Een groot matras of twee losse matrassen?

Wat is beter en fijner, twee losse matrassen of één groot twee persoonsmatras? Er zijn meerde zaken die hierin meespelen maar de meeste voordelen heeft u bij twee losse matrassen. Zo voelt u op twee losse matrassen bijvoorbeeld geen bewegingen van uw partner én kunt u ieder de beste stevigheid kiezen. Maar er zijn nog meer voordelen voor twee losse matrassen maar ook een paar nadelen.

Natuurlijk is een twee persoons matras fijner omdat u geen naad in het midden voelt maar de voordelen van één groot matras ten opzichte van twee losse matrassen wegen niet op als je ze allemaal op een rijtje hebt staan.


De voor- en nadelen van één geheel matras

Wat zijn de voordelen van één groot matras ten opzichte van twee losse matrassen? De voordelen zijn dat je geen naad voelt en dat het matras hierdoor groter voelt. Verder zijn er eigenlijk geen voordelen maar eerder meer nadelen aan één groot twee persoons matras. Als je meestal alleen slaapt is één groot matras fijner. U heeft géén middennaad en het comfort is overal waar u wilt liggen gelijk. Daarnaast heeft u meer bewegingsvrijheid en ervaart u uw bed groter. De nadelen van een groot matras ten opzichte van twee losse één persoonsmatrassen is dat het bijzonder lastig kan zijn om de matrassen om te draaien en te keren. Ook zal u meer bewegingen van uw partner voelen en kan u het matras niet per individu in de ideale stevigheid (hardheid) krijgen.

De voordelen van een 2-persoonsmatras

 1. Geen naad in het midden van het matras
 2. Het comfort is overal gelijk waar u ook ligt
 3. Eén groot matras biedt meer bewegingsvrijheid
Lees ook:  De juiste maat voor een matras

De nadelen van een 2-persoonsmatras

 1. Groot en zwaarder om te keren en om te draaien
 2. Sneller kans op kuilvorming
 3. Bewegingen van uw zijn meer voelbaar
 4. Niet per individu de juiste stevigheid

De voordelen van twee losse 1-persoonsmatrassen

 1. Minder verstoringen van uw partner
 2. Mogelijkheid om afzonderlijk het bed te verstellen
 3. Twee verschillende matrassen en of hardheden
 4. Makkelijker om te draaien en te vervoeren

De nadelen van twee 1-persoonsmatrassen

 1. Naad in het midden tussen de matrassen
 2. Minder bewegingsruimte

 

Wanneer kiest u het beste voor twee 1-persoonsmatrassen?

Twee één persoonsmatrassen bieden meer voordelen dan één tweepersoonsmatras. Zo kunt u als u voor twee losse matrassen kiest ieder een eigen type matras met verschillende stevigheden kiezen. Ook belangrijk met name voor lichte slapers is dat u bij twee losse matrassen veel minder bewegingen van uw partner voelt. Dit is belangrijk dat u zo min mogelijk verstoringen van uw partner heeft waardoor u beiden rustiger zal slapen.

Op de linkerzij of de rechterzij slapen

Wat te doen als u een verstelbaar bed wilt?

Als u regelmatig leest-of tv kijkt in bed is een verstelbaar bed een aanrader. Het beste kiest u in dat geval voor twee losse matrassen zodat u deze afzonderlijk van elkaar kunt verstellen. Als u toch liever één geheel matras heeft en ook uw bed wilt verstellen zullen beide bedbodems gesynchroniseerd moeten worden zodat deze tegelijk naar boven en naar beneden moeten. Hier zit echter een groot nadeel aan vast. Namelijk u zult beiden precies gelijk moeten zitten en als één van u wil gaan slapen zal de ander dat ook moeten gaan doen. Dit is de reden dat verstelbare bedden vrijwel altijd bestaan uit twee losse matrassen.

Lees ook:  Hoe versterkt u uw immuunsysteem het beste

Wat is de ideale maat van het matras?

Hoe meer ruimte in bed hoe meer comfort. Dit klinkt misschien overdreven maar het is wel zo. Een grote maat bied bijna alleen maar voordelen. Ja, ruimte bepaald een groot deel van het comfort omdat het uw bewegingsruimte vergroot. U kunt zich veel makkelijk omdraaien omdat u niet terug hoeft schuiven na het omdraaien. Kies daarom voor een extra breed matras. In Nederland hebben we drie verschillende standaard één persoons matrasmaten. Deze maten zijn 70, 80 en 90 x 200 cm. Het beste kiest u voor 90 cm breed.
Nog beter is het om voor de maat 100 x 200 cm te kiezen. Dit is echter géén standaardmaat in Nederland maar wel in Duitsland. U kunt dan ook gemakkelijk de juiste maat bed textiel in Duitsland bestellen.

Wilt u meer weten over matrassen? Klik hier.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *