Zijn dure matrassen echt zo veel beter dan goedkope matrassen?

Een duur matras of geodkoop matras kiezen
Een duur matras of geodkoop matras kiezen

De Consumentenbond is de “Watch dog” voor de consument en heeft onderzocht of dure matrassen beter liggen en slapen dan goedkope matrassen. Wij hebben gekeken wat de consumentenbond precies getest heeft en hoe ze dit gedaan hebben. We hebben de uitkomst van de matrassen test hieronder uitgeschreven en op een rijtje gezet. Als u op zoek bent naar een goedkoop maar toch goed matras kunt u hier in dit artikel de benodigde vinden.

Wat is een goed matras voor weinig geld?

De prijs verschillen tussen matrassen zijn behoorlijk en niet iedereen kan hetzelfde betalen. Als u niet veel kunt besteden kunt u het beste naar een simpel koudschuimmatras kijken. Een koudschuim matras bestaande uit één laag koudschuim met een dikte van circa 20 cm met een synthetische tijk kost relatief weinig terwijl u veel steun en comfort uit zo’n matras kunt halen. Het beste koopt u er dan nog wel een katoenen onderdeken bij om toch een goede vochtopname en slaapklimaat te creëren want polyester mist dit gewoon. U zou kunnen kijken naar het Comfort Plus matras. Het Comfort Plus matras heeft een Tencell tijk waarbij je dus niet de Swissa onderdeken nodig hebt. Met dit matras koop je veel steun en comfort voor een laag budget.

Meerdere lagen koudschuim is stabieler

Een koudschuim matras bestaande uit één laag koudschuim kan prima en is een stuk goedkoper dan een koudschuim matras dat met verschillende lagen is opgebouwd. Maar het is wel beter als een koudschuim matras uit meerdere lagen koudschuim bestaat omdat het daardoor een stuk stabieler wordt. Een echt top koudschuim matras is 25 cm dik , heeft een 100% natuurlijke matras tijk, is vrij van schadelijke stoffen en is opgebouwd uit twee of zelfs drie koudschuimlagen. Hiermee koopt u niet alleen meer comfort maar ook meer steun en een matras dat lang meegaat.

Een matras moet progressief opgebouwd worden.

De Consumentenbond proefslapers voelen nauwelijks verschil

Volgens de proefslapers van de Consumentenbond is er nauwelijks verschil te voelen tussen een duur matras en een goedkoop matras. Hier zijn wel enkele kanttekeningen bij te maken. Ten eerste wordt er tijdens de matrassentest maar één nacht op een matras geslapen en heeft het meestal echt tijd nodig om een matras goed te kunnen beoordelen. Daarnaast zijn de proefslapers relatief jonge mensen zonder lichamelijke klachten. Comfort beoordeling, hardheid/zachtheid beoordeling en temperatuur beoordeling zijn persoonlijke factoren en als die maar door 12 proefpersonen beoordeeld worden is wellicht wat kort door de bocht. Slaapt een goedkoop matras minder goed dan een duur matras? Je mag natuurlijk aannemen dat een duurder matras langer mee gaat en ook meer en langer steun blijft bieden. Maar of een duurder matras ook beter slaapt is de vraag.

Waarom is het ene matras een stuk duurder dan het andere?

Waarom zijn de prijsverschillen tussen matrassen zo groot? De prijsverschillend hebben te maken met het soort matras en de dikte en gebruikte materialen. Maar ook de kwaliteit van de gebruikte materialen hebben invloed op de prijs. Een koudschuim matras is bijvoorbeeld een stuk duurder dan een polyether matras maar biedt ook veel meer veerkracht en de levensduur is ook een stuk langer. Het maakt ook veel uit of er een synthetische polyester tijk (textiel dat om het matras heenzit) gebruikt wordt of dat de tijk van het 100% natuurlijke Tencell materiaal gemaakt is. Maar ook de dikte van een matras kan behoorlijke verschillen (15 cm of 25 cm dik) waardoor er bijna twee keer zo veel materiaal gebruikt is heeft natuurlijk effect op de prijs.

Lees ook:  Matrasreviews over matrassen

Enorme kwaliteit verschillen tussen matrassen zijn een feit

Op het ene matras krijg je 2 jaar garantie en op het andere matras 10 jaar. Dat is natuurlijke niet voor niets. Koudschuim gaat bijvoorbeeld zeker twee keer zo lang mee als polyether en biedt al die jaren een beter ventilerend vermogen en meer veerkracht (en dus steun). Het ene pockerveermatras heeft meer veren en betere afdeklagen die een effect hebben op het comfort, de ventilatie en de levensduur terwijl een ander pocketveer matras minimaal gemaakt is. Is een matras gemaakt van Talalay Latex of van synthetisch latex? Is de tijk synthetisch of natuurlijk? Wat is de dikte van het matras 15 cm of 25 cm? Al deze zaken hebben invloed op de prijs.

Merkproduct of niet

Merkproducten zoals Auping, M-line of Hastens zijn velen malen duurder dan merkloze producten. De prijs wordt enorm beïnvloed door marketingkosten en reclame kosten. Tv-reclame, topsporters die betaald moten worden, prachtige folders en mooie cadeautjes bij het bestellen hebben grote invloed op de prijs van een matras. Goedkope matrassen die geen merk hebben kunnen van gelijkwaardige kwaliteit zijn maar toch aanzienlijk goedkoper. Je moet natuurlijk wel opletten want als het wel erg goedkoop is is de kwaliteit vaak ook niet al te best.

Matrassen van € 300,- of matrassen van € 1800?

Er zijn dus meerdere verklaringen voor de grote prijsverschillen. Of het matras nu duur is of goedkoop uiteindelijk is dat niet echt van belang. Het gaat er natuurlijk om of het goed ligt en lekker slaapt. Er zijn matrassen die €300 euro kosten en matrassen die €1800 kosten en toch vrijwel hetzelfde liggen. Dit blijkt ook uit de test die de consumentenbond gedaan heeft met de 12 proefslapers. Hoewel er wel veel dingen aan deze proef niet echt kloppen is het toch interessant om te kijken hoe de matrassentest met de proefslapers precies gedaan is en wat de uitkomsten waren.

De matrassentest met de proefslapers van de Consumentenbond

Hoe werd dit experiment precies uitgevoerd? De matrassen test werd uit gevoerd door vijf stellen, bij elkaar dus 12 mensen die allen verschilde in lengte en gewicht. Daarnaast hadden deze proefslapers ook nog eens verschillende voorkeuren in temperatuur en andere slaapgewoontes (zijde en rug slapers). Er werden twee hotelkamers geboekt waar in de ene kamer twee goedkope matrassen werden neergelegd en in de andere kamer relatief dure matrassen. In de matrassentest van de consumentenbond kwamen deze twee matrassen er redelijk gelijk uit. Beide matrassen werden in een Medium stevigheid neergelegd en de proefslapers wisten uiteraard niet op welk matras ze sliepen.

Dure matrassen versus goedkope matrassen

De meningen over de twee verschillende matrassen waren sterk verdeeld. De situatie om matrassen goed te (kunnen) testen was verre van ideaal want het was midden zomer en het waren bijzonder warme dagen. Een nieuw matras is sowieso erg wennen laat staan als het heel warm is in een vreemde omgeving. Ook waren de matrassen voor menigeen te hard of te zacht of te wiebelig en of te warm. Gelukkig waren er ook testslapers die goed sliepen en een goede nachtrust hadden.
De uitkomt was 50/50. De helft van de proefslapers koos voor het goedkopere matras en de andere helft voor het duurdere matras. Op zich een best wel vreemde uitslag als je bedenkt dat het ene matras meer dan drie keer zo duur was dan het andere.

Lees ook:  Een goed passend matras kiezen

Hoeveelheid proefslapers en juiste stevigheid

12 proefslapers is natuurlijk ook wel erg weinig en als er dan geen rekening wordt gehouden met de juiste stevigheid worden de uitkomsten natuurlijk sowieso niet echt zuiver. Daarnaast maakt het bijzonder veel uit hoe oud de proefslapers precies waren. Iemand die tussen de 20 en 30 jaar oud is slaapt nou eenmaal veel gemakkelijker dan iemand die de 50 gepasseerd is. Als je jong bent kan je makkelijk een nachtje op de bank slapen of zelfs een nachtje overslaan maar voor vijftig plusser geeft dat vrijwel zeker problemen. Daarnaast is een matras enorm persoonlijk.

Het juiste matras is heel persoonlijk

Je kunt dus eigenlijk geen echte conclusies trekken uit een test met twaalf willekeurige test slapers. Het juiste matras is namelijk enorm persoonlijk. De één houdt van een stevig matras en de ander juist van een zacht matras en wat de een fijn en prettig vindt kan de ander juist een ramp vinden. Met mijn matrassen bedrijf geef ik al 25 jaar matrassen op proef mét een niet goed geld terug garantie en hieruit blijkt keer op keer hoe persoonlijk het juiste matras wel niet is.

proefslapen

Thuis proefslapen versus even proefliggen in een beddenshowroom

Als je één of twee dagen op een (nieuw) matras slaapt kunt je daar nog geen conclusies uit trekken. Een nieuw matras is in het begin wat stug en wordt met de tijd altijd nog soepeler en gaat dan sowieso prettiger liggen maar ook de slaper moet zich aanpassen. Op een nieuw matras komen allerlei spieren onder spanning die dat niet “gewend” waren. Deze periode noemen wij de zogenaamde houdingcorrectie periode. De ervaring leert dat het even duurt voordat het lichaam zich aan een nieuwe houding heeft aangepast. Een vermoeide en pijnlijke rug met onderbroken nachtrust is in de eerste weken vrij normaal. Het heeft meestal allemaal tijd nodig. Even proefliggen in een beddenwinkel heeft meestal maar weinig zin. Er echt op slapen maar dan ook nog minimaal een paar weken verteld echt het verhaal.

Onze conclusie voor een goedkoop matras versus een duur matras

Onze ervaring is dat betere spullen beter helpen om goed en fijn te slapen. Een matras is feitelijk een stuk slaap-gereedschap en draagt dus bij aan slapen en ontspannen. Als alle gebruikte materialen minimaal zijn heeft dit uiteraard effect. Zo is de vochtopname minder goed met een synthetische polyester tijk ten opzichte van een Tencell of 100% katoenen tijk. Het maakt dus wel degelijk uit of je een matras koopt dat samengesteld is uit betere materialen of een matras dat gemaakt is met de goedkoopst mogelijke materialen. Onze conclusie is dat een goed matras echt niet peperduur hoeft te zijn maar kies ook niet voor het goedkoopste matras want dan slaap je vrijwel zeker ook minder prettig.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *