Proeftijd en proefslapen om uw matras uit te proberen

Matras kiezen
Bekijk de matras.info video

Een proeftijd op een matras is in mijn optiek een absolute must. Als u een ‘verkeerd’ matras heeft (gekocht) kan dat negatieve gevolgen hebben. Daarom is een proeftijd om de nieuwe matras uit te proberen geen overbodige luxe. Het komt vaak voor dat mensen teleurgesteld zijn omdat de nieuwe matras niet bevalt, ondanks dat er veel tijd is besteed aan het uitzoeken. Een half uur proefliggen zegt feitelijk niets. Zelfs 14 dagen proefslapen geeft slechts een indicatie.

Het afgaan op theorie en ervaringen van anderen zegt niets over hoe het matras voor u ligt. Alleen als u (minimaal één maand) geslapen heeft op een matras, weet u zeker of deze bij u past. Als dan achteraf blijkt dat u behoefte heeft aan een net even harder of iets zachter matras, dan werkt de proeftijd ook nog als een vangnet.

Proefliggen in een showroom

 

Proefslapen

Proefliggen in een showroom werkt niet zo goed als u wellicht denkt. In een showroom is het lastig om te ontspannen en de tijd te nemen om een matras echt goed te proberen. Vaak lopen er andere klanten rond en blijft de verkoper naast het bed staan. Ook werkt het niet goed als u veel kleren en de schoenen aan heeft. Het beste is om in uw favoriete houding te gaan liggen en totaal ontspant. Maar ja, als u een paar matrassen heeft geprobeerd, wordt het lastig; welk matras ligt nu beter? Verreweg de beste methode is om er werkelijk op te slapen. Maar dan heeft u minimaal 4 weken de tijd nodig om goed te kunnen bepalen of het betreffende matras werkelijk geschikt voor u is.

Met proefslapen kunt u niet fout gaan

Gemiddeld is de kans dat uw nieuwe matras perfect geschikt voor u is slechts 25 %. De kans dat de matras níet volledig geschikt is, is dus 75%! Het is dus niet meer dan logisch dat een proeftijd zeer sterk aan te raden is bij de aanschaf van een nieuw matras. Want de ellende die ontstaat door het slapen op een foutief matras kan groot zijn. Buiten het feit dat u een slechte nachtrust krijgt, is er ook kans op rugklachten en andere lichamelijke problemen. De Universiteit van Hasselt deed een zesjarig onderzoek naar de slaapkwaliteit en kwam tot de conclusie dat er veel gewonnen kan worden met een geschikt matras. Een proefperiode vragen bij de aanschaf van een nieuwe matras is daarom absoluut aan te bevelen.

Lees ook:  De laatste trends op het gebied van slapen van 2023

Thuis proefslapen

Verreweg het beste is het om thuis, in uw eigen vertrouwde omgeving, de matras uit te proberen. In het begin is dat waarschijnlijk wennen omdat u door een zogenaamde houdingcorrectie periode heen moet. Uw lichaam heeft de verouderingspunten van uw oude matras met automatische lichaamscorrecties opgevangen. De spiergroepen die hierbij dienst deden, hoeven dat niet meer te doen. Daarentegen worden andere spiergroepen weer, zoals het hoort, actief ondersteund door de nieuwe matras. De houdingcorrectie periode kan wel 3 tot 4 weken duren. De proeftijd moet dus minimaal 4 weken zijn (maar liever nog iets langer) om goed te kunnen beoordelen of het betreffende matras goed voor u is.

90 dagen proefslapen op een matras

Wat niet werkt is: 5 minuten gaan proefliggen in een beddenwinkel.
Wat wel werkt is: minimaal 4 weken thuis proefslapen.

Wat doet de leverancier met de retour gekregen matrassen?

Dat een proeftijd belangrijk is moge duidelijk zijn, maar wat doet uw matrassenleverancier met de retour gekomen matrassen? Sommige leveranciers beweren dat deze aan Derde Wereldlanden worden geschonken of aan een opkoper worden doorverkocht. Wie zijn dan die opkopers en waar komen die matrassen dan uiteindelijk terecht? Een outletstore? Welke outletstore dan? Als het verhaal van uw leverancier vaag en onduidelijk is, raad ik u aan daar niet te kopen. U loopt dan namelijk de kans dat u een tweedehands matras krijgt in plaats van een nieuwe.

Hoe zit de proeftijd in elkaar?

Kijk goed naar de voorwaarden die samenhangen met de mogelijkheid om het matras uit te proberen. Krijgt u 100% van uw geld terug indien het matras niet bevalt? Of is er sprake van een omruilgarantie? Het komt regelmatig voor dat de proeftijd in advertenties achteraf anders in elkaar zit dan vooraf wordt voorgesteld. Achteraf blijkt bijvoorbeeld dat het matras alleen omgeruild mag worden voor een ander matras. Hierdoor blijft u toch aan dat merk (of leverancier) vastzitten, ook als dat merk (of die leverancier) geen alternatief heeft dat voldoet aan uw specifieke wensen. U ontvangt dan een tegoedbon waar u niets aan heeft. Ik vind dat u altijd recht heeft om 100% van uw geld terug te ontvangen als u om wat voor reden dan ook niet tevreden bent.

Lees ook:  Het onderhoud van een matras
30 dagen proeftijd met geld terug garantie

Tip: Let bij de aanschaf van een nieuwe matras op: een proeftijd is iets anders dan een ‘omruilgarantie’.

Wat gebeurt er met geretourneerde matrassen

Bij sommige leveranciers verdwijnen geretourneerde matrassen in het niets! Of zouden de retour gekomen matrassen doorverkocht worden aan derden? Als het onduidelijk is wat uw leverancier met zijn teruggezonden matrassen doet, loopt u het risico een tweedehands matras in huis te halen, terwijl u wel de volle nieuwprijs betaalt.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.