Slapende ledematen tijdens slaap

Slapende ledematen door afknelling van de doorbloeding

Heb jij ook weleens last van slapende ledematen? Een slaapbeen, slaaparm, of slapende hand, wie kent het niet? U wilt opstaan en merkt dat één van uw benen slaapt en verdooft voelt. Hierdoor kunt u soms nauwelijks nog lopen en lelijk vallen. En als uw arm slaapt, lijkt deze wel dood. Het kan zelfs zo erg zijn dat je met je niet slapende arm de slapende arm moet verplaatsen. Het slapende lichaamsdeel geeft een bepaalde tinteling of een ‘doof’ en pijnlijk gevoel. Meestal hebben we dan te lang in een bepaalde houding gezeten of gelegen en is alles snel weer normaal zodra je in beweging komt.

Wat gebeurt er in uw lichaam bij slapende handen, voeten, armen of benen? Wat is de oorzaak hiervan en wat kunt u ertegen doen? Is dit reden tot zorg en kan het misschien ook gevaarlijk zijn?

Slapende armen door afknelling van de doorbloeding

Het kan voelen alsof  een ledemaat niet meer bij je eigen lichaam hoort

Het tintelende ‘dove’ gevoel heet in het latijn Obdormition wat betekend ‘in slaap vallen’. Het tintelende en prikkende gevoel verstoort het zenuwverkeer met de hersenen. Door de afknelling komt de werking van de zenuwbanen in de problemen waardoor er minder of zelfs geen  signalen meer doorkomen naar de hersenen en vice versa. Hierdoor kan het voelen alsof je arm of been even niet meer bij je lichaam hoort.

Het meest kwetsbaarst voor beknelling zijn de armen en benen

Het is feitelijk helemaal niet gek dat het juist de ledematen zijn die gaan ‘slapen’ want daarin bevinden zich de langste bloed- en zenuwbanen. De langste bloed- en zenuwbanen zijn het meest kwetsbaar en zullen voor verstoringen in de zenuwbanen zorgen. Als de zenuwsignalen niet meer goed op de plek van bestemming kunnen komen worden ze nog steeds wel afgeschoten. Op deze manier geven de ledematen u een seintje dat u nu beter van houding kunt veranderen. En dit geeft het tintelende of prikkende gevoel.

Slapende ledematen door afknelling van de doorbloeding

Waardoor ontstaat een slapend lichaamsdeel nu precies? Slapende handen, voeten, armen en benen worden meestal veroorzaakt door te veel druk op een zenuw of het afknellen van de doorbloeding. Hierdoor wordt het lichaamsdeel slap en voelt het vaak gevoelloos en verlamd. Het tintelende gevoel is de gewaarwording van de hersenen dat bepaalde zenuwen geen informatie meer doorgeven en andere zenuwen juist heel veel. Het tintelende gevoel is dus een signaal aan de hersenen dat u snel van houding moet veranderen.

De oorzaak van slapende ledematen is meestal het gevolg van een belemmering van de doorbloeding, maar het kan ook door beknelling of afknelling van een zenuwen zijn. Als het altijd in bed gebeurt, is het meestal een kwestie van een verkeerde houding. Als je dan gaat verliggen lost het zich vanzelf vrij snel weer op. Als het regelmatig in bed gebeurt kan het zijn dat uw ergonomie (uw houding) niet goed is waardoor er zenuwen afgekneld worden. Meestal is de oorzaak dan een te hard en/of verkeerd matras, maar de oorzaak kan ook ergens anders liggen.

Waarom slapende ledematen

Ledematen kunnen gaan ‘slapen’ als pulsen (signalen) niet goed worden doorgegeven door de zenuwen naar de hersenen. Hierdoor verliezen de hersenen deels het contact met het lichaamsdeel. Doordat de doorbloeding minder goed is, wordt je arm, been of hand slap en gevoelloos. Het dove tintelende gevoel ontstaat doordat sommige zenuwen géén en andere zenuwen juist veel signalen gaan doorgeven. Zo wordt u gedwongen om een nieuwe houding aan te nemen om dit te verhelpen. De hersenen behoeden zodoende uw ledematen voor een permanente schade.

Wat veroorzaakt slapende ledematen?

De oorzaak is vrijwel altijd een afknelling of een verkeerde houding. Helaas kunnen het ook symptomen zijn van ergere kwalen zoals diabetes of een schildklierstoornis. Als je het gevoel hebt dat het uit het niets ontstaat is het verstandig om naar je huisarts te gaan. Maar meestal is een slapende ledemaat gewoon een tijdelijk ongemak en komt het door een zenuw afknelling of doorbloeding afknelling.

Lees ook:  Onderzoek voor slechte slapers

Wat is Neuropathie en wat zijn de symptomen?

Zenuwschade kan op verschillende plaatsen in het lichaam ontstaan en gaat vaak gepaard met diabetes. Deze zenuwschade wordt door artsen ook wel neuropathie genoemd. Bijna de helft van de mensen met diabetes krijgen vroeg of laat met zenuwschade te maken. Het is nog niet precies bekend wat de zenuwschade veroorzaakt. Hoge bloedglucosewaarden kunnen schade aanrichten aan de zenuwen maar ook een traag werkende schildklier, vitamine B-tekort of mensen die chemokuren hebben ondergaan (behandeling tegen kanker) hebben meer kans op zenuwschade. Echter hebben mensen met diabetes helaas nog een grotere kans op zenuwschade.

Hoe voelt neuropathie precies?

De zenuwbanen leiden via de benen en de armen naar de voeten en handen. Het afgezette amyloïd beschadigt de zenuwbanen wat op zijn beurt de klachten veroorzaakt. Het gevoel dat neuropathie veroorzaakt is divers. De meeste mensen ervaren een verdoofd gevoel, stekende brandende pijn, tintelingen, pijn in de ledematen, dunnere spieren en verminderde spierkracht.

Kunnen de tintelingen gevaarlijk zijn?

Er kunnen meerdere oorzaken zijn van een tintelende arm of een gevoelloze arm. Het doffe gevoel of het slapende gevoel wordt vaak veroorzaakt door verkeerd ‘met de benen over elkaar te zitten of doordat je op je arm in slaap bent vallen’. Als er geen duidelijke oorzaak van de gevoelloosheid is kan dit een symptoom van een onderliggend probleem zijn zoals het carpaal tunnel syndroom. In beide gevallen is dit niet gevaarlijk maar mocht je hier heel vaak – en ook overdag – last van hebben dan is het aan te raden om uit te zoeken waar dit precies vandaan komt. In de meeste gevallen kan het geen kwaad, maar het zou kunnen dat er een zenuw beschadigd is.

U kunt gemakkelijk vallen met een slapend been of voet

Een slapende voet of been is niet gevaarlijk echter moet u wel oppassen. Als uw been of voet slaapt is het niet slim om dit lichaamsdeel volledig te gebruiken. Hierdoor kunt u namelijk heel gemakkelijk vallen en uzelf blesseren of zelfs verwonden, aangezien u uw been of voet niet meer voelt. Het is raadzaam om dan juist heel voorzichtig te zijn en langzaam te bewegen. Het beste wacht u tot het doffe, tintelende gevoel helemaal weg is en gaat daarna pas weer lopen of bewegen.

Drukpunten verlagen is de beste oplossing tegen Slapende armen. Zie hier de meting in beeld

Drukpunten verlagen is de beste oplossing tegen Slapende armen. Zie hier de meting in beeld

De beste matrassen bij slapende armen/schouders moeten druk verlagen

Als u gedurende de nacht last houdt van slapende ledematen is het zaak uw matras eens goed te bekijken. Is het matras wel zacht genoeg? Hoe oud is het matras? Is er misschien sprake van kuilvorming? Heeft u het matras nog niet zo lang maar u krijgt toch slapen ledematen? Het zou dan goed kunnen zijn dat het matras een verkeerde ergonomie creëert. Want een verkeerde houding of een verkeerd matras zijn meestal de boosdoeners van slapende ledematen. Als het gedurende de nacht regelmatig voorkomt, is de kans groot dat uw matras aan vervanging toe is of dat de zones van het matras u in een verkeerde houding laten liggen.

Als u vermoedt dat dit het geval is, probeer dan eens op een ander matras te slapen en kijk of u er nu nog last van heeft. Als dat niet het geval is neem dan uw matras eens goed onder de loep. Hoe oud is uw matras en past het matras nog wel bij u wat de stevigheid betreft? Gebeurd het gedurende de dag? Ga dan na hoe u zat en kijk of door een andere houding aan te nemen of het niet meer voorkomt. Als het uit het niets ontstaat zou het door diabetes of een schildklierstoornis kunnen komen.

Een drukverlagend matras werkt in de regel het beste tegen dit fenomeen. Drukverlagende matrassen worden ook wel traagschuim of NASA-schuim genoemd. De merken Tempur, M-Line en mijn eigen merk Royal Health Foam zijn hier voorbeelden van. Deze traagschuim matrassen kunt u hier vinden. Ze bieden veel comfort omdat je geen drukpunten meer voelt en een zwevend effect ervaart. Mensen die geregeld klachten van slapende ledematen hebben zijn meestal direct geholpen als ze overstappen op een goed traagschuim matras!

Lees ook:  Slaapproblemen door kou

Als uw matras vrij nieuw is, maar te stevig (te hard) of dat u het gevoel heeft dat uw houding verkeerd is, dan zou een traagschuim oplegmatras (ook wel matrastopper of topmatras) goed kunnen helpen. Dit dunne matras legt u boven op uw huidige matras wat zorgt voor meer comfort en een betere doorbloeding. Een topper maakt uw matras dus zachter en comfortabeler. Het zou ook kunnen dat de ergonomie op uw huidige matras niet goed is waardoor het probleem ontstaat en dan gaat een oplegmatras zeer waarschijnlijk niet goed helpen en zult u (helaas) naar een nieuw matras op zoek moeten gaan.

Wat zijn de achterliggende oorzaken van een slapende arm of een slapend been?

Er zijn meerdere directe oorzaken mogelijk die kunnen zorgen voor slapende ledematen, maar ook andere, veelal indirecte oorzaken die hiertoe kunnen leiden. De meest voorkomende oorzaken zijn:

  • Het afknellen de doorbloeding van een voet, arm of been
  • Een te hard, of verkeerd matras (verkeerde houding)
  • Verkeerd of te lang met je benen over elkaar zitten
  • Met je hoofd op je arm in slaap vallen
  • Carpale Tunnel Syndroom (CTS) (kom meestal voor in de polsen)
  • Multiple sclerose (MS)
  • Thoracic Outlet Syndroom (TOS)
  • Diabetes of een schildklierstoornis
  • Logesyndroom (LS)
  • Een verkeerde lighouding (ergonomie) tijdens het slapen
  • Suikerziekte & hypoglykemie
  • Een (te) traag werkende schildklier
  • Hernia van een tussenwervelschijf
  • Compartimentsyndroom (CS)
  • Post Whiplash Syndroom (PWS)
  • Vaatproblemen in de lies
  • Gebrek aan vitamine B12

Oorzaken van slapende ledematen

In de meeste gevallen komt een slapende ledemaat door het mechanisch afknellen van een zenuw of bloedvat doordat u bijvoorbeeld op een arm heeft gelegen. Het kunnen ook alledaagse zaken zijn die ervoor kunnen zorgen dat u slapende ledematen krijgt. Bijvoorbeeld door een verhoogde spierspanning omdat u uw spieren overbelast heeft. Het te intensief gebruiken van uw benen of armen zorgt voor verzuring van de spieren. Als u bijvoorbeeld door fietsen of wielrennen uw spieren overbelast heeft, kan dit ervoor zorgen dat u een slapend been krijgt of wakker wordt met een tintelende arm.

Als het meestal ‘s nachts voorkomt, is de oorzaak vaak een te hard matras of een verkeerd matras. Het kan dan bijvoorbeeld zijn dat de zonering (de zones) in het matras niet helemaal kloppen met uw lichaamsbouw of dat de zones niet op de goede plekken zitten voor u. Als de ergonomie niet goed is de kans op slapende ledematen namelijk velen malen groter.

Gedurende de nacht slapende ledematen

Als het vrijwel alleen gedurende de nacht gebeurt, is de kans groot dat u verkeerd ligt of dat de zonering van het matras niet goed aansluit op uw lichaamsbouw. De zonering van uw matras dient op de goede plaatsen te zitten, de schouderzone onder uw schouder, de lendenzone onder uw lendenen en de heupzone onder uw heupen. Wat in elk geval echt helpt, is een drukverlagend traagschuim matras. Traagschuim maakt een perfecte mal van uw lichaamsvorm en zorgt ervoor dat uw doorbloeding niet afgekneld wordt. Hierdoor blijft de doorbloeding optimaal. Een echt goed traagschuim matras is de Premium Support van Royal Health Foam of de Cloud van Tempur.

Kunnen slapende ledematen gevaarlijk zijn?

Nee, slapende ledematen zijn (meestal) niet gevaarlijk en een ongemak van tijdelijke aard. Maar de achterliggende oorzaak kan wel gevaarlijk zijn. Als de doorbloeding langere tijd (meerdere uren) wordt afgekneld of belemmerd, kan er een zenuwbeschadiging ontstaan. Op het moment dat uw been of voet slaapt, dient u voorzichtig te bewegen of te lopen om de zaak weer langzaam op gang te brengen. Op het moment dat uw been of voet slaapt, kunt u gemakkelijk vallen en er kan ook kramp ontstaan. Pas dus op met opstaan als uw voet of been slaapt.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.