Waterbed / watermatras

Waterbed

Waterbed / watermatras. Er zijn voorstanders van waterbedden en dat zijn vooral degenen die zo’n bed hebben. Toch zijn veel voorstanders, waaronder ikzelf, later op hun mening terugkomen. Ik heb 15 jaar lang waterbedden verkocht en weet precies wat de voor- en nadelen zijn.

Matrassen vergelijken waterbed

De voordelen van een waterbed zijn enorm. Alles is persoonlijk instelbaar: de temperatuur, de hard- of zachtheid en de stabilisatie van het bed. Bovendien is een watermatras zeer hygiënisch; in de matras trekt geen stof, zweet, bacteriën of huisstofmijt.

Maar een waterbed kent ook nadelen: zo is het moeilijker om in en uit het bed te stappen, de energiekosten zijn hoog net als de onderhoudskosten, de matras kan gaan lekken, de verwarmingselementen kunnen kapot gaan en het is lastig de matras te verhuizen. Ook ervaren veel mensen problemen met het omdraaien in bed, vooral mensen die wat zwaarder zijn.

Er zijn in principe twee soorten waterbedden: hardsiders en softsiders.

Een hardside waterbed ligt in een ledikant. De zijwaartse druk wordt opgevangen door de zijwanden van het ledikant. Een softside waterbed heeft een zachte schuimrubber omlijsting die de zijwaartse druk opvangt, waardoor een ledikant niet vereist is.

Een softside waterbed heeft hierdoor vele voordelen. Zo is het in- en uitstappen veel eenvoudiger en vergt het minder inspanning om het bed op te maken. Een softside waterbed kan bijna altijd in uw huidige ledikant worden ingebouwd.

Er zijn ook waterbedden met twee losse matrassen (het zogenaamde duosysteem) waarbij men zelf alles, onafhankelijk van de partner, kan instellen naar eigen behoefte. Zoals de hardheid en zachtheid (hoeveelheid water in de matras), de temperatuur, de beweging (stabilisatie van de matras). De scheiding tussen de twee matrassen is nauwelijks voelbaar en het bed wordt opgemaakt als een normaal tweepersoonsbed met één hoeslaken.

Lees ook:  Pocketvering matrassen

Sinds kort zijn er meerdere zogenaamde watermatrassen (lichtgewicht watermatrassen) verkrijgbaar, een soort light versie van een waterbed. Een lichtgewicht watermatras heeft voordelen, maar ook nadelen. Zo is elke bodem geschikt voor een lichtgewicht watermatras, zelfs verstelbare bodems. Doordat deze matras vrij dun is, is er sneller sprake van doorliggen. Wel verbruikt deze matras minder energie.

Levensduur waterbed

De levensduur van een goed waterbed is ca. 10 jaar.

Conclusie

Een waterbed blijft schoon, krijgt geen kuilvorming en heeft een bijzonder hoog ligcomfort. De nadelen: lastig in en uit bed stappen, een waterbed heeft hoge energiekosten en het is lastig te verhuizen. Ook ventileert de matras niet goed waardoor men snel een klam en zweterig gevoel kan krijgen.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.