Traagschuim matrassen

Wat is traagschuim?

Traagschuim is een schuim dat zacht wordt als het enigszins wordt verwarmd, bijvoorbeeld door de lichaamstemperatuur. Door het gewicht en de warmte vormt het matras zich naar de eigen lichaamsvorm en voelt het alsof je in een perfect passende mal ligt.

Goede traagschuim matrassen bieden geweldige ligeigenschappen en comfort. Het matras verdeelt en ondersteunt het lichaamsgewicht en zorgt voor comfort en minder drukpunten. Lichaamsdelen die wat dieper in het matras moeten wegzinken bij een zijligging (schouders, heupen) hebben daarvoor alle ruimte. Want juist op die punten wordt traagschuim onder invloed van de lichaamswarmte extra elastisch. Doordat het gewicht goed wordt verdeeld, knelt er niets af en wordt de bloedcirculatie niet verstoord en blijven de spieren soepel. Met als resultaat minder draaien en een rustiger slaap.

Waar komt de naam traagschuim vandaan?

Traagschuim werd ontwikkeld voor gebruik in de ruimtevaart en wordt daarom ook wel NASA-schuim genoemd. Het reageert langzaam, vandaar de naam tráágschuim. Een traagschuim matras zakt langzaam in als je gaat liggen en komt ook weer langzaam is zijn oorspronkelijke staat als je opstaat. Het wordt ook wel visco-elastisch schuim genoemd.

Opbouw van een traagschuim matras

Een traagschuim matras is meestal opgebouwd uit meerdere lagen waarvan de bovenste laag soepel traagschuim bevat. Daaronder ligt dan bijvoorbeeld een laag met steviger traagschuim, koudschuim of een kern van pocketveren.  Een traagschuim matras bestaat dus nooit volledig uit alleen maar traagschuim. Daardoor zou het matras zwaar en duur worden en bovendien ligt het effect van traagschuim alleen aan de oppervlakte.

Het beste traagschuim heeft een densiteit van 50kg/m3. De beste drager van een traagschuim matras is een koudschuim in 50 of hoger HR (High Resilience). Verreweg het beste traagschuim matras is zonder twijfel de Premium Support. Sinds 2005 maak ik dit matras met enorm veel succes.

Kwaliteit verschillen van traagschuim matrassen

De kwaliteitsverschillen tussen traagschuimen zijn enorm. Belangrijk is dat de cellen van het traagschuim lucht kunnen doorlaten, dit noemt men het ventilerend vermogen. Dat kan als het schuim een open celstructuur heeft waardoor het matras als het ware kan ademen. Als het niet of nauwelijks kan ventileren, is de kans groot dat je het in bed (te) warm krijgt. Tegelijkertijd kan dan ook het lichaamsvocht niet goed verdampen.
Een belangrijke graadmeter voor de kwaliteit is de reactie op temperatuur.  Het traagschuim moet rond de uitwendige lichaamstemperatuur (ca. 29 graden) zachter worden en niet op een lagere of hogere temperatuur. Let op: sommige soorten traagschuim reageren niet of nauwelijks op temperatuur waardoor een belangrijk deel van het comfort verloren gaat.

Historie van ventilerend traagschuim

In 1996 ben ik in mijn winkels, als eerste in Nederland, bij aankoop van een matras begonnen met ‘proefliggen’. Mensen konden (en dat kan nog steeds!) een bepaalde periode hun aangeschafte matras thuis uitproberen en teruggeven wanneer deze niet bevalt. Door het op proef meegeven van matrassen werd mij al snel duidelijk dat traagschuim matrassen (toen meestal Tempur) verreweg het minst retour kwamen en dus kennelijk het beste bevielen. Het enige probleem dat ik regelmatig hoorde was (en is) de ventilatie bij traagschuim matrassen, vaak bleek het namelijk te warm.

Goed ventilerend 50kg/m3 traagschuim van Royal Health Foam

In 1996 ben ik in mijn winkels, als eerste in Nederland, bij aankoop van een matras begonnen met ‘proefliggen’. Mensen kunnen dan een bepaalde periode hun aangeschafte matras thuis uitproberen en teruggeven wanneer deze niet bevalt. Door het op proef meegeven van matrassen werd mij al snel duidelijk dat traagschuim matrassen (toen meestal Tempur) verreweg het minst retour kwamen en dus kennelijk het beste bevielen. Het enige probleem dat ik regelmatig hoorde was (en is) de ventilatie bij traagschuim matrassen, vaak bleek het namelijk te warm.

De beste drager van een traagschuim matras is een koudschuim van HR50 of hoger. HR staat voor High Resilience (dichtheid) en geeft het gewicht aan in kg/m3. Je kunt het vergelijken met de vroeger gehanteerde term SG wat staat voor soortelijk gewicht. Verreweg het beste traagschuim matras is zonder twijfel de Premium Support. Sinds 2005 maak ik dit matras met enorm veel succes.

Medisch gekwalificeerd traagschuim

Het beste traagschuim krijgt het predicaat ‘Medisch gekwalificeerd traagschuim ’. Medisch gekwalificeerd traagschuim heeft in de regel een densiteit (dichtheid) van 50 kg/m3. Een mindere densiteit van het traagschuim heeft direct negatieve gevolgen voor het ligcomfort en de ventilatie.

Gebruik van medisch gekwalificeerd taraagschuim

Gebruik van medisch gekwalificeerd traagschuim
In ziekenhuizen, brandwondencentra en verzorgingshuizen wordt traagschuim met succes gebruikt. De drukverlagende werking voorkomt decubitus (doorliggen). Doordat het gewicht van het lichaam op het matras zeer goed wordt verdeeld, is de doorbloeding beter en hoef je iemand minder snel om te draaien. Bij een zijligging voegt het zich naar de heupen en de schouders die goed worden ondersteund. Bij rugligging kantelt het bekken enigszins en is er ook ondersteuning in de lendenen.

Ik vind traagschuim hét perfecte materiaal om heerlijke matrassen van te maken.

Traagschuim matrassen

Het beste traagschuim matras

Wat is het beste traagschuim matras? Er zijn een aantal goede merken traagschuim matrassen. Echter zijn er helaas maar weinig matrassen die het label ‘uitstekende traagschuim matras’ verdienen. De beste traagschuim matrassen zijn de matrassen die een goede progressieve tegendruk geven. Dus hoe harder je ‘drukt’, hoe meer tegendruk je voelt. En het matras biedt ook een ‘zwevend effect’ waardoor je nergens overdrukpunten voelt. Daarnaast dient het betere traagschuim matras een goed ventilerend vermogen te hebben wat vaak een heikel punt is. De Tempur Cloud en de Premium Support matras zijn geweldige traagschuim matrassen. Deze matrassen bieden een perfecte gewichtsverdeling, een goede ventilatie en veel ondersteuning.

De levensduur van traagschuim

De levensduur van een goed traagschuim matras is circa 10 tot 15 jaar.

Conclusie

Een goed traagschuim matras maakt een mal van de lichaamsvorm, krijgt geen kuilvorming en heeft een hoog ligcomfort. Wilt u meer weten over traagschuim en traagschuim matrassen zie: Traagschuim.info en voor traagschuim matrassen zie: TEMPUR, M-Line of mijn eigen site: Royal Health Foam.

Bel gerust voor persoonlijk advies

Op matras.info probeer ik op een heldere en begrijpbare manier informatie over matrassen met u te delen. Als u er niet uit komt of u heeft vragen dan hoor ik graag van u. U kunt mij gerust bellen tussen 10:00 uur en 17:00 uur op 070-3387010

Dit is het nummer van mijn bedrijf Royal Health Foam omdat ik daar het meest ben en dus bereikbaar ben. Geeft u a.u.b. aan dat u belt via Matras.info, dan geef ik u een onafhankelijk advies.