Passend matras kan reumapijn verminderen

Tips voor goed matras voor reumapatiënten

Als je reuma hebt, verstoort de pijn vaak de nachtrust. Een goed passend matras kan dan uitkomst bieden. Maar wat is een goed passend matras voor een reumapatiënt en waar moet je op letten om minder pijn te hebben?

Chris Nederhorst - Matrassen specialist en oprichter van Matras.info

“Pijnloos slapen is heel belangrijk omdat het immuunsysteem onder andere wordt gevoed door slaap”, legt Chris Nederhorst (de matrassen-specialist) uit. “Bij een zwak immuunsysteem worden pijnklachten over het algemeen erger. Daarom is het zo belangrijk – zeker als je chronisch ziek bent – dat je een zo goed mogelijke nachtrust hebt.”

Om mensen te informeren over het kiezen van een goed matras heeft Chris het platform www.matras.info opgezet. “Als ondernemer heb ik bijna dertig jaar ervaring met het leveren van kwalitatief goede matrassen aan mensen met lichamelijke klachten. Wat ik heel belangrijk vind, is dat mensen met lichamelijke klachten hun matras kunnen uitproberen en kunnen omruilen. Want ook al denk je dat een bepaald matras heel goed kan werken bij bepaalde klachten, het luistert nauw en is per persoon verschillend. Alleen door echt op het matras te slapen blijkt of een matras geschikt is.”

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een matras?

Chris noemt drie essentiële dingen: “Hardheid, ventilatie en drukverlagende werking. Een matras moet de juiste hardheid hebben, het moet niet te hard en ook niet te zacht liggen. Is het matras te zacht, dan kan het zijn dat er minder pijn is op de reumaplekken, maar dat er “ergonomische” pijn in de rug of nek ontstaat.”
“Het tweede punt is goede ventilatie. Vocht is funest voor mensen met reuma, dus een matras mag niet te veel vocht vasthouden. Anders koelt het lichaam af en verergeren de pijnklachten. Het derde, en zeker niet het minst belangrijke, waar je op moet letten is dat het matras drukverlagend is. Een matras met wat ik ‘traagschuim’ noem, vormt als het ware een mal van de lichaamsvorm en zorgt ervoor dat de doorbloeding niet wordt afgekneld. Het materiaal wordt zacht naarmate het warm wordt. Door de goede doorbloeding worden ontstekingen door het lichaam op natuurlijke wijze afgevoerd.”
“Belangrijk voor reumapatiënten is verder dat een matras niet op bepaalde punten geplet wordt, zodat er geen overdruk ontstaat”, vult de matrasspecialist aan.

Lees ook:  Het hoe en wat over het Corona-virus

“Fijn slapen is enorm persoonlijk”, benadrukt Chris nogmaals het belang van het eerst uitproberen van een matras. “Pas door er echt op te slapen, ontdek je of het helpt tegen de klachten of niet. Daarom zijn de mogelijkheid tot omruilen en een niet goed-geld terug garantie zo belangrijk. En ja, misschien betaal je in verhouding meer voor een goed matras. Maar het geeft zoveel meer pijnverlichting en ook comfort als je een matras hebt dat het beste past bij jouw lichaam en dat daadwerkelijk helpt tegen de pijnklachten.”

Nog even terugkomend op het immuunsysteem benadrukt Chris dat er de laatste jaren veel onderzoek is gedaan naar het effect van goed slapen. “Slecht slapen is voor mensen met reuma funest. Als je niet goed ligt, is er geen goede doorbloeding. Dat geldt niet alleen voor de heupen, maar ook voor de handen en armen. Ontstekingen aan die gewrichten kunnen niet goed herstellen als je doorbloeding wordt afgekneld.”

“Veel mensen zijn radeloos en denken dat het niet beter kan”, heeft Chris ervaren. “Maar met intensieve begeleiding is het absoluut mogelijk een matras te vinden dat pijnklachten voor een belangrijk deel kan verminderen. Met mijn platform wil ik mensen daarbij helpen, ik zet mij daar graag voor in.”

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *