Koudschuim matrassen en alles over koudschuim

Bekijk de matras.info video

Wat is koudschuim?

Koudschuim zouden we het hightech schuim van dit moment kunnen noemen. Koudschuim matrassen zijn gemaakt van een polyurethaanschuim dat, vooral voor matrassen, geweldige eigenschappen biedt. De open celstructuur die koudschuim van nature heeft zorgt dat het materiaal zeer goed ventileert en vocht goed opneemt. Door deze open celstructuur voelt een matras van koudschuim niet warm aan.

Kuilvorming komt bij goede koudschuim matrassen niet voor. Het materiaal heeft een hoog comfort en een zeer lange levensduur. Koudschuim matrassen zijn in de regel goede matrassen met hoogwaardige eigenschappen. De prijs- en kwaliteitsverschillen zijn echter bijzonder groot.

Goede koudschuim matrassen gaan lang mee en hebben een hoog corrigerend vermogen. Dat is het vermogen van de matras om zich zodanig aan te passen aan het lichaam dat het lichaam voldoende ondersteuning krijgt daar waar dat nodig is. Ook biedt koudschuim de beste progressieve tegendruk (hoe meer u het schuim indrukt, hoe meer tegendruk het geeft). Met andere woorden: koudschuim biedt enorm veel ondersteuning.

Het beste koudschuim heeft een goede Polyol verhouding, een relatief hoge HR waarde, een goede Densiteit en komt van een echt goede schuim-fabrikant. De beste HR waarde voor matrassen is HR 45, 50, 55 of 60 (High Resilience). Lager dan HR 40 kunt u beter vermijden, omdat dit het schuim weker maakt. Verreweg het beste koudschuim matras (dat ik zelf maak) is zonder twijfel de Comfort Premium Air. Dit is zelfs een HR65 koudschuim matras!

Kwaliteitsverschillen tussen koudschuim

Koudschuim is een geweldig materiaal dat veel veerkracht, ventilatie en comfort biedt als het om echt goed koudschuim gaat. Er zijn echter enorme kwaliteit verschillen. Maar waar komen de prijsverschillen tussen koudschuim vandaan? Hoe zie of merk je de kwaliteitsverschillen? De kwaliteitsverschillen zie je dan ook snel terug in de prijsverschillen die voor koudschuim matrassen gevraagd worden. Je kunt al een koudschuim matras voor rond de €200,- kopen maar ook een vergelijkbaar matras in dikte etc. die €800,- kost. Hoe weet je nu of je een echt goed koudschuim (matras) koopt?

Bekijk de matras.info video

In koudschuim behoort Polyol te zitten maar dit is een bijzonder dure stof. Hoe meer Polyol hoe elastischer het schuim wordt en hoe meer ondersteuning en comfort het koudschuim zal gaan bieden. Daarnaast heeft de Polyol verhouding ook direct invloed op de levensduur en veerkracht. Kort gezegd bepaald de hoeveelheid Polyol de kwaliteit. Naast de Polyol verhouding geeft de densiteit ook een indicatie of u een goed veerkrachtig koudschuim (matras) koopt echter is de verhouding Polyol nog veel belangrijker.

HR waarde hetzelfde als SG waarde?

De HR waarde bepaald het gewicht van het schuim volledig vergelijkbaar met SG waarde (soortelijk gewicht). Deze waarde heeft een klein beetje effect op de kwaliteit maar dan meer in het feit dat een lage HR waarde (onder de HR 30) het schuim zacht en minder veerkrachtig maakt. De HR waarde zegt dus niets over de kwaliteit. Als er staat HR 50 betekend dit dat het koudschuim 50 kg per kubieke meter weegt. HR staat voor High Resilience en 50 voor 50 kg/m3. Op verschillende collega websites lees ik dat de HR waarde de kwaliteit aanduidt. Dit is echt absoluut niet het geval. De HR waarde geeft alleen het gewicht van het schuim aan. De Polyol verhouding zegt veel meer over de kwaliteit van het koudschuim.

Het belang van Polyol in koudschuim

Polyol zorgt voor de elasticiteit en de veerkracht. De elasticiteit is direct van invloed op het comfort omdat dit voor de punt-elasticiteit zorgt. Hoe elastischer het koudschuim is hoe makkelijker het de contouren van het lichaam volgen kan en hoe meer ondersteuning het kan bieden. Daarnaast biedt de elasticiteit ook comfort en zorgt het voor een langere levensduur.

Ingrediënten koudschuim

Om het proces van het maken van koudschuim en welke stoffen je er voor nodig hebt helemaal uit te leggen is alleen voor een scheikundige of natuurkundige interessant (die zouden kunnen kijken op www.koudschuim.info). Polyol en MDI zijn de belangrijkste bestanddelen. Polyol is onder te verdelen in; Conventional Polyol, Polymeric Polyol, Base Polyol, Modified Polyol for Cold cure. Daarnaast moeten er foaming Agents, MDI en kleurstoffen toegevoegd worden. De MDI is weer onder te verdelen in; Olymeric MDI, Monomeric MDI, Prepolymeric MDI, Modified MDI for cold Cure. De verhoudingen van de ingrediënten die de schuimfabrikanten gebruiken is geheim. Hierdoor zijn de verschillende soorten koudschuim en hun kwaliteiten per fabrikant zo enorm verschillend.

Afgekeurd schuim, wat gebeurt daarmee?

Meestal leveren de bekende schuimfabrieken zoals Recticel of Eupen altijd dezelfde kwaliteit en keuren ze verkeerd geproduceerde schuimen af. De afkeurde schuimen worden dan in snipper vorm aangeboden voor kussen etc. Ook werken deze echt goede schuimfabrieken altijd met de goede verhouding Polyol maar zijn ze mede daardoor ook altijd aanzienlijk duurder. De prijs van een koudschuim matras is bijna altijd een indicatie van de kwaliteit. Er zijn nu een paar Duitse leveranciers van koudschuim matrassen op de Nederlandse markt en deze werken met bijzonder slecht koudschuim. Dit zie je dan ook direct in de prijs terug. Maar ook Ikea en Wehkamp werken met schuim dat in de onderkant van de markt valt.

Wat heeft nog meer invloed op het comfort en levensduur van koudschuim

Ook de dikte van het koudschuim matras, de profilering en de tijk hebben direct invloed op het comfort en de levensduur. Hoe dikker het koudschuim matras hoe langer hij meegaat en hoe meer comfort je uit het matras haalt. Een goed koudschuim matras moet in mijn ogen dan ook minimaal 20 cm dik zijn. Pas bij 20 cm of meer kun je een redelijk soepel koudschuim nemen zonder het risico te lopen dat je er naar verloop van tijd “doorheen” ligt. Het er “doorheen” liggen heet in de matrassenbranche “bottoming out” en is zeer kwalijk voor een correcte lichaamshouding en voor het comfort.

Ook de tijk (textiel, de hoes die om het matras zit) en een eventuele profilering hebben invloed op het comfort. Het is altijd het beste als de tijk in plaats van geweven gebreid is. Een gebreide tijk rekt mee en daardoor kan het matras beter de contouren van het lichaam volgen. Daarnaast is het belangrijk dat de tijk wasbaar is (minstens op 60 graden want dit is huisstofmijt dodend) en het liefst van natuurlijke materialen in plaats van polyester.

Slecht koudschuim

Vooral de laatste paar jaar zie ik veel slecht koudschuim op de markt komen. Vaak komt dit koudschuim uit China waardoor het ook nog eens dubieus is wat er allemaal in het schuim zit. In China is totaal geen controle op schuimproducenten dus ze kunnen erin doen wat ze maar willen. Maar ook uit Duitsland komt nu veel echt slecht koudschuim naar Nederland. Ik denk dat dit alles te maken heeft met de crisis. Elke euro is nu immers meegenomen. Ik maak me zorgen over deze ontwikkeling. Straks hebben consumenten wellicht geen vertrouwen meer in het product koudschuim omdat er negatieve verhalen over koudschuim de ronde zullen gaan doen.

Natuurlijk zijn deze soorten koudschuim prijstechnisch zeer aantrekkelijk, zeg maar gerust goedkoop. Maar wat er precies in zit, is niet duidelijk. Dit is natuurlijk een kwalijke ontwikkeling en er zijn al gevallen bekend van mensen met tranende ogen, hoofdpijnen en jeukklachten. Dit kunt u bij de aanschaf van een matras ondervangen door te vragen naar certificaten en door te vragen welke schuimfabriek het schuim geproduceerd heeft. Is dit niet helemaal duidelijk dan zou ik het zelf nooit kopen.

Koudschuim matrassen - Slecht koudschuim is te herkennen aan de onregelmatige grootte van de luchtbellen

Medische kwaliteit koudschuim matrassen

Medische kwaliteit koudschuim is de beste kwaliteit die er te krijgen is. Het heeft alle mogelijke certificeringen zoals LGA, Certipur, HygCen en Medisch getest.

Medisch gekwalificeerd koudschuim heeft een gegarandeerd goed ventilerend vermogen en biedt een absoluut egale tegendruk. Dit schuim blijft koel (ook bij 24-uurs gebruik in een ziekenhuis) en heeft een lange levensduur. Het schuim is hygiënisch en kan onder hoge temperatuur worden gereinigd. Voor ziekenhuizen is het belangrijk dat medisch gekwalificeerd koudschuim autoclaaf reinigbaar is (wasstraat in een ziekenhuis waar matrassen boven de 100 graden worden gereinigd), voor een consument is dit niet relevant. Medisch gekwalificeerd koudschuim wordt zelden aan de particulier (consumenten) aangeboden, maar meestal direct aan ziekenhuizen geleverd.

Koudschuimen en ziekenhuizen

Zo goed als ieder ziekenhuis gebruikt koudschuim matrassen. Waarom? Ten eerste kan koudschuim grote gewichtsverschillen aan en daarnaast gaat het lang mee, zonder kans op kuilvorming.

Koudschuim matrassen zijn volledig anti-allergeen en waarschijnlijk is dit de hoofdreden dat koudschuim matrassen tegenwoordig in vrijwel alle ziekenhuizen worden gebruikt.

Koudschuim wordt altijd in ziekenhuis matrassen gebruikt

Kwalitatief slechte koudschuim matrassen

Kwalitatief slechte koudschuim matrassen zijn (meestal) aan de prijs te herkennen. Een goed koudschuim matras is duur maar ook duurzaam. Of het om een goed of slecht koudschuim gaat kan direct gezien worden aan de prijs. Als deze ver onder de normale verkoopprijs van een koudschuim matras ligt dan kunt u ervan uitgaan dat het om een slecht koudschuim gaat. Bij slecht koudschuim is de veerkracht en het ligcomfort beduidend minder dan bij een goede kwaliteit koudschuim. Slecht koudschuim gaat binnen afzienbare tijd kuilvorming vertonen en geeft een onevenredige tegendruk. De prijzen voor slecht koudschuim liggen minimaal 50% onder de normale verkoopprijzen. De kwaliteitsverschillen zijn voel- en meetbaar en hebben direct effect op het comfort, de houding (ergonomie) en de levensduur.

 

Wat kost een goed koudschuim matras?

Een goed koudschuim matras (HR 50 of meer) in de maat 90 x 200 met een luxe matrastijk en een dikte van 20 cm zou minimaal € 400,- moeten kosten. Als het goedkoper is dan € 400,- is het vrijwel zeker een mindere kwaliteit koudschuim of het moet gaan om een bijzonder laag HR gehalte (bijvoorbeeld een HR 25) en/of laag Polyol gehalte.

Wat is het beste koudschuim matras?

Een matras waar ik zelf echt hele goede ervaringen mee heb is de Comfort Premium Air koudschuim matras. Als u echt een top koudschuim matras zoekt is dat zonder twijfel de Comfort Premium Air. Dit matras, met zijn royale dikte van 25 centimeter, heeft extra ventilatiekanalen, een super-de-luxe volledig natuurlijke en wasbare tijk en een kwalitatief hoogwaardig HR65 koudschuim bestaande uit 3 lagen.

De levensduur van koudschuim

De levensduur van een koudschuim matras is sterk afhankelijk van de kwaliteit en van de schuimfabrikant. Een echt goed koudschuim met een goede Polyol verhouding heeft een levensduur van zo’n 12-15 jaar.

Koudschuim soort

Nadelen koudschuim

Er zijn eigenlijk nauwelijks nadelen van koudschuim op te noemen voor het gebruik van matrassen. Als ik er een paar moet noemen zou het gewicht er één van kunnen zijn. Een goed koudschuim is redelijk dik en daardoor ook best zwaar. Een ander groot nadeel is het kwaliteitsverschil. De consument tast toch min of meer in het duister of het om een kwalitatief goed koudschuim gaat of niet. Ook is het ventilerend vermogen van koudschuim zo goed dat het matras, vooral in de winter, als te koel kan worden ervaren.

Mensen die het liever warm in bed hebben kunnen dus beter voor een combinatie van koudschuim en traagschuim kiezen omdat dit het verkoelende effect van koudschuim verminderd. Ook is de prijs van een goed koudschuim vrij hoog zeker als je het vergelijkt met een polyether of bonellveren matras. De hoge prijs van koudschuim wordt echter weer goed gemaakt door de lange levensduur zonder dat er kuilvorming ontstaat.

Slechte kwaliteit koudschuim

Een ander nadeel van koudschuim is dat de kwaliteitsverschillen enorm groot zijn. Het probleem is dat het moeilijk zichtbaar is, zeker voor een leek, maar de slechte kwaliteit koudschuim bieden veel minder veerkracht en (nog erger) bieden een onregelmatige tegendruk. Gelukkig zijn de slechte kwaliteit koudschuim matrassen meestal wel te herkennen aan de prijs.

Voordelen koudschuim

De voordelen van koudschuim, zeker als het om matrassen gaat, zijn legio. Koudschuim biedt goede ventilatie, gaat lang mee en biedt veel steun. Ondanks dat comfort een subjectief (persoonlijk) iets is kunt je gerust zeggen dat koudschuim zeer veel comfort biedt. Dit komt door het feit dat het alles in huis heeft voor het maken van matrassen. Een koudschuim matras wordt niet klam ondanks dat iemand er flink op zweet omdat koudschuim vocht snel laat verdampen en omdat het er gemakkelijk doorheen zinkt. Ook is het temperatuur neutraal en biedt het enorm veel veerkracht (bij een hoge HR waarde) wat natuurlijk zorgt voor de uitmuntende ondersteuning.

De lange levensduur is absoluut ook een voordeel. Als je de levensduur van koudschuim bijvoorbeeld vergelijkt met Latex is het verschil echt groot. Een goed latex matras zal gemiddeld zo’n 8 a 10 jaar mee kunnen gaan terwijl een goede kwaliteit koudschuim makkelijk 12 tot 15 jaar mee kan gaan. En als laatste is koudschuim ook goed recyclebaar wat het milieu natuurlijk ten goede komt.

Conclusie

Een koudschuim matras is koel, zeer veerkrachtig, neemt goed vocht op en krijgt geen kuilvorming. Het heeft een lange levensduur.

Bel gerust voor persoonlijk advies

Op matras.info probeer ik op een heldere en begrijpbare manier informatie over matrassen met u te delen. Als u er niet uit komt of u heeft vragen dan hoor ik graag van u. U kunt mij gerust bellen tussen 10:00 uur en 17:00 uur op 070-3387010

Dit is het nummer van mijn bedrijf Royal Health Foam omdat ik daar het meest ben en dus bereikbaar ben. Geeft u a.u.b. aan dat u belt via Matras.info, dan geef ik u een onafhankelijk advies.