Traagschuim matrassen

Wat is traagschuim?

Traagschuim is een schuim dat zacht wordt als het wordt verwarmd (lichaamstemperatuur). Door warmte vormt het matras zich naar de lichaamsvorm en voelt het alsof je in een perfect passende mal ligt, zonder drukpunten. Het kan zelfs voelen alsof je zweeft.

Goede traagschuim matrassen bieden geweldige lig-eigenschappen en comfort. Het matras verdeelt en ondersteunt het lichaamsgewicht en zorgt voor minder drukpunten waardoor de doorbloeding niet of nauwelijks afgekneld wordt. Lichaamsdelen die wat dieper in het matras moeten wegzinken bij een zijligging (schouders, heupen) krijgen daarvoor alle ruimte. Want juist op die punten wordt traagschuim onder invloed van de lichaamswarmte extra elastisch en dus zacht. Doordat het gewicht goed wordt verdeelt, knelt er niets af en wordt de bloedcirculatie niet verstoord en blijven de spieren soepeler. Met als resultaat een goede ergonomie, minder draaien en een rustige slaap.

Waar komt de naam traagschuim vandaan?

Traagschuim werd ontwikkeld voor gebruik in de ruimtevaart en wordt daarom ook wel NASA-schuim genoemd. Het reageert langzaam, vandaar de naam tráág-schuim. Een traagschuim matras zakt langzaam in als je erop gaat liggen en komt ook weer langzaam in zijn oorspronkelijke vorm terug als je opstaat. De officiële benaming van traagschuim is Visco Elastisch Polyurethaan schuim.

Opbouw van een traagschuim matras

Een traagschuim matras is meestal opgebouwd uit meerdere lagen waarvan de bovenste laag uit traagschuim bestaat. Traagschuim is niet veerkrachtig en drukt dus niet terug. Hierdoor biedt traagschuim nauwelijks steun. De steun moet uit de onderkant van het matras komen. Onder de traagschuimlaag moet een veerkrachtige drager (onderkant van een matras) geplaatst worden. Deze veerkrachtige laag zorgt voor opwaartse druk en dus voor de ondersteuning. De traagschuim toplaag zorgt voor drukverlaging en comfort.

Een traagschuim matras bestaat dus nooit volledig uit alleen maar traagschuim maar heeft altijd een veerkrachtige drager nodig. Als drager kan latex, pocketveren of koudschuim gebruikt worden. Hier omheen komt de tijk (het textiel). Het textiel dient goed vocht op te nemen en weer snel af te staan. Ook is het van belang dat de tijk wasbaar is op tenminste 60 graden (huisstofmijt dodend) en netjes om het matras heen zit en niet gaat lubberen of plooien.

Kwaliteit verschillen van traagschuim matrassen

De kwaliteitsverschillen tussen traagschuimen zijn enorm. Belangrijk is dat de cellen van het traagschuim lucht kunnen doorlaten waardoor het ventilerend vermogen ontstaat. Dat kan als het schuim een open-celstructuur heeft waardoor het matras kan ventileren.
Een belangrijke graadmeter voor de kwaliteit is de reactie op temperatuur. Goed traagschuim moet rond de uitwendige lichaamstemperatuur (ca. 29 graden) zachter worden en niet op een lagere of hogere temperatuur. Let op: sommige soorten traagschuim reageren niet of nauwelijks op temperatuur waardoor het grootste deel van de werking verloren gaat.

Lees ook:  Stro-matrassen

Historie van ventilerend traagschuim

In 1996 ben ik in mijn winkels, als eerste in Nederland, bij aankoop van een matras begonnen met ‘thuis proefslapen’. Mensen konden (en dat kan nog steeds!) een bepaalde periode hun aangeschafte matras thuis uitproberen en teruggeven wanneer deze niet bevalt. Door het op proef meegeven van matrassen werd mij al snel duidelijk dat traagschuim matrassen (toen meestal Tempur) verreweg het minst retour kwamen en dus kennelijk het beste bevielen. Het enige probleem dat ik regelmatig hoorde was (en is) de ventilatie bij traagschuim matrassen, vaak bleek het namelijk te warm.

Goed ventilerend 50kg/m3 traagschuim van Royal Health Foam

Niet alle traagschuimen werken zoals ze moeten

Traagschuim is helaas niet altijd drukverlagend! Omdat het smeltpunt van traagschuim zo belangrijk is maar ook omdat er zo veel rommel verkocht wordt, zijn er veel traagschuimen die niet of nauwelijks werken. Het drukverlagende effect is minimaal of zelfs helemaal niet aanwezig. De term “drukverlagend” blijkt dan een holle kreet terwijl de drukverlagende werking juist zo belangrijk is van traagschuim. Wanneer weet je nu of je echt goed traagschuim hebt dat drukverlagend werkt?

Medisch gekwalificeerd traagschuim

Van traagschuim dat echt medisch gebruikt wordt weet je zeker dat het werkt. Dit traagschuim is namelijk absoluut drukverlagend en voldoet meestal aan allerlei extra eisen. Medisch gekwalificeerd traagschuim wordt gezien als een medisch hulpmiddel en gebruikt tegen doorliggen (decubitus). Sinds vorig jaar (2018) kom ik leveranciers tegen die de term medisch gekwalificeerd traagschuim gebruiken terwijl ik zeker weet dat het helemaal niet medisch gekwalificeerd traagschuim is. Wanneer weet u of het werkelijk om medisch gekwalificeerd schuim gaat? U kunt dit eigenlijk alleen zien aan de gevraagde BTW. Als er 21% btw op het traagschuim (matras) zit kan het onmogelijk om een medisch gekwalificeerd traagschuim gaan. Want op medisch hulpmiddelen zit 9% BTW en geen 21%. U zou ook kunnen kijken of de desbetreffende leverancier matrassen medisch levert.

Gebruik van medisch gekwalificeerd traagschuim

In ziekenhuizen, brandwondencentra en verzorgingshuizen wordt traagschuim al jaren met succes gebruikt. De drukverlagende werking voorkomt decubitus (doorliggen). Doordat het gewicht van het lichaam op het matras bijzonder goed wordt verdeeld, is de doorbloeding beter en hoef je iemand minder snel om te draaien. Bij een zijligging voegt het zich naar de heupen en de schouders die goed worden ondersteund. Bij rugligging kantelt het bekken enigszins en is er ook ondersteuning in de lendenen. Meestal heeft traagschuim dat medisch gebruikt wordt een densiteit (dichtheid) van 50 kg/m3.
Traagschuim is hét perfecte materiaal om heerlijke matrassen van te maken.

Traagschuim matrassen

Mijn eigen ervaringen met traagschuim

Ik verkoop nu 25 jaar traagschuim matrassen en ruim 21 jaar maak ik zelf traagschuim matrassen waarbij comfort en kwaliteit altijd mijn uitgangspunten zijn. Hierdoor heb ik zeker meer dan 100 verschillende traagschuim soorten gezien en gevoeld. Ik heb ook meerdere traagschuim laten testen bij het testinstituut LGA voor bruikbaarheid en prestatie. Hierdoor worden de kwaliteitsverschillen met 100% zekerheid aangetoond. En het is werkelijk zo dat er traagschuimen zijn die totaal niet drukverlagend werken. Sterker nog de meeste werken niet 100% goed maar er zijn natuurlijk ook wel echt goede merken.

Lees ook:  Latex matrassen

Hoe werkt een goed traagschuim matras?

Wat is het beste traagschuim matras? De beste traagschuim matrassen zijn de matrassen die steun bieden én drukverlagend zijn. Dit kan alleen door een goede progressieve drager (onderkant van het matras) in combinatie met een goed traagschuim. Maar naast de progressieve tegendruk moet een traagschuim matras ook drukverlagend werken. Eren dergelijk traagschuim matras biedt ook een ‘zwevend effect’ waardoor je nergens overdrukpunten voelt. Daarnaast is het van belang dat het desbetreffende traagschuim matras een goed ventilerend vermogen heeft wat vaak een heikel punt is.

Het beste traagschuim matras

Het beste traagschuim heeft een densiteit van rond de 50kg/m3. De beste drager van een traagschuim matras is een koudschuim met een hoge HR waarde (50 HR of hoger). HR staat voor High Resilience (dichtheid) en geeft het gewicht aan in kg/m3. Je kunt het vergelijken met de vroeger gehanteerde term SG wat staat voor soortelijk gewicht.

Echte topkwaliteit traagschuim matrassen zijn in mijn optiek de Tempur Cloud en de Premium Support. Deze matrassen bieden in mijn optiek een perfecte gewichtsverdeling en veel ondersteuning en comfort.

De levensduur van traagschuim

De levensduur van een goed traagschuim matras is circa 8 tot 10 jaar.

Conclusie

Een goed traagschuim matras maakt een mal van de lichaamsvorm, krijgt geen kuilvorming en heeft een hoog ligcomfort. Wilt u meer weten over traagschuim en traagschuim matrassen zie:  Traagschuim.info

Bel gerust voor persoonlijk advies

Op matras.info probeer ik op een heldere en begrijpbare manier informatie over matrassen met u te delen. Als u er niet uit komt of u heeft vragen dan hoor ik graag van u. U kunt mij gerust bellen tussen 10:00 uur en 17:00 uur op 070-3387010

Dit is het nummer van mijn bedrijf Royal Health Foam omdat ik daar het meest ben en dus bereikbaar ben. Geeft u a.u.b. aan dat u belt via Matras.info, dan geef ik u een onafhankelijk advies.

Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.