Tentbed voorkomt dat verwarde ouderen uit bed kunnen stappen

Tentbed voorkomt dat verwarde ouderen uit bed kunnen stappen. Het lijkt een beetje op een kampeerbed, maar het is een speciaal ontwikkeld bed dat de patiënt in bed houdt. Op dit moment experimenteert het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht met één exemplaar op de afdeling geriatrie. Het bed voorkomt dat patiënten met een dementie zomaar uit bed kunnen stappen, of vallen. En dat zónder gefixeerd te hoeven worden op het bed dus dmv een onrustband. Het gebruik daarvan probeert het ziekenhuis tot een minimum te beperken omdat dit veel stress voor de patiënt met zich meebrengt.

een speciaal ontwikkeld bed dat de patiënt in bed houdt

Bed met meer vrijheid en veiligheid

Het tent bed biedt meer veiligheid omdat in ziekenhuizen drie keer zoveel valpartijen plaats vinden dan thuis. De laatste jaren wordt het gevaar van uit bed vallen gelukkig steeds beter onderkend in ziekenhuizen. Het bed verhoogt niet alleen de veiligheid en geborgenheid, het geeft tegelijkertijd de patiënt toch een gevoel van vrijheid.

Het bed zorgt voor rust en geborgenheid

Het bed is een vrijheid beperkend middel zonder dat er directe fixaties op het lichaam van de patiënt nodig zijn. De makers van het bed zijn er in geslaagd een bed te ontwerpen dat de patiënt beschermd en een comfortabel gevoel geeft. Het licht komt gefilterd binnen door het gaas, het groene tentdoek geeft rust. Zoveel rust, dat in sommige gevallen zelfs veel minder sederende medicatie nodig blijkt te zijn.

Medisch tent bed

Breed inzetbaar

Het tent-bed is goed en breed inzetbaar en werkt ook goed voor de acute zorg. Het bed is geschikt voor patiënten met een verhoogd valrisico zoals kwetsbare ouderen, ernstig vermagerde patiënten, onrustige patiënten met dwaalgedrag of patiënten met een vorm van acute verwardheid/dementie. Zowel volwassenen als kinderen reageren goed op het bed, zo blijkt uit de gebruikservaringen. Het tentbed wordt ingezet als alternatief voor de onrustband bij patiënten waarbij sprake is van valgevaar, onrust, dwaalgedrag voortkomend uit dementie. Het bed zorgt voor een veilige, prikkelarme omgeving voor de cliënt.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.