Slaaptips voor koude nachten

tips voor koude nachten

Het is nog vroeg in de herfst maar de nachten worden al kouder. Het is voor een goede nachtrust van belang dat u geen koude voeten, knieën of onderrug heeft want dit zal het in en doorslapen negatief beïnvloeden. Het is belangrijk om de juiste lichaamswarmte te hebben omdat dit veel invloed heeft op in- en doorslapen. Wat kunt u doen om gedurende koude winternachten toch lekker warm te kunnen slapen? In dit artikel lopen we meerde slaaptips met u door.

Naarmate de avond vordert is het natuurlijk dat het lichaam afkoelt

Als het tijd wordt om naar bed te gaan daalt de lichaamstemperatuur. Dit is ook het teken om naar bed te gaan. Het menselijk lichaam heeft de natuurlijke neiging om ‘s avonds laat de lichaamstemperatuur te laten dalen als onderdeel van het circadiaanse ritme, het interne biologische ritme dat ons slaap-waakpatroon reguleert. Dit kan leiden tot een gevoel van kou. Gedurende de avond en nacht zijn mensen minder actief, waardoor er minder warmte wordt geproduceerd.

Daarnaast vertraagt het metabolisme van het lichaam. Ook dit kan leiden tot een verminderde warmteproductie en een gevoel van kou. Naast het feit dat gedurende de winter de omgeving kouder wordt is het ook natuurlijk dat u het kouder krijgt naarmate de avond vordert. Wat kunt u allemaal doen om toch lekker en behaaglijk warm te blijven?

Vermijd koude voeten

Zorg voor warme voeten als u gaat slapen. Koude voeten kunnen u gemakkelijk wakker houden. Als u last heeft van koude voeten als u naar bed gaat is het aan te raden warme sokken aan te trekken of een warme kruik bij uw voeten te plaatsen.

Lees ook:  Slapeloosheid en tips om beter te slapen.

Voeten, knieën en onderrug

Het zijn niet alleen uw voeten die warm moeten zijn om fijn en gemakkelijk in slaap te kunnen vallen. De knieën en onderrug dienen ook warm te zijn. Als u merkt dat uw knieën ook koud voelen als u net in bed bent gaan liggen dan kan ook daar een kruik uitkomsten bieden. Hetzelfde geldt voor de onderrug. Mocht het zo zijn dat deze plekken op uw lichaam allemaal koud voelen dan is het misschien een idee om met drie kruiken te gaan slapen. U zal versteld staan hoeveel invloed dit heeft op het gemakkelijk in slaap vallen.

Zorg voor het juiste dekbed

Een dekbed dat isoleert (bijvoorbeeld dons) kan ervoor zorgen dat gedurende de nacht de warmte te veel oploopt. Het gevolg is dat u onrustig zal gaan slapen en de kans op vervelende dromen neemt toe.

Veel mensen die onder een donzen dekbed slapen hebben het regelmatig ‘s nachts te warm en slaan dan even het dekbed weg zodat het allemaal weer wat afkoelt. Dit is echter een verstoring van uw nachtrust die te vergelijken is met toiletbezoek gedurende de nacht. Het duurt namelijk enige tijd voordat u echt  wakker wordt van de warmte met als gevolg dat u al een tijde onrustig ligt te draaien en te woelen in bed. Als dit bij u ook het geval is kunt u het beste kiezen voor een katoenen dekbed of, nog beter een zijde dekbed.

Zorg voor de juiste slaapkamertemperatuur

Er zijn mensen die hun slaapkamer zo koud mogelijk willen hebben maar is dat wel zo’n goed idee? De beste slaapkamertemperatuur is tussen de 15 en 17 graden. Als u uw slaapkamer helemaal niet verwarmt en het is echt koud dan kan het zijn dat u klam wakker wordt.

Lees ook:  Slaapt u slecht? Probeer deze militaristische super methode

Het is altijd goed in een goed geventileerde ruimte te slapen. Slapen met het raam open is dan ook zeker aan te raden maar let erop dat u niet op de tocht ligt. Als u uw raam in de slaapkamer niet kunt openen, kunt u  het misschien wel uw deur openhouden en zodoende voor ventilatie zorgen. De beste en meest ideale temperatuur ’s nachts in je slaapkamer is rond de 16 graden.

Welk type matras?

Het type matras waarop u slaapt heeft een grote invloed op de warmte of koelte in bed. Zo is Latex (natuurrubber) het warmste type matras en een pocket matras het koelste type matras. Traagschuim zorgt voor een fijne interne warmte. De doorbloeding blijft optimaal waardoor u het ook minder snel koud zult krijgen op een traagschuim matras. Koudschuim en pocketveer matrassen hebben de beste ventilatie waardoor dit type matras het meest geschikt is voor mensen die het snel warm hebben of transpireren.

Écht goed slapen

Om goed te slapen is de temperatuur in bed van groot belang. U mag het niet te warm of te koud gaan krijgen in bed want dit verstoort de nacht rust enorm. Zorg er dus voor dat de temperatuur in bed helemaal voor u klopt want pas dan zal u goed en rustig kunnen slapen.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *