Slapende ledematen tijdens slaap

Een slaapbeen of slaaparm, wie kent het niet? Je wil opstaan en merkt dat één van je benen slaapt waardoor je nauwelijks nog kunt lopen. Of je arm slaapt en lijkt wel dood. Het kan zelfs zo erg zijn dat je met je niet slapende arm de slapende arm moet verplaatsen. Het slapende lichaamsdeel geeft een bepaalde tinteling of een ‘doof’ pijnlijk gevoel. Dit verschijnsel wordt ook wel ‘transient paresthesia’ maar meestal “slapende ledematen”genoemd. Wat is de oorzaak hiervan en wat kan je er tegen doen? Is dit reden tot zorg en kan het gevaarlijk zijn?

Slapende ledematen door afknelling van de doorbloeding

Slapende ledematen: waardoor gaat een lichaamsdeel slapen?

Slapende ledematen ontstaan door het afknellen van de doorbloeding van een lichaamsdeel of doordat bepaalde zenuwen worden afgekneld. Het lichaamsdeel wordt slap en lam en het tintelende gevoel is de gewaarwording van de hersenen dat bepaalde zenuwen geen informatie doorgeven en andere zenuwen juist heel veel. Het is dus een signaal aan de hersenen dat je je houding moet veranderen.

De oorzaak van slapende ledematen is meestal het gevolg van een externe belemmering van de doorbloeding, maar het kan ook de beknelling of afknelling van zenuwen zijn. Als het in bed gebeurt, is het meestal een kwestie van verliggen en lost het zich vrij snel op. Het kan ook komen door een te hard of verkeerd matras, maar de oorzaak kan ook ergens anders liggen.

Waarom slapende ledematen

Ledematen kunnen gaan ‘slapen’ als pulsen (signalen) niet goed worden doorgegeven door de zenuwen naar de hersenen. Hierdoor verliezen de hersenen deels het contact met het lichaamsdeel. Door de minder goede bloedvoorziening wordt het arm of been slap. Het dove tintelende gevoel ontstaat doordat sommige zenuwen geen en andere zenuwen juist veel signalen gaan doorgeven. Zo word je gedwongen om een nieuwe houding aan te nemen. De hersenen behoeden dus ledematen voor permanente schade door afknelling.

Lees ook:  Biologische klok en slaapproblemen

Wat werkt ter voorkoming van slapende ledematen?

Als je gedurende de nacht last hebt van slapende ledematen is het zaak je matras eens goed te bekijken. Is het matras wel zacht genoeg? Hoe oud is het matras? Is er misschien sprake van kuilvorming? Een verkeerde houding of een te hard matras zijn meestal de boosdoeners. Een drukverlagend matras werkt in de regel het beste. Dit type matrassen wordt ook wel traagschuim of NASA schuim genoemd. De merken Tempur, Royal Health Foam en M-Line zijn hier voorbeelden van. Een traagschuim matras biedt veel comfort omdat je geen drukpunten meer voelt en een zwevend effect ervaart.

Als je matras vrij nieuw is maar toch iets te stevig (te hard) dan zou een traagschuim oplegmatras (ook wel matrastopper of topmatras) kunnen werken. Dit dunne matras leg je bovenop de matras en zorgt er voor dat het geheel zachter en comfortabeler wordt.

Wat zijn de achterliggende oorzaken van een slapende arm of een slapend been?

Er zijn oorzaken die direct kunnen zorgen voor slapende ledematen, maar ook andere, veelal indirecte oorzaken die hiertoe kunnen leiden. De meest voorkomende oorzaken zijn:

 • Het afknellen de doorbloeding van een arm of been
 • Carpale Tunnel Syndroom (CTS)
 • Multiple sclerose (MS)
 • Een te hard, of verkeerd matras
 • Thoracic Outlet Syndroom (TOS)
 • Logesyndroom (LS)
 • Verkeerd of te lang met benen over elkaar zitten
 • Met uw hoofd op uw arm in slaap vallen
 • Een verkeerde ligging tijdens het slapen
 • Suikerziekte & hypoglykemie
 • Een (te) traag werkende schildklier
 • Hernia van een tussenwervelschijf
 • Compartimentsyndroom (CS)
 • Post Whiplash Syndroom (PWS)
 • Weerstand van de heupen
 • Vaatproblemen in de lies
 • Gebrek aan vitamine B12
Lees ook:  Er kan meer aan de hand zijn dan alleen slaapproblemen

Ook roken,

het te intensief gebruiken van de benen (verzuring), fietsen (wielrennen) of een te hard- of slecht matras kunnen dit effect geven. Als het ‘s nachts voorkomt, blijkt de oorzaak vaak een te hard matras.

Kunnen slapende ledematen gevaarlijk zijn?

Nee, slapende ledematen zijn absoluut niet gevaarlijk en het is een ongemak van tijdelijke aard. Maar de achterliggende oorzaak kan wel gevaarlijk zijn. Als de doorbloeding langere tijd (meerdere uren) wordt afgekneld of belemmerd, kan er een zenuwbeschadiging ontstaan. Op het moment dat het been slaapt dien je voorzichtig te bewegen of te lopen om de zaak weer langzaam op gang te brengen. Op het moment dat het been slaapt, kan er namelijk kramp ontstaan en kun je vanwege een slapend been gemakkelijk vallen.

Wat helpt tegen slapende ledematen?

Een goede houding voorkomt dat een van de ledematen ‘in slaap valt. Zet de benen naast elkaar en zorg dat je armen vanaf je schouders naar beneden wijzen. Probeer te voorkomen dat je op de armen gaat liggen tijdens het slapen. Als je vaak ‘s nachts last hebt van slapende ledematen dan is het zaak het matras eens onder de loep te nemen. Is het matras niet te hard of is er sprake van kuilvorming? Heb je vaak of onverklaarbaar last van slapende ledematen dan kun je beter een afspraak maken met de huisarts. Ook kan het helpen om extra mangaan, vitamine B12 of zink te gebruiken.

Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, matraskenner, matras-ontwikkelaar en oprichter van matras.info. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche. Mijn visie is dat echt slaapcomfort bereikt kan worden door te werken met kwalitatief hoogwaardige materialen. Heeft u hulp of advies nodig voor het vinden van het juiste matras? Bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.