Giftige stoffen in matrassen

BASF giftige matrassen

Giftige stoffen in matrassen

UPDATE: 16-10-2017

Inmiddels heeft BASF via een persbericht verklaard dat: “er op basis van nader onderzoek geen reden is om uit te gaan van een gevaar voor de gezondheid”, omdat de aangetroffen concentraties dichloorbenzeen in het onderzochte materiaal “laag” zouden zijn. De gifstof betreft dichloorbenzeen, dat schadelijk is voor de huid, ogen en luchtwegen.

BASF, leverancier van chemicaliën, heeft verontreinigde grondstoffen geleverd aan de schuim- en matrassen industrie. In Duitsland zijn de getroffen matrasaanbieders direct begonnen met het informeren van haar klanten en al tot een terugroepactie overgegaan. De verontreinigde schuimen hebben een verhoogde concentratie dichloorbenzeen. Deze stof is schadelijk voor de gezondheid en het milieu.

Wat is er gebeurd?

De grondstofleverancier BASF heeft een te hoge concentratie dichloorbenzeen (TDI) geleverd aan haar klanten. Tussen 25 augustus en 29 september is er TDI (grondstof voor het maken van schuimen) geleverd met een te hoge concentratie van de stof dichloorbenzol. Deze reukloze stof irriteert de huid, ogen, luchtwegen en zou zelfs kankerverwekkend zijn. De grondstof is aan verschillende bedrijven in diverse Europese landen geleverd. Zij hebben dit intussen hebben verwerkt in hun producten. Het Duitse Fachverband Matratzen-Industrie meldt nu dat het zeker is dat er matrassen met dichloorbenzol bij consumenten thuis liggen.

BASF giftige matrassen

Terugroepactie Emma matrassen

Het Emma matras, het best geteste matras van de Consumentenbond, blijkt ook haar klanten te hebben geïnformeerd en is een terugroepactie begonnen in Duitsland. Echter nog niet in Nederland. Ook het merk Dunlopillo is al een terugroepactie in Duitsland begonnen. Dit doen deze fabrikanten in Duitsland al voordat de testresultaten over de precieze concentraties dichloorbenzeen bekend zijn. Zeker een te prijzen reactie en deze dient zo spoedig mogelijk navolging in Nederland te krijgen.

Lees ook:  Pijn en slapen

Al eerder gifstoffen in matrassen aangetroffen

Het is al eerder gebeurd dat (goedkope) matrassen teruggeroepen zijn in verband met gifstoffen. In 2007 heeft Beter Bed 1.300 vervuilde matrassen, geproduceerd in China, uit de handel genomen. Dit door middel van een terugroepactie. Uit onderzoek van TNO bleek overigens achteraf dat de matrassen geen gevaar voor de gezondheid opleverden.

Wat kunt u doen als consument

Als u op het punt staat een matras te kopen let dan goed op of uw leverancier 100% gifvrije matrassen aanbiedt.

Hoe kunt u dit checken?

Ik zou u aanraden vragen te stellen aan uw matrassenleverancier om er zeker van te zijn dat het matras dat u wilt aanschaffen vrij is van schadelijke stoffen. U kunt met name kijken naar het LGA certificaat. Het LGA certificaat wordt uitgereikt aan matrassen die vrij van schadelijke stoffen zijn.

Bronnen:

http://news.rtl2.de/gesellschaft/rueckruf-von-dunlopillo-matratzen-gift-schaum-von-basf/
http://www.computerbild.de/artikel/cb-News-Panorama-BASF-Kunststoff-Matratzen-Rueckruf-19158887.html
http://www.evivam.de/health/gesundheit/news/basf-matratzen-430195.html
http://www.stern.de/wirtschaft/news/matratze-rueckruf–dunlopillo-7657526.html?utm_campaign=alle&utm_medium=rss-feed&utm_source=standard

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

21 Reacties

Chris Nederhorst

Beste mevrouw Huldy, wij kunnen dit helaas niet met zekerheid zeggen. In Duitsland is Emma in ieder geval met een terugroepactie begonnen, in Nederland nog niet. Wellicht dat er met 2 verschillende schuimen gewerkt wordt en dat de Nederlandse versie van het Emma matras geen giftige stoffen bevat. Misschien is het verstandig om de nieuwsberichten af te wachten tot er het e.e.a. concreets uit de testresultaten komt. U kunt natuurlijk ook contact opnemen met Emma matrassen zelf.

Pauline

N.a.v. de productiefout en gifstoffen in het emmamatras mag ik het zn emmamatrassen omruilen voor een ander emmamatras. Heel aardig! Maar hoe kan ik nu weten en controleren of dit wél een goed matras is?

Ad

TDI is niet dichloorbenzeen. Waar die flauwekul vandaan komt is me helaas niet duidelijk. TDI is toluyl di-isocyanaat. In de genoemde matrassen is de concentratie te laag om enige schade te kunnen aanrichten. Afgezien daarvan reageert het met vocht (daarom is het ook giftig) dus is het binnen 24 uur na productie vann de matrassen ook verdwenen. Niet door zijn vluchtigheid, het is niet vluchtig, kookpunt 250 C, maar omdat het met vocht uit de lucht reageert. Alweer een flauwe poging om de consument bang te maken voor chemie. Net als Fipronil.

George

Ad een vreemde reactie.
Ben jij soms een matrassen verkoper?
Mijn vrouw pakt alles op wat gifstoffen betreft.
Er zit meer in dan TDI en dichloorbenzeen maar ook Formaline.
Mijn vrouw is overal allergisch voor.
Niet lang geleden een matras gekocht bij een groot warenhuis uit Zweden.
Vanaf het moment dat mijn vrouw op dat matras is gaan slapen is haar gezondheid achteruit gegaan.
Grzicht zwol op beroerd voelen duf in het hoofd en erge hoofdpijn en zo meer van die klachten.
Nooit aan dat matras gedacht.
Totdat wij naar onze homeopaat gingen en hij vertelde dat ze al een jaar een belasting had van formaline.
Deze stof kreeg ze binnen via de luchtwegen en haar huid.
En je raad het nooit ruim een jaar geleden hebben wij dat matras aangeschaft.
Dus dat matras gelijk van bed gehaald en ons oude matras er weer opgelegd.
Nu worden de klachten iets minder.
Wij zijn op zoek naar een 100% natuurlijk matras maar dat valt niet mee.
Vandaag naar Amsterdam geweest naar een beddenzaak die zegt met 100% natuurlijke materialen te werken.
Maar na op verschillende matrassen gelegen te hebben begon het gezicht van mijn vrouw op te zwellen en kreeg ze last van haar hoofd en begon ze zich met de minuut beroerder te voelen.
Dus na de offerte in ontvangst genomen te hebben zijn we naar de auto gevlucht omdat ze het daar niet uit kon houden.
Dus wij vermoeden dat zelfs daar niet 100% zuiver natuurlijke stoffen worden gebruikt.
Dus na een heel grondig onderzoek wat wij afgelopen maand hebben ingesteld zijn wij tot de conclusie gekomen dat er maar heel weinig beddenfabrikanten zijn die alleen 100% natuurlijke materialen in hun producten gebruiken.
Wij zijn nu aan het zoeken in de prijsklasse van 2000 euro voor een 1 persoonsmatras.
Dat zal dus op 4000 euro uitkomen voor ons bed.
Dit lijkt veel maar een goed latex matras van z.g. 100% natuurlatex zou ons ook 1850 euro p.s. kosten.
Bedenk ook dat 100% natuurlatex in Nederland maar 40% natuurlatex bevat en 60% chemisch latex met al die VOC rommel er in.
Vergeet niet tijdens je slaap transpireer je wordt je matras opgewarmt en komen al die schadelijke stoffen vrij.
Via je luchtwegen en je huid komen ze in je lichaam en i.pv. een geweldadige herstellende rust ben je jezelf aan het vergiftigen.
Dus Ad baggetelliseer de problemen met de huidige matrassen niet.
Mijn advies is: Ga alleen voor 100% natuurlijke materialen zoals: Wol, katoen, paardehaar, kapok en andere dingen.
Maar vermijdt chemische schuimen en latexen.

Piet

Daarom heb ik gekozen voor hastens lekker natuurlijk slapen.

Zit langs de a4 bij leiderdorp.

satilmis yilmaz

@George , bedankt man! om uw info en ervaring te delen.

Ik probeer mijn en mijn vrouw klachten weg te werken , en ik wist niet waar te beginnen.
De matras winkels zijn niet duidelijk en volledig over wat ze verkopen.

@ matras.info , goed dat jullie bestaan , doe zo voort . Eindelijk één website waar ik aan info kan bekomen over matrassen.

Sylvia

Heb heftige reacties op chemische stoffen moest zelfs een ambulance aan te pas komen.
Nu is mijn oude matras echt op , maar ben
Ook allergisch voor wol en paardenhaar.
Heeft iemand een tip voor mij voor een nieuw matras?

Ben Thuus

Net als voor voefingsmiddelen zouden matrasproducenten alle gebruikte ingredienten moeten vermelden. Pas een nieuw matras aangeschaft waarvan de leverancier beweerde dat er bijna geen luchtjes vrij zouden komen. Bij aflevering werd nog eens herhaald dat eennuurtje luchten genoeg zou zijn. Niet dus. Ik laat de matrassen nog enkele dagen uitademen. Mijn vrouw heeft er al wel op geslapen, met een droge keel als mogelijk gevolg Natuurlijk zitten er giftige stoffen in de lijmen die gebruikt worden, afgezien van de stoffen in de schuimlagen die zekrr deels chemisch zijn. Overigens kunnen ook natuurlijke stoffen schadelijk zijn.

Nique

Mss zouden jullie een matras van Royal Health foam kunnen proberen. Ze hebben meerdere certificaten waaronder het LGA certificaat. Deze matrassen worden ook in ziekenhuizen gebruikt. En het slaapcomfort is formidabel kan ik zeggen uit eigen ervaring. Succes!

Annabel

Zaterdag een matras bij IKEA gekocht. Hij ruikt ontzettend chemisch. Revieuws bekeken bleek dat er meer mensen over klaagden en zelfs teruggebracht hebben. Heb hem wel gelucht maar de geur blijft . Nu twijfel ik toch erg wat ik moet doen.

r kremers

ja dat hoor je vaker bij ikea en div andere zaken trouwens mag je je bed wat je kocht een jaar lang gratis of 3 maanden proef beslapen brrr en dan terugbrengen fijn voor even een vacntieganger een bed te gunnen maar die bededen gaan weer de verkoop in hoor al zeggen ze van niet en worden chem gereiningd ( misschien) of god weet wat ze voor schoonmaakspul gebruiken n in een goede ECHTE beddenzaak kun jij geen matras terugbrengen om hugienische redenen niet . groet Riet

Foe

@Sylvia

Ik heb voor mijn kind een matras gekocht van kokosvezel via greenjump.nl Volgens mij verkoppt de site geen matrassen in grote formaten. Misschien is Coco Mat een optie voor u?

C.

hallo. ik heb een maand geleden een matras met om bouw en topper gekocht bij leen bakker. na 2 dagen was me hele slaap kamer vergev en of ik me slaapkamer aan het verven was. ik ben ook voor vele dingen allergies. maar ik werd onwel benauwt leek wel ammiack wat op me ogen sloeg en in me gezicht.

nu zijn me ogen beschadigt door die chemische gas . uit me bloed kwam dat er iets gebeurt is in me loingen. en heb brand plekken blaren op me neus wat nu weg trekt en een lid teken blijft. heb een erkend bedrijf laten komen thuis die constateerde dat er erg veel formihyde giftig gas in me slaap kamer het meeste werd gemeten maar hing door me hele huis. het werd aan geraden om me huis te verlaten met spoed. een paar dagen in een hotel gezeten . moch naar huis met de ramen open. nu 2 weken geleden heb leen bakker het med op wezen halen en me geld terug gehad. tijdelijk om een vouw bed geslapen in de huis kamer. ivm de gassen uit me slaap kamer moest na 1 week was het weg. ivm dat erkend bedrijf weer is weten meten. nu heb ik een letselschade advocaat die al mijn onkosten zoals het hotel enz. daar komt nog de medische schade bij. want loop om de week naar de opticien die het vast gestelt had ivm zo zere ogen bleef hoiden ook me huisarts heb gekeken. het is nog niet over. het zit op me hoornvlies .. plus dat ik kanker verwerkend gif gas heb in geademt . ook daar is leen bakker verantwoordelijk voor het matras en topper kwam uit china dit vol gespoten met gif gassen ivm vervoer via zee. ik kan kanker krijgen door wat ik in geademt heb van gif gassen.
de medische schade komt ook voor rekening voor de winkel een verkoper hoort dat te weten. dan zou dat bed hier niet gestaan hebben. ookk de spaanplaat onder de bekleding ging gassen van gif. plus de topper.bij mij ging het dubbel op. spaanplaat word ook gelijmt met gif lijm formihyde. dat komt dan ook vrij. maar kreeg ook die chemischre stoffen niet uit me huis. durfde geen bed meer te kopen. maar toch gedaan 2 weken geleden een mooi wit bed van leer. maar wer het gif gas in me slaap kamer. het matras kwam uit china waar een in genaaide topper in zit. dus ik had voor de levering al een gesprek gehad met die beddenzaak en uit gelegt had wat ik mee gemaakt had. en toch leveren ze een matras met topper uit turkey. dus weer chemische gif gas in huis. ik eiste me geld terug van het matras was net 2 weken oud. en matras terug halen. met me 199 euro terug van het matras. want een matras van 30 cm hoog is duurder dan 200 euro. heb bed was totaal 819 euro. de helft is van het matras denk ik zo. nu komen ze op vrijdag de 22 november 2019 het matras op halen. en krijg me geld terug van het matras maar vind het weinig de 200 euro .volgen mij is dat matras veel duurder. dat ik terug krijg. daar ga iknog eve mee aan de slag. ook had ik bij klachtenkompas via de consumentenbond een klacht ovder deze winkel gezet dat was / xxx uit almere. ik zei dat haal ik pas weg na iik me geld terug heb. dus weer in geademt weer op een vouwbed gaan slapen. maar heb nu een koudschuim matras bestelt en betaalt .de consumenten bond zei dat ik dat moest nemen met polyester. maar hier lees ik ook weer stank uit koudschuim o jee. ben nu wel ten einde raad. mevr.c.gorissen. uit zoetermeer.

H v duinen

Tja ..een allergie kun je hebben maar mw gorrissen..letselschadecadvocaat..met
Veel beddenzajen problemen??toch eenas een aanrader voor alle beddenzaken om GEEN zajen met u te down..
Waarschuw eventuerl van tevoren dat u geld terug wilt en..dreigt net letselachade
advocaten…
Tja of..is het een manier om snel rijk te wirden???
Anti allergisch advies…neem een wollen deken ,geen hoofdkussen en..ga slapen op een glasplaat die u elke dag schoonmaakt met glassex…
Ach nee wat dom..daarin chemicalien..maar..treut niet daar is groene zeep ook goed voor al zal uw plaatje niet streeploos zijn …
Fijne dag verdwr

Wiel Timmermans

heb 2 matrassen gekocht ( pocket) bij Beter Bed, in de winkel gekocht in Venlo , denk je dat ze worden geleverd zoals in de factuur word vermeld , maar wat gebeurd ze worden geleverd via een bezorg dienst net alsof je ze gekocht hebt via online. Uitpakken was al een probleem , zeker 1 week vies luchtje, en blauwe plekken op de matras. Heb deze 14 juni gekocht en zijn 17 juni geleverd vanaf dan klacht ingediend bij Beter Bed , moeilijk , moeilijk , konden zelfs niks vinden over mij . Volgens mij zijn het gebruikte (proefslapen ) schoonmaken en weer verkopen voor nieuw.

Lex

Hallo.
Even n reactie op de text van George.
Vanaf het moment dat mijn vrouw op dat matras is gaan slapen is haar gezondheid achteruit gegaan.
Gezicht zwol op beroerd voelen duf in het hoofd en erge hoofdpijn en zo meer van die klachten !!
Wij hebben ook pas een nieuw matras met traagschuim en deze heeft een ongelooflijke chemische reuk afgifte. Heb nu onverklaarbare symtonen, zoals meerder weken elke dag zware hoofdpijn + opgezwollen gezicht + hangend (R.) ooglid . Kan het nog niet aantonen, maar wel opvallend dezelfde klachten en deze klachten ontstaan enkele dagen nadat we onze nieuwe traagschuim matras hebben aangeschaft. Graag zou ik (EMail) contact willen hebben met dhr George, om iets meer te weten te komen. Mijn email adres is: xxxxxxxxx@xxxxxxx GEORGE…. zou u mij aub een mailtje willen sturen ?? dank u mvg, Lex.

Rina

Tempur matras gekocht bij Beter Bed. In december geleverd en sindsdien een stank die niet te harden is op de volledige bovenverdieping tot beneden. Na 2 weken luchten nog steeds heftige stank . Het raam staat dag en nacht open . Heb nog steeds niet op het nieuwe matras kunnen slapen.
Deze matras van 1000€ is ook niet goedkoop . Ik heb me wijs laten maken dat Tempur matrassen tot de beste behoorden. Ben echt teleurgesteld!

Hanna van splunter

Matras gekocht, ziekbwakker geworden hoogpijn keel pijn opgezette spijmvliezen
De hele dag nog last gehad. Tegen de avond werd het pas beter. Er komen beslist schadelijke dampen uit het matras, die je ook ruikt. Vertrouw het niet meer

Jan

Is de oplossing om in de woestijn of in de Amazonewouden te gaan wonen? natuurlijk niet ! Maak je geen zorgen! Angst en ongerustheid zijn de grootste gifstoffen die de gezondheid vernietigen. Deze chemicaliën en gassen passen zich geleidelijk aan aan het menselijk lichaam aan en vormen geen enkel gevaar voor de menselijke gezondheid. We leven in een kunstmatige omgeving en ons lichaam is daaraan aangepast, dus we hoeven ons geen zorgen te maken.

Marian

In 2021 heb ik een AVEK matras van zo’n €2000 aangeschaft. Het heeft maanden geduurd voor deze matras werd geleverd. Daarom vermoed ik dat deze matrassen in China gemaakt worden. Ik slaap er prima op, maar ik heb inderdaad ook klachten als duizeligheid en aan de luchtwegen. Veel vieze slijmontwikkeling die bij het wakker worden het ergst is.
Bloed en longonderzoek gehad, zonder te beseffen dat het van de matras afhankelijk kon zijn. Ik zou niet weten welk merk wel gezond is. Het is nu mei 2023.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *