De ClimaBest Protector Purotex matrastijk

Wat is probiotica?

Probiotica is onder Nederlanders bekend van drankjes zoals Yakult, Vifit en Danone. Het zijn bacteriën die een goede invloed hebben op de gezondheid in de darmflora. Zoals wikipedia aangeeft: “Een probioticum is een voedingsmiddel met micro-organismen waaraan een gezondheidsbevorderende werking wordt toegeschreven.”

Probiotica is onder Nederlanders bekend van drankjes zoals Yakult, Vifit en Danone

Probiotica in een matras?

De ClimaBest Protector (Purotex) bevat probiotica. Deze protector zou uw matras beschermen tegen vuil, vlekken en luchtjes en zelfs de uitwerpselen van de huisstofmijt opeten. Daarnaast zou het materiaal ten allen tijden koel blijven en de temperatuur reguleren. Het lijkt te mooi om waar te zijn, een matras tijk die schoon blijft, die allergeen vrij is (en blijft) en die verkoelend werkt.

Om te beginnen is het koel blijven te mooi om waar te zijn. Het koel blijven van een matras is voor de meeste mensen heel belangrijk. Ik heb me de afgelopen 20 jaar gek gezocht naar matrastijken die koel blijven. In die tijd heb ik misschien wel honderd verschillende (verkoelende) matrastijken getest en helaas allemaal zonder resultaat als het om verkoelen gaat.

Tencel in matras tijken werkt wel verkoelend

Een van de bekendste merken is Outlast. Ook Outlast pretendeert koel te blijven echter is het effect van het koel blijven maar heel kort. Al na een minuut of 5 neemt Outlast gewoon je lichaamstemperatuur aan. Zelf werk ik al een paar jaar met CoolMax maar ook het koel blijvende effect van dit textiel is minimaal. Het materiaal dat wel enigszins koel blijft is Tencel. Tencel zorgt er namelijk voor dat het vocht (zweet) razend snel verdampen kan waardoor het uiteindelijk koeler blijft.

Lees ook:  Tempur traagschuim matrassen

Toegevoegde bacteriën in een matras tijk?

Het idee dat er bacteriën in het textiel verwerkt zitten spreekt mij persoonlijk niet aan. Ik heb mij ook afgevraagd hoe dit precies werkt. Ik heb dan ook verdiept in probiotische bacteriën en wat hierover bekend is. Allereerst is het belangrijk om te weten dat de wetenschap in de goede bacteriën eigenlijk in zijn kinderschoenen staat en dat het niet precies bekend is welke bacteriën goed en welke slecht zijn. Onderzoekers van menselijk microbiome hebben tientallen bacteriële soorten in de darmen gevonden maar hebben op dit moment nog geen flauw idee waarvoor deze precies dienen en of deze goed of slecht zijn.

Toegevoegde bacteriën in een matras tijk?

Verder zijn er aanzienlijke onzekerheden op het gebied van zaken als individuele variabiliteit. Wat goed is voor mij is misschien slecht voor jouw. Waar zijn de Probiotica precies nodig? Hoe weten de bacteriën waar ze nodig zijn? En de hoeveelheid. Dus ik vind persoonlijk dat probiotica nog lang niet gebruikt kunnen worden als het wetenschappelijk bewijs ontbreek en er wellicht risico’s aan kleven. Als ik het heb over risico’s van probiotica dan heb ik het niet over mensen die ervan sterven. Maar meer of er geen nadelen aan kleven en of het wel werkt.

Wasbaarheid matrastijk

Dat een matrastijk gewassen moet kunnen worden is van groot belang. U heeft zeer waarschijnlijk geen idee hoe vreselijk vies een matrastijk wordt. Ter illustratie, u verliest gemiddeld 400 milliliter vocht per nacht en wel 600.000 huidschilfers per uur. Dit trekt allemaal uw matrastijk in.

 

De ClimaBest Protector is maximaal wasbaar tot 40 graden waardoor je helaas geen huisstofmijt kan doden. 40 graden is gewoon niet warm genoeg, pas vanaf 60 graden dood je de huisstofmijten.

Lees ook:  De helende kracht van slapen

ClimaBest Protector (Purotex) promotie-leaflet opgesteld door advocaten60 graden wassen dood huisstofmijt 40 graden wassen dood geen huisstofmijt

Het bedrijf dat de ClimaBest Protector (purotex) produceert heeft een promotie-leaflet gemaakt die duidelijk is opgesteld door advocaten om eventuele claims te kunnen voorkomen. De brochure zegt:

ClimaBest Protector (Purotex) promotie-leaflet opgesteld door advocaten

“Probiotische bacteriën en textielproducten bevatten probiotische bacteriën met niet werkzame stoffen of biociden in de zin van Richtlijn 98/8 / EG voor biociden. Deze beoefenen geen actie tegen schadelijke organismen. In plaats daarvan gebruiken deze bacteriën de uitwerpselen van de huisstofmijt waarvan bekend is dat deze meerdere allergenen veroorzaken voor de mens. Er zijn geen beoogde (beweerde) of bekende biociden effecten wat betreft het gebruik van probiotische bacteriën met textielproducten.”

Zelf kan ik aan deze tekst geen touw vast knopen maar het lijkt erop dat ze in elk geval zich willen ontdoen van eventuele aansprakelijkheid.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.