Bekijk de matras.info video

UPDATE: Consumentenbond matrassen test 2019 “I rest my case”
Sinds 2008 volg ik nauwlettend de matrastesten van de Consumentenbond met keer op keer vreemde, ja zelfs bizarre uitslagen. Vorig jaar (2018) was het jaar waarin de matras start-up Emma tot driemaal toe het beste uit de test kwam. Nu, 2019, is het een supermarkt matras die als beste uit de bus komt, een matras van Lidl.
Op alle fronten is het hierdoor voor mij duidelijk dat de Consumentenbond de plank volledig misslaat als het om het testen van matrassen gaat. Dit is dan ook het laatste wat ik er over zal schrijven aangezien het nu ook voor de consument helder zou moeten zijn dat er wezenlijks iets niet klopt aan deze testen.

Hoe betrouwbaar is de Consumentenbond matrastest?

Hoe betrouwbaar is de Consumentenbond matrastest als de meest essentiële zaken niet meegenomen worden in de test? Denk bijvoorbeeld aan het materiaal waarvan het matras is gemaakt. Denk aan het het testen op schadelijke stoffen. En denk matras certificaten. Daar lees ik niets over.
Daarnaast geeft een 100% mechanische test (wat de Consumentenbond doet) absoluut een vertekend beeld omdat parameters als temperatuur en vochtigheid niet worden meegenomen in de test. Temperatuur en vochtigheid hebben grote invloed op de levensduur en de ondersteuning van een matras. Als je hieraan voorbijgaat, zijn de testresultaten heel anders dan als je er daadwerkelijk op slaapt.
Maar er zijn nog veel meer punten die de matrassentest in mijn optiek waardeloos maken en de consument op het verkeerde been zetten.

De nieuwe “winnaars” van de matrassentest 2017zijn allemaal zogenaamde start-ups, marketing bedrijven die maar één type matras in één hardheid leveren. Dit alles volgens het principe “one fits all”, een product dat voor iedereen geschikt is. Man, vrouw, zwaar of juist lichtgebouwd, een koukleum of een zweterd, het maakt niet, deze matras is voor iedereen het allerbeste. Dat zeggen die start-ups en dat zegt ook de Consumentenbond.

Hoe steviger het matras hoe beter?

Al die zogenaamde matrassenbedrijven leveren stevige matrassen. Slim, want hoe steviger het matras, hoe beter het de duurzaamheidstest zal doorstaan. Duurzaamheid telt sterk mee in de testresultaten, liefst voor 40%, dus dat tikt lekker aan in de algehele waardering.
Wat deze start-up matrasbedrijven ook gemeen hebben, is dat de matrassen gecomprimeerd (plat geperst) in een doos geleverd worden. De Consumentenbond vindt deze manier van leveren, opgerold in een doos, geweldig. Terwijl het comprimeren zorgt voor een verlies aan veerkracht vooral als het matras meerdere weken in de doos blijft zitten. Bijzondere maten van zo’n eenheidsmatras blijven sowieso langer in het magazijn staan en zitten dus nog langer gecomprimeerd in de doos. Wat de kwaliteit zeker niet ten goede komt.

Matrassen staan opgerold in doos te wachten

Ook roemt de Consumentenbond de aantrekkelijke voorwaarden van deze start-ups: de bezorging is gratis en consumenten mogen het matras 30 tot 100 dagen thuis uitproberen. Deze twee aspecten worden in de beddenbranche al jaren gedaan dus ik begrijp niet wat hen hiermee uniek en bijzonder maakt. Lees hier meer over de tests van de Consumentenbond.

Wat is het beste matras 2022 volgens de Consumentenbond?

Bekijk de beste geteste matras van 2020

Wat is volgens de consumentenbond het beste matras van 2022, en welke zou de beste prijs-kwaliteitverhouding hebben? Hierop geeft de Consumentenbond antwoord. Het matras speelt wellicht de belangrijkste rol voor een goede nachtrust. Naast het feit dat het goede ondersteuning moet bieden moet het ook voor ontspanning zorgen én comfortabel liggen. Er zijn verschillende type… Lees meer »

Wat is het beste matras van 2024?

Regelmatig krijg ik de vraag “wat is nu het beste matras?” Maar ook “wat is het beste matras volgens de consumentenbond?”. Al jaren test de consumentenbond matrassen. Bij vrijwel elke nieuwe test van de consumentenbond zijn de uitkomsten sterk afwijkend van de meningen van slaapexperts en beddenspecialisten. Wij geven hieronder graag onze mening en advies… Lees meer »

Nieuw: Consumentenbond & Matrassentest bedding business

Bedding Business Magazine artikel over de matrassentest van de Consumentenbond

Artikel geplaatst in Bedding Bussiness magazine #06-2018: Bron: beddingbusiness.nl ‘Grotere belangen’ In een eerdere editie van Bedding Business Magazine las u het verhaal van Chris Nederhorst van RHF Matrassen en de perikelen rondom de Consumentenbond en Emma Matras. Inmiddels hebben we alweer een tijdje een nieuwe ‘Beste Koop’ en ‘Beste uit de Test’: het Lidl… Lees meer »

Artikel in Bedding Business Magazine over de matrassentest Consumentenbond

Bedding Business Magazine artikel over de matrassentest van de Consumentenbond

Matrassentest Consumentenbond dubieus?  “Als je Emma tot 4 keer (!!!) toe uitroept tot Beste uit de test, dan val je als organisatie gigantisch door de mand.” Chris Nederhorst, eigenaar van RHF Matrassen en de website matras.info, strijdt al jaren tegen de matrassentest van de Consumentenbond. Waarom? “Omdat de test niet goed wordt uitgevoerd. De consument… Lees meer »

Consumentenbond matrassentest uitslagen juli 2018

Meradiso koudschuim matras van de Lidl als best getest en beste koop door de consumentenbond in de matrassentest van juli 2018

Consumentenbond matrassentest uitslagen Juli 2018 –  blijven de matrassenbranche verbazen Het beste matras van Nederland zou volgens de consumentenbond een supermarkt matras moeten zijn namelijk een matras van de Lidl. Het matras die de Meradiso heet krijgt het “Beste Koop” en “Beste uit de Test” label. De verbazing binnen de matrassen branche lijkt me vrij… Lees meer »

Emma matras review

Polyesther tijk

Het Emma matras heeft 1 hardheid (stevigheid) en wordt gecomprimeerd (volledig samenpersen) per post verstuurd. Het Emma matras wordt op proef geleverd met een niet goed geld terug garantie. Ik heb het Emma matras nu zelf geanalyseerd en kom tot meerdere conclusies die ik hieronder met u deel. De prijs kwaliteitsverhouding van het Emma matras… Lees meer »

Matrassentest Consumentenbond 2015 wederom dubieus

Consumentenbond beste koop wederom matig Ikea matras

Net als in de afgelopen jaren heb ik de uitslag van de matrassentest (2015) van de Consumentenbond met verbazing gelezen. Om een product te testen is gedegen kennis nodig. Als ik de uitslag van de test “beste koop” lees, kan ik me niet voorstellen dat die kennis aanwezig was. Echt goed en zo objectief mogelijk… Lees meer »

Matrassentest Consumentenbond 2013 dubieus

Matrassen van Beterbed

Dit jaar (oktober 2013) zijn de nieuwe matras-testresultaten van de consumentenbond weer bekend gemaakt. Helaas is er niet veel veranderd in de testmethodes die de consumentenbond hanteert ten opzichte van vorig jaar. De uitslag is dan ook wederom dubieus. Zo is er dit jaar weer op geur, gewicht, hanteerbaarheid en wonderlijk genoeg op isolatie getest…. Lees meer »