Latex matrassen

Latex matrassen

Wat is latex?

Een latex matras is een matras met een kern van latex (rubber). Latex is van nature veerkrachtig en biedt daardoor goede ondersteuning. Latex is ook heel rekbaar en flexibel maar neemt slecht vocht op en is relatief warm omdat het niet goed ventileert, met uitzondering van Talalay latex.

Ventilerend vermogen en vochtopname zijn basis principes voor het vervaardigen van een goed matras. In mijn optiek is latex dus niet echt ideaal om matrassen van te maken.

Latex matrassen

Enkele eigenschappen van natuurrubber zijn: grote veerkracht en de rekbaarheid. Echter bij gewoon latex is de structuur niet open waardoor het warm wordt is en slecht vocht doorlaat. Bij Talalay latex is de celstructuur wel open, wat een optimale vochtregulering garandeert. Die grote rekbaarheid maakt een perfect ondersteunende en drukverminderende ondersteuning mogelijk.

Latex matrassen hebben bijna altijd een kern van een mix van natuurlatex of natuurrubber met synthetisch latex. Meestal is het een combinatie van beide. Een 100% natuurlatex matras kan helemaal niet want dan zou het vloeibaar zijn (latex melk) en zal dus altijd gemixt worden met een additief. Volgens de Europese norm mag een matras met minimaal 40% aandeel van natuurlatex al een natuurlatex matras worden genoemd(?). Een groot deel van de Latex fabrikanten voegen tijdens de productie van latex grafiet toe om hiermee het matras brandvertragend te maken. Dit latex rubber is te herkennen aan een grijze kleur, de comfort eigenschappen van de ze matrassen zijn niet anders dan van gewoon latex.

De Zwitserse norm ligt hoger boven een aandeel van de 85% natuurlatex, dan pas mag een schuimrubber als natuurlatex worden aangeboden. De natuurrubber matraskern is vervaardigd uit het melksap van de rubberboom (Hevea-Brassiliensis). Het melksap wordt in mallen word gegoten en verhit. De veerkracht van natuurrubber is groter dan die van synthetisch latex en is ook zwaarder maar de levensduur is weer korter. Soms spreekt men ook wel over een schuimrubbermatras. Dit laatste slaat meestal op een matras met een kern van polyether of koudschuim.

Een latex matras komt het best tot zijn recht op een lattenbodem of een schotelbodem. Een latex matras kunt u beter niet gebruiken op een vlavrobodem, aangezien zo’n bodem niet goed genoeg ventileert.

Natuurlatex is minder natuurlijk dan u wellicht denkt

Natuurlatex matrassen en Latex oplegmatrassen

Latex is een natuurproduct dat wordt afgetapt van de rubberboom. Het plantaardige latexrubber is vloeibaar en onderhevig aan een rottingsproces zodra dit getapt wordt. Om dit tegen te gaan wordt de vloeistof met ammoniak vermengd. Natuurlijk rubber moet flink verhit worden en met o.a. zwavel (vulkanisatie) vermengd om tot het welbekende latex te komen. Latex wordt vooral gebruikt in producten waar waterdichtheid gewenst is. Zoals rubber laarzen, chirurgische handschoenen, condooms en regenpakken. Maar ook worden er matrassen en kussens van gemaakt. Echter is voor matrassen juist ventilerend vermogen en vocht verdamping van belang. Is slapen op een natuurlatex matras eigenlijk wel zo verantwoord?

Lees ook:  Pantera- en Bultex Koudschuim
Gegoten Latex

Latex en het milieu

Het transport van Azië naar Europa is bijzonder vervuilend voor onze zeeën en luchtkwaliteit. Fairtransport heeft een berekening gemaakt wat het transport vanuit Azië naar Europa aan CO2-uitstoot en oceaanvervuiling kost. Er zijn wereldwijd ongeveer 50.000 motorvrachtschepen nodig voor dit transport, die gemiddeld 10.000 liter brandstof per dag verbruiken. Dat is 500 miljoen liter brandstof per dag! Deze schepen zijn verantwoordelijk voor een CO2-uitstoot die gelijk is aan die van alle auto’s op onze planeet’, aldus Fairtransport. Deze cijfers en de intensieve teelt op de rubberbomen tonen aan dat een natuurlijk materiaal als zuiver natuurlatex aan duurzaamheid voor ons milieu eigenlijk niets te bieden heeft en zelfs slecht is voor het milieu.

Duurzaamheid en natuurlatex

De intensiviteit van de oogst van natuurlatex is een serieuze bedreiging voor de rubberboom. De vraag naar latex rubber is al jaren groter dan het aanbod van de rubberplantages die zich voornamelijk in Zuidoost-Azië bevinden. In Midden- en Zuid-Amerika, waar de rubberboom oorspronkelijk vandaan komt, is de exploitatie van rubber vrijwel stil komen te liggen door de ernstige schimmelziekte SALB. constante dreiging van deze ernstige schimmelziekte bedreigt ook de Aziatische rubberplantages. Vanwege het geringe aanbod is latex nogal duur. De intensieve en massale teelt van rubber heeft een dramatisch effect op de weerstand van de rubberbomen.

Voor het winnen van het latex worden veelal kinderen gebruikt. Het vergaren van de kleine beetjes latexmelk kost veel tijd en wordt per liter afgerekend. Het is bekend dat latexmelk regelmatig wordt aangelengd met kalk waardoor het latex sneller verpulvert/verstoft. Voor het milieu is het latexmatras een ramp. Een latex matras weegt al gauw 30 kg! Het latex moet over enorme afstanden vervoerd worden, over de 100 graden verhit worden, gewassen worden en versneden worden en in het geval van Talaly latex ingevroren worden. Daarnaast is er een constante dreiging van een uitbraak van ernstige schimmelziektes. Een toenemend aantal mensen blijkt overigens allergisch te zijn voor natuurlijk latexrubber.

Lees ook:  Waterbed / watermatras

Latexallergie gestegen

De rubberboombast is glad en bloedt bij verwonding wit melksap, latex. De rubberboom wordt van links naar rechts aangesneden. Bij elke tapronde, die om de dag of twee dagen kan zijn, wordt een nieuwe insnijding boven of onder de oude insnijding gemaakt. De rubberbomen staan letterlijk jaar in jaar uit te bloeden. De rubberboom tracht zich te beschermen tegen de intensieve en massale inkervingen door het aanmaken van latexmelk. De eiwitten in natuurlatex producten zijn de laatste jaren aanzienlijk gestegen evenals daarmee gepaard gaande latex allergieën. Immers eiwitten zijn de allergenen die bij allergiepatiënten een allergische reactie veroorzaken.

Talalay Latex

Welke latex vormen/ benamingen zijn er?
100% Latex.
100% is onmogelijk, er zal bijvoorbeeld altijd stabilisator additieven toegevoegd moeten worden
Natuur rubber (latex)
Zou tenminste 80% latex moeten bevatten
Pure Latex
Moet ten minste 20% Latex bevatten
Talalay Latex
Het Talalay is een latex productieproces waardoor er een speciaal soort schuim ontstaat

Natuurlijk rubber

Talalay Latex

Dit type latex heeft van nature een open celstructuur waardoor het materiaal goed ventileert en goed vocht doorlaat. Talalay latex wordt anders geproduceerd dan gewoon latex. Nadat het latex matras uit de mal komt wordt het minus 20 graden ingevroren waarna het matras door een wals gaat. De wals drukt het matras (ingevroren toestand) totaal plat, waardoor alle luchtbelletjes in het schuim stuk gaan. Het gevolg is dat het schuim, evenals bij koudschuim, een totaal open cel structuur krijgt. Door de open celstructuur krijgt het schuim een goed ventilerend vermogen en komt kuilvorming bij Talalay latex niet voor. Een Talalay latex matras biedt veel comfort en een lange levensduur. Overigens heeft koudschuim alle voordelen die Talalay latex heeft en meer.

De levensduur van latex

De levensduur van een natuurlatex matras is ongeveer 7 jaar en van Talalay latex 10 jaar.

Conclusie

Een latexmatras is een veerkrachtig matras dat veel steun biedt maar is ook een relatief warme matras dat niet zo goed vocht opneemt (het blijft rubber). De levensduur is niet echt bijzonder lang. Het comfort is redelijk hoog door de veerkracht en ondersteuning. Talalay latex beidt echter grote voordelen ten opzichte van gewoon latex omdat dit wel goed ventileert en vocht doorlaat. Talalay latex is echter erg duur. Koudschuim heeft al de eigenschappen van Talalay latex en is een stuk goedkoper. Daarnaast is koudschuim duurzamer en is het veel minder milieu belastend.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.