Consumentenbond matrassen test 2018 “I rest my case”

Consumentenbond matrassen test 2018. Sinds 2008 volg ik de consumentenbond matrassen testen nauwlettend met keer op keer vreemde , ja zelfs bizarre uitslagen. Dit jaar (2018) was het jaar waar de start-up Emma tot drie maal toe het beste uit de test kwam(!?) en nu eind 2018 een supermarkt-matras namelijk een matras van de Lidl.
Op alle fronten is het hierdoor voor mij duidelijk dat de consumentenbond de plank volledig mis slaat als het om het testen van matrassen gaat. Dit is dan ook het laatste wat ik er over zal schrijven aangezien het nu ook voor de consument helder zou moeten zijn dat er iets wezenlijks niet klopt aan deze testen.

Hoe betrouwbaar is de Consumentenbond matrastest?

Hoe betrouwbaar is de Consumentenbond matrastest als de meest essentiële zaken niet meegenomen worden in de test? Zaken zoals van welk materiaal het matras gemaakt is? Of het matras schadelijke stoffen bevat? Of het matras certificaten heeft etc. Daarnaast geeft een 100% mechanische test absoluut een vertekend beeld omdat de temperatuur en vochtigheid niet meegenomen worden in de test. De temperatuur en de vochtigheid hebben grote invloed op de levensduur en de ondersteuning. Als je dit niet meeneemt in de test zijn de testresultaten heel anders dan als je er daadwerkelijk op slaapt. Maar er zijn nog veel meer punten die de matrassentest in mijn optiek waardeloos maken en de consument op het verkeerde been zetten.

De nieuwe “winnaars” van de matrassen test 2017 zijn allemaal zogenaamde startup (marketing) bedrijven die maar één type matras in één hardheid leveren. De “one fits all” matrassenleveranciers leveren allemaal één type matras die in maar in één hardheid (stevigheid) geleverd kan worden. En daar zit dan precies het probleem. Omdat deze leveranciers maar één hardheid leveren moeten ze wel van zware personen uitgaan en dus een relatief stevig matras leveren.

Hoe steviger het matras hoe duurzamer?

Hoe steviger het matras hoe beter het matras de duurzaamheid test zal doorstaan. Op de duurzaamheid krijgt een matras de meeste punten (40%). Wat deze startup matrasbedrijven ook gemeen hebben is dat de matrassen gecomprimeerd (plat geperst) in een doos geleverd worden. De consumentenbond vindt deze manier van leveren, opgerold in een doos, geweldig. Terwijl het comprimeren (het volledig plat persen) zorgt voor een enorm verlies aan veerkracht vooral als het matras meerdere weken in de doos blijft zitten. Bijzondere maten blijven sowieso langer in het magazijn staan dus langer gecomprimeerd in de doos staan.

Matrassen staan opgerold in doos te wachten

Ook roemt de consumentenbond de aantrekkelijke voorwaarden van deze startups: de bezorging is gratis, en consumenten mogen de matras 30 tot 100 dagen thuis uitproberen. Deze twee aspecten worden in de beddenbranche al jaar gedaan dus ik begrijp niet wat hen hiermee uniek en bijzonder maakt.

Nieuw: Consumentenbond & Matrassentest bedding business

Bedding Business Magazine artikel over de matrassentest van de Consumentenbond

Artikel geplaatst in Bedding Bussiness magazine #06-2018: Bron: beddingbusiness.nl ‘Grotere belangen’ In een eerdere editie van Bedding Business Magazine las u het verhaal van Chris Nederhorst van RHF Matrassen en de perikelen rondom de Consumentenbond en Emma Matras. Inmiddels hebben we alweer een tijdje een nieuwe ‘Beste Koop’ en ‘Beste uit de Test’: het Lidl… Lees meer »

Consumentenbond matrassentest uitslagen juli 2018

Meradiso koudschuim matras van de Lidl als best getest en beste koop door de consumentenbond in de matrassentest van juli 2018

Consumentenbond matrassentest uitslagen Juli 2018 –  blijven de matrassenbranche verbazen Nieuwe matrassentest uitslagen: Matras van de Lidl, de Meradiso krijgt “Beste Koop” en “Beste uit de Test” Het Emma matras is (juli 2018) haar “Beste uit de Test” label verloren aan het Lidl matras. Een vreemd detail is het feit dat beide matrassen al diverse… Lees meer »

Matrassentest Consumentenbond 2015 wederom dubieus

Consumentenbond beste koop wederom matig Ikea matras

Net als in de afgelopen jaren heb ik de uitslag van de matrassentest (2015) van de Consumentenbond met verbazing gelezen. Om een product te testen is gedegen kennis nodig. Als ik de uitslag van de test “beste koop” lees, kan ik me niet voorstellen dat die kennis aanwezig was. Echt goed en zo objectief mogelijk… Lees meer »

Matrassentest Consumentenbond 2013 dubieus

Matrassen van Beterbed

Dit jaar (oktober 2013) zijn de nieuwe matras-testresultaten van de consumentenbond weer bekend gemaakt. Helaas is er niet veel veranderd in de testmethodes die de consumentenbond hanteert ten opzichte van vorig jaar. De uitslag is dan ook wederom dubieus. Zo is er dit jaar weer op geur, gewicht, hanteerbaarheid en wonderlijk genoeg op isolatie getest…. Lees meer »

Matrassentest Consumentenbond 2011

Duurzaamheid test Consumentenbond

In september 2011 heeft de Consumentenbond de uitslag van de matrassentest 2011 bekend gemaakt. Bij deze test zijn matrassen getest van de merken M-Line, Tempur, Auping, Eastborn en Pullman, vijf kwalitatief goede merken. De uitkomst van de test wordt dan een beetje voorspelbaar en liggen de gegeven eindcijfers niet ver uit elkaar. De Slow Motion… Lees meer »