Slapen en eczeem

Ernstige eczeem klachten kunnen uw slaapkwaliteit aanzienlijk beïnvloeden. In dit artikel bespreken we enkele tips om u te helpen beter te slapen met eczeemklachten. Eczeemklachten veroorzaken extra problemen zoals meer vermoeid zijn en last hebben slapeloosheid. Door het ongemak, de jeuk en de droogheid is het extra lastig om een goede nachtrust te krijgen. Daarnaast kunnen de klachten verergeren na een slechte nachtrust omdat rust bijzonder helend is voor de huid.

Wat is eczeem precies?

Eczeem is een verzamelnaam voor huiduitslag die de huid vaak rood maakt met zwellingen, schilfertjes, korstjes, bultjes en kloofjes die zorgen voor jeuk en irritatie. Eczeem is niet besmettelijk.
Eczeem klachten komen veel voor bij mensen die aanleg hebben voor allergie. Eczeemklachten zorgen vaak voor een slechte nachtrust. Wat zijn fijne hoeslaken voor iemand met eczeemklachten? Wat helpt om beter te slapen met eczeem en wat kunt u doen om de eczeemklachten te verminderen gedurende de nacht?

Goede nachtrust en eczeem

Het is van groot belang dat u zo goed mogelijk slaapt als u last heeft van eczeem. De gevolgen van slaapgebrek op de huid zijn namelijk groot en zorgen voor minder elasticiteit van de huid. Als u te weinig slaapt zal dit zorgen voor een daling in collageen. Een vermindering van collageen zorgt voor een verslechterde huidelasticiteit. De huid herstelt zichzelf met name ‘s nachts en produceert collageen. Dit proces is een van de belangrijkste voordelen van slaap voor de huid. Zonder genoeg slaap krijgt uw lichaam bovendien chronische stress wat ook de kwaliteit van het collageen in de huid nog eens aantast. Het is dus noodzaak om er alles aan te doen zo goed mogelijk te slapen.

Waar komen de eczeemklachten vandaan?

Als iemand aanleg voor allergie heeft dan is het lichaam (over) gevoelig voor voedingsstoffen of andere prikkels. Eczeem komt vaak al op jonge leeftijd voor en heeft dan vaak te maken met bijvoorbeeld koemelkallergie of astma. Er zijn grofweg drie verschillende soorten eczeem: Atopisch eczeem dat voortkomt uit erfelijkheid. Contact eczeem komt door stoffen waar iemand allergisch voor is en Seborroisch eczeem wat eigenlijk alleen bij baby’s voorkomt en ook wel berg genoemd wordt. Het is van belang te vermelden dat eczeem door verschillende redenen kan ontstaan en een gevolg is en géén oorzaak op zich. Eczeem is een ontstekingsreactie waar niet één duidelijke oorzaak voor is aan te wijzen, de erfelijke aanleg is de belangrijkste oorzaak, maar interne en externe factoren spelen ook een rol.

Eczeem dat bij kleine kinderenvoedselgevoeligheid optreed

Eczeem komt over het algemeen vooral voor bij kleine kinderen en volwassenen hebben er minder last van. Kinderen groeien vaak ‘over het eczeem heen ’. Dit houdt concreet in dat het eczeem geen rol meer speelt maar de aanleg blijft helaas wel meestal bestaan! Het ene kind groeit er overheen en het andere kind niet en dit is helaas niet te voorspellen.

Andere oorzaken van kriebel gedurende de nacht

Bedwants

Er zijn ook andere oorzaken die voor jeuk zorgen naast eczeem. Denk hierbij aan een schimmelinfectie of een reactie wasmiddelen. Maar ook stress of een allergie op een bepaalde stof kunnen zorgen voor jeuk en irritatie en plaatselijk voor veel jeuk kan zorgen. Let bijvoorbeeld op zwarte schimmel in de slaapkamer of dat er erg vochtig is. Kies voor zo veel mogelijk natuurlijke materialen die goed vocht opnemen en weer snel afstaan zoals viscose, bamboe of kapok. De kriebel en jeuk kunnen ook komen door een bedparasiet of bedwants.

Eczeem door droge huid

Direct onder de huid zit een vetlaagje dat het onderhuidse vet wordt genoemd.
De huid heeft een belangrijke functie en dat is voelen, temperatuur regelen, vitamine D aanmaken en – heel belangrijk – het beschermen. De huid van iemand met eczeem maakt vaak niet genoeg huidvetten aan. Hierdoor droogt de huid uit en wordt de huid ook toegankelijker voor stoffen die voor irritaties zorgen zoals water en zeep. Water en zeep lossen namelijk de huidvetten op. Warm water heeft het zelfde effect op de huid. Warm water haalt meer vet van de huid dan koud water en de bloedvaatjes in de huid gaan wijd open staan om warmte af te voeren waardoor nog meer droogheid ontstaat.

Lees ook:  Ook wel eens last van slaapdronkenheid?

Welke factoren kunnen van invloed zijn op eczeem?

Warmte en / of hoge luchtvochtigheid kunnen eczeem klachten verergeren. Zorg ervoor dat u het niet te warm krijgt tijdens het slapen en kies voor beddengoed en nachtkleding die goed vocht opnemen zoals katoen. Koude en / of een lage luchtvochtigheid kunnen ook zorgen voor eczeem klachten. Zorg voor vochtige lucht met name in de winterperiode als de centrale verwarming aan staat. Een airco heeft ook een uitdrogend effect op de huid. Maar ook droog en vriezend weer zal de huid eerder laten uitdrogen. Zorg voor zachte natuurlijke kleding en vermijd zo veel mogelijk ruwe weefsels en synthetische materialen.

Hoe slaapt u beter met eczeem?

Er zijn gelukkig meerdere zaken die u kunnen helpen om met eczeem toch een goede nachtrust te kunnen krijgen. Hieronder zullen we ze stuk voor stuk toelichten;

Stel de kamertemperatuur niet te hoog in

Als het koeler is heeft iemand met eczeem klachten duidelijk minder last. Terwijl hoge temperaturen juist een droge omgeving creëren die voor extra kriebel zorgt. Zorg voor een koel goed ventilerend dekbed (géén dons want dons isoleert). Het beste kiest u voor een katoenendekbed of een zijde dekbed.

Kies voor geschikt beddengoed bij eczeemklachten

Uw beddengoed kan ook uw lichaamstemperatuur verhogen tijdens het slapen. Kies voor katoen of bamboe en verschoon uw bed zeer regelmatig om het bed zoveel mogelijk huisstofmijt vrij te houden. Daarnaast is het aan te raden voor hoeslaken en dekbedhoezen te kiezen voor glad materiaal zoals Perkal katoen (zeer fijne weef) of zijde.

Vet uw huid in voor het slapen gaan

Gebruik een vocht inbrengende of vette crème want een droge huid verergerd de huidaandoening. Juist wanneer de huid te droog is, heeft u meer kans op jeuk en schilfering. Droogheid is een factor die de symptomen van eczeem vaak verergert. Dus als de huid te droog is, hebt je meer kans op ernstige jeuk en schilfering. Het kan goed werken om 30 minuten voordat u gaat slapen vocht inbrengende crème op de aangetaste plekken aan te brengen. Ook gedurende de dag is het aan te raden de huid meerdere keren per dag in te smeren met een goede neutrale basiszalf. De zalf die u gebruikt moet wel geschikt zijn voor de gevoelige huid of ontworpen zijn voor de behandeling van eczeem.

Kies een regelmatig slaappatroon

Ga om elke avond om de zelfde tijd naar bed en sta elke morgen op de zelfde tijd weer op. Als u een regelmatig slaappatroon heeft kan dit de slapeloosheid die verband houdt met ernstig eczeem helpen beter te beheersen. De kans op een betere nachtrust neemt enorm toe als men een vast slaaprite aanhoudt. De gevolgen van eczeem kunnen de broodnodige nachtrust verstoren en op deze manier is de kans dat u beter slaapt groter.

Zorg voor een betere ontspanning

Doe voordat u gaat slapen verschillende ontspanningstechnieken. Dit zal er voor zorgen dat u meer ontspand en beter slaapt. Verwijder hiervoor storende elementen uit de slaapkamer zoals uw televisie, laptop of tablet en mobiele telefoon. Zorg ook voor zo min mogelijk elektra in de directe omgeving van uw bed. Dus leg géén stekkerblok onder uw bed en als u een elektrisch verstelbaar bed heeft trek de stekker uit het stopcontact als u de bedbodem niet gebruik.

Lees ook:  Slapen met Fibromyalgie

Kies voor het juiste bed-textiel en nachtkleding bij eczeem

Hoe zachter het bedtextiel en nachtkleding is hoe beter. Ruwe synthetische stoffen werken bij zonder slecht bij eczeem klachten en kunnen de jeuk alleen maar verergeren. Het is het beste als u natuurlijke ademende nachtkleding gebruikt. Het is van belang dat de materialen los zitten en goed ventileren want dit zal de klachten minimaliseren en het gevoel van comfort vergroten.

Kies goed bedtextiel als u last heeft van eczeem
Soft folded blanket on bed at home

Zorg voor zo min mogelijk huisstofmijt in bed

Er is een verband tussen huisstofmijten en eczeem. Mensen die last hebben van eczeem zijn gevoeliger en krijgen sneller jeukklachten door huisstofmijt. Huisstofmijtallergenen maken eczema dus erger. Was u lakens minimaal eens in de 6 weken (het duurt 6 weken van eitje naar beestje) en gebruik een 1 cm dikke katoenen onderdeken (Swissa onderdeken). Het beste kiest u ook voor een wasbaar dekbed (katoen, bamboe of zijde) die u ook eens in de 6 weken wast.

Niet krabben bij eczeem

Naast de vervelende zichtbaarheid van het eczeem geven patiënten jeuk als belangrijkste en vervelendste klacht. Jeuk is een prikkeling van de zenuwen van uw huid die de drang geeft om te krabben of te wrijven. De jeuk kan zo heftig zijn dat iemand de huid tot bloeden aan toe kapot krabt. Krab zo min mogelijk want door te krabben wordt de jeuk alleen nog maar erger. Douch niet te lang en zeker ook niet te warm. Droog de huid na het douchen door te deppen en niet door te wrijven.

Kies voor een goed ventilerend matras

Jeuk en eczeem worden zeker bevordert door warmte en vocht. Als u last heeft van eczeem kiest u het beste voor een goed ventilerend matras van koudschuim of pocketveren. Hoe droger en koeler uw matras is hoe minder jeuk u zult krijgen. Een volwassen mens verliest ongeveer 300 tot 500 milliliter vocht per nacht. Dit vocht wordt opgenomen door uw matras en beddengoed en moet zo snel mogelijk verdampen. Hoe beter dit gebeurt hoe fijner u zal slapen. Tip; gebruik op uw matras de 1 cm dikke katoenen Swissa onderdeken.

Ventilerend hoofdkussen en eczeem

Bij eczeem klachten is het belangrijk dat het hoofdkussen goed ventileert en het liefst wasbaar is ivm huisstofmijt. Astma en eczeem kunnen het gevolg zijn van een allergie voorhuisstofmijten. In zijde kan huisstofmijt niet leven en zijde blijft droog en koel. Een 100% zijde hoofdkussen kan voor wonderen zorgen evenals een 100% zijde kussensloop. Zijde voelt zacht en glad aan en heeft tevens een verkoelende werking. Daarnaast is zijde van nature ook antistatisch en antiallergisch.

Factoren die invloed hebben op eczeem

Er zijn meerdere invloeden die een directe invloed hebben op eczeemklachten. Deze invloeden zijn klimaatfactoren zoals droge lucht of warm weer waardoor het eczeem heftiger wordt. Water, zeep, afwasmiddel en andere schoonmaakmiddelen hebben ook een directe invloed op eczeem. Maar ook stress en emotionele spanning hebben een directe invloed op eczeem. Hoe sterker het immuunsysteem hoe minder klachten . Dus ook een verkoudheid of andere ziekte zal het eczeem meestal doen toenemen en versterken. Omdat het immuunsysteem zo’n grote rol speelt bij eczeemklachten is de nachtrust ook van groot belang. Hoe beter u slaapt hoe minder eczeem klachten de meeste mensen hebben.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *