Slaapproblemen door stoppen met roken

Ouders van pasgeboren baby's slapen 3 uur minder

Slaapproblemen door stoppen met roken kan een vervelend symptoon zijn. Stoppen met roken brengt heel veel goeds met zich mee. Toch zijn er (zeker in de eerste periode) ook flink wat momenten dat stoppen met roken slechte zaken met zich mee brengt. Één daarvan is problemen hebben met slapen. De exacte klachten zijn heel persoonlijk. Men kan ernstig vermoeid zijn, slecht inslapen, veel wakker worden of juist heel veel slapen.

Slaapproblemen door stoppen met roken

Vermoeidheid

Gedurende de dag, als u op werk zit of met de kinderen bezig bent, is vermoeidheid erg vervelend. Ga dan gewoon even wat anders doen. Neem een lekkere kop cappuccino of ga even een frisse neus halen. Als u wel de mogelijkheid heeft om aan de vermoeidheid toe te geven doe dan een dutje van 15 a 20 minuten. ’s Avonds is deze vermoeidheid niet erg, geef er dan gewoon aan toe en ga naar bed. Uw lichaam moet herstellen en slapen is hier noodzakelijk voor.

Slecht inslapen

Op het moment dat u het licht uitdoet en van plan bent te gaan slapen komt u maar niet in slaap. Gedachten malen door uw hoofd en de zin in een sigaret neemt toe. Hier is helaas niks aan te doen. U kunt in bed blijven liggen en naar het plafond blijven staren, maar dit werkt meestal averechts. U kunt het beste uit bed gaan en iets anders gaan doen. Of dit nu TV kijken is, verder gaan met uw boek of een kop warme melk drinken maakt niet uit. U wordt vanzelf weer moe en kunt dan weer gaan slapen. Het slecht inslapen door het stoppen met roken gaat vanzelf weer over, neem dat van mij aan.

Lees ook:  ’s Nachts wakker geworden? Deze tips helpen u om snel in slaap te vallen.
Slecht kunnen inslapen omdat u bent gestopt met roken

 

Veel wakker worden

Als u vaak ’s nachts wakker wordt zonder rede heeft dit te maken dat uw lichaam onrustig is. Of dit nu door het nicotine tekort of door de lichamelijke/geestelijke afhankelijkheid komt maakt niet uit. Het is vervelend. Als u na een slokje water of een toiletbezoek weer in slaap valt is er niks aan de hand. Mocht u niet meer in slaap kunnen komen dan kunt u het beste uit bed gaan zoals bij slecht inslapen beschreven.

 

Veel slapen

Stoppen met roken heeft een impact op het lichaam. Bent u veel vermoeid en slaapt u langer dan u normaal? Dat is een resultaat van het herstellen van uw lichaam. Als voorbeeld kan ik u topsporters geven. Een topsporter slaapt gemiddeld 10 tot 12 uur per dag, puur alleen om het lichaam te laten herstellen. Zodra u gestopt bent met roken gaat uw lichaam dezelfde herstellende werkzaamheden uitvoeren, waardoor u dus meer slaap nodig heeft.

Nicotine en slapen

Roken wordt meestal als ontspannend ervaren. Maar in werkelijkheid heeft nicotine juist een stimulerend effect. Het zijn eigenlijk de ontwenningsverschijnselen waar je aan tegemoet komt als je een sigaret rookt, die geven je het gevoel dat je tot rust komt. Omdat nicotine het zenuwstelsel stimuleert en activeert, staan rokers vaak niet uitgerust op en slapen ze doorgaans minder goed dan niet-rokers.

Rokers slapen slechter dan niet rokers

Conclusie

Het hangt er van af waar u precies last van kunt hebben. Dit neemt niet weg dat uw klachten verdwijnen en dat u zich gezonder en fitter dan ooit zult voelen als u stopt met roken. En dan, zeker niet het onbelangrijkste; u zult een stuk beter gaan slapen!

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.