Ventilatie van een matras

Goed ventilerend 50kg/m3 traagschuim van Royal Health Foam

De ventilatie van een matras is belangrijk in verband met de vochthuishouding en vochtregulatie. Per nacht staat het lichaam ongeveer 300 tot 600 ml vocht af. Dit vocht trekt in de tijk en daarna in het matras.

Goed ventilerend 50kg/m3 traagschuim van Royal Health Foam

Volgens metingen aan het Instituut voor Toegepast Onderzoek van Kiel kan dit in extreme gevallen oplopen tot 1,2 liter per nacht. Daarom is de ventilatie van een matras heel belangrijk. Bij een matras spreken we van ventilatie, maar het gaat eigenlijk om vochtdoorlating. De vochtdoorlating geeft aan hoe gemakkelijk het matras dit vocht doorlaat en afvoert. Een goede molton onderdeken is daarom een aanrader. De molton onderdeken neemt het grootste gedeelte van het ’s nachts geproduceerde vocht op en is eenvoudig te wassen. Hierdoor blijft het matras langer fris en hygiënisch. Het is wel zaak om het bed ’s morgens niet op te maken, maar gewoon open te laten liggen zodat het vocht kan verdampen.

Ook de bedbodem moet voldoende vochtdoorlatend zijn om te voorkomen dat aan de onderzijde van de matras het vocht condenseert wat leidt tot schimmelvorming. We spreken in dit geval over de ventilatie of vochtdoorlating van het ‘slaapsysteem’. Koudschuim matrassen en pocketvering matrassen hebben een buitengewoon goed ventilerend vermogen en zijn daarom met name geschikt voor mensen die het snel warm krijgen (zweten).

Swissa onderdeken

Sinds kort is er een prachtig product op de markt dat het matras droog, koel en schoon houdt. Dit is de Swissa onderdeken die ik echt iedereen kan aanraden. Deze katoenen (luxe molton) onderdeken zorgt voor een optimale vochtopname en hygiëne. Omdat deze onderdeken ook wasbaar is op 95º bestrijdt u met deze wasmethode ook de aanwezige huisstofmijt. Ideaal voor mensen met een huisstofallergie. Het gebruik van een molton komt tevens hetonderhoud van het matras ten goede.

Lees ook:  Het juiste matras vinden
Swissa onderdeken zorgt voor een optimale vochtopname en hygiëne

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.