Traagschuim matrassen voorkomen doorligwonden in verpleeghuizen

Traagschuim matrassen voorkomen doorligwonden in verpleeghuizen. Onderzoek toont aan dat patiënten minder vaak hoeven te worden gekeerd met nieuwe generatie traagschuim matrassen.

Patienten hoeven minder vaak te worden gekeerd met traagschuim matrassen

Verpleeghuisbewoners die traagschuim matrassen gebruiken hoeven niet om de twee uur gekeerd te worden om doorligwonden te voorkomen.

De twee uur durende norm, die al meer dan 50 jaar wordt gebuikt, was tot voorkort noodzakelijk. Dit omdat oudere matrassen meer overdruk veroorzaken waardoor de doorbloeding afgekneld wordt.

Het onderzoek omvatte 960 verpleeghuisbewoners in 29 verschillende faciliteiten in de Verenigde Staten en Canada die een hoog risico van het ontwikkelen van doorligwonden hebben. De deelnemers werden willekeurig toegewezen om te worden gekeerd met tussenpozen van twee, drie of vier uur.

Na drie weken, had geen van de bewoners ernstige doorligwonden ontwikkeld volgens de Amerikaanse National Institutes of Health gefinancierde onderzoek. Het onderzoek werd onlangs gepubliceerd werd in het Journal van de American geriatrie Society.

Anti decubitus traagschuim matras

We zijn zeer geïnteresseerd in het voorkomen van decubitus. Het is een ernstig gezondheidsprobleem. Ook zijn we geïnteresseerd in het verbeteren van de zorg voor verpleeghuisbewoners. Op dit moment worden deze bewoners om de twee uur gekeerd gedurende de nacht. Na het ontwaken kunnen veel mensen niet meer in slaap komen waardoor de kwaliteit van leven negatief beïnvloed wordt. Aldus de onderzoek leider Nancy Bergstrom, decaan op de Universiteit van Texas gezondheid Science Center in Houston School in de verpleegkunde.

Het onderzoek toont aan dat patiënten niet langer om de twee uur gekeerd hoeven te worden.

De bevindingen van het onderzoek tonen aan dat bewoners elke twee uur omdraaien niet langer nodig is. Dit wanneer traagschuim matrassen gebruikt worden. En dat de verpleging tijd wint en kan worden gebruikt om aan andere ingezeten behoeften te voldoe. Zoals voeding, gesubsidieerde mobiliteit en uiteindelijk het ontwikkelen van een betere relatie met hun bewoners,” aldus onderzoek co-leider Susan Horn, van het Instituut voor klinische resultaten onderzoek.

Lees ook:  Tentbed voorkomt dat verwarde ouderen uit bed kunnen stappen
Drukverlagende werking van traagschuim

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.