Een gebruikte matras terugsturen, hoe doe ik dat?

Matrassen start-ups leveren hun matrassen vacuum en opgerold in een doos

Als een matras niet bevalt kun je die vaak terugsturen naar de leverancier of op laten halen. Hoe doe ik dat en zijn daar voorwaarden aan verbonden?

 

Veel leveranciers van matrassen, zeker wanneer het om online aanbieders gaat, bieden de mogelijkheid om thuis het matras uit te proberen. Je krijgt dan een bepaalde tijd (vaak 30 dagen, soms 100 dagen) als proefligperiode. Bevalt het niet, dan kun je het matras terugsturen. Na een uitspraak van het Europese Hof van Justitie in april 2019 blijkt dat matrassen worden uitgesloten van herroeping. Het betekent dat je als consument het matras mag terugsturen ook als deze niet is voorzien van de originele verpakking, iets wat sommige leveranciers als voorwaarde stellen.

Gezondheidsbescherming

Een Duitse webshop stelde zich op het standpunt dat de consument het matras niet kon retourneren, aangezien het product onder het herroepingsrecht zou vallen. Er zou sprake zijn van ‘verzegelde goederen die niet geschikt zijn om te worden teruggezonden om redenen van gezondheidsbescherming of hygiëne en waarvan de verzegeling na de levering is verbroken’. Maar door de uitspraak van het Europese Hof van Justitie mag dat dus niet.

Europese Hof van Justitie – Foto bron: Wikimedia

Retourneren

Volgens het Hof kan je een matras grondig reinigen na gebruik en zij verwijst naar bijvoorbeeld hotels waar opeenvolgende gasten gebruik maken van matrassen. Een matras kan, wat het herroepingsrecht betreft, worden gelijkgesteld met een kledingstuk. Dat valt in een categorie waarvoor de richtlijn uitdrukkelijk voorziet in de mogelijkheid van terugzending na het passen ervan. Een gebruikte matras kan dus, binnen de afgesproken proefperiode, worden teruggestuurd ook als je niet meer beschikt over de originele verpakking.
Wel is de consument aansprakelijk voor eventuele waardevermindering dus automatisch 100% van het bestede geld terugkrijgen is geen zekerheid. Ook is het slim om van tevoren te kijken wie de retourkosten moet betalen.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

19 Reacties

Sam

Wat als je buiten de proefperiode bent (90 dagen in plaats van 60 dagen) en de verkoper de matrassen niet meer wil terugnemen, zelfs al zijn deze enkel gebruikt met een waterdichte matrasbeschermer?

Chris Nederhorst

Wanneer de afspraak is dat de proefperiode maximaal 60 dagen is, dan is 30 dagen daarover heen wel erg lang. Als daar vooraf geen afspraak over is gemaakt dan hoeft een leverancier dat niet terug te nemen. Het gebruik van een matrasbeschermer veranderd daar niets aan.

Monique

IKEA heeft de voorwaarden dat één malig een matras mag worden OMGERUILD. Na 4 weken proberen maar binnen 12 weken mag je ruilen alleen voor een ANDER matras. Geen geld terug en geen kado/ tegoed kaart. Alleen als een ander matras wordt gekozen die een lagere aanschafwaarde heeft wordt het verschil in kado/ tegoed kaart gegeven.
Moet ik het accepteren dat als ik geen ander matras meer wens van IKEA ik dus niet kan kiezen voor geld terug of kado/ tegoed kaart?

Chris Nederhorst

Beste, juridisch gezien zal IKEA niet verplicht zijn om geld terug te geven na het gebruiken (uitproberen) van een matras. De voorwaarde dat er éénmalig omgeruild mag worden naar een ander matras is slechts een service, geen wettelijke verplichting. Het terugkrijgen van het aankoopbedrag van een in een winkel gekocht product is verplicht. De koop is definitief. Alleen bij verkoop via internet, telefoon of aan de deur heeft u een bedenktijd van 14 dagen. Wat goed is om te weten is dat er wel leveranciers zijn die na het uitproberen van een matras geld teruggeven wanneer u niet slaagt. In dit artikel: https://www.matras.info/matras-artikelen/proeftijd-en-retourneren-van-matras-wie-betaalt-dat/ schrijf ik er meer over.

Edwin

Geldt bovenstaande ook voor kussens? Dus dat je het online gekochte kussen, na geprobeerd te hebben en constateren dat het niet bevalt, kan retourneren?

Chris Nederhorst

Beste, dat ligt aan de voorwaarden van de webshop. In het algemeen zijn er weinig webshops die kussens terugnemen i.v.m. hygiëne.

Remon

Een top-matras gekocht bij beter bed. Bij uitpakken blijkt de afmeting fout te zijn door een bestelformulier van mij. Beterbed wil de topmatras niet terug nemen ren zegt dat topmatrassen buiten deze regeling valt. Klopt dit?

Chris Nederhorst

Beste, wanneer een product in de winkel is gekocht hoeft een winkel het product niet terug te nemen. Wanneer het online is gekocht wel.

Ellen

Beste,
Ik heb een matras maat 140×200 besteld en een 70×200 geleverd gekregen.
Ik wil dat dit wordt geretourneerd maar hoe moet ik dat verpakken?? De geleverde verpakking MOEST wel stuk om het matras eruit te krijgen. Voorwaarde voor retour sturen was originele verpakking oog iets vervangend. Zij maken een fout, ik zie het al gebeuren dat het retour ook nog eens wordt geweigerd

Fam Meister

Beste,
Ik heb 25 juni een elektronische bed gekocht en op 1 juli al aan de bel getrokken dat ik niet tevreden ben omdat het bed te zacht is en alle bewegingen van mijn partner voel ik ook.Ze willen een monteur langs sturen en willen het bed niet geretourneerd krijgen omdat het uit de verpakking is en gebruikt.Ook geeft de leverancier aan geen andere matrassen te hebben.Wat kan ik hiermee ik wil van deze koop af en graag mijn geld terug.

Chris Nederhorst

Beste, vervelend om te horen dat u niet tevreden bent over uw matras. Afhankelijk van de voorwaarden van de leverancier kunt u wel of niet uw matras retourneren.
Wanneer het matras is gebruikt is het niet wettelijk verplicht om het terug te nemen als leverancier. Ik vrees in u geval dat u het niet kunt retourneren. Wellicht kunt u toch uitkomen met de leverancier. Succes!

Jansen

Wij hebben een topmatras gekocht in winkel leenbanken maar we zijn niet tevreden over de kwaliteit. Hij was zaterdag opgehaald en maandag in de winkel gevraagd of ze hem terug nemen of een ander betere hadden maar ze nemen hem niet terug . Nu lees ik dus dat het hof van justitie in 2019 uitspraak heeft gedaan dat ze dat wel terug moeten nemen en dat het gezien wordt als kledingstuk wat ook gewoon geruild kan worden . Maar leenbakker doet dat dus nu !! Wat nu ?

Marieke

Hallo, Ik bestelde maat 140×200 en kwam er na het uitpakken achter dat hij te kort was, aan de binnenzijde zak en karton zat mijn bestelbrief waar 140×190 staat vermeld die ik dus niet heb besteld, hoe moet ik die matras klein krijgen oprollen als hij dus al is uitgezet? en ja plastick is stuk

Jacqueline Zoon

Ik heb bij via Bol.com een topper bij Comfort Bedding gekocht, na 24 uur er niet op gelegen te hebben, heb ik er een paar nachten op geslapen. Maar ik sta elke keer met rugpijn op!! Il wilde topper terug sturen maar kan niet want ik heb er al op geslapen is dat normaal?

Henk Glijn

Goedendag,
Ik heb bij de Fa.Goossens online een topmatras gekocht. De oude van 3 jr was door ziekte niet clean meer. Via online chat gaven zij aan dat hun eigen merk vergelijkbaar goed was. Deze konden zij direct leveren.
Overal op de site staat dat door corona zij 30 dagen omruilgarantie geven.

Na 6 uur er op slapen werd ik gebroken wakker… veel harder, ongevoelige matras, zweterig.
Contact met klantenservice leerde dat ze niets terug wilde nemen.
Zij verwezen naar de retour regeltjes (die ergens achterin op de site onder aan een pagina stonden). Het gold niet voor kussen en (top)matrassen.

Kleine 500 euro weggegooid geld?
Ik heb hem na de nacht meteen weer netjes ingepakt..

Opschalen naar hfd klantenservice leverde niets op.. Deze neemt niet eens de moeite te reageren.

Kan ik het ‘ recht op teruggave’. Toch gewoon calaimen, ondanks dat ze kleine uitsluitlettertjes hanteren?

Chris Nederhorst

Beste Henk,
Het retourrecht beschermd u alleen wanneer u een product heeft gekocht dat u niet heeft gebruikt wil retourneren. Bijvoorbeeld een schoen die niet past, een verkeerd formaat stoel, etc. U kunt niet een product onder ‘recht op retour’ terugsturen dat reeds is gebruikt.
Ik hoop dat u tot een oplossing kan komen met de leverancier van de topper. Vriendelijke groet

Arnhem

Hallo, ik lees mijn vraag hier al 2x eerder, maar er is geen antwoord op gegeven..
Hóe kan je t retour sturen??
Verpakking uiteraard verbroken, hoe rol je m weer op????
T post agentschap ziet me aankomen met n uitgerold matras, in 10 rollen inpakpapier verpakt 🙁

Chris Nederhorst

Beste, het opnieuw oprollen en inpakken van een matras is inderdaad lastig zonder de originele verpakking. U zou het kunnen proberen met plastic eromheen en sterk tape rondom om het vast te maken. Wellicht kan de leverancier van het matras u helpen?

Arnhem

Dank u wel, we kregen nog geen antwoord van de leverancier.. maar gaan t toch maar proberen door op te rollen..
Oude verpakking is er nog wel, maar verbroken. We gaan wat proberen.

En we zijn voor n volgend matras via uw info nu beter voorbereid nu, hopelijk is nog n keer retourneren niet meer noodzakelijk!

Dank en vriendelijke groet
Arnhem

ash

Ik heb een bed met matras gekocht deze is vorige week vrijdag bezorgd inelkaar gezet en de matras is er ook meteen op gezet. Ik ben de zelfde avond even op de matras gaan liggen en vond deze te hard vervolgens contact gehad met de winkel en ik kon andere matrassen komen bekijken en omruilen maar dan wel een showroom model uiteindelijk heb ik besloten mijn huidige matras te houden. Wat blijkt nu 1 of 2 dagen later komt er een chemische geur van de matras af ik heb de ramen opgezet in de hoop dat de geur weggaat.. geur was aanzienlijk minder geworden mijn dochtertje en ik hebben er na 4 dagen opgeslagen Ik werd misselijk van de geur en het sloeg op mijn longen uiteindelijk weer verplaatst naar een andere kamer waar ook een bed staat de geur is minder geworden maar zit nog echt in de matras als je met je neus ertegen aandrukt. Vandaag zijn 2 medewerkers van de winkel gekomen om de matras te bestuderen waar ik gelijk als antwoord kreeg mevrouw ik ruik nagellak remover/acceton heeft u iets op de matras laten vallen. Ik uitgelegd dat de geur van het matras komt maar zei ruiken niks ze hebben de matras geroken maar niet met hun neus tegen het matras aangedrukt.. zelfs als je beddengoed opmaakt trekt de geur in het beddengoed. Nu wilt het bedrijf de matras niet terug nemen omdat zei het niet ruiken ik heb mezelf 7dagen de tijd gegeven om de geur van de matras eruit te krijgen door frisse lucht maar helaas zit de geur nog steeds echt in het matras.

Als je op de matras ligt en echt gaat slapen wordt je kots misselijk van de geur en het blijft hangen als het in het beddengoed trekt laatstaan je lichaam.

wat kan ik nu doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *