Vitamine D en slaapproblemen

Vitamine D in voedsel en slapen

Vitamine D en slaapproblemen. Vitamine D helpt bij het reguleren van het slaap-waakritme. Dit heeft recent onderzoek aangetoond. Hiermee is het verband aangetoond tussen vitamine D tekort en slaapproblemen. Vitamine D is enorm belangrijk voor het menselijk lichaam en met name het immuun systeem. Maar dat het ook zoveel effect heeft op ons slaapritme was niet echt bekend.

Vitamine D en slapen

Een slaaponderzoek dat twee jaar duurde volgde mensen met slaapproblemen. Gedurende een groot aantal maanden werd het vitamine D3 gehalte constant gehouden. Hierdoor ontstond een normaal slaappatroon bij de meeste personen, ongeacht het type slaapstoornis. Dit toont aan dat veel slaapproblemen eenzelfde onderliggende oorzaak hebben.

 

Vitamine D in voedsel en slapen

Vitamine D en slaapproblemen

De onderzoekers ontdekten dat er zich grote concentraties vitamine D receptoren bevonden in de gebieden van het brein die betrokken zijn bij het in slaap vallen en bij het slapen in het algemeen. Ook merkten ze op dat slaapstoornissen een rol spelen bij de ontwikkeling van aandoeningen zoals hoge bloeddruk, hartziekte en hersenbloeding. Maar ook diabetes, depressie en chronische pijn. Als het vitamine D niveau weer goed is zullen de klachten verminderen en op den duur helemaal verdwijnen. Mensen geven aan geen last meer te hebben van vermoeidheid overdag en lekkerder in hun vel te zitten. Daarnaast geven ze aan minder of geen hartkloppingen te hebben en veel dieper en beter te slapen. Onderschat het tekort aan vitamine D dus niet en vraag aan je huisarts om, bij twijfel over een tekort, hoge dosering vitamine D bij te mogen slikken.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.