UPDATE: Consumentenbond matrassen test 2019 “I rest my case”
Sinds 2008 volg ik nauwlettend de matrastesten van de Consumentenbond met keer op keer vreemde, ja zelfs bizarre uitslagen. Vorig jaar (2018) was het jaar waarin de matras start-up Emma tot driemaal toe het beste uit de test kwam. Nu, 2019, is het een supermarkt matras die als beste uit de bus komt, een matras van Lidl.
Op alle fronten is het hierdoor voor mij duidelijk dat de Consumentenbond de plank volledig misslaat als het om het testen van matrassen gaat. Dit is dan ook het laatste wat ik er over zal schrijven aangezien het nu ook voor de consument helder zou moeten zijn dat er wezenlijks iets niet klopt aan deze testen.

Hoe betrouwbaar is de Consumentenbond matrastest?

Hoe betrouwbaar is de Consumentenbond matrastest als de meest essentiële zaken niet meegenomen worden in de test? Denk bijvoorbeeld aan het materiaal waarvan het matras is gemaakt. Denk aan het het testen op schadelijke stoffen. En denk matras certificaten. Daar lees ik niets over.
Daarnaast geeft een 100% mechanische test (wat de Consumentenbond doet) absoluut een vertekend beeld omdat parameters als temperatuur en vochtigheid niet worden meegenomen in de test. Temperatuur en vochtigheid hebben grote invloed op de levensduur en de ondersteuning van een matras. Als je hieraan voorbijgaat, zijn de testresultaten heel anders dan als je er daadwerkelijk op slaapt.
Maar er zijn nog veel meer punten die de matrassentest in mijn optiek waardeloos maken en de consument op het verkeerde been zetten.

De nieuwe “winnaars” van de matrassentest 2017zijn allemaal zogenaamde start-ups, marketing bedrijven die maar één type matras in één hardheid leveren. Dit alles volgens het principe “one fits all”, een product dat voor iedereen geschikt is. Man, vrouw, zwaar of juist lichtgebouwd, een koukleum of een zweterd, het maakt niet, deze matras is voor iedereen het allerbeste. Dat zeggen die start-ups en dat zegt ook de Consumentenbond.

Hoe steviger het matras hoe beter?

Al die zogenaamde matrassenbedrijven leveren stevige matrassen. Slim, want hoe steviger het matras, hoe beter het de duurzaamheidstest zal doorstaan. Duurzaamheid telt sterk mee in de testresultaten, liefst voor 40%, dus dat tikt lekker aan in de algehele waardering.
Wat deze start-up matrasbedrijven ook gemeen hebben, is dat de matrassen gecomprimeerd (plat geperst) in een doos geleverd worden. De Consumentenbond vindt deze manier van leveren, opgerold in een doos, geweldig. Terwijl het comprimeren zorgt voor een verlies aan veerkracht vooral als het matras meerdere weken in de doos blijft zitten. Bijzondere maten van zo’n eenheidsmatras blijven sowieso langer in het magazijn staan en zitten dus nog langer gecomprimeerd in de doos. Wat de kwaliteit zeker niet ten goede komt.

Matrassen staan opgerold in doos te wachten

Ook roemt de Consumentenbond de aantrekkelijke voorwaarden van deze start-ups: de bezorging is gratis en consumenten mogen het matras 30 tot 100 dagen thuis uitproberen. Deze twee aspecten worden in de beddenbranche al jaren gedaan dus ik begrijp niet wat hen hiermee uniek en bijzonder maakt. Lees hier meer over de tests van de Consumentenbond.

Nieuw: Consumentenbond & Matrassentest bedding business

Bedding Business Magazine artikel over de matrassentest van de Consumentenbond

Artikel geplaatst in Bedding Bussiness magazine #06-2018: Bron: beddingbusiness.nl ‘Grotere belangen’ In een eerdere editie van Bedding Business Magazine las u het verhaal van Chris Nederhorst van RHF Matrassen en de perikelen rondom de Consumentenbond en Emma Matras. Inmiddels hebben we alweer een tijdje een nieuwe ‘Beste Koop’ en ‘Beste uit de Test’: het Lidl… Lees meer »

Consumentenbond matrassentest uitslagen juli 2018

Meradiso koudschuim matras van de Lidl als best getest en beste koop door de consumentenbond in de matrassentest van juli 2018

Consumentenbond matrassentest uitslagen Juli 2018 –  blijven de matrassenbranche verbazen Nieuwe matrassentest uitslagen: Matras van de Lidl, de Meradiso krijgt “Beste Koop” en “Beste uit de Test” Het Emma matras is (juli 2018) haar “Beste uit de Test” label verloren aan het Lidl matras. Een vreemd detail is het feit dat beide matrassen al diverse… Lees meer »

Emma matras review

Polyesther tijk

Het Emma matras werd getest door de Consumentenbond in maart 2017 en begin 2018. De eindscore was een 7,7 waardoor het als beste uit de matrassentest kwam. Met name op de levensduurtest scoort het Emma matras bijzonder goed. Het Emma matras heeft 1 hardheid (stevigheid) en wordt gecomprimeerd (volledig samenpersen) per post verstuurd. Het Emma… Lees meer »

Matrassentest Consumentenbond 2015 wederom dubieus

Consumentenbond beste koop wederom matig Ikea matras

Net als in de afgelopen jaren heb ik de uitslag van de matrassentest (2015) van de Consumentenbond met verbazing gelezen. Om een product te testen is gedegen kennis nodig. Als ik de uitslag van de test “beste koop” lees, kan ik me niet voorstellen dat die kennis aanwezig was. Echt goed en zo objectief mogelijk… Lees meer »

Matrassentest Consumentenbond 2013 dubieus

Matrassen van Beterbed

Dit jaar (oktober 2013) zijn de nieuwe matras-testresultaten van de consumentenbond weer bekend gemaakt. Helaas is er niet veel veranderd in de testmethodes die de consumentenbond hanteert ten opzichte van vorig jaar. De uitslag is dan ook wederom dubieus. Zo is er dit jaar weer op geur, gewicht, hanteerbaarheid en wonderlijk genoeg op isolatie getest…. Lees meer »

Matrassentest Consumentenbond 2011

Duurzaamheid test Consumentenbond

In september 2011 heeft de Consumentenbond de uitslag van de matrassentest 2011 bekend gemaakt. Bij deze test zijn matrassen getest van de merken M-Line, Tempur, Auping, Eastborn en Pullman, vijf kwalitatief goede merken. De uitkomst van de test wordt dan een beetje voorspelbaar en liggen de gegeven eindcijfers niet ver uit elkaar. De Slow Motion… Lees meer »