Een goed bed kopen

Waar op te letten bij een nieuw bed

Een goed bed kopen om beter te slapen en weer gezond op te staan

Slapen kan een mens in principe overal, op de grond, in het gras of op een bank. Maar hoe goed heb je geslapen en hoe voelt je rug en de rest van je lichaam? Echt goed slapen doe je op een passend matras. Je kunt een matras zien als een stuk gereedschap om goed en fijn te slapen. Net als een timmerman zijn werk velen malen beter kan doen met zijn hamer helpt een goed bed kopen voor een fijne en gezonde nachtrust.

Het belang van een goed bed kopen

Kleine kinderen slapen overal en vaak in de meest vreemde houdingen. Als je jong bent slaap je overal prima. Pubers hebben die kwaliteit nog steeds en kunnen prima een paar nachten op een oude bank slapen. Ook jonge volwassene hebben bijna nooit slaapproblemen. Deze ontstaan vaak pas als je de veertig gepasseerd bent. Hoe ouder je wordt hoe lastiger het in- en doorslapen gaat. Daarnaast ontstaan er dan ook vaak lichamelijke ongemakken en gaat het allemaal steeds nauwer luisteren. Een goed bed en matras draagt absoluut bij aan een fijne en gezonde nachtrust. Maar er is zo veel keus dat het vinden van een passend matras toch een hele opgave kan zijn.

Waar op te letten bij een nieuw bed

Een goed bed kopen, waar op te letten?

Allereerst is het belangrijk om je te realiseren dat een matras niet alleen fijn en lekker moet liggen, maar vooral goed moet ondersteunen. Hiervoor is de juiste stevigheid van het grootste belang, Als tweede is het ook bijzonder belangrijk dat het matras goed moet kunnen ventileren. Per nacht verliezen we namelijk bijna een halve liter vocht! Het meeste van dit vocht moet afgevoerd worden via het matras. Als een matras niet goed ventileert voelt deze al snel te warm en vochtig aan en is het een kweekbodem voor bacteriegroei. Kies dus voor een goed ventilerend matras.

Lees ook:  Hoe koop je het beste een nieuw bed

Wat mag een echt goed matras kosten?

Je kunt al een matras kopen voor 99 euro, maar er zijn er ook een van achtduizend euro. Duurdere matrassen zijn zeker niet per definitie een betere optie. Meestal bestaan duurdere matrassen wel uit betere materialen maar of dit ook beter slaapt is maar de vraag. Als je opzoek bent naar een mooi nieuw bed en een fijn nieuw matras moet je hier vooral de tijd voor nemen en je niet gek laten maken. Een echt goed matras koop je voor een bedrag tussen de €500,- en €2000,- maar daar doe je dan ook wel 8 tot 10 jaar mee.

Een oud matras mist veerkracht en is onhygiënisch

Zonder dat we het echt merken gaat je matras met de tijd achteruit. Met de jaren neemt de veerkracht (ondersteuning) af en wordt een gemiddeld matras ronduit smerig. In de loop der jaren verliezen we gedurende de nacht kilo’s huidschilfers en letterlijk honderden liters zweet. Hierdoor worden matrassen met de tijd broeinesten van afvalstoffen en bacteriën. Dit is dan ook één van de redenen om je matras elke tien jaar te vervangen. Ok! Maar welk matras moet ik nemen?

Het belangrijkste om goed te slapen, het matras.

Het matras is het belangrijkste onderdeel van je bed. Maar welk matras moet je nou het beste nemen? Is een hard matras beter dan een zacht matras of andersom? Is een koel bed beter dan warm bed? Allemaal persoonlijke vragen. Omdat slapen zo’n persoonlijke aangelegenheid is, kan je hier niet veel zinnigs over te zeggen. Wat je moet doen is het uitproberen. Dit kan je in een beddenshowroom doen echter krijg je hier geen goed beeld van het matras. Je moet er écht op slapen en dan ook nog het liefst een paar weken om zeker te weten of het matras bij je past.  Bij mijn bedrijf, Royal Health Foam biedt ik de mogelijkheid een matras thuis op proef uit te proberen. Als het matras niet bevalt kan je hem omruilen of teruggeven en je geld terugkrijgen. Zo wordt het kopen van een nieuw matras veel minder een sprong in het diepe en zal je altijd slagen.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

Één reactie

Maria ten Hoeve

Ik wist niet dat met het ouder worden de kwaliteit van de slaap achteruit gaat. Ik merk het inderdaad wel een beetje bij mezelf en wil graag investeren door een goed bed te kopen. Ik denk aan een boxspring, maar zal nog wat onderzoek doen voordat ik over ga tot de aanschaf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *