Internationale Dag van de Slaap

Internationale Dag van de Slaap

Dag van de Slaap

Slaaptekort maakt je dik, ongelukkig en ziek

Vrijdag 15 maart (2019) is het de Internationale Dag van de Slaap. Dat maakt dit een goed moment om bewust bij onze slaap stil te staan, zegt slaapprofessor Eus van Someren. In Nederland blijken we niet goed te slapen en dat maakt ons minder gezond. Hieronder volgen een paar vragen over slaap.

Wat maakt slapen zo gezond?

Als we slapen gebeurt er van alles. Slaap zorgt voor regeneratie en herstel. Met name onze hersenen worden door slaap beïnvloed. Daarnaast voltrekken er zich allerlei belangrijke processen die weer van belang zijn voor onze lichaamsfuncties.
Al deze processen hebben tijd nodig. Als we korter of minder goed slapen dan herstel je direct minder goed. Dit is al na één nacht slecht slapen het geval. Je kan dan al de effecten merken doordat je chagrijnig en sneller geïrriteerd raakt. Maar je bent hierdoor ook vatbaarder voor een verkoudheid of een griepje. Als je gedurende een wat langere periode slaapproblemen hebt dan verhoogt dit zelfs de kans op ziektes zoals diabetes. Daarnaast worden we er dikker van.

Waarom worden we dikker als we slecht slapen?

Door chronisch slaapgebrek krijgen meerdere processen te weinig tijd om zich volledig te voltrekken. Bij te weinig slaap worden bepaalde processen volledig in de war gestuurd. Zo word je bijvoorbeeld impulsiever en ga je meer snacken als je te weinig hebt geslapen. Je kent het vast zelf ook wel als je eens echt een lange wilde nacht hebt gehad hoe groot de behoefde aan (vet) snacken fan wordt. Andersom geldt dit ook voor bewegen. Het is lastiger om in beweging te komen als je moe bent waardoor je ook nog eens minder calorieën gaat verbranden.

Lees ook:  Slaap-apps creëren stress en slapeloosheid!

Slapen is dus eigenlijk een basisvoorwaarde voor een gezond leven?

Tot voor kort werd voor een gezond levensstijladvies vooral gekeken naar eten en bewegen. Maar slaap is daar een groot onderdeel van. Het blijkt enorm veel effect te hebben op ons dagelijks leven.

Hoe kan je voor een betere nachtrust zorgen?

Zorg voor het juiste slaap gereedschap. Een goed matras, een fijn kussen en de juiste temperatuur in bed. Daarnaast is het belangrijk om het juiste slaapritme aan te houden. Dat houdt in dat je elke dag ongeveer op het zelfde moment moet gaan slapen en ook elke dag op het zelfde moment opstaan, ook op de Internationale Dag van de Slaap.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *