Snooze knop blijkt slecht voor slaapritme


Bekijk de koudschuim informatie video

Snooze knop blijkt slecht voor slaapritme. U wordt gewekt door uw wekker en drukt direct de snooze knop in. Dan gaat na 9 minuten het alarm weer af en drukt u wederom de snooze knop in. Maar is dit eigenlijk wel wenselijk? Helpen deze extra minuten slaap of is het uiteindelijk het begin van een oneindige cyclus die ervoor zorgt dat je juist doodmoe opstaat?

Het is het meest gezond als wij uit onszelf wakker worden. Dan zijn we namelijk optimaal uitgerust en bevinden we ons in de meeste ideale slaapcyclus om wakker te worden. Ons lichaam bevat veel chemische mechanismen die ons in slaap laten vallen en laten ontwaken. Het lichaam bereidt zich dan op een natuurlijke manier voor om uit zichzelf te ontwaken: de lichaamstemperatuur gaat omhoog, de slaap wordt lichter en hormonen, zoals dopamine en cortisol, worden vrijgegeven zodat u weer energie krijgt en wakker wordt.

Het probleem met gewekt worden, of dat nou een wekker is of door iets anders, is dat uw slaapcyclus onderbroken wordt. De wekker gaat af maar u bent nog helemaal niet klaar om wakker te worden. En dan begint het snoozen. Wanneer u na het indrukken van de snooze knop weer in slaap valt, begint het lichaam opnieuw aan de slaapcyclus en komt u weer in uw diepere slaapstadia. Dus in plaats van uw lichaam klaar te maken om te ontwaken, ga je weer slapen. Met als gevolg dat u zich na de tweede wekkerronde nog vermoeider voelt.

Onderzoek heeft uitgewezen dat snoozen een negatief effect heeft op uw algehele fitheid en tot een verminderd concentratievermogen leidt.

Lees ook:  Het is gezond om koel en naakt te slapen

Snoozen heeft een negatief effect op uw algehele fitheid en leidt tot een verminderd concentratievermogenWat kunt je beter doen? Probeer voor een regelmatig slaapritme te zorgen. Ga op dezelfde tijd naar bed en sta elke dag op dezelfde tijd weer op. Het lichaam houdt van regelmaat. Zet de wekker op hetzelfde tijdstip en sta vrijwel direct op als deze afgaat. Doe dit ook in het weekend. Na een paar weken zult u zeer waarschijnlijk net voordat de wekker afgaat wakker worden.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.