Koudschuim matrassen en alles over koudschuim

Bekijk de matras.info video

Wat is koudschuim?

Koudschuim is het hightech-schuim van dit moment dat, vooral voor matrassen, geweldige eigenschappen biedt. De open celstructuur die koudschuim van nature heeft zorgt dat het materiaal goed ventileert en goed vocht doorlaat. De open celstructuur zorgt er ook voor dat een koudschuim relatief koel blijft.

Kuilvorming komt bij goede koudschuim matrassen nauwelijks voor. Wel kan er een afdruk van de slaper ontstaan maar dit heeft geen negatief effect op de ondersteuning of het comfort. Het materiaal biedt veel comfort en heeft een zeer lange levensduur. Koudschuim matrassen zijn in de regel goede matrassen met hoogwaardige eigenschappen. De prijs- en kwaliteitsverschillen zijn echter bijzonder groot wat het lastig maakt om een écht goed koudschuim matras te vinden. Hieronder vertel ik u waar u op kunt letten en waar u terecht kunt.

Goede koudschuim matrassen gaan lang mee en bieden veel steun en comfort. Kwalitatief goed Koudschuim is elastisch en heeft daardoor een hoog corrigerend vermogen. Dat is het vermogen van de matras om zich zodanig aan te passen aan het lichaam dat het lichaam overal voldoende steun krijgt. Ook biedt koudschuim goede progressieve tegendruk (hoe meer u het schuim indrukt, hoe meer tegendruk het geeft). Progressieve tegendruk is essentieel voor een goed matras. Pas dan kan een matras namelijk pas echt steun bieden.

Wat is goed koudschuim? Echt goed koudschuim heeft een goede Polyol verhouding, een relatief hoge HR-waarde, een goede densiteit en komt van een echt goede schuim-fabrikant. De beste HR-waarde voor koudschuimmatrassen is HR 50, 55, 60 of 65 (HR = High Resilience). Lager dan HR 50 kunt u beter vermijden, omdat dit het schuim slapper en weker maakt. Een echt goed koudschuim matras is zonder twijfel de Comfort Premium Air. Dit is zelfs een HR65 koudschuim matras met een volledig natuurlijke Tencel matrastijk (textiel)!

Kwaliteitsverschillen tussen koudschuim

Koudschuim is een geweldig materiaal dat veel veerkracht, ventilatie en comfort biedt. Er zijn echter enorme kwaliteit verschillen en dus ook prijsverschillen. Maar waar komen de prijsverschillen en kwaliteitsverschillen vandaan? Hoe zie of merk je de kwaliteitsverschillen bij de aanschaf? Meestal zie je het wel terug in de prijzen die voor koudschuim matrassen gevraagd worden. Je kunt al een koudschuim matras voor €200,- kopen maar ook een vergelijkbaar koudschuimmatras in zelfde dikte etc. die €800,- kost. Hoe weet je nu of je een echt goed of slecht koudschuim (matras) koopt? Meestal kun je ervan uitgaan dat als het een prijsvechter matras is of een leverancier die bijzonder goedkoop wil leveren ook goedkope kwaliteit schuim zal aanbieden. Ik heb zelf nog nooit een echt goed én goedkoop koudschuim gezien…

Bekijk de matras.info video

In koudschuim behoort Polyol te zitten maar dit is een bijzonder dure stof. Hoe meer Polyol hoe elastischer het schuim wordt en hoe meer ondersteuning en comfort het koudschuim zal bieden. Daarnaast heeft de Polyol verhouding ook direct invloed op de levensduur. Kort gezegd bepaalt de hoeveelheid Polyol de kwaliteit maar ook het grootste deel van het comfort. Naast de Polyol verhouding geeft de densiteit (HR-waarde) ook een indicatie of u een goed veerkrachtig koudschuim (matras) koopt echter is de verhouding Polyol nog veel belangrijker.

HR waarde hetzelfde als SG waarde?

De HR-waarde bepaalt het gewicht van het schuim en is volledig vergelijkbaar met SG-waarde (soortelijk gewicht). Deze waarde heeft een beetje effect op de kwaliteit maar dan meer in het feit dat een lage HR-waarde (onder de HR 30) het schuim zacht, week en minder veerkrachtig maakt. De HR-waarde zegt dus niets over de kwaliteit. Als er staat HR 50 betekent dit dat het koudschuim 50 kg per kubieke meter weegt. HR staat voor High Resilience en 50 voor 50 kg/m3. Op verschillende (collega) websites lees ik dat de HR-waarde de kwaliteit aanduidt. Dit is echt absoluut niet het geval. De HR-waarde geeft alleen het gewicht van het schuim aan. De Polyol verhouding én uw leverancier zeggen veel meer over de kwaliteit van het koudschuim dan de HR-waarde.

Het belang van Polyol in koudschuim

Polyol zorgt voor de elasticiteit en de veerkracht. De elasticiteit is direct van invloed op het comfort omdat dit voor de punt-elasticiteit zorgt. Hoe elastischer het koudschuim is hoe makkelijker het de contouren van het lichaam volgen kan en hoe meer ondersteuning het kan bieden. Daarnaast biedt de elasticiteit ook comfort en zorgt het voor een langere levensduur.

Ingrediënten koudschuim

Het proces van het maken van koudschuim en welke stoffen je ervoor nodig hebt is alleen voor een scheikundigen of natuurkundigen interessant (die zouden kunnen kijken op www.koudschuim.info). Polyol en MDI zijn in elk geval de belangrijkste bestanddelen. Polyol is onder te verdelen in; Conventional Polyol, Polymeric Polyol, Base Polyol, Modified Polyol for Cold cure. Daarnaast moeten er foaming Agents, MDI en kleurstoffen toegevoegd worden. De MDI is weer onder te verdelen in; Olymeric MDI, Monomeric MDI, Prepolymeric MDI, Modified MDI for cold Cure. De verhoudingen van de ingrediënten die de schuimfabrikanten gebruiken is geheim. Hierdoor zijn de verschillende soorten koudschuim en hun kwaliteiten per fabrikant zo enorm verschillend.

Lees ook:  Polyether matrassen

Lees ook:  Matras voor de camper, caravan en boot

Afgekeurd schuim, wat gebeurt daarmee?

Meestal leveren de bekende schuimfabrieken zoals Eupen altijd dezelfde kwaliteit en keuren ze verkeerd geproduceerde schuimen af. De afkeurde schuimen worden dan in snipper vorm aangeboden voor kussen etc. Ook werken deze echt goede schuimfabrieken altijd met de goede verhouding Polyol maar zijn ze mede daardoor ook altijd aanzienlijk duurder. De prijs van een koudschuim matras is mede daarom bijna altijd een indicatie van de kwaliteit. Er zijn nu (2020) een paar Duitse leveranciers van koudschuim matrassen op de Nederlandse markt en deze werken met bijzonder slecht koudschuim. Dit zie je dan ook gelijk terug in de prijs. Maar ook bekende grote ketens werken meestal met koudschuim dat kwalitatief niet goed is. Echt jammer want koudschuim kan zo veel comfort bieden en zo geweldig liggen maar dan moet het wel kwalitatief echt goed zijn.

Wat is van invloed op het comfort en levensduur van koudschuim

Wat creëert nu werkelijk het comfort van een koudschuim matras? Het begint met de HR-waarde en hoe goed de kwaliteit is van het koudschuim. Daarna speelt de dikte (hoogte), de profilering (insnijdingen voor zones) en de tijk een grote rol. Hoe dikker het koudschuim matras hoe langer hij meegaat en hoe meer comfort het matras biedt. Een goed koudschuim matras voor een volwassene moet in mijn ogen dan ook minstens 20 cm dik zijn (maar liever 25 cm dik). Pas bij 20 cm of meer kun je een redelijk soepel koudschuim nemen zonder het risico te lopen dat je er na verloop van tijd “doorheen” ligt. Het er “doorheen” liggen heet in de matrassenbranche “bottoming out” en is zeer kwalijk voor een correcte lichaamshouding en voor het comfort.

Ook de tijk (het textiel, de hoes die om het matras heen zit) en een eventuele profilering in het schuim hebben invloed op het comfort. Het is altijd het beste als de tijk in plaats van geweven gebreid is. Een gebreide tijk rekt mee en daardoor kan het matras beter de contouren van het lichaam volgen. Ook is het aan te raden om niet voor een synthetische matrastijk te kiezen maar voor een natuurlijk materiaal (bijvoorbeeld Tencel).  Daarnaast is het belangrijk dat de tijk wasbaar is (minstens op 60 graden want dit doodt huisstofmijt).

Slecht koudschuim

Vooral de laatste paar jaar zie ik echt slecht koudschuim voorbijkomen. Vaak komt dit koudschuim uit China waardoor het ook nog eens dubieus is wat er allemaal in het schuim zit. In China is totaal geen controle op schuimproducenten dus ze kunnen erin doen wat ze maar willen. Maar nu ook uit Duitsland komen nu echte slechte koudschuimen naar Nederland. Ik denk dat dit alles o.a. te maken heeft met de crisis. Elke euro is nu immers meegenomen. Ik maak me zorgen over deze ontwikkeling. Straks hebben consumenten wellicht geen vertrouwen meer in het product koudschuim omdat er negatieve verhalen over koudschuim de ronde zullen gaan doen.

Natuurlijk zijn deze soorten koudschuim prijstechnisch zeer aantrekkelijk, zeg maar gerust goedkoop. Maar wat er precies in zit, is niet duidelijk. Dit is natuurlijk een kwalijke ontwikkeling en er zijn al gevallen bekend van mensen met tranende ogen, hoofdpijnen en jeukklachten na aanschaf van een nieuw matras. Dit kunt u bij de aanschaf van een matras ondervangen door te vragen naar certificaten en door te vragen welke schuimfabriek het schuim geproduceerd heeft. Is dit niet helemaal duidelijk dan zou ik het zelf nooit maar dan ook nooit kopen. Realiseer u dat u één derde van uw tijd op dit product zal vertoeven….

Koudschuim matrassen - Slecht koudschuim is te herkennen aan de onregelmatige grootte van de luchtbellen

Medische kwaliteit koudschuim matrassen

Medische kwaliteit koudschuim is de beste kwaliteit die er te krijgen is. Het heeft alle mogelijke certificeringen zoals LGA, Certipur, HygCen en Medisch getest.

Medisch gekwalificeerd koudschuim heeft een gegarandeerd goed ventilerend vermogen en biedt een absoluut egale tegendruk. Dit schuim blijft koel (ook bij 24-uurs gebruik in een ziekenhuis) en heeft een lange levensduur. Het schuim is hygiënisch en kan onder hoge temperatuur worden gereinigd. Voor ziekenhuizen is het belangrijk dat medisch gekwalificeerd koudschuim autoclaaf- reinigbaar is (wasstraat in een ziekenhuis waar matrassen boven de 100 graden worden gereinigd), voor een consument is dit niet relevant. Medisch gekwalificeerd koudschuim wordt zelden aan de particulier (consumenten) aangeboden, maar meestal direct aan ziekenhuizen geleverd.

Koudschuim en ziekenhuizen

Zo goed als ieder ziekenhuis gebruikt koudschuim matrassen. Waarom? Ten eerste kan koudschuim grote gewichtsverschillen aan en daarnaast gaat het lang mee, met weinig kans op kuilvorming.
Koudschuim matrassen zijn volledig hypo-allergeen en waarschijnlijk is dit de hoofdreden dat koudschuim matrassen tegenwoordig in vrijwel alle ziekenhuizen worden gebruikt.

 

Koudschuim wordt altijd in ziekenhuis matrassen gebruikt

Hoe herkent u een kwalitatief slecht koudschuim matras?

Kwalitatief slechte koudschuim matrassen zijn (meestal) aan de prijs te herkennen. Een echt goed koudschuim matras is namelijk meestal vrij duur maar daarnaast ook echt duurzaam. Bij slecht koudschuim is de veerkracht, het ligcomfort en de levensduur beduidend minder dan bij een goede kwaliteit koudschuim. Slecht- of afgekeurd koudschuim biedt vaak een onevenredige tegendruk en de prijzen kunnen zo maar 50% onder de normale verkoopprijzen liggen. De kwaliteitsverschillen zijn voel- en meetbaar en hebben direct effect op het comfort, de houding (ergonomie) en de levensduur.

Lees ook:  Pocketvering matrassen

Lees ook:  Prijzen van bedden winkels en online

Wat kost een goed koudschuim matras?

Een goed koudschuim matras (HR 50 of meer) in de maat 90 x 200 met een luxe matrastijk en een dikte van 20 cm zou minimaal € 400,- moeten kosten. Maar een echt topkwaliteit koudschuim matras met een dikte van 25 cm opgebouwd uit meerdere lagen koudschuim met een hoge HR 65 waarde en met een luxe dik gewatteerde natuurlijke tijk zou zo maar tussen de €800,- en €1200 kunnen kosten.

Wat is het beste koudschuim matras?

Dit is een bijzonder lastige vraag die ik regelmatig gesteld krijg. Eigenlijk bestaat er niet zoiets als het beste matras en dus ook niet het beste koudschuim matras. Het beste koudschuim matras is het koudschuim matras wat het beste bij u past. Zoals aangegeven in dit artikel zijn er wel bijzonder grote kwaliteitsverschillen en zijn er meerdere punten waar u op zou kunnen letten. Het beste koudschuim matras zou: een dikte van minimaal  25 cm moeten hebben, een HR-waarde van het liefst boven de HR50, minimaal 7 zones en  opgebouwd uit 2 of 3 lagen (voor stabiliteit). Het kan helpen als het matras ook ventilatie kanalen heeft voor extra ventilatie. De tijk van het matras moet afritsbaar- en wasbaar zijn op tenminste 60 graden en het liefst van een natuurlijk materiaal (bijvoorbeeld Bamboe of Tencel). Een matras waar ik zelf geweldige ervaringen mee heb is de Comfort Premium Air koudschuim matras maar er zijn er natuurlijk veel meer te koop.

De levensduur van koudschuim

De levensduur van een koudschuim matras is sterk afhankelijk van de kwaliteit en van de schuimfabrikant. Een echt goed koudschuim matras met een goede Polyol verhouding heeft een levensduur van zeker 10 jaar. Let er wel op dat u het matras regelmatig omkeert want dit verlengt de levensduur aanzienlijk.

Waar vindt u een echt goed koudschuim matras?

Er zijn meerdere leveranciers voor kwalitatief goede koudschuim matrassen. Zo kunt u bijvoorbeeld terecht bij debeen Slaapadviseurs, bij Ruwette beddenspeciaalzaak en natuurlijk bij mij (Royal Health Foam matrassen) want ik ga ook volledig voor kwaliteit!

Koudschuim soort

Nadelen koudschuim

Er zijn eigenlijk nauwelijks nadelen van koudschuim op te noemen voor het gebruik van matrassen. Als ik er een paar moet noemen zou het gewicht er één van kunnen zijn. Een goed koudschuim is redelijk dik en daardoor ook best zwaar. Een ander groot nadeel is het kwaliteitsverschil. De consument tast toch min of meer in het duister of het om een kwalitatief goed koudschuim gaat of niet.

Mensen die het liever warm in bed hebben kunnen dus beter voor een combinatie van koudschuim en traagschuim kiezen omdat dit het verkoelende effect van koudschuim verminderd. Ook is de prijs van een goed koudschuim vrij hoog zeker als je het vergelijkt met een polyether of bonellveren matras. De hoge prijs van koudschuim wordt echter weer goed gemaakt door het extra comfort en een langere levensduur zonder dat er kuilvorming ontstaat.

Slechte kwaliteit koudschuim

Een groot nadeel van koudschuim is dat de kwaliteitsverschillen zo groot zijn. Gaat het nou om een topkwaliteit koudschuim of een afgekeurde koudschuim? Het probleem is dat het moeilijk zichtbaar is en ook nog eens lastig voelbaar. Als je geen vergelijkingsmateriaal hebt is het voor mij ook lastig te beoordelen laat staan voor een leek. De mindere koudschuimen bieden minder veerkracht en (nog erger) bieden een onregelmatige tegendruk.

Voordelen koudschuim

De voordelen van koudschuim, zeker als het om matrassen gaat, zijn legio. Koudschuim biedt goede ventilatie, gaat lang mee en biedt veel veerkracht (en dus steun). Ondanks dat comfort een subjectief (persoonlijk) iets is kunt je gerust zeggen dat koudschuim zeer veel comfort biedt. Dit komt door het feit dat het heel soepel is en eigenlijk alles in huis heeft voor het maken van matrassen. Een koudschuim matras wordt niet klam ondanks dat iemand er flink op zweet omdat koudschuim vocht snel laat verdampen en omdat het er gemakkelijk doorheen zinkt. Ook is het temperatuur neutraal en biedt het enorm veel veerkracht (bij een hoge HR-waarde) wat natuurlijk zorgt voor de uitmuntende ondersteuning.

De lange levensduur is absoluut ook een voordeel. Als je de levensduur van koudschuim bijvoorbeeld vergelijkt met Latex is het verschil echt groot. Een goed latexmatras zal gemiddeld zo’n 6 a 8 jaar mee kunnen gaan terwijl een goede kwaliteit koudschuim matras makkelijk 8 tot 10 jaar mee kan gaan. En als laatste is koudschuim ook goed recyclebaar wat het milieu natuurlijk ten goede komt.

Conclusie

Een koudschuim matras is koel, zeer veerkrachtig, neemt goed vocht op en krijgt geen kuilvorming. Het heeft een lange levensduur.

 

Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.