Een hard matras of zacht matras?

In tegenstelling tot wat vaak wordt verondersteld, is een hard matras niet beter tegen rugpijn en kunt u beter een matras nemen dat het gewicht goed verdeeld en geen overdruk creëert. Vroeger werd vaak gezegd dat een harde matras het beste was tegen rugklachten, maar deze veronderstelling is echt achterhaald.

Hard matras of zacht matras?

Foto credit: gregt99 via Foter.com / CC BY-NC-ND

De uitspraak “doe een plank onder uw matras” kwam voort uit het doorhangen van de toen veel gebruikte spiraalbodems. Deze hadden de neiging in het midden van het bed door te hangen waardoor het zogenaamde hangmateffect ontstond. Een plank moest dat effect verminderen.

Uit Spaans slaaponderzoek blijkt dat patiënten met rugklachten minder pijn hadden op een wat zachter matras. Daarnaast ontbreekt ieder bewijs dat een hard matras beter zou zijn tegen rugklachten.

Integendeel, een zachter conformerend matras heeft de beste resultaten als het om rugklachten gaat.

Maar welk matras past bij u?

Links ziet u een hard matras, rechts een drukverlagend matras.

Hard of zacht matras?

Hard matras

Zowel in Nederland als in België wordt aangenomen dat een hard matras het beste werkt tegen rugpijn. Ook veel matrassenverkopers denken dat een hard matras goed werkt tegen rugklachten, maar dat is dus niet zo. Met name klachten in de onderrug verergeren zelfs door een hard matras. Doordat een hard matras de holte in de onderrug niet ondersteunt, blijft er spanning op deze plek waardoor de rug niet goed kan ontspannen met alle gevolgen van dien.

Zacht matras zorgt voor minder rugklachten

De deelnemers uit bovengenoemd Spaans onderzoek die op een zacht matras sliepen, hadden over het algemeen minder pijn en minder last dan de deelnemers die op een hard matras geslapen hadden. Een zachte en soepele matras draagt dus niet alleen bij aan een geriefelijke nachtrust, maar ook aan een goede houding en minder rugklachten. De uitslagen van dit Spaanse onderzoek komen overeen met de bevindingen van Bart Haex, hoofd van het laboratorium voor Functionele Biomechanica aan de Universiteit van Leuven (België). Volgens Haex slapen de meeste mensen te hard waardoor de rug zich niet kan ontspannen. Mensen slapen liever niet op een matras dat zacht aanvoelt omdat aangenomen wordt dat deze minder goede ondersteuning geeft. Echter, een matras dat zacht en comfortabel aanvoelt, zal zich ook goed voegen naar de contouren van het lichaam en het gehele lichaam dragen in plaats van lokaal tegendruk uit te oefenen.

Proefslapen een must

Omdat men eerst een aantal nachten op een nieuw matras moet wennen, is het aan te raden er voor te zorgen dat u uw nieuwe matras op proef krijgt om deze uit te testen. Het duurt wel even voordat u gewend bent en u heeft daarom minimaal 30 dagen nodig om het matras goed uit te proberen. Kies daarom altijd voor een proeftijd.

Zacht matras

Een zacht matras is over het algemeen bedoeld voor mensen tot zo’n 80 kg. Omdat een zacht matras het lichaam meer omsluit zal deze wel iets warmer aanvoelen. Een hard matras zal meestal iets koeler zijn.

Comfortabel zacht matras

Een zacht matras is over het algemeen comfortabeler dan een hard matras. De heupen en schouders krijgen meer ruimte en er zal niet snel overdruk ontstaan op deze punten. Het is echter belangrijk dat u niet ‘door het matras heen ligt’. Door een matras heen liggen wil zeggen dat het matras geen veerkracht meer over heeft op plekken waar u  het diepst ‘inzinkt’. Als u te diep in het matras komt te liggen, kan het zijn dat u ondersteuning mist en in een verkeerde houding komt te liggen. Hierdoor gaat uw onderrug te veel ‘hangen’, waardoor er te veel spanning op de wervelkolom komt te staan. Als dit het geval is, zult u waarschijnlijk met pijn in de onderrug uit bed komen.

De doorbloeding bij een zacht matras wordt minder snel afgekneld dan bij een hard matras. Hierdoor slaapt men rustiger op een zacht matras. Op een hard matras wordt de doorbloeding veel sneller afgekneld waardoor men moet draaien. Hoe meer men draait, hoe meer verstoringen de slaper heeft gedurende de nacht.

Bij een zijligging zal de wervelkolom in een horizontale lijn moeten liggen. Bij rugligging moet de wervelkolom in zogenaamde S-vorm liggen. Het matras moet bij het stuitje meegeven, bij de onderrug de holte opvullen en dan weer bij de schouders meegeven en bij het begin van de nek weer dragen. De S- vorm is de natuurlijke vorm van de wervelkolom die het meeste ontspanning geeft.

Te hard, te zacht matras

Hard of zacht matras

Het zal u niet verbazen dat gezien het bovenstaande een zacht matras beter is dan een hardere variant. Wilt u echter zeker weten wat voor u het beste werkt dan is het aan te raden dat u uw nieuwe matras op proef krijgt. Let er wel op hoe de proeftijd in elkaar zit en wat uw leverancier met hun retour gekomen matrassen doet. Het wordt steeds duidelijker dat er verschillende leveranciers zijn die de retour gekomen matras gewoon weer als nieuw verkopen. Als het niet helemaal duidelijk is wat uw leverancier met deze matrassen doet zou ik u willen aanraden niet bij deze leverancier te kopen daar u dan wellicht een tweedehands matras in huis haalt, maar betaalt voor een nieuwe.

Welke matras past het best bij u?