Echt lekker slapen, hoe doe je dat?

We kunnen feitelijk overal op slapen; op een stoel, op de bank of op de grond. Maar hoe wordt u wakker? Hoe goed was uw nachtrust en hoe voelt uw lichaam? Er zijn meerdere factoren die ervoor zorgen dat u echt goed en lekker slaapt én uitgerust wakker wordt. Zo draagt een goed matras absoluut bij aan een betere nachtrust én een betere ergonomie. Maar er zijn meer zaken die bijdragen aan een betere nachtrust.

Slapen is een subtiel gebeuren.

We weten allemaal dat een slaapkamer stil en donker moet zijn om goed te kunnen slapen. Maar er zijn nog veel meer zaken van invloed op onze nachtrust. Wist u bijvoorbeeld dat de meeste mensen beter slapen als zij met hun hoofd richting het Noorden liggen? Waarom dit invloed heeft is niet bekend maar dat het effect heeft, is een feit. Weet u ook dat het enorm helpt om zo min mogelijk staal en elektro in uw slaapkamer te hebben? Dus geen stekkerblock onder uw bed en ook geen DECT-telefoon of wekkerradio op uw nachtkastje. Al deze zaken verstoren uw nachtrust op een subtiele manier. Elimineer ook zo veel mogelijk staal in uw slaapkamer. Staal in de directe omgeving van uw bed kan uw spierspanning verhogen. Als u gedurende de nacht regelmatig last heeft van krampen in uw tenen en of kuiten kijk dan ook naar het type matras waar u op slaapt. Door het gebruik van staal ontstaat er een licht magnetisch veld. Dit zorgt ervoor dat uw spierspanning verhoogt wat helemaal niet wenselijk is om in- en door te slapen en dit kan voor nachtelijke krampen veroorzaken.

Lees ook:  Welke natuurlijke middelen helpen om goed te slapen?

Makkelijk slapen

Kleine kinderen kunnen letterlijk overal slapen. Zelfs in het kinderzitje op de fiets zie je vaak een klein kindje slapen. Dit blijft in de regel zo tot de adolescentie. Maar als we richting ons 50ste levensjaar komen ontstaan er vaak slaapproblemen en wordt slapen geregeld zelfs lastig. Hoe ouder je wordt hoe nauwer het allemaal luistert. De rol van je slaapgereedschap (het matras en de bedbodem) wordt steeds belangrijker; is het matras niet te hard of te zacht en is het bed niet te warm of te koud? Als één van deze zaken niet helemaal goed is kan dit al voor in- en doorslaap problemen zorgen

Vrouw slapen
De juiste temperatuur

Om goed en fijn te slapen is de juiste temperatuur in bed een vereiste. Op het eerste gezicht lijkt de (juiste) bed temperatuur niet van groot belang maar het is, op de juiste stevigheid na, het allerbelangrijkste! Een lastig gegeven is dat je lichaamstemperatuur tijdens de slaap fluctueert. Je lichaam dient al enigszins warm te zijn om goed en gemakkelijk in te kunnen slapen. Een warme kruik kan hiervoor uitkomst bieden.  Je lichaamstemperatuur zakt in eerste instantie tijdens de slaap waarna het aan het einde van de slaapcyclus juist weer stijgt om ons duidelijk te maken dat het tijd is om wakker te worden. De meest ideale bedtemperatuur verschilt per persoon. Voor de één is de ideale temperatuur 17 graden en voor een ander werkt 19 graden het beste.

En dan het gereedschap; het matras

Het juiste matras draagt enorm bij om beter en gemakkelijker te kunnen slapen. Maar welk type matras is het beste? En welk type matras past bij u?  Dit lijkt lastiger dan het is. Er zijn namelijk maar vijf verschillende matrassentypen waarvan er eigenlijk al direct twee afvallen als u iets goeds zoekt. De matrassen die u in mijn optiek beter direct kunt vergeten zijn Polyether matrassen en binnenvering matrassen. Dit zijn de goedkoopste type matrassen die bijzonder weinig veerkracht en comfort bieden. Dan blijven er drie matrastypen over. Dit zijn Latex rubber, pocket matrassen en koudschuim matrassen. Latexmatrassen zijn het warmst en ventileren het minst goed. Pocket matrassen zijn het koelst maar het minst hygiënisch. Koudschuim matrassen zijn temperatuur neutraal en bieden bijzonder veel comfort en steun. En dan is er nog traagschuim dat een mal maakt van uw lichaamsvorm. Traagschuim werkt druk-verlagend en biedt enorm veel comfort met name voor mensen die de vijftig gepasseerd zijn.

Lees ook:  Op de grond slapen, goed of niet goed?

De ideale slaapkamer

De ideale slaapkamer is donker, stil en heeft frisse lucht en de juiste temperatuur. Om uw slaapkamer goed donker te krijgen kunt u dikke verduisterende gordijnen gebruiken. Daarnaast is de temperatuur van belang. De meeste mensen slapen het beste met een slaapkamertemperatuur van tussen de 16 en 17 graden. Zorg ervoor dat u het niet te warm krijgt gedurende de nacht aangezien u daarvan onrustig zal gaan slapen.
Ook de luchtkwaliteit (zuurstof) is voor een goede nachtrust van belang. Lucht daarom dagelijks de slaapkamer en plaats indien nodig een luchtzuiveraar.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *