Wie goed wil slapen, heeft het juiste matras nodig!

Maar wat is het juiste matras? Welk matras biedt de beste ondersteuning? Welk matras past bij mij? En waar kan ik dit matras het beste kopen?  Als je een matras gaat kopen zijn er allerlei zaken waar je op moet letten. Een  nieuw matras kopen lijkt enorm lastig maar met de juiste kennis wordt het een stuk gemakkelijker. Matras.info heeft die kennis en kan u daarbij helpen.

 

Hoe ondersteund het matras?

Het ondersteunende vermogen van een matras is wellicht het belangrijkste aspect. Omdat ieders lichaam anders is is er niet één matras die voor iedereen de juiste ondersteuning biedt. Je zult dus goed moeten voelen of het matras wel goed voor jou is. Het beste zorg je ervoor dat je het matras thuis op proef krijgt. Pas als je er echt op geslapen hebt weet je hoe het matras jou ondersteund en hoe dit uit pakt voor jouw rug. Let er wel op dat uw een proeftijd krijgt met een niet goed geld terug garantie in plaats van een omruilgarantie. Het is normaal dat je nieuwe matras in het begin nog wat stug is én dat de kans groot is dat je tegen aanvangsklachten aan loopt. Dit is normaal en duurt meestal een week of 3 a 4.

Het type matras

Er zijn vijf type matrassen, maar welke type matras is het beste voor jou? Wat goed is voor de één kan een ramp betekenen voor de ander. De verschillende type matrassen hebben elke hun eigen temperatuur. Het ene matras is warm (latex) en het andere is koud (Pocketveer matrassen). Koudschuim matrassen zijn neutraal in temperatuur. Ook zijn matrassen leverbaar in verschillende stevigheden (hardheden). De juiste stevigheid is minstens zo belangrijk als de juiste temperatuur. Zware mensen hebben een steviger matras nodig dan lichte mensen. Het is meestal het beste om voor twee losse matrassen te kiezen omdat je dan per individu het matras naar wens kan kiezen. Ook zijn bewegingen van je partner nauwelijks voelbaar bij twee losse matrassen in tegen stelling tot één geheel matras.  

Kwaliteit matras

Als je lang met je matras wilt doen is het uiteraard van belang dat u voor een goede kwaliteit matras kiest. Het kan lastig zijn om tussen al de mogelijkheden het juiste matras te vinden. De prijs is lang niet altijd een goede indicator dat het om een echt goed matras gaat. De gegeven garantie kan wel een goed uitgangspunt zijn maar ook dit blijkt in de praktijk niet altijd een garantie van een kwalitatief goed product te zijn. Er is bijvoorbeeld een Zweedse winkelketen die 25 jaar garantie geeft op de staaldraden van hun pocketmatrasen. Echter blijken dit zeer minimale matrassen en die ijzerdraden van de pockets gaan natuurlijk niet stuk in die 25 jaar.
De matras types op een rijtje:
Hier vindt u alle type matrassen op een rijtje met hun belangrijkste eigenschappen.

Lees ook:  Eenvoudig het beste matras vinden: zo doe je dat!

Pocketveren matrassen

Pocketveren zijn stalen veren die in een synthetische zakje zitten. Elke veer is individueel verpakt waardoor de veren los van elkaar kunnen werken. Een pocketveer matras heeft veel voordelen maar kent ook een aantal nadelen. De voordelen zijn: goede ventilatie, koel type matras. De nadelen zijn dat een pocket matras nogal kan nabewegen en dat de schuimrubber omlijsting een groot deel van het lig gedeelte beslaat. Namelijk 15 cm per kant is 30 cm in het totaal en dat is één derde deel van een 90 x 200 matras! Ook kunnen mensen een verhoogde spierspanning ervaren door het magnetische veld dat door de stalenveren ontstaat. Dit kan zich uiten in nachtelijk krampen in kuiten en tenen gedurende de nacht.

Koudschuim matrassen

Koudschuim is wellicht het beste materiaal om matrassen van te maken. Het biedt bijzonder veel veerkracht en dus ondersteuning. Koudschuim heeft ook een bijzonder goed ventilerend vermogen door de opencelstructuur en de levensduur ervan is lang. De nadelen van koudschuim zijn de relatief hoge aanschafprijs en de kwaliteit verschillen. Het kan echt lastig zijn een kwalitatief goed koudschuim te vinden. Als je leverancier een matras aanbiedt met ‘comfortschuim’, kan dit van alles betekenen maar meestal gaat het dan niet om koudschuim maar om het veel goedkopere Polyether schuim.

Traagschuim matras

Traagschuim reageert op je eigen lichaamswarmte door dan zacht te worden. Het comfort van traagschuim is echt prettig want het past zich aan aan jou unieke lichaamsvorm. Hierdoor ervaar je een soort zwevend effect en wordt je doorbloeding nergens afgekneld. Het gevolg is dat je veel minder omdraait gedurende de nacht en dus veel rustiger slaapt  Het comfort vinden de meeste mensen bijzonder prettig. Traagschuim is ideaal bij artrose, reuma of als je wat ouder bent.

Lees ook:  Tips bij de strijd tegen huisstofmijt

Polyether matrassen

Polyetherschuim is het allergoedkoopste schuim en is een verouderd product (ontwikkeld in de jaren 60). Polyether schuim heeft een gesloten celstructuur waardoor er vrij snel kuilvorming kan ontstaan en het veerkracht mist. Door de minimale veerkracht is het ondersteunende vermogen ook minimaal. Polyether is een stuk minder comfortabel en soepel dan koudschuim of latex en daarom aan populariteit aan het verliezen maar wordt nog zeer veel gebruikt in de goedkoopste matrassen.

Latex matras

Latex is rubber en is bijzonder veerkrachtig. De veerkracht zorgt voor veel steun en werkt goed bij rugklachten. Latex heeft als nadeel dat het behoorlijk warm kan zijn. Het ventilerende vermogen van latex is minimaal dus dit is geen type matras voor mensen die het snel warm hebben of veel transpireren. Een latexmatras voelt soepel en comfortabel aan maar ventileert dus duidelijk minder goed.

Vocht opname

Het is bijzonder belangrijk dat het matras goed vocht opneemt en ook weer zo snel mogelijk afstaat. Vocht en warmte creëren bacteriën en maken het matras snel onhygiënisch. Daarnaast is het helemaal niet prettig als het matras klam en vochtig aanvoelt en is het bijzonder slecht voor mensen met Reuma. Kies daarom voor een matrastijk van Tencel of een ander natuurlijk materiaal zoals bamboe maar absoluut niet voor Polyester. Er is nu een nieuw product op de markt en dat is een katoenen onderdeken. Dit is een 1 cm dikke katoenen molton die u direct over uw matras trekt. Hier overheen doet u dan uw hoeslaken. De katoenen onderdeken zorgt voor een schoner, droger en frisser bed. Als het om ventilatie gaat speelt ook de bedbodem een rol. Het is lang niet altijd nodig je bedbodem te vervangen als je een nieuw matras gaat kopen want die gaan in de regel twee matras cycli mee.    

Proeftijd of omruilgarantie

Tegenwoordig bieden de meeste beddenwinkels een omruil-garantie of proeftijd met een niet goed geld terug garantie aan. Dit is zeer aan te raden omdat het vaak voorkomt dat een matras toch te hard of te zacht blijkt te zijn. Het beste kies je voor een leverancier die jou een proeftijd mét een niet goed geld terug garantie aanbiedt. Pas dan wordt het voor jouw leverancier ook echt belangrijk dat jij een goede keuze maakt.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

Één reactie

G. Witteveen

Mijn man heeft al 20jr Parkinson. Rugpijn en ook bewegingsarmoede .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *