Wat maakt een goed matras een goed matras en een slecht matras een slecht matras?

Wat is het verschil tussen een goed matras en een slecht matras? En waar zit dat dan in?

Een goed matras is veerkrachtig en biedt ondersteuning. Een goed matras zal ook goed ventileren en niet te warm of te koud te zijn. Want ook de temperatuur speelt een grote rol om goed en fijn te slapen. Een goed matras zal niet te hard of te zacht zijn en uw lichaam overal goed ondersteunen.

Progressieve tegendruk

Een goed matras biedt progressieve tegendruk. Als een matras opbouwende druk biedt werkt dit veel beter dan een matras dat geen progressieve tegendruk biedt. Feitelijk zou een matras steeds steviger moeten worden naarmate je er meer in weg zakt. Een matras kan ook progressief worden opgebouwd waardoor het lig comfort veel beter is maar ook de ondersteuning werkt een stuk beter. Het is ook de progressieve druk die zorgt voor het comfort.

Goed matras progressieve tegendruk

De juiste stevigheid

Een goed matras biedt de juiste stevigheid. Een matras mag niet te hard of te zacht zijn maar moet de juiste stevigheid hebben. Matrassen die geleverd worden in slechts één stevigheid, de zogenaamde “One Fits All” matrassen werken zelden goed. Zeker als u 40 gepasseerd bent want dan gaat slapen steeds nauwer luisteren. Het beste is het als u overal ongeveer dezelfde tegendruk voelt. Dus het matras moet niet duidelijk harder voelt bij uw schouders en heupen maar ongeveer hetzelfde. Een goede leidraad voor bij het proefliggen is dat u zo snel mogelijk kunt ontspannen op het matras. Als u snel kunt ontspannen is de kans groot dat het matras goed is en bij u past.

Lees ook:  Informatie over huisstofmijt

Proef liggen of proefslapen

Of een matras ook goed en lekker ligt is lastig te testen. Het is zeker aan te raden eerst proef te liggen op het matras in een beddenwinkel. Ga liggen in uw slaaphouding. Let erop of u goed kunt ontspannen op het matras. Ga dus vooral proefliggen. Om een matras echt goed te testen is het nog beter om er ook echt op te slapen. Let erop dat u uw matras thuis (gratis) op proef krijgt. Pas dan koopt u risicoloos een goed en passend matras.proef slapen

Wenperiode bij een nieuw matras

Als u op een nieuw matras gaat slapen is de kans bijzonder groot dat u last zult krijgen van aanvangsklachten. Uw lichaam komt in een nieuwe houding te liggen waardoor er allerlei spieren onder spanning komen te liggen die dat niet “gewend” waren. Hierdoor is de kans groot dat u in de eerste weken onderbroken nachten zult hebben en dat u op meerdere plekken pijn kunt ervaren. Vaak speelt de onderrug op omdat hier meestal de grootste verandering ten op zichten van het oude matras ontstaat. Ondanks dat de slaaphouding sterk is verbeterd heeft het allemaal even tijd nodig. In de regel duurt het wennen aan een nieuw matras 3 a 4 weken.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

Één reactie

Cor Kramer

Hoi Chris,
Ik las net,en keek naar de Video over de Tijk van m,n nieuwe Matras,is het normaal dat ie zo dun is (merk Bamboo)?en wat zit daar dan onder?ik moet over dat ding toch ook nog een Hoeslaken doen,waarom dan dat bange gedoe over mijt en zweet e.d want die verschoon ik sowieso 2 xpw.
Ik zit te overwegen om die Tijk helemaal niet te gebruiken maar alleen een Hoeslaken.

Groetjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *