Dag van de Slaap en Nationale Slaapweek markeren het voorjaar

12 maart 2015 is het de dag van de slaap en aankomende week de nationale slaapweek

Dag van de Slaap en Nationale Slaapweek markeren het voorjaar. 12 maart 2015 is het de Dag van de Slaap en aankomende week de Nationale Slaapweek. Dit terwijl de winterslaap juist net voorbij is, hoe zit dat? Het heeft te maken met het licht van de lente en de komst van de zomertijd. En met het financieel lichter maken van consumenten.

12 maart 2015 is het de dag van de slaap en aankomende week de nationale slaapweek

Morgen is het de Internationale Dag van de Slaap. Dat gebeurt ieder jaar op de vrijdag voor de lente begint. Die begint op 20 maart, vandaar dat op de dertiende deze ‘slaapdag’ wordt gehouden. Het is een dag waarop stilgestaan wordt bij het slapen en vooral de betekenis daarvan. Vrijwel iedereen vindt slapen lekker, maar veel mensen slapen niet lekker. Dus gaat de dag ook vooral over het belang van goed slapen en het gevaar van te weinig slaap. De non profit organisatie Fonds Psychische Gezondheid grijpt de Dag van de Slaap aan door een Beter Slapen Challenge aan te bieden, een soort online spoedcursus van een paar dagen met tips om beter te leren slapen.

Biologische klok resetten

Volgende week is de Nationale Slaapweek en dat is, zoals de naam aangeeft, een Nederlandse aangelegenheid en is het leven geroepen door de NSWO (Netherlands Society for Sleep Research). Oorspronkelijk begon deze week op het moment dat de zomertijd inging, een moment waarop iedereen fysiek wordt geconfronteerd met zijn biologische klok en het eigen slaapritme moet resetten. Als gevolg van de komst en de internationale promotie van de Dag van de Slaap is de Nationale Slaapweek iets naar voren gehaald, maar op zich hebben beide evenementen niets met elkaar te maken.

Lees ook:  Verkoop-reisjes

Farmaceutische bedrijven

De Internationale Dag van de Slaap bestaat sinds 2008 en is bedacht door de World Association of Sleep Medicine (WASM) in Amerika. Het is een nogal commerciële club waarbij vooral farmaceutische bedrijven en instellingen in de medische sector zijn aangesloten. Zij wil dat mensen lekker slapen, maar dan wel na tussenkomst van hen. Want slaappillen en andere chemische en medische middelen om lekker te pitten is miljarden business. De WASM houdt jaarlijks een congres en dat is dit jaar in Seoul, van 21 t/m 25 maart. Zo’n congres is belangrijk om je kennis bij te spijkeren. Hoewel, op de site staat bij Latest Updates over het congres als eerste: Tours in Seoul, reserve today! Ja, de leden van deze club weten goed hoe zij het aangename met het nuttige moeten verenigen, in deze volgorde. Tegelijkertijd met het congres is er een beurs waarbij farmaceutische bedrijven de boventoon voeren. Alles indirect betaald door mensen die slaappillen en andere rustgevers consumeren.

Farmaceutische bedrijven en World Association of Sleep Medicine

Huisstofmijten

In Nederland wordt er opvallend weinig (commercieel) ingespeeld op de Dag van de Slaap of de Nationale Slaapweek. Afgelopen week kwam er slechts een persbericht binnen van een pr-bureau dat zinspeelde op de Dag van de Slaap en daarom een bericht verspreidde over SmartSleeve, een kussensloop en hoeslaken dat zou beschermen tegen huisstofmijten. In het textiel zitten microcapsules waardoor allergenen (de uitwerpselen van de huisstofmijt die jeuk kunnen veroorzaken) gedood zouden worden. Vreemd, want anderhalf jaar geleden werd hetzelfde product in de markt gezet als een soort ‘natuurlijke airco’ omdat het gemaakt zou zijn van ‘3D weefsel’. Als je het persbericht goed leest en de site van de fabrikant van het bijzondere textiel (Bekaert Textiles) bestudeert, blijkt dat er nog twee andere varianten van SmartSleeve zijn, eentje die temperatuuregulerend zou zijn en een die waterafstotend is. Allemaal omdat het leidt tot lekker slapen, althans volgens de fabrikant.

Lees ook:  Op welk matras slaap je het best?

Allergieën

Op de site van het meidenblad Girlz vond ik ook een vermelding over de Dag van de Slaap. Daarbij meteen het bijdehante commentaar ‘Kan dit misschien een officiële vrije dag worden?’ Kijk, die meiden weten zo’n dag direct op waarde te schatten. Misschien hebben die jonge lezers nog geen ervaring met huisstofmijten of pollenkorrels terwijl met het naderende voorjaar hooikoorts op de loer ligt. Daar waarschuwt de site van Girlz voor. De redactie bombardeert de week van 16 maart, nota bene drie dagen na de Dag van de Slaap, tot Week van de Lentekriebels. Blijkens het commentaar heeft dat echter weinig met allergieën te maken. Integendeel, want de toevoeging luidt: ‘Tijd om die ene leuke boy aan de haak te slaan!

Huisstofmijt van dichtbij

Hooikoorts

Deze meiden hebben geen Beter Slapen Challenge nodig van het Fonds Psychische Gezondheid, noch tips van de NSWO. Ook een of ander verrijkt kussensloop of bijzondere matrashoes zijn aan hen niet besteed. Zij maken zich überhaupt niet druk over slapen, zij dromen de hele dag. Of is dat een bijzondere variant van hooikoorts?

Geschreven door: Aribert Guiking – 12-03-2015

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.