Bij een goed bed hoort een goede bedbodem

Schotelbodem

Een matras moet gedragen worden door een bedbodem. Het belang van een goed ventilerende bedbodem is groot omdat er anders snel kans is op schimmelvorming onder het matras. Daarnaast draagt de bedbodem bij aan het comfort en levensduur van het matras. Een bedbodem draagt 10 tot 20% bij aan het comfort. U kunt kiezen uit: vlavro bedbodems, lattenbodems, schotelbodems, spiraalbodems of boxspring bedbodems.

Een korte uitleg over alle type bedbodems

Lattenbodem

Een lattenbodem is houtenframe met latten over dwars. De meeste lattenbodems qua hardheid/zachtheid zijn instelbaar bij de heup. Hierdoor kan u de hardheid nog enigszins instellen. Een goede lattenbodem heeft minimaal 28 flexibele latten maar het is beter om nog meer latten te hebben. Hoe dunner de lat hoe flexibeler en hoe meer de lattenbodem effect heeft op het ligcomfort. Meestal worden lattenbodems gemaakt van beukenhout, maar tegenwoordig worden lattenbodems ook vaak gemaakt van kunststof of aluminium. Bij de betere lattenbodems lopen de latten door tot over het houtenframe.

 

Lattenbodem

Meer informatie over lattenbodems

Boxspring

Een boxsping een matrasbodem die meestal bekleed is en direct dient als bed. In feite is het een matras op poten. In de box zitten binnenveren met een toplaag schuim. Vaak legt u op een box een tweede of derde matras, ook wel topper genoemd, waardoor u een zeer zacht en comfortabel bed krijgt, zonder harde stukken onder u.

Boxspring

Meer informatie over boxspring bodems

Spiraalbodem

Een spiraalbodem is een vlechtwerk van ijzeren draden die gespannen zijn over een ijzeren frame, en is meestal erg stevig en doet vrij weinig voor het comfort maar heeft daarentegen een perfect ventilerend vermogen. De beste spiraalbodems zijn dwars gespannen om zodoende het zogenaamde hangmat effect te voorkomen.

Lees ook:  Schotelbodem

Meer informatie over spiraalbodem

Schotelbodem

Schotelbodems zijn wellicht de beste bedbodems verkrijgbaar op dit moment. Een schotelbodem bestaat uit losse schotels die bevestigd zijn op latten die niet buigzaam zijn. Doordat de schotels los van elkaar kunnen bewegen ontstaat een soepel verende maar toch stevige bedbodem. De ventilatie is perfect evenals het ondersteunende vermogen. De beter schotelbodems zijn nog qua hardheid/zachtheid instelbaar.

Schotelbodem

Meer informatie over schotelbodems

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.