Pocketvering matrassen

bekijk-de-video
Pocketvering matrassen of pocketmatrassen zijn matrassen met veel voordelen, maar kennen ook zeker een aantal nadelen.

Een pocket matras biedt veel voordelen maar heeft ook een aantal nadelen die in beddenzaken eigenlijk zelden besproken worden. Al jaren wordt het pocketmatras en de bijbehorende boxspring (binnen Nederland) het meest verkocht. De marges zijn goed en er is een duidelijk (technisch) verhaal over te vertellen. Maar de nadelen van pocketvering matrassen zult u zelden te horen krijgen. Wat zijn de nadelen van pocketvering matrassen? Hygiëne, ruimte verlies, harde zones, afdeklagen, naadvorming, schimmels, roest en magnetische velden.

De hygiëne van een pocketveer matras

Een hygiënisch bed is belangrijk. We brengen namelijk 1/3 van onze tijd door in bed. We verliezen per persoon zo’n 300 milliliter aan vocht per nacht. Vocht trekt stof aan (daarom is het bijvoorbeeld bijna altijd stoffig onder een bed). Daarnaast is vocht en warmte een kweekbodem voor bacteriën. Ondanks dat een pocket matras goed ventileert komt er toch veel stof in. Hierdoor is een pocketmatras één van de minst hygiënische matrassen. Dat is dan ook één van de redenen waarom u nóóit pocket matrassen in ziekenhuizen zult aantreffen. Wilt u een matras dat goed ventileert en veel minder stof aantrekt? Lees dan meer over koudschuim matrassen. Nog een tip: kies altijd voor een afritsbare en wasbare matrastijk zodat het matras schoner blijft.

Het verschil tussen de overgangszones van pocketvering en koudschuim

Overgang zones

Een pocket matras heeft zogenaamde harde overgang in de comfort zones. Dit betekent dat van de ene op de andere centimeter de volgende zone begint. De zones lopen dus niet geleidelijk over in het matras zoals bij  koudschuim, latex of traagschuim matrassen. Maar gaan van de ene op de volgende centimeter over in de volgende zone. Deze zones moeten maar net kloppen met uw lichaamsbouw. Daarnaast zitten de zones niet in de schuimrubber omlijsting en dus niet over de gehele breedte van de matras.

Ruimteverlies bij een pocketveer matras door de omlijsting/zijbalken.

Een pocket matras heeft altijd een schuimrubber omlijsting. Deze omlijsting is nodig om de stalen veren goed op hun plek te houden. Deze schuimrubber omlijsting beïnvloedt echter het comfort en zorgt voor ruimteverlies. De schuimrubber omlijsting is gemiddeld wel 10 cm tot 15 cm dik. Bij een 90 x 200 cm pocketmatras kan je dan 30 cm ruimteverlies hebben… dat is 1/3 van de totale oppervlakte van het matras! Meestal is deze omlijsting ook nog eens harder (steviger) dan de rest van het matras. Als de omlijsting zachter is, is dat nog vervelender want hierdoor kan je het gevoel hebben dat je van het bed af rolt. In deze randen zitten overigens geen zones. Als er twee pocket matrassen tegen elkaar aanliggen kan het heel goed zijn dat u een dikke stevigere rand ervaart tussen u en uw partner.

Roest

Roest komt bij RVS metalen veren niet voor. Maar als er geen gebruik is gemaakt van roestvast staal dan gaan de pocketveren op een gegeven moment onherroepelijk roesten. Dit kan resulteren in vieze bruine vlekken op het matras.

Roest in pocketvering matras

Magnetisch veld

Staal in een matras veroorzaakt een magnetisch veld dat negatieve effecten op de nachtrust kan hebben. Al sinds 2005 is het bekend dat een magnetisch veld spierspanning verhoogt. (bron) Staal in een matras zorgt voor een verhoogde spierspanning waardoor er krampen in tenen en kuiten kunnen ontstaan. Door een verhoogde spierspanning is het ook lastiger om in slaap te vallen want hiervoor heeft u juist ontspanning nodig.

Hoe zit een pocket matras in elkaar?

Een pocketvering matras is een matras gevuld met stalenveertjes die afzonderlijk zijn ingepakt in zakjes (pockets). De zakjes zijn (meestal) gemaakt van een synthetisch non-woven materiaal en de stalen veren van staaldraad. Het zakje om de veer zorgt ervoor dat ieder veertje zich, onafhankelijk kan aanpassen aan de druk die erop wordt uitgeoefend. Ook zorgt het ervoor en dat de veren niet in elkaar verstrikt raken. Om het hele ‘pakket’ met pockets wordt een schuimrubber omlijsting (rand) aangebracht om de pockets bij elkaar te houden. Aan de boven- en onderzijde, op de veren, worden afdeklagen geplaatst en hieromheen gaat een matrastijk (het textiel).

 

Hoe zit een pocket matras in elkaar?
Hoe zit een pocket matras in elkaar?

Het aantal veertjes in de matras bepaalt hoe nauwkeurig de matras zich kan aanpassen aan uw lichaamsvorm. Maar dan moeten de afdeklagen wel echt soepel zijn. In de praktijk liggen er meestal meerdere afdeklagen op de veren wat een groot deel van de punt-elasticiteit verloren doet gaan. Pocketvering matrassen zijn leverbaar met respectievelijk 150, 200, 250, 300 en 500 veertjes per m2. Het aantal veren bepaalt voor een groot gedeelte het comfort van de matras. Hoe meer veren er per m2 in de matras zitten, des te beter wordt het lichaamsgewicht over de matras verdeeld. De stevigheid of soepelheid van de veer wordt bepaald door de hoeveelheid draaiingen en de dikte van de staaldraad.

Synthetische zakjes met daarin metalen veren oftewel de pocket

 

Zones in een pocketveer matras

Een dikke draad (meer materiaal) heeft meer weerstand en is dus steviger dan een dunnere draad. Op deze manier worden de verschillende ‘zones’ van een pocketvering matras gemaakt. De zachtere zones zitten op schouder- en heuphoogte. Zo kan de matras daar verder inzakken en voegen. In de lendenen zitten dan weer stevigere veren voor extra steun. Op deze manier wordt het mogelijk de wervelkolom recht te houden bij het slapen op de zij. Het is echter niet zo eenvoudig een perfecte pocketvering matras te vinden. Omdat deze zachtere zones voor iedereen op een verschillende hoogte zouden moeten zitten. We zijn tenslotte allemaal anders gebouwd en hebben ook allemaal verschillende lichaamslengtes. Als laatste heeft de schuimrubber omlijsting geen zone verdeling en dit kan voelbaar zijn.

Diverse zones in een pocket matras

 

De afdeklagen van pocket matrassen

Boven op de pockets komen altijd een of meerdere afdeklagen. Deze afdeklagen absorberen lichaamsvocht, bieden comfort en zorgen ook voor gewichtsverdeling. Kwaliteitsverschillen in deze afdeklagen bepalen een groot deel van het comfort en levensduur van de matras. Mogelijke afdeklagen zijn: Jute, paardehaar, polyether, latex, eventueel perfolatex, koudschuim,traagschuim of een combinatie daarvan. Hoe beter en soepeler de afdeklagen zijn, hoe meer comfort het pocketmatras kan en zal bieden. Soepele afdeklagen zorgen namelijk voor een betere puntelasticiteit.

De ventilatie van een pocket matras is perfect

Een groot voordeel van het pocketmatras is de ventilatie. Dit is namelijk echt perfect in een pocketmatras. Omdat een pocketmatras veel open ruimtes in en rondom de pockets heeft, kan vocht gemakkelijk door het matras heen zakken en verdampen. Een pocketmatras is dus ideaal voor mensen die veel zweten en of het snel warm hebben.

De bedbodem voor een pocket matras

Een pocketvering matras komt het best tot zijn recht op een boxspring bedbodem. Ook kan dit type matras op een spiraal- of vlavro-bedbodem gebruikt worden. In de meeste gevallen is een lattenbodem een minder geschikte bodem voor een pocket matras. Dit komt omdat daar waar geen lat zit, de veer in het matras (pocketveer) geen tegendruk krijgt. Een boxspring bedbodem is aan de bovenzijde ook gestoffeerd en biedt een egale tegendruk tegen de onderzijde van het matras. Hierdoor krijgen alle veren gelijke tegendruk. Meer informatie over: bedbodems.

Een box is de beste bodem voor een pocket matras

 

Voor wie is een Pocketvering matras het meest geschikt?

Pocketvering matrassen zijn over het algemeen stevige matrassen. Pocketmatrassen zijn het meest geschikt voor zware mensen en mensen die het snel warm hebben en veel transpireren. Mensen die van een middelmatig tot warm bed houden, kunnen beter geen pocket matras nemen. Een pocketmatras kan namelijk, vooral in de winter, echt koel tot zelfs koud zijn. Ook voor mensen met een stofallergie zijn pocket matrassen minder geschikt.

Het verschil tussen binnenveringsmatrassen en een pocketvering matras

Er is een groot verschil tussen een binnenveringsmatras en een pocketvering matras. Bij een pocketmatras zijn de veren individueel verpakt in een zakje (pocket) terwijl een binnenveringsmatras dit niet heeft. Bij een binnenveringsmatras is de puntelasticiteit veel minder goed dan bij een pocket matras. Beide type matrassen hebben stalen vering en afdeklagen bovenop de veren. Een binnenveringsmatras is door het ontbreken van de pockets veel kwetsbaarder omdat de veren gemakkelijk in elkaar kunnen haken. De ondersteuning is over het algemeen beter bij pocket matrassen ten opzichte van binnenvering matrassen. Daarnaast zijn pocketvering matrassen ook beter geschikt voor verstelbare bodems. Een pocketmatras gaat langer mee dan een binnenveringsmatras. De levensduur van een goed pocket matras is gemiddeld 8 tot 12 jaar terwijl een binnenveringsmatras maximaal 10 jaar meegaat (uitgaande van de best mogelijke kwaliteit).

Magnetisch veld en staticiteit

Als u gevoelig bent voor elektrische straling of magnetische velden dan is een pocket matras wellicht niet zo’n goed idee. Elektrische straling en magnetische velden kunnen namelijk slaapproblemen veroorzaken. Een pocketmatras creëert door het gebruik van staal een magnetisch veld. Daarnaast raken de veren, door de schuring (wrijving) van de synthetische zakjes, statisch waardoor het staal elektrisch geladen wordt en het magnetische veld toeneemt met de tijd. Dit kan met name voor lichte slapers de nachtrust verstoren.

metalen-pocket-veer-werkt-als-een-antenne

De voor en nadelen van pocket matrassen

Voordelen

  • Een pocketmatras is koel en ventileert goed. Hierdoor is een pocket matras zeer geschikt voor mensen die het snel warm hebben en/of veel transpireren.
  • Pocketmatrassen met geharde stalenveren en een duurzame afdeklaag gaan lang mee (8 tot wel 12 jaar).
  • Veel comfortzones kunnen voor een goede drukverdeling en ergonomie zorgen.

Nadelen

  • Pocketmatrassen zijn zeer koele soms zelfs koude matrassen en daarom niet echt geschikt voor mensen die het snel koud hebben.
  • Bij een pocketmatras treedt ruimteverlies (20 tot 30 cm) op door de schuimrubber omlijsting. Deze omlijsting is nodig om de veren op hun plaats en de matras goed in model te houden.
  • Een pocketmatras is minder hygiënisch. Een pocketmatras is hierdoor niet geschikt voor mensen met (stof) allergieën.
  • Het ijzer van de pocketveren creëert magnetisch velden en verhoogt zodoende spierspanning.

Levensduur van de pocketmatras

De levensduur van een goed pocketmatras is ca. 8 tot 12 jaar, afhankelijk van de kwaliteit.

Conclusie

Een pocketmatras ventileert goed en is koel. Een pocketmatras kan een heel fijn en goed type matras zijn als de zones bij uw lichaam passen. Echter is een pocket matras niet bijzonder hygiënisch en is er spraken van ruimte verliest door de schuimrubber omlijsting. Ook moet een pocketveer matras regelmatig gekeerd worden om kuilvorming te voorkomen.

* Let op met een pocketvering matrassen als u gevoelig bent voor magnetische straling. Dit kan namelijk slaapproblemen veroorzaken.

Welk matras past het best bij u