Samen slapen, de voor- en nadelen

Samen slapen, de voor- en nadelen

Samen slapen, de voor- en nadelen. De laatste jaren zijn er velen onderzoeken gedaan naar de gevolgen van samen slapen ten opzichte van alleen slapen. In dit artikel maak ik een opsomming van de voor- en nadelen van samen slapen en zet dit op een rijtje.

Onderzoek naar samen slapen

The Wall Street Journal kwam vorig jaar (2014) met een onderzoek dat gedaan was door Andrea Petersen. Volgens dit onderzoek maakt je lichaam meer oxytocine aan als je samen slaapt. Oxytocine wordt ook wel het liefdeshormoon genoemd en dit hormoon zorgt ervoor dat je minder snel gevoelens van angst ervaart.

Samen slapen, de voor- en nadelen

Ook andere onderzoeken tonen aan dat samen slapen voor een groter gevoel van veiligheid en ontspannenheid zorgt. Doordat je minder stress ervaart wordt er minder cortisol (stresshormoon) aangemaakt.

Invloed partner op slaapkwaliteit

Een partner kan de slaapkwaliteit ook behoorlijk negatief beïnvloeden door bijvoorbeeld een snurkende of onrustig slapende partner. Dat dit verstrekkende gevolgen kan hebben wees een Brits onderzoek in 2014 uit. Het Britse onderzoek werd gedaan met 2000 volwassenen en wijst uit dat 20 procent van de mensen bijna twee uur per nacht minder slaapt door een snurkende partner. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat 10 procent van deze groep wel eens heeft overwogen de partner te verlaten door de slechte slaapgewoontes.

Een onderzoek uit 1991 gedaan door de Brigham Young University in Provo, Utah, onderzocht stellen met een verschillend slaapritme (ochtendmens/avondmens). Deze stellen bleken meer problemen- en minder seks te hebben. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat vrouwen vaker wakker worden als ze samen met iemand slapen. Mannen hebben er veel minder last van om naast iemand te slapen. Het alleen slapen biedt voordelen voor de nachtrust maar samen slapen blijkt beter voor de algehele gemoedstoestand.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.