Wat is het beste tijdstip om te gaan slapen?

Wat is het beste tijdstip om te gaan slapen? Zo goed als iedereen weet dat je zo’n 7 tot 9 uur slaap nodig hebt. Maar wanneer zijn de beste tijden om naar bed te gaan? Is daar een ideale tijd voor?

Wanneer zijn de beste tijden om naar bed te gaan?

Voor de meeste mensen geldt hoe vroeger hoe beter. Een onderzoek uit 2014 verscheen onlangs in de ‘Springer’s Cognitive Therapy and Research Journal’ waaruit bleek dat mensen die zichzelf als avondmensen beschrijven en dus later naar bed gaan, meer negatieve gedachten en sombere gedachten hadden en ook meer piekerden dan ochtendmensen. Uit een ander Japans onderzoek bleek al eerder dat Japanse werknemers die later naar bed gingen meer symptomen van een depressie vertoonden, terwijl een derde studie bewees dat vroeg gaan slapen mentale problemen zelfs tegengaat. Het beste is dus duidelijk vroeg naar bed!

Het meest ideale uur om te gaan slapen

Maar wat is nou het meeste ideale uur om te gaan slapen? Het optimale slaapritme loopt van 10 uur ‘s avond tot 6 uur ‘s morgens. Ons bioritme volgt en loopt gelijk aan het opgaan en ondergaan van de zon. Het beste en meest ideale tijdskader om te gaan slapen tussen 8 en 10 uur ’s avonds. Dit zodat je lichaam en geest alle slaap krijgt die het nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren.

Het meest ideale uur om te gaan slapen

Om jou eigen persoonlijke ideale slaaptijdstip te kunnen vinden zul je gewoon een verandering moeten maken en kijken hoe dit gaat. Wel kan je hierdoor behoorlijk uit je eigen slaapritme geraken. Houdt er ook rekening mee of je een avond mens of juist een ochtend mens bent. Dwing jezelf om voor 11 ‘s avonds te gaan slapen en maak dit langzaam vroeger. Veel mensen vinden het ook zonde van de tijd maar als je je veel beter en vrolijker voelt is het toch zeker de moeite waard.

Lees ook:  Een nieuw matras kopen

Hoe kan je nou het beste het ideale uur van naar bed gaan ontdekken?

Zoek uit hoe laat je ‘s morgens moet opstaan en tel daar ongeveer 7,5 tot uur bij op (en misschien nog een kwartiertje om in slaap te vallen). Als je dit een aantal dagen lang doet, zal je, na een dag of tien, automatisch een paar minuten voor je wekker wakker worden.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.