Een gebruikte matras terugsturen, hoe doe ik dat?

Als een matras niet bevalt kun je die vaak terugsturen naar de leverancier of op laten halen. Hoe doe ik dat en zijn daar voorwaarden aan verbonden?

 

Veel leveranciers van matrassen, zeker wanneer het om online aanbieders gaat, bieden de mogelijkheid om thuis het matras uit te proberen. Je krijgt dan een bepaalde tijd (vaak 30 dagen, soms 100 dagen) als proefligperiode. Bevalt het niet, dan kun je het matras terugsturen. Na een uitspraak van het Europese Hof van Justitie in april 2019 blijkt dat matrassen worden uitgesloten van herroeping. Het betekent dat je als consument het matras mag terugsturen ook als deze niet is voorzien van de originele verpakking, iets wat sommige leveranciers als voorwaarde stellen.

Gezondheidsbescherming

Een Duitse webshop stelde zich op het standpunt dat de consument het matras niet kon retourneren, aangezien het product onder het herroepingsrecht zou vallen. Er zou sprake zijn van ‘verzegelde goederen die niet geschikt zijn om te worden teruggezonden om redenen van gezondheidsbescherming of hygiëne en waarvan de verzegeling na de levering is verbroken’. Maar door de uitspraak van het Europese Hof van Justitie mag dat dus niet.

Europese Hof van Justitie – Foto bron: Wikimedia

Retourneren

Volgens het Hof kan je een matras grondig reinigen na gebruik en zij verwijst naar bijvoorbeeld hotels waar opeenvolgende gasten gebruik maken van matrassen. Een matras kan, wat het herroepingsrecht betreft, worden gelijkgesteld met een kledingstuk. Dat valt in een categorie waarvoor de richtlijn uitdrukkelijk voorziet in de mogelijkheid van terugzending na het passen ervan. Een gebruikte matras kan dus, binnen de afgesproken proefperiode, worden teruggestuurd ook als je niet meer beschikt over de originele verpakking.
Wel is de consument aansprakelijk voor eventuele waardevermindering dus automatisch 100% van het bestede geld terugkrijgen is geen zekerheid. Ook is het slim om van tevoren te kijken wie de retourkosten moet betalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.