Is slapen in een hangmat slecht voor je rug?

slapen in een hangmat

Is slapen in een hangmat slecht voor je rug? Een beetje doezelen in een hangmat is heerlijk. Je kunt er zelfs prima een dutje in doen. Maar echt goed en langdurig in slapen, is niet aan te raden. Het is gewoon slecht voor je rug.

slapen in een hangmat

Het ideale vakantieplaatje is vaak iemand liggend in de hangmat die een boek of glas in de hand houdt. Uiteraard is de lucht dan blauw, is de hangmat opgehangen aan palmbomen en is het strand niet ver weg. Je kunt het ook in de tuin of op het balkon in Nederland doen en ook dat is best lekker. Maar niet voor je rug. In een hangmat hangt de rug door en wordt deze niet ondersteund. Voor een tijdje is dat geen probleem, maar voor langere tijd is dat funest.

Doorbloeding wordt afgekneld

Een hangmat kun je tot op zekere hoogte vergelijken met een heel zacht matras. Die zakt behoorlijk in en geeft daardoor nauwelijks ondersteuning. Gek genoeg kan je van een te zacht matras ook doorbloeding afknelling krijgen. De doorbloeding wordt dan afgekneld en je moet regelmatig keren. Dat zorgt voor een onrustige nachtrust. Daarom lig je lekkerder op een bed met een matras die een beetje meegeeft maar niet te veel. Dat kun je van een hangmat niet zeggen. Toch vinden veel mensen het heerlijk om op, beter gezegd: in, een hangmat te liggen. Maar dat is meestal maar voor even.

Slapende ledematen door afknelling van de doorbloeding

Tip: Hoe voorkom je dat je matras een hangmat wordt? Ten eerste moet je geen supers zacht matras kopen. Ten tweede is vooral een goede bedbodem belangrijk om te voorkomen dat je bed gaat doorzakken.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.