Wat is eigenlijk de meest gezonde slaaphouding?

wat is de juiste slaaphouding in bed
Bekijk de matras.info video

Voor veel mensen is er niets lekkerder dan na een lange dag heerlijk in bed te ploffen en onder het dekbed te kruipen voor een goede nachtrust. De manier waarop u slaapt, de slaaphouding, kan uw lichaam zowel goed als slecht doen. Maar wat is eigenlijk de meest gezonde slaaphouding? Ontdek hier wat uw slaaphouding met uw lichaam doet.

wat is de juiste slaaphouding in bed

Slapen op uw rug

Bij een rugligging wordt uw gewicht het meest gelijkmatig verdeeld. Voor de ruggengraat en nek is dit de beste houding. Niet onbelangrijk om te melden is dat op de rug slapen het minst kans geeft op rimpels in het gezicht omdat er geen wrijving is tussen huid en hoofdkussen. Bij een rugligging is de kans op snurken en slaapapneu wel het grootst. Een dun hoofdkussen kan het snurken verminderen bij rugslapers.

Slapen op uw zij

Ondanks dat op de rug slapen de beste houding is, komt op de zij slapen het meeste voor en dit is geen slechte houding. Het is wel een houding die ervoor zorgt dat er meer drukpunten ervaren worden op heup en schouder. Indien dit gevoelige plekken zijn en u echt niet op de rug kan slapen, dan is een traagschuim matras een optie. Traagschuim is het enige materiaal dat druk verlagend werkt. Slapende ledematen komen ook wat vaker voor bij een zijligging omdat zenuwen bekneld kunnen raken. Dan hebben we nog slapen op de linker of rechter zij. Om de spijsvertering te bevorderen en maagzuur te verminderen is het goed om op de linkerzij te slapen. Veel mensen slapen met een kniekussen om ervoor te zorgen dat het bekken niet te ver mee draait om de onderrug te ontlasten.

Lees ook:  Wat betekent SG20, SG40 bij matrassen?

Slapen op uw buik

Op de buik slapen wordt gezien als de slechtste houding. De nekwervel moet geheel gedraaid liggen om te kunnen ademen en als het hoofdkussen ook nog iets te hoog is ontstaat er een dubbele knik. Het enige voordeel is dat snurken bijna niet voorkomt bij het slapen op de buik. Als buikslaper kunt u het beste voor een wat steviger matras gaan. Indien een matras te zacht is of verouderd is en kuilvorming vertoont dan is de kans groot dat u met een holle rug slaapt. Dit geeft bijna altijd (lage) rugklachten.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

Geen reacties

furkan kocibar

Ik slaap met mijn schouder onder de kussen waarop mijn hoofd aan het rusten is. Is dit goed voor mijn schouder?
Ik lig zo half op mijn buik en zij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *