken zijn er weer mee gestopt. Het lijkt met echter wel logisch dat het niet echt goed kan werken. Als je bijvoorbeeld de stevigste variant zou willen hebben dan betekend dit dat je de hardste schuimlaag bovenop legt en de zachtere lagen hier weer onderen waardoor je het matras juist regressief maakt …het tegenovergestelde van progressief (zo’n beginners fout kan alleen een start-up zonder vakkennis maken). Andersom, als je de zachtste variant zou willen zit je wel helemaal goed en is het matras volledig progressief opgebouwd. Als je het MATT matras op deze manier opbouw, dus op z,n zachtst, heb je absoluut een goede kans van slagen.

One-fits-all werkt helemaal niet bij matrassen

Bij matrassen werkt een one-fits-all gewoon niet. Iedereen is anders en heeft andere maten en wensen. We dragen toch ook niet dezelfde bril op sterkte of allenmaal dezelfde maat schoenen. Al de start-ups werken met het door de consumentenbond bejubelde one-fits all concept. Maar in de praktijk , dus in het echt, werkt dat helemaal niet! Als je wat zwaarder bent heb je een steviger matras nodig en als je een vederlichtgewicht bent dan heb je een zachter matras nodig. Omdat al deze matrassen-marketing-bedrijven binnen 24 uur willen kunnen leveren is het natuurlijk ondoenlijk alles ook nog eens in vier verschillende hardheden op voorraad te hebben. Dus ik begrijp het wel maar het werkt niet. Overigens hulde aan MATT want dat is de enige start-up die wel probeert meerdere hardheden te leveren.

Lees ook:  Wat betekent SG20, SG40 bij matrassen?
One size fits no one

Dit claimt MATT sleeps op haar site

Matt Sleeps wil de matrassenindustrie wakker schudden door een goed matras aan te bieden en het kopen van een matras voor jou zo makkelijk en leuk mogelijk te maken. Na 1.5 jaar intensief testen hebben we het meest comfortabele matras ontwikkeld dat op de markt te vinden is. Door de unieke combinatie van kwalitatief latex, traagschuim en koudschuim is Matt geen hard matras maar ook geen zacht matras: het is het beste matras voor iedereen.

 

Het is onmogelijk 1 matras voor iedereen te maken

Wellicht dat het leuker shoppen is bij MATT maar dat MATT het beste matras voor iedereen heeft ontwikkeld in 1,5 jaar is zo goed als onmogelijk. De gehele matrassenindustrie is al jaren op zoek naar het matras dat voor iedereen werkt en het beste is. Dit is echter niet mogelijk omdat ieder lichaam anders is en iedereen andere eisen en wensen heeft.

Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, matraskenner, matras-ontwikkelaar en oprichter van matras.info. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche. Mijn visie is dat echt slaapcomfort bereikt kan worden door te werken met kwalitatief hoogwaardige materialen. Heeft u hulp of advies nodig voor het vinden van het juiste matras? Bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

Één reactie

Avatar Ruby

Beste Chris, super bedankt voor al jouw info! Wat betreft de MATT matras zou ik graag waarschuwen dat eind 2020 de MATT van materiaal is veranderd. De meeste positieve reviews zijn op het oude matras geschreven, maar het is er erg op achteruit gegaan. Dit is nergens aangekondigd of specifiek vermeld, dit zie je alleen als je de materialen gaat nakijken en dan een email stuurt om de HR waardes op te vragen. Waar Matt eerst nog redelijke materialen gebruikte (beter dan Emma) is dat nu niet meer het geval. De latex is weg en vervangen door hypersupport SG40 en de kern door materiaal van o.a. 9 cm SG35 en 7 cm SG40.
Tevens zou het enorm veel schelen als de consumentenbond nu eindelijk eens de HR waardes ging vermelden van alle lagen schuim in een matras en hier voor de consument duidelijkheid aan geeft. Er wordt zo geheimzinnig over gedaan; als het niet vermeld staat kan je er al bijna zeker vanuit gaan dat het slechte=lage Hr waardes heeft. nogmaals dank!
ps ik kijk wekelijks in de koopjeshoek naar een matras van 160×200 maar dit is nog niet voorgekomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.