Rusteloze benen, wat is deze slaapstoornis?

Slaapprobleem rustloze benen

Rusteloze benen, wat is deze slaapstoornis? Wat er precies gebeurt, is niet duidelijk maar in de diepe slaap gaat er iets mis tussen de communicatie tussen de hersenen en de benen waardoor hun benen opeens schokken of bewegen. Vaak gebeurt dit net voordat iemand in slaap valt en gaat dit gepaard met een gevoel van vallen. Mensen die last hebben van dit slaapprobleem hebben dit veel vaker. De officiële benaming voor dit slaapprobleem is “restless legs syndrome” (RLS). Meestal beginnen de benen vanzelf te schoppen en te bewegen en dat elke ongeveer elke twintig a dertig seconden. Vaak zijn de bewegingen zo erg dat diegene die het heeft er zelf wakker van wordt en in het geval van een partner wordt deze vaak ook (soms pijnlijk) wakker.

Slaapprobleem rustloze benen

Het rusteloze benen syndroom is een neurologische en dus fysieke aandoening die heel lastig te verhelpen is. Het kenmerkt zich door een irriterend en branderig gevoel in de kuiten. Ook kan de aandoening zich voordoen in de bovenbenen, voeten, romp en soms ook de armen. Het is niet echt pijnlijk maar wel erg vervelend en hinderlijk. Het geeft een onweerstaanbare drang om te bewegen. De symptomen komen meestal voor als er niet of nauwelijks bewogen wordt.

Slaapprobleem slapende benen

Verschillende oorzaken waar rusteloze benen door kunnen komen

Er zijn verschillende oorzaken waar rusteloze benen en de daaruit voorkomende slaapproblemen door kunnen komen. Het zou bijvoorbeeld familiair kunnen zijn maar ook door gebruik van antidepressiva, zoals TCA’s, SSRI’s, MAO-remmers, en antipsychotica kunnen rusteloze benen veroorzaken. Ook het recent stoppen met benzodiazepinen, anti-epileptica coffeïne, amfetamine en lithium kunnen rusteloze benen veroorzaken. Als u last heeft van rusteloze benen kunt u naar uw huisarts gaan.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.