Hoe houd je je slaapkamer hygiënisch in coronatijden?

Hygiëne in huis is nu extra belangrijk en de slaapkamer wordt nu wellicht intensiever gebruikt dan ooit.

Door het Coronavirus zijn we veelal aan huis gekluisterd. De slaapkamer is natuurlijk een heerlijke plek om te lezen of je terug te trekken waardoor we daar nu (maart 2020) extra veel tijd doorbrengen. Hoe houd je je slaapkamer en bed hygiënisch?  

Wekelijks het bed verschonen

Wellicht lijkt het wat veel maar één keer per week is absoluut niet gek. Je verliest per nacht ongeveer 300 milliliter vocht! Tel daar alle huisstofmijten, huidschilvers en lichaamsvet bij op en het wordt al snel onhygiënisch. Was dus minimaal één keer per week uw lakens en dekbedhoes.

Was je dekbed

Hopelijk is uw dekbed wasbaar (katoen, bamboe, synthetisch) en anders hang je hem uit het raam om te luchten. Het zou mooi zijn als de zon dan schijnt want dat dood huisstofmijten. Het is natuurlijk verre weg het best om het dekbed te wassen. Was hem dan wel op tenminste 60 graden, want pas dan dood je de huisstofmijten en worden de meeste bacteriën gedood. Lees wel eerst even de wasvoorschriften!

Was het hoofdkussen

De meeste hoofdkussens zijn wasbaar en dat is maar goed ook want een hoofdkussen wordt bijzonder snel onhygiënisch. Buiten het feit dat er veel zweet vanuit de nek en oksel streek vrijkomt komt er ook slijm en snot op het kussen. Het kussen ligt ook nog eens uren in de adem streek waardoor het voor mensen met allergieën extra belangrijk is het kussen goed schoon te houden. Een ongewassen kussen kan tot wel 16 verschillende schimmels bevatten. Was ook het hoofdkussen op tenminste 60 graden. Let op! Kijk ook nu weer eerst op het waslabel.

Lees ook:  Een matras schoonmaken, hoe doe je dat?

Matras schoonmaken

Een matras kun je ook schoonmaken hoewel het tot op beperkte hoogte echt schoon wordt. Een matras kun je met een stofzuiger ontdoen van behoorlijk wat stof en huisstofmijten. Er zijn ook speciale diepte stofzuigers maar ook die nemen voornamelijk het oppervlakte stof uit het matras. Je kunt voordat u uw matras gaat stofzuigen eerst baking soda over het matras heen verspreiden. U laat dit een uur intrekken en zuigt het daarna weg. Als u uw matras ook nog regelmatig keert kunt u op deze manier langer met uw matras doen.  

Frisse lucht

Lucht uw slaapkamer elke dag. Zet het raam flink open en zorg voor een beetje tocht. Sla uw dekbed helemaal weg van het liggedeelte naar het voeteneind, waardoor vocht gemakkelijker kan verdampen.
Wacht in de ochtend even om je bed weer netjes op te maken en laat het een paar uurtjes opengeslagen liggen met het raam open. Het ziet er misschien minder mooi en netjes uit, maar zo duik je ‘s avonds wel frisser je bed weer in.
Een luchtreiniger is een uitstekende optie om uw kamer fris en schoon te houden, luchtreinigers verwijderen vrijwel alle stofdeeltjes in uw slaapkamer. Maar niet alleen fijnstof, ook schadelijke stoffen als zwaveldioxide, formaldehyde en virussen. 

Stofzuigen en afstoffen

Misschien is het u wel eens eerder opgevallen dat het snel stoffig wordt in uw slaapkamer (in een badkamer trouwens ook😉). Maar vooral onder het bed ligt al heel snel weer stof. Dit komt omdat u gedurende de nacht vocht uitwasemt. Vocht trekt stof aan… rondom uw bed is het vochtiger waardoor stof daar als het ware naar toe getrokken wordt. Maak daarom uw slaapkamer regelmatig schoon en vergeet niet ook onder uw bed schoon te maken! Gelukkig hoeven deze bovenstaande schoonmaaktips niet dagelijks uitgevoerd te worden.

Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, matraskenner, matras-ontwikkelaar en oprichter van matras.info. Ik werk al meer 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche. Mijn visie is dat echt slaapcomfort bereikt kan worden door te werken met kwalitatief hoogwaardige materialen. Heeft u hulp of advies nodig voor het vinden van het juiste matras? Bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.