Tijk vervangen, kan dat?

Tijk van een matras
Bekijk de matras.info video

Tijk vervangen, kan dat? “Ik heb vorig jaar een nieuwe matras gekocht. Door omstandigheden moet ik de tijk vervangen. Kan ik de matrastijk los bestellen?”

Een matrastijk is een hoes die om het matras heen zit. Vroeger zat deze hoes ‘vast’ aan het matras, tegenwoordig zijn de meeste matrassen voorzien van een afritsbare en wasbare tijk. Logisch, want hoewel er altijd lakens over het tijk gaan, wordt deze er in de loop der tijd echt vies. Elke nacht verliest een gemiddeld persoon 400 milliliter vocht dat in het matras, en met name in de tijk trekt. Afritsen en in de wasmachine stoppen is dan ideaal. Matrastijken zijn los verkrijgbaar, maar zijn over het algemeen relatief duur. Indien vervanging noodzakelijk is, kunt u navraag doen bij de matrasleverancier. Matrastijken zijn bijna altijd wit, maar met een leuk kleurtje of apart design is ook mogelijk.

Behoud van matras

Een goede tijk zorgt voor vochtopname, een prettige temperatuur en zorgt mede voor het behoud van het matras. Een polyester matras tijk neemt slecht vocht op en is vaak warm. Een tijk van Tencel (een combinatie van hout en katoen) neemt goed vocht op en staat dit ook weer snel af. Ook blijven dit soort matrastijken beter in model en dragen deze bij aan een beter slaapklimaat.

Tijk van een matras

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.