Aankooptips voor het kopen van nieuwe matrassen

Aankooptips voor het kopen van nieuwe matrassen. Waar u op kunt letten bij het kopen van een nieuw matras?

Het kopen van een nieuw matras is geen eenvoudige opgave

Het kopen van een nieuw matras is geen eenvoudige opgave. Er zijn zo veel verschillen tussen matrassen dat het voor iemand die maar eens in de tien jaar voor deze keuze staat heel lastig kan zijn. Bij het kiezen van een nieuw matras zult u van veel adviezen worden voorzien. Ook de prijzen van matrassen variëren enorm maar ook de kwaliteit verschillen zijn groot. Waar moet je nu op letten en wat kan belangrijk voor u zijn bij de aanschaf van een nieuw matras?

Een goed matras

Een goed matras voldoet aan de volgende eisen: Het matras moet het lichaam goed ondersteunen en uw rug tot rust laten komen. De matras moet goed ventileren, drukpunten tot een minimum beperken en natuurlijk moet u er comfortabel op liggen. Verder is een lange garantie van minimaal 8 jaar een goede indicatie dat u met een kwaliteit product te maken heeft. Al deze zaken zijn van belang bij het kopen van een nieuw matras.

Matras advies

De adviezen die u in beddenzaken krijgt zullen vrijwel zeker uit een lopen. Dit komt door de persoonlijke voorkeur van de desbetreffende verkoper of winkel maar ook door winst marges. U kunt het beste op uw eigen gevoel afgaan bij de aanschaf van een nieuw matras.

Zorg er wel voor dat u de matras op proef kunt krijgen. Let wel, een proeftijd is iets anders dan een omruil garantie. Bij een proeftijd kunt u de matras gewoon terug geven en meestal volledig u geld terug krijgen. Met een omruil-garantie zit u aan zowel het merk als de leverancier vast. Bij matras.info nemen we elk type matras onder de loep en gaan we langs de voor- en nadelen. Een stevig matras is niet noodzakelijkerwijs beter. Er is een gemeenschappelijk gevoel dat een stevig, zelfs hard matras beter zou zijn voor je rug. Dit blijkt niet zo te zijn. Een zachter matras is in de regel beter voor zowel uw houding als uw doorbloeding.

De adviezen die u in beddenzaken krijgt zullen vrijwel zeker uit een lopen

Soorten matrassen

Als u op zoek gaat naar een nieuw matras kunt u zich wellicht eerst oriënteren op internet. U zult vrijwel zeker versteld staan van het enorme aanbod in matrassen. Dit maakt het vinden van een goed bij u passend matras er niet gemakkelijker op. Bij het vergelijken van de verschillende matras type is het beter eerst te kijken wat bij u past en pas daarna voor welke prijs u dit krijgen kunt. Zonder oriëntatie op matrassen gebiedt en een goed advies is de kans bijzonder groot dat u een verkeerde keuze maakt. Zelfs al heeft u zich goed georiënteerd voor een nieuw matras en heeft u uitgebreid proefgelegen dan nog is de kans groot dat u een foute keuze maakt. Daarom is het zo belangrijk dat u het matras op proef moet kunnen krijgen van uw leverancier en dat u zich goed oriënteert.

Lees ook:  Wat is het beste hoofdkussen voor mij?

Matras op proef

Proefslapen is een absolute must. Pas als u echt op uw nieuwe matras geslapen heeft weet u of uw keuze ook de juiste keuze was. En dan nog is het oppassen geblazen want u heeft hier een paar weken voor nodig. Het komt vaak voor dat de in de praktijk (dus er echt op geslapen hebben) het matras totaal anders uitpakt dan bij het proef liggen in de winkel.

U krijgt in ieder geval te maken met een houdingscorrectie periode door de overgang van uw oude matras naar het nieuwe matras. Uw lichaam heeft tijd nodig aan uw nieuwe houding te wennen. In het begin krijgt u vrijwel zeker met spierpijn te maken en dit kan soms zo erg zijn dat pijnstillers onvermijdelijk zijn. De een heeft veel last van deze houdingscorrectie en de andere persoon heeft nergens last van. Gemiddeld heeft een persoon rond de 20 nachten nodig om te wennen aan zijn of haar nieuwe matras.

Gaande weg zult u zeer waarschijnlijk beter gaat slapen op uw nieuwe matras maar helemaal zeker is dat niet. Het is daarom absoluut aan te raden er voor te zorgen dat u de betreffende matras op proef krijgt en dat het om een niet-goed geld-terug garantie gaat en niet om een omruil garantie. Let er ook wat uw leverancier doet met eventueel retour gekomen matrassen. Sommige leveranciers geven deze matrassen aan een goed doel en andere sturen deze naar derde wereld landen. Als u het niet helemaal vertrouwd raad ik u aan daar niet uw nieuwe matras te kopen omdat u een reële kans loopt een tweedehands matras in huis te krijgen maar voor een nieuwe betaald te hebben.

Proefslapen is een absolute must bij een nieuw matras

Uw nieuwe matras thuis proberen

Uw nieuwe matras thuis testen in uw eigen omgeving is veel beter dan alleen maar proef liggen in een bedden zaak. Het in alle rust proberen en testen van uw nieuwe matras is belangrijk daar u dan pas echt ervaart hoe het matras voor u is. Let in het begin niet op elk pijntje. U lichaam moet namelijk wennen aan de nieuwe houding en vaak betekend dit dat u op verschillende plekken pijn kunt ervaren. Het testen van een matras in een hotel is door deze houdingscorrectie niet aan te raden omdat dit meestal te kort gebeurd.

Matras testen in een winkel

Hoe test je een nieuw matras in een winkel? Allereerst kunt u het beste echt de tijd nemen en los zittende kleding dragen. Het beste test u ‘s morgens matrassen omdat u dan nog niet moe bent. Neem uw eigen vertrouwde kussen mee en trek uw schoenen uit. Ga gerust een uur liggen en doe dit vooral in uw favoriete houding. Zorg dat u niet al te veel matrassen gaat testen omdat dit het over het algemeen alleen maar lastiger maakt. Test de matrassen die u op voorhand prettig lijken.

Lees ook:  Chemische lucht nieuw matras
Trek schoenen uit, trek losse kleding aan en neem uw eigen kussen mee

Nieuw matras kiezen

Welk matras past het beste bij u? Dit is helemaal afhankelijk van uw eigen wensen. Sommige matrassen zijn warm en andere koel. Het ene matras deint en het andere is stabiel. Een matras dat zich aanpast aan uw lichaamsvorm is in de regel prettiger dan een matras dat hard is en waar u zich aan zult moeten passen. Als u nog geen idee heeft welk matras bij u zou kunnen passen dan is het verstandig als u zich eerst goed gaat inlezen over de verschillen.

Welke matras maat?

De maat van uw nieuwe matras bepaald een groot deel van het comfort. In de regel is het zo dat: hoe groter het matras hoe meer ruimte en hoe meer comfort. Een (te) klein matras zal uw nachtrust zeker negatief beïnvloeden. Let daarom goed op de maat van het bed dat u gaat kopen. En bedenk daarbij dat hoe meer ruimte u in bed heeft des te prettiger zult u slapen. Voor 2 personen kan u het beste voor een 180 x 200 of 160 x 200 matras maat gekozen worden en voor een eenpersoons-bed is 90 x 200 of 80 x 200 het beste. Als u lang bent, bijvoorbeeld 185 cm of langer, dan kunt u beter een 210 cm lang bed nemen. Een regel is dat het beste een matras van 20 cm langer dan u zelf kunt nemen.

Welke matras maat?

Matrassen levensduur

Een goed matras gaat gemiddeld 10 jaar mee. De meeste matrassen hebben echter een garantie termijn van 5 jaar. Maar pas op, soms vervalt de garantie al als er een vlek op de matras tijk zit! Sommige matras garanties eisen van u dat u de matrassen elke 3 maanden omdraait. Let erop dat de garantie die u krijgt een volledige garantie is en niet afbouwend zoals bij Tempur het geval is. Als voorbeeld: Bij Tempur krijgt u 15 jaar garantie. Dit lijkt veel garantie maar het gaat hier om een afbouwende garantie waardoor u alleen in de eerste 5 jaar uw product vernieuwd krijgt. Al na 5 jaar zult u bij moeten betalen.

Kosten van een matras

De kosten van matrassen lopen sterk uiteen. Ook niet zo verwonderlijk als je bedenkt dat sommige matrassen 2 keer zo dik zijn als andere. Wat mag een goed matras kosten? De prijs verschillende tussen matrassen zijn groot maar de kwaliteit verschillen zijn ook bijzonder groot. Een beetje goed eenpersoons matras kost al gauw €600 en een 2 persoon-matras kost al snel €1500. Het beste kunt u eerst een begroting maken wat uw matras mag gaan kosten voordat je naar de winkel gaat. Als u verschillende matrassen gaat testen zal u ongetwijfeld merken dat hoe duurder de matras, hoe meer comfort het matras biedt.

Kosten van een matras

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

Één reactie

Moon

Mag er speling zitten in de lengte van een matras?
Zo ja hoeveel mag de speling zijn?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *