Marketing in matrassenland

Bekijk de matras.info video

Marketing in matrassenland. Het “eerste” marketingconcept met matrassen nu ook in Nederland. Wat is er allemaal zo anders en vernieuwend aan?

 

Het marketing matrassen idee komt uit Amerika, waar merken als Casper en Tuft and Needle begonnen met deze nieuwe manier van het verkopen van matrassen. In Europa springen deze matrasmarketeers als paddenstoelen uit de grond. Bedinabox, Simba, Eve, Matt, Just Dream, Emma, Leesa, Helixsleep, Novobed, Onpurple en Bruno. Allemaal kiezen ze voor exact hetzelfde marketingconcept en verdienmodel. Alle eigenaren van bovenstaande bedrijven vonden dat een nieuw matras kopen saai was en hebben eigen marketing bureaus. Al deze merken leveren een matras in een doos en het matras is bekleed met een leuk kleurtje. Maar wat heb je aan dat leuke kleurtje? Hier gaat namelijk gewoon een hoeslaken overheen maar dat even terzijde.

Eerste marketing matras van nederland

 

De marketing matrassen worden opgerold en in een doos verzonden

Het bijzondere zou zijn dat ze allemaal de middle man eruit gooien, slechts één hardheid maken en het matras in een doos (vacuüm) versturen. Dus de matrassen worden niet via dealers (winkels) verkocht maar alleen online. Ook maken ze allemaal het matras zelf (?). Maar is dat dan allemaal zo vernieuwend? Dat de eigenaren van deze nieuwe matrasmerken allemaal marketing mensen zijn is inderdaad zeer vernieuwend. Ook dat ze allemaal zelf matrassenfabrikant zouden zijn en de matrassen dus zelf maken is vernieuwend.

One Size fits All

Daarnaast hebben ze nog iets gemeen. Al !” Dat dit niet werkt weet ik zeker. Na 30 jaar in de matrassenbranche actief te zijn weet ik hoe belangrijk de juiste hardheid is. Zelf maak ik al mijn matrassen dan ook in vier verschillende hardheden en zelfs dat is soms nog niet genoeg. Als je dit met schoenen of brillen zou doen dan zou iedereen je uitlachen maar juist voor een, goed bij u passend, matras is de juiste hardheid van het grootste belang.

 

deze merken maken maar één hardheid, dus "One mattress fits all

 

Het matras

Al deze (matras)marketingbedrijven maken een matras dat maar één hardheid heeft en uit drie lagen bestaat. Het vreemde is dat er een combinatie van latex schuimrubber met traagschuim wordt gebruikt. In de praktijk blijkt de combinatie van latex rubber met traagschuim bijzonder warm en is het ventilerende vermogen minimaal. Al de matrassen van deze marketingbureaus leveren het product gecomprimeerd ( = samengeperst ) in een doos. Dit is goedkoper om te versturen en kost minder ruimte om op te slaan. Het comprimeren van schuim is echter iets waar een aantal zeer grote schuimfabrikanten al een paar jaar geleden mee gestopt zijn omdat het een negatief effect op de kwaliteit en levensduur heeft. Het schuim dat gecomprimeerd is geweest verliest veerkracht en dus ondersteunend vermogen dat natuurlijk het belangrijkste van een goed matras is. Bovendien verzwakt het materiaal hierdoor.

Matrassen start-ups leveren hun matrassen vacuum en opgerold in een doos

Een leuk kleurtje op het matras

Al deze matras-marketing start-up’s beklede het matras met een leuk kleurtje aan de zijde. Maar wat heb je aan dit kleurtje? Om het matras doe je toch een molton en een hoeslaken? Als dit er omheen zit zie je dat toch niet meer of zou het door het hoeslaken heen nog zichtbaar zijn?

.De kleur van een matras maakt niet uit met een hoeslaken

Het Nederlandse matrassen marketingconcept: Matt Sleeps

Matt Sleeps wordt gerund door een Nederlandse marketeer die ook eigenaar is van het marketingbedrijf Shoreditch. Hij wendde zich tot mij in november 2014 met het concept van Matt Sleeps met de vraag of ik hier aan mee wilde werken. Hij wilde samen met mij een matras ontwikkelen omdat hij zelf niets van matrassen wist. Er waren meerdere zaken waarbij ik een geen goed gevoel kreeg over het idee. Zo gaf hij aan dat we de “bullshit uit de beddenindustrie zouden gaan halen”. Ik weet niet goed wat hij bedoelde met bullshit uit de beddenindustrie halen maar mijn ervaring met gecomprimeerde, en mijn inziens goedkope matrassen, is absoluut niet goed. Het zijn juist de kwalitatief goede materialen waarmee je een goed matras maakt. Alleen al het feit dat er maar één hardheid (one fits all) geleverd zou worden was voor mij reden genoeg hier niet aan mee te willen werken.

Update 19-1-2018: Matt Sleeps heeft zijn formule aangepast. Zoals ik al echt wist werkt het one-fits-all concept niet. Dit is ook bij Matt Sleeps doorgedrongen. Het nieuwe concept is hetzelfde matras, waarin de verschillende lagen schuim kunt uitwisselen in hardheid. Zo is een zachte laag onder de leggen met daarop een hardere laag om het matras steviger te laten aanvoelen. Uit ervaring weet ik dat een matras progressief opgebouwd moet zijn. Dat wil zeggen van zacht bovenop naar steeds steviger beneden. Zachte lagen aan de onderkant plaatsen heeft mij inziens geen effect doordat zachte ondergronden weinig tot geen progressieve tegendruk geven. Waardoor een groot stuk van de ondersteuning ontbreekt. Daarnaast is de proeftijd uitgebreid van 100 dagen naar 120 dagen.

Reviews en ervaringen

Mede gezien het feit dat al deze merken nieuw zijn, zijn er nauwelijks ervaringen en reviews. Opvallend genoeg ontbreken de reviews en ervaringen van de matrassen, ook bij Casper terwijl dit bedrijf toch al ruim twee jaar actief is. Wellicht willen de mensen die een dergelijk matras aangeschaft hebben geen review schrijven of verkoopt het toch niet zo snel als de marketeers gedacht hadden.

 

100 dagen proefslapen

Mocht het matras niet bevallen dan is er geen man over boord. U krijgt het matras namelijk 100 dagen op proef. En wat gebeurt er met retour gekomen matrassen? Worden deze vernietigd of weer verkocht als nieuw of via een outlet? Dat de retour gekomen matras gewoon weggegeven zouden worden, zoals de meeste van deze startups stellen lijkt me bijzonder sterk.

“Uniek” concept!

Zoals eerder verteld is het concept verre van uniek. Onderstaande lijstje is zomaar een greep uit de diverse websites/marketing bedrijven die een enkel type matras verkoopt, op proef, in een doos en helemaal met een eigen “uniek” ontwerp.

 

https://www.brunomatras.nl

Bruno logo

1 type matras
Combinatie van latex en koudschuim
30 dagen proefslapen
Geleverd in een doos

 

https://www.emma-matras.nl

Emma Logo

1 type matras
Combinatie van hypersoft, traagschuim en koudschuim
100 dagen proefslapen
Geleverd in een doos

 

https://simbamatras.nl

Logo Simba
1 type matras
Combinatie van Simbatex, pocketveren, traagschuim en koudschuim
100 dagen proefslapen
Geleverd in een doos

 

https://www.just-dream.nl

Logo just dream
1 type matras
Combinatie van Air Foam, traagschuim en koudschuim
100 dagen proefslapen
Geleverd door een transportdienst

https://mattsleeps.com/nl

Logo Matt
1 type matras
Combinatie van latex, traagschuim en koudschuim
120 dagen proefslapen
Geleverd in een doos

https://muun.co
Muun logo
1 type matras
Combinatie van latex, traagschuim en koudschuim
100 dagen proefslapen
Geleverd in een doos

https://www.comforda.com/nl

Comforda logo

1 type matras
Combinatie van traagschuim en koudschuim
14 dagen proefslapen
Geleverd in een doos

https://www.buddysleep.de

Buddy sleep logo
1 type matras
Combinatie van Geltex en koudschuim
100 dagen proefslapen
Geleverd in een doos

https://www.sleepeve.nl

Sleep Eve

1 type matras
Combinatie van traagschuim, een soort traagschuim en koudschuim
100 dagen proefslapen
Geleverd in een doos

 

Amerikaanse start-ups

https://www.bedinabox.com

BedInaBox

2 type matrassen
Combinatie van Coolrest, Airrest , Sure align en pocketveren
Combinatie van Gel traagschuim en Sure align
120 dagen proefslapen
Geleverd in een doos

 

https://www.helixsleep.com

1 type matras
Combinatie van latex, pocketveren en koudschuim
100 dagen proefslapen
Geleverd in een doos

 

https://www.leesa.com


1 type matras
Combinatie van Avena foam, traagschuim en koudschuim
100 dagen proefslapen
Geleverd in een doos

 

https://www.novosbed.com

novosbed logo
1 type matras
Combinatie van traagschuim, traagschuim en koudschuim
100 dagen proefslapen
Geleverd in een doos

https://casper.com

Casper logo
1 type matras
Combinatie van latex, traagschuim, transition foam koudschuim
100 dagen proefslapen
Geleverd in een doos

https://onpurple.com

On Purple
1 type matras
Combinatie van Polymer Smart comfort grid en koudschuim
100 dagen proefslapen
Geleverd in een doos

https://www.tuftandneedle.com

Tuft and Needle logo
1 type matras
Combinatie van Adaptive foam en koudschuim
100 dagen proefslapen
Geleverd in een doos

 

http://www.saatvamattress.com

Saatva logo
1 type matras
Combinatie van traagschuim, verpakte pocketveren en losse pocketveren
100 dagen proefslapen
Geleverd door een transportdienst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.