Een gebruikte matras terugsturen, hoe doe ik dat?

Als een matras niet bevalt kun je die vaak terugsturen naar de leverancier of op laten halen. Hoe doe ik dat en zijn daar voorwaarden aan verbonden?

 

Veel leveranciers van matrassen, zeker wanneer het om online aanbieders gaat, bieden de mogelijkheid om thuis het matras uit te proberen. Je krijgt dan een bepaalde tijd (vaak 30 dagen, soms 100 dagen) als proefligperiode. Bevalt het niet, dan kun je het matras terugsturen. Na een uitspraak van het Europese Hof van Justitie in april 2019 blijkt dat matrassen worden uitgesloten van herroeping. Het betekent dat je als consument het matras mag terugsturen ook als deze niet is voorzien van de originele verpakking, iets wat sommige leveranciers als voorwaarde stellen.

Gezondheidsbescherming

Een Duitse webshop stelde zich op het standpunt dat de consument het matras niet kon retourneren, aangezien het product onder het herroepingsrecht zou vallen. Er zou sprake zijn van ‘verzegelde goederen die niet geschikt zijn om te worden teruggezonden om redenen van gezondheidsbescherming of hygiëne en waarvan de verzegeling na de levering is verbroken’. Maar door de uitspraak van het Europese Hof van Justitie mag dat dus niet.

Europese Hof van Justitie – Foto bron: Wikimedia

Retourneren

Volgens het Hof kan je een matras grondig reinigen na gebruik en zij verwijst naar bijvoorbeeld hotels waar opeenvolgende gasten gebruik maken van matrassen. Een matras kan, wat het herroepingsrecht betreft, worden gelijkgesteld met een kledingstuk. Dat valt in een categorie waarvoor de richtlijn uitdrukkelijk voorziet in de mogelijkheid van terugzending na het passen ervan. Een gebruikte matras kan dus, binnen de afgesproken proefperiode, worden teruggestuurd ook als je niet meer beschikt over de originele verpakking.
Wel is de consument aansprakelijk voor eventuele waardevermindering dus automatisch 100% van het bestede geld terugkrijgen is geen zekerheid. Ook is het slim om van tevoren te kijken wie de retourkosten moet betalen.

11 Reacties

Avatar Sam

Wat als je buiten de proefperiode bent (90 dagen in plaats van 60 dagen) en de verkoper de matrassen niet meer wil terugnemen, zelfs al zijn deze enkel gebruikt met een waterdichte matrasbeschermer?

Chris Nederhorst Chris Nederhorst

Wanneer de afspraak is dat de proefperiode maximaal 60 dagen is, dan is 30 dagen daarover heen wel erg lang. Als daar vooraf geen afspraak over is gemaakt dan hoeft een leverancier dat niet terug te nemen. Het gebruik van een matrasbeschermer veranderd daar niets aan.

Avatar Monique

IKEA heeft de voorwaarden dat één malig een matras mag worden OMGERUILD. Na 4 weken proberen maar binnen 12 weken mag je ruilen alleen voor een ANDER matras. Geen geld terug en geen kado/ tegoed kaart. Alleen als een ander matras wordt gekozen die een lagere aanschafwaarde heeft wordt het verschil in kado/ tegoed kaart gegeven.
Moet ik het accepteren dat als ik geen ander matras meer wens van IKEA ik dus niet kan kiezen voor geld terug of kado/ tegoed kaart?

Chris Nederhorst Chris Nederhorst

Beste, juridisch gezien zal IKEA niet verplicht zijn om geld terug te geven na het gebruiken (uitproberen) van een matras. De voorwaarde dat er éénmalig omgeruild mag worden naar een ander matras is slechts een service, geen wettelijke verplichting. Het terugkrijgen van het aankoopbedrag van een in een winkel gekocht product is verplicht. De koop is definitief. Alleen bij verkoop via internet, telefoon of aan de deur heeft u een bedenktijd van 14 dagen. Wat goed is om te weten is dat er wel leveranciers zijn die na het uitproberen van een matras geld teruggeven wanneer u niet slaagt. In dit artikel: https://www.matras.info/matras-artikelen/proeftijd-en-retourneren-van-matras-wie-betaalt-dat/ schrijf ik er meer over.

Avatar Edwin

Geldt bovenstaande ook voor kussens? Dus dat je het online gekochte kussen, na geprobeerd te hebben en constateren dat het niet bevalt, kan retourneren?

Chris Nederhorst Chris Nederhorst

Beste, dat ligt aan de voorwaarden van de webshop. In het algemeen zijn er weinig webshops die kussens terugnemen i.v.m. hygiëne.

Avatar Remon

Een top-matras gekocht bij beter bed. Bij uitpakken blijkt de afmeting fout te zijn door een bestelformulier van mij. Beterbed wil de topmatras niet terug nemen ren zegt dat topmatrassen buiten deze regeling valt. Klopt dit?

Chris Nederhorst Chris Nederhorst

Beste, wanneer een product in de winkel is gekocht hoeft een winkel het product niet terug te nemen. Wanneer het online is gekocht wel.

Avatar Ellen

Beste,
Ik heb een matras maat 140×200 besteld en een 70×200 geleverd gekregen.
Ik wil dat dit wordt geretourneerd maar hoe moet ik dat verpakken?? De geleverde verpakking MOEST wel stuk om het matras eruit te krijgen. Voorwaarde voor retour sturen was originele verpakking oog iets vervangend. Zij maken een fout, ik zie het al gebeuren dat het retour ook nog eens wordt geweigerd

Avatar Fam Meister

Beste,
Ik heb 25 juni een elektronische bed gekocht en op 1 juli al aan de bel getrokken dat ik niet tevreden ben omdat het bed te zacht is en alle bewegingen van mijn partner voel ik ook.Ze willen een monteur langs sturen en willen het bed niet geretourneerd krijgen omdat het uit de verpakking is en gebruikt.Ook geeft de leverancier aan geen andere matrassen te hebben.Wat kan ik hiermee ik wil van deze koop af en graag mijn geld terug.

Chris Nederhorst Chris Nederhorst

Beste, vervelend om te horen dat u niet tevreden bent over uw matras. Afhankelijk van de voorwaarden van de leverancier kunt u wel of niet uw matras retourneren.
Wanneer het matras is gebruikt is het niet wettelijk verplicht om het terug te nemen als leverancier. Ik vrees in u geval dat u het niet kunt retourneren. Wellicht kunt u toch uitkomen met de leverancier. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.